La France

Raspunsuri - Pagina 20

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns gabyv spune:

Ah si tot eu ma intind cu placinte
Doi ani e putin pt acte stabile... si noi am avut vreo 5 recipise. Si avem prieteni in SSII, cu CDD, care de 4 ani stau pe recipise, pe motiv ca nu este stabil jobul. Deci rabdare, ca Franta bate recordul la birocratie.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns andiaroro spune:

Olim- Nu aveti titlu de sejur pe un an, pentru ca nu are sotul tau contract pe un an. Decat sa bombani administratia, care-i deja complicata de felul ei, mai bine discuta sotul tau cu angajatorul sa-i faca contract pe un an si asa nu mai sunt nevoiti sa-l trimita acasa pana ies hartiile si obtineti si voi faimosul titlu de 1 an sau CDI si asa sunteti linistiti 10 ani (intre timp va luati si cetatenia, daca va tenteaza).Regula e ca titlu de sejur se da in functie de durata contractului.

Chiar si cu carte vitale e uneori nevoie sa platesti tu si apoi te ramburseaza ei. Totul depinde de politica cabinetului/ lab respectiv. La medicul de fam, eu platesc intotdeauna si apoi in 2 sapt primesc rambursarea in cont. Acum o sapt, i-am facut analize Anastasiei. Unde i-au luat sange mi-au cerut si carte vitale si cartea mutuelei si n-am platit nimic. La radio m-au pus sa platesc integral si m-au rambursat apoi SS si mutuela. Ambele erau cabinete private....

Gaby- Nu numai cei care nu lucreaza prefera un spital de stat.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns olim spune:

ba chiar contract pe un an a avut, care expira acum in septembrie, dar ne-au tot dat recipise, iar titru de sejur l-am primit in mai, cu valabilitate din septembrie anu trecut in septembrie anu acesta
iar in mai cand sa cerem carte vital, ne-au spus ca nu ne da ca ne expira titre de sejour in mai putin de 3 luni si minim era 6 lunie mai comod sa scrie o recipisa decat un titre de sejour.
acum am inteles ca nu se mai da titre de sejour pe 10 ani, de vreo 2 ani incoace oricum contractul v-a fii pe 6 luni si din martie CDIasa e politica firmei, deci carte vital doar pe la anu in vara.
mutuele avem Grupama o plateste firma si suntem asigurati toti 3.
nu bombabesc administratia, dar sunt cehstii asa banale care le complica ei singuri.
Uite in Spania, cei drept ca vorbesc de Andalucia, nu cunosc alta parte, eram asigurati la stat, aveam oun card de sanatate, si cu ala me prezentam peste tot, inclusiv retetele erau pe ala la farmacie.Dar nu am platit niciodata nimic, inclusiv medicamentele pana la un an la alex erau gratis, apoi pt noi plateam doar 20 la suta.
si cardul era actualizat in fiecare luna de SS.
stiu ca nu mai traiesc in Spania si trebuie sa ma obisnuiesc cu Franta, dar nu inteleg de ce e asa complicat sistemul aici, plus ca ma enerveaza si mai mult cand ii aud ca se considera un sistem medical performant.
iar pentru o consultatie la oftalmolog am programare pentru anul viitor
are multe parti bune Franta, nu zic nu, daradministratie e greoaie tare, sau poate asa am avut norocul noi.
sper la Pays de Loire sa fie mai putin complicat decat Bretagne
gaby multumesc de intelegere, intr=adevar stresul hormonal isi spune cuvantul, aseara am tras o tura de si am zis ca ma duc acasa si imi fac ecografiile daca aici nu are cine.
mai trecem si peste asta

Mergi la inceput

acum sa va intreb ceva mai frumos, ca de probleme mele v-ati plictisis
am vrea sa plecam undeva wek din 15 august, al meu e liber luni, imi dati ceva ideivreau undeva sa ne relaxam si ceva activitati pt Alex, poate ceva de vizitat.
Am vrea ceva mai mult decat valea Loarei ca e langa noi si asta mergem in fiecare duminica la alt cstel
astept vreo idee cand aveti vreme

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns chatonel spune:

Olim, nu te mai stresa ca oricum n-ai ce-i face, asa e birocratia asta la francezi, deh, sint nationalisti pina-n dinti... ei spera dind doar acte provizorii sa nu ramina lumea pe-aci; insa cind vor avea cutitul la os in privinta meseriilor medicale, unde aici nu mai face nici dracu studii, ca-s prea lungi, prea grele, iar adolescentii de azi vor totul si repede, asa ca se duc in comert, atunci se vor ruga cu covor rosu sa vina medicii.

In alta ordine de idei, e si vina angajatorului, care stiind ce birocratie este, nu face CDI rapid.

Mutati-va si voi in sud-vest, unde lumea e mai toleranta, desi la birocratie tot aia cred ca e. In plus, unde stati voi (daca am inteles bine, pe linga Cholet) e zona frumoasa.

Va puteti plimba la ocean, sinteti aproape si de Marennes d'Oleron daca va plac stridiile (acolo sint cele mai bune, dupa parerea mea), puteti merge la Cognac, orasel frumusel, ori, mai departe, in Dordogne. Problema e ca picati la mijlocul lui august si ca toata lumea a rezervat deja, nu stiu daca mai gasiti ceva liber, e cam tirziu acum

Mergi la inceput

chatonel multumesc de incurajari, sper sa fie bine pana la urma.o sa vorbeasca Marius cu sefu sa vedem daca nu ii face CDI acum in septembrie, poate scapam de stres asa.
cat despre zona, da stam langa Cholet, aproape de valea Loirei, si saptamanal iesim pe o raza de 150 de km de casa.
Nu se plac fructele de maredesi tot la mare am stat in Spania aproape 9 ani.
intr-adevar picam in mijlocul lui august, si ma gandeam ca nu e foarte usor sa gasesti locuri, plus ca nu as vrea sa mergem mai mult de 1000 de km, caci la starea mea nu e foarte indicat, plus ca obosesc repede.
mai cautam zone, poate dam o fuga pana in Belgia, Olanda, desi e cam departe.
va pe toate

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns gabyv spune:

andiaroro, eu ma ziceam de spitalul de stat din Spania- asa zicea prietena mea ca e mai ok la spital daca nu muncesti decat sa te duci la cabinet. Aici in FR eu numai la stat ma duc si sunt chiar foarte ok.(singura in camera, mancare buna, personal super-dragut)

Olim, carti de sejour pe 10 ani se dau sigur, nu se mai dau de 5 ani, cum era acum 4 ani. Au pastrat cele de 5 pt cei non-europeeni si pt europeni 10 ani. dar trebuie sa intrunesti niste conditii. Cel mai des insa cei de la SS nu se grabesc sa elibereze card ... iar cu recipisa SIGUR nu vedeti card. Prietenul ala de care aminteam in SSII, nu are card de atatea ani, dar are o atestare.

Legat de cardul de sanatate, am un tratament lunar, pe care il iau fara sa avansez bani la farmacie, dau cardul si carticica de mutuala. La laborator, pe care il vizitez o data la 3 luni, la fel, nu avansez nimic. La dr, da, platesc si astept rambursarea.
Programarea la oftalmolog sunt ceva f curent sa dureze mult daca nu esti in zona pariziana sau ceva oras f mare. Uite, eu aici nu am asteptat mai mult de o sapt pt orice dr. (cel mai mult a fost la oftalmolog insa- cel mai repede la dentist)

Ah si ceva personal: Indiferent de cat de greu a fost la inceput, acum nu m-as muta nicaieri, nici macar inapoi in RO. (dar asta este parerea mea ) Franta imi convine perfect in imperfectiunea ei.

Mergi la inceput

au inca fac diferenta cu Spania unde am locuit 9 ani, si sistemul de sanatate era mult mai bine pus la punct, vorbesc de cel de stat, la particular am fost la o eco 3 D sa il vad pe alex, nu stiu sa spun mai multe.Stiu ca in Andalucia era ok, insa stateam la 2o de km de regiunea Murcia, si era total diferit de ce era la noi.
In Spania pe baza ofertei de munca, am primit drept de munca pe loc, aici am stat o gramada de luni sa ii dea drept de munca, cica 2 luni pana e dosarul complet, si ne-au cerut hartii peste hartii, plus ca au gresit actele cei de la prefectura, dar pana la urma s=a rezolvat.Cel mai greu a fost ca a trebuit sa o luam de la zero, si noi cand ne=am reorientat spre Franta cu criza, am crezut ca e la fel de usor ca in Spania, tinand cont ca meseria sotului era pe celebra lista de meserii agreate de Franta.Speram sa se rezolve repede
Avem un prieten care are CDI si a primit titre de sejour pe 1 an doar, si asta acum in iunie, si tot in Bretagne, poate in alte regiuni e diferit.
Din Romania am plecat in 2000, eram studenta cand am plecat, nu am avut nici probleme de sanatate sa pot face comparatii intre sisteme
Dar ce am ramas surprinsa azi ca la policlinica mi=a spus ca pot sa imi aleg ginecologul X, era unul recomandat de catre un coleg de-al sotului, dar el nu ma urmareste decat pana in luna 7, apoi trebuie sa caut pe cineva cu care nascpai atunci ce ginecolog e ala, io chiar nu inteleg.exista asa ceva fetelor?

Am cerut si eu azi o atestare sa vad poate asa nu mai trebuie platit inainte.Desi pana nu am recipisa nu cred sa o primesc
a,si inca ceva, in decembrie am fost la urgenta cu alex unde am platit in jur de 100 de euro, iar MSA nici pana azi nu m=au rambursat, pe vremea aceea nu aveam complementaire, pana cand pot sa cer rambursarea, ca am cerut-o de 2 ori si ei imi spun ca nu am avut mutuelle si nu pot sa imi dea banii, e normal?
gata, pe azi nu va mai stresezi cu MSA
va pe toate

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns chatonel spune:

olim, ti-au spus fetele chiar mai sus ca se poate sa ai ginecolog care nu face nasteri, de-asta incepind cu luna a 7-a te trimite la un coleg al lui care moseste.

cit despre ce se ramburseaza la MSA, trebuie sa ne spui ce e dinsa, apoi ne dam cu parerea ... dar s-ar putea ca tu la spital sa fi platit doar partea de mutuelle si, daca nu aveai asa ceva pe vremea aia, ramin bani dati din buzunar.

Mergi la inceput

pai aveam asigurarea la MSA dar nu aveam complementara de la Grupama.Si am platit total cam 100 de euro, consultul, medicamentul lui Alex, i-au facut aerosoli.
MSA e CAF, doar cei ce lucreaz in agicultura sunt asigurati la MSA nu la CAF.
apoi cu ginecologii, nu mi se pare chiar normal sa te abandoneze la 7 luni, asta da profesionalism. nu vreau sa jignesc, dar au aceasi pregatire, diploma si studii ca cei care asista la nastere

Mergi la inceput