Sezatoarea canadiana (205)

Raspunsuri - Pagina 6

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns columbiana spune:

Citat:
citat din mesajul lui zavalita

acum ca sa inchei de tot, mikion din cate imi amintesc si tu ai fost avocat pt ana in discutia cu kristin.

zavalita, asta e o sageata chiar gratuita si fara rost; o pun pe seama...tineretii; in plus ai spus si tu ceva atunci, nu-i asa?

http://forum.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=137759

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mikiion spune:

zavalita banuiesc ca e asta stilul lugu lugu....

Am intrat din nou ca uitasem :Carmencita suna-ma pe la 10. Eu am lucrat doar trei zile anul asta si nu stiu ce urgente nationale s-au mai acumulat de miercuri incoace.
by

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns nelia spune:

Citat:
citat din mesajul lui Diana2007

Nelia eu cred ca am astepta prea mult de la copii, eu una nu ma cunosc nici pe mine prea bine, daramite sa astept asta de la copii.

Ma refer la o cale, la un proces care dureaza toata viata, dar pe care sa intre inca din primul an de viata, iar noi doar sa-i insotim. Nu sa pun pe umerii lui fragili cunoasterea de sine... imi dau seama ca mi-e greu sa explic asta.

Citat:
Eu nu stiu daca ma voi incadra in vreun model, dar cred foarte mult in puterea exemplului. Cel putin la mine in familie asta a functionat foarte bine, ca dovada ca eu am urmat aceeasi cale (din punct de vedere profesional) cu mama si frate-miu pe-a lui tata.

Compatibilitate. Daca ceea ce simteai tu nevoia sa faci nu ar fi fost conform nici unui model? Si ai tai nu te-ar fi sprijinit? Tensiunile atunci apar, dezamgirile la fel...

Citat:
Frati-miu a murit de rusine...

De ce? Asta te-ar intreba Agata.

Citat:
Amandoi am avut intiparit in minte inca de mici ca datoria noastra in familie este sa invatam si sa rasplatim in felul asta parintii care fac eforturi sa ne sustina. Am cerut ajutor si ni s-a dat, mai mult chiar nu am fi avut nevoie.

Cuvintul ala ma inteapa... Nu vreau nici sa-i rasplatesc, nici sa ma rasplateasca. Vreau sa-si faca o viata frumoasa si daca se poate, mai usoara, pe care sa o traiasca din plin, pe gustul lor, cu multa liniste in suflete si impacare cu ei insisi... chiar daca alegerile lor nu ma rasplatesc pe mine.

Citat:
Apropos de parinti "pushy", daca ai mei n-ar fi insistat sa merg o saptamana intreaga la baschet inainte sa spun daca imi place sau nu (eu spusesem nu de la prima ora), nu as fi avut parte de experienta extraordinara pe care mi-a oferit-o acest sport timp de 10 ani. Si asta s-a aplicat la mai multe lucruri, care pana la urma mi-au fost foarte utile in viata. Deci nu ezitati !

Din nou compatibilitate. Si daca ar fi fost alta, la care tu ai fi spus nu, iar ar fi spus da? Dar da, iti dau dreptate, si ei aleg ceva si nu-i las sa renunte, ii motivez, ii stimulez sa incerce, sa se convinga ca nu le place... si pentru asta au nevoie de timp.

Citat:
Mi-a mai spus ca parintii ei au fost crescuti asa ca noi, si ca au reusit foarte bine, in schimb ea a fost educata in sistemul "laisser faire", fara teme, fara concurenta sau ambitii, si ca rezultatul, pentru ea, este lamentabil: incepe zece lucruri si nu termina nici unul, orice obiectiv isi fixeaza este fie prea sus fie prea jos si pana sa ajunga la el se demotiveaza, de cele mai multe ori se multumeste cu putin si gaseste explicatii pentru nereusite. La fel mi-a spus ca toate astea sunt valabile si pentru copiii ei, care sunt undeva la 20 de ani.

Si "laisser faire"-ul asta e cu dus si intors. Si nu cred ca alternativa este rigla peste degete si uniformizarea. Problemele ei nu cred ca vin de la faptul ca a fost lasata sa faca ce vrea in sensul descris de mine, adica sa mearga natural, pe calea ei, fara constringeri sau impuneri intr-un anumit sens. Altfel, nu ar putea fi explicata evolutia atitor si atitor oameni, quebecosi (anglofoni sau francofoni), canadieni in general... crescuti in acelasi "laisser faire" si educati in acelasi sistem. De fapt, pe piata muncii cu ei ne confruntam cel mai mult, ei sint cei mai siguri pe ei si se simt mai bine in pielea lor. Nu chinezul, nu indianul si nici chiar romanul... cu toata impingerea pe care o au in spate.

De exemplu, mie imi place ca aici au fost lasati liberi sa-si exprime personalitatea prin scris, ca scriu cu dreapta, cu stinga, ca scriu in o mie de moduri posibile, ca nu s-a uniformizat acest lucru. Si nici metodele de invatare, si acestea sint plecate tot de la fiecare copil in parte.

Numai ca de multe ori 'a fi liber' este confundat cu 'a fi liber sa fac chiar ce vreau', iar delasarea (parintilor, profesorilor) trece spre indiferenta. Copilul are nevoie de ghidare pe parcursul dezvoltarii lui, cu aceea sint de acord.

Sper ca intelegi ca nu te combat pe tine, ci ideile... e o discutie care imi place. Tu esti o mama tinara si te vad foarte bine in rolul tau.

CORNELIA, mami de www.dropshots.com/agtuli#date/2010-09-19/14:00:33" target="_blank">AGATA, TUDORA si LISANDRU

Life is just what happens to you, while you're busy making other plans. (John Lennon)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns rocs02 spune:

Zilele astea ploioase mi-au dat posibilitatea sa mai citesc din urma. Nu vreau sa comentez prea mult pe seamna nedumeririlor la adresa intrebarii ankai,insa poate anka intrebarea ta ar fi sunat mai bine daca ar fi fost pusa de genul " Ce ziceti este posibil sa ai job full time cu commuting 2h (parca asa era), cu 2 cursuri la scoala, fara nanny sau bunica la dispozitie si fara sa tin copiii in garderie de la 7 la 18 zilnic? ". Si poate ai fi primit un raspuns care sa te ajute intr-adevar in luarea unei decizii corecte ptr. familia ta.
Am fost una care a tras cam aceeasi concluzie ca cel din mesajul lui mqqm, desi nu imi vine sa cred totusi ca asta a fost intentia ta initiala.
Insa am fost de acord cu raspunsurile si nedumeririle fetelor. Sorry, cam asta am vazut eu de aici din west.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Simonna spune:

Citat:
citat din mesajul lui zavalita

acum ca sa inchei de tot, mikion din cate imi amintesc si tu ai fost avocat pt ana in discutia cu kristin.

Zavalita... peste aia cu detunatura, care a fost clar low level, am vrut sa trec ca si cind n-ar fi fost. Da' impreuna cu mostra asta de subiectivism... Cum zici chiar tu: ai incheiat de tot.

Simonna

Diana, you made my day cu "poza cu mortu'"

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns zavalita spune:

mai mai ma faceti sa zambesc, oi fi eu tanara dar nici chiar asa.
Miki iti ziceam ca nu e cazul sa ma tragi de maneca, pt ca si tu ai procedat la fel. In cazul kristin, am avut aceeasi parere cu tine.
Acum ca eu injunghii pe al spate....hahaha, zau? pe cine?

Mie imi place fair-play-ul si oamenii care nu incearca sa fie mai catolici ca papa.

Pt mine lugu-lugu asa cum se refera la asta mqqm, care spune ca nu are timp de lugu lugu si de umplut o pagina, inseamna politete, sa spui o chestie fara sa dai in cap cuiva.

Mergi la inceput

Recunosc ca mi se pare f. interesant subiectul cu educatia...

Nu sint prea buna la scris si nu am nici o experienta prea indelungata in crescut si educat copii, asa ca am multe de invatat la asta.
Din ceea ce am experimentat pe acum la Julia, fara a insista si a o impinge spre o activitate sa vada daca ii place sau nu, deci fara a fi pushy, nu ar fi inceput nimic pina acum. Pentru ca la ea pina de curind cel mai greu a fost sa o convingem macar sa incerce ceva nou, sa vada daca ii place sau nu. Replica era in 100% din cazuri "Nu pot", "Nu o sa-mi placa, stiu eu sigur!". Daca nu o impingeam spre acele activitati, fie ele scolare sau sportive, ar fi vrut ea sa le incerce? Ma cam indoiesc... Asta e personalitatea ei, are nevoie de un impuls si noi trebuie sa fim mereu linga ea sa il dam. Desigur, nu am dus si nu am de gind sa duc asta la extreme, daca ceva ii va place va continua, daca vad ca nu, va renunta.
In schimb cu mezinul, dupa cum vad eu situatia in prezent, nu prea cred ca va merge sa fiu pushy, chiar daca as vrea. Copilul asta de cind s-a nascut nu a facut ceva decit daca a vrut,sau ma rog, l-am convins.Dar cind a facut, a facut bine din prima.
Deci si eu am dileme mari pe tema asta si urmaresc cu interes ideile si discutiile voastre.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ankalaura spune:

Rocs - pentru a nu ramane neclar: intrebarea nu ar fi putut sa fie aceea, pentru ca sotul meu trebuia sa se ocupe sa duca si sa ia copiii la 4 jumate. Schimbarea in programul lui nu a fost prevazuta, si am aflat de asta acum 3 zile, dupa am am spus deja. Daca as fi stiut, nu m-as fi apucat de cautat job. Si sper ca asta clarifica lucrurile.

In rest, incep sa cred ca ... o fi oricine binevenit, dar nu in orice conditii, ci doar daca subscrii majoritatii, sau incep sa ma intreb daca nu devii "mai egal" abia cand ti se invecheste viza in pasaport...
Pana atunci, vad ca unii sunt "treziti la realitate" si altii naivi, care habar n-au ca viata e tough, si trebuie sa o afle de pe forum.

Si fiecare e "mai egal"... esti mai egal cu Qc cand e vorba de On (invers mai rar), sau esti mai egal cu "cei vechi"; nu esti deloc "egal" cu aia care o sa vada ei aici cum e (ce sens are sa incercam sa le usuram intelegerea unor lucruri INAINTE de aterizare? e de ajuns sa le spunem ca nu sunt covrigi in cozile cainilor, nu? oricum nu e un subiect pentru ei).
Pacat, ce sa zic, aveam impresia ca discutam idei.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns zavalita spune:

Daca asta simti tu simona, nu am ce sa fac. Ignora-mi postarile in viitor.

Mergi la inceput

Citat:
citat din mesajul lui mikiion

Si alta intrebare pt cei care cunosc mame chinezoaice, pai ele au o cariera, sau cariera lor e sa educe mici genii?
Merci!

Miki, eu cunosc citeva mame chinezoaice. Unele sint pe modelul Chinese mum, altele Chinese/Western. Vorbesc de mamele copiilor de virsta Juliei. O majoritate covirsitoare stau acasa cam pina copiii ajung la 10-11 ani, apoi isi iau ceva cursuri refresh si apoi revin din nou pe piata muncii. Unele mai lucreaza ceva part time de acasa sau in weekend. Asa cel putin mi-au spus. Din spusele educatoarei de la gradinita lui Luca, marea majoritate a copiilor de chinezi la 4 ani cind incep la ei, vin deja cu alfabetul stiut si stiu sa faca de ex adunari/scaderi simple. Julia are doua prietene chinezoaice, una de la gradinita si una de la scoala, dar din cite am mai discutat cu mamicile, am vazut ca si ele incearca sa faca un echilibru intre academic high level si pastratul copilariei.

Mergi la inceput