Dulcineii DC - Diabet zaharat la copii *9*

Raspunsuri - Pagina 15

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns anna-pa spune:

Buna dragelor!
Mai intru cand si cand si vad ca scriem pe forum din ce in ce mai rar. Ma gandesc la asta ca la un lucru bun, nu avem ce scrie, inseamna ca tuturor puiutilor le merge bine...
Noi am trecut/trecem inca foarte greu prin perioada asta de Sarbatori, in anii anteriori, alte doua ierni cu diabet, parca exista o intelegere tacita intre mine si Daria: ea nu cere, eu nu-i dau. Dulciuri, evident!
Insa anul acesta, de cateva luni, este o lupta intre noi: ea cere, eu ii explic "delicat", se supara, tranteste, nu-mi mai vorbeste... Cred ca a uitat zilele de atunci din spital, a disparut teama ca daca mananca dulciuri, in timp nu-i va fi prea bine... Ma uitam acum la postarile Adrianei si ma intrebam daca as fi nebuna sau daca i-as face rau sau bine dandu-i sa citeasca povestile altora...ok, nu tot, doar partea in care diabetul "nehranit" corect, creeaza probleme de vedere si alte cele cunoscute de noi parintii.
Si totul porneste de la faptul ca stie ca se poate. La mesele principale se poate manca dulce. Asa ca, a intins coarda iar exceptiile devin obicee; daca ar putea manca dimineata iaurt cu fructe-dar de cumparat nu altfel, nutela pe paine, cereale d-alea lesinoase din zahar si cacao...la pranz dupa mancare gatita: ciocolata, inghetata- pe bat-spiralata!, seara diverse la fel! A, si la gustari, biscuiti cu ciocolata, napolitane... Si uite-asa ne certam aproape la fiecare 3 ore!
Multumesc lui Dumnezeu ca glicata ne-a iesit doar 7.5 la sf lunii trecute!
Voi ati trecut vreuna prin asa ceva? Cum sa procedez? Nu vreau s-o sperii, sa traiasca cu frica diabetului dar nici nu mai suport sa lupt asa, daca nu-i spun ca-si face rau, continua...si nu pot sa traiesc cu asta, sa stiu peste ani ca sunt vinovata de...si de... si ca mi-am distrus copilul sau am permis sa se intample!
Va pup si sa ne auzim cu bine!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Adrianaa spune:


Buna Paula,

Iata-ma ca raspund iar prima la postare. Nu ma invat minte, desi - mai demult - cineva mi-a atras atentia (si nu discret) sa mai las si pe altii sa raspunda pe aici. Ma gandesc totusi ca un alt raspuns ai primi destul de intarziat, iar eu tot sunt pe aici. :)

Paula, Alex cand a fost mic, mic nu a fost un iubitor de dulciuri si nici mai tarziu, dupa depistarea diabetului. Pana la pubertate nu am avut deloc probleme cu dulciurile, nu cerea, nu manca decat fructe. Pofta de dulce a inceput sa creasca o data cu venirea pubertatii si mai intens la adolescenta. Acest lucru se intampla si la alti adolescenti, sunt schimbarile hormonale si cresterea organismului. Pot spune ca acum, mare, are pofta mult mai mare de dulce, poate fi si o lipsa a cromului din organism. Am citit ca lipsa lui poate da o pofta exagerata de dulce. Poate fi o cauza si pentru Daria - o lipsa a cromului.

Eu nu i-as da Dariei sa citeasca acele articole. Adultii le pot percepe exact mesajul. Daria este un copil, nu ar intelege si nici nu este cazul sa se necajeasca si mai mult cu ce scrie acolo. Oricum, pentru ea, viitorul este ceva abstract. Conteaza prezentul.



studii diabet
www.diabet-zaharat.blogspot.com/" target="_blank">diabet zaharat

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns anna-pa spune:

Buna seara Adriana.
Iti multumesc pentru raspuns, nu te gandi la cei ce cred ca ai fost prima, ci la faptul ca cel ce scrie chiar are nevoie de informatia respectiva, si in cazul meu, informatia de la tine este importanta.
Ma bucur ca ai facut-o, am sa caut un supliment de crom pe care sa il dau sa-l inghita. Alex a luat asa ceva? Suplimentul de crom are contra indicatii? Adica ar trebui intai sa-i fac o analiza de sange pt a vedea nivelul de crom din organism sau e ok chiar si daca nu are o lipsa?
Te pupicesc dulce!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Adrianaa spune:


Paula,

Pana acum nu mi-am pus problema deficitului de crom la Alex, pana nu ai ridicat tu problema cu dulciurile. De aici am pornit cu rationamentul. :).

1. - poate fi deficit din cauza dietei. Am vazut pe undeva de ca e continut si in oua, ficat... Alex nu mananca aceste alimente. Eu l-am ferit intotdeauna de oua, am o mare groaza de colesterolul din galbenus. (mai nou am vazut studii cum ca acel colesterol ar fi bun ! eu nu cred, dar inca nu am aprofundat informatia. Sunt multe cercetari care vin cu interpretari cu 180 de grade diferite de cercetarile initiale si se bat cap in cap. Sunt sceptica la unele cercetari noi.)

2. - diabeticii au un risc crescut de a avea deficit de crom

Pe Alex il prind greu la analize suplimentare. Voi suplimenta cu dieta mai bogata in crom si voi urmari rezultatele.

Este bine sa intrebi medicul pentru suplimente, pt. ca daca ia peste necesarul organismului poate sa aiba contraindicatii.



studii diabet
www.diabet-zaharat.blogspot.com/" target="_blank">diabet zaharat

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Adrianaa spune:


CROMUL

Rolul cromului in organism.

Cromul este un microelement a carui functie principala este legata de metabolismul carbohidratilor. El este un component al factorului de toleranta la glucoza (GTF), care poate proveni din dieta sau poate fi sintetizat in intestin si este indispensabil pentru sinteza insulinei – hormon pancreatic necesar la metabolizarea glucozei. Cromul activeaza enzima insulin receptor-kinaza care intensifica activitatea insulinei prin fosforilarea insulin receptorilor.
Cromul este implicat, de asemenea, in metabolismul acizilor nucleici si al lipidelor. El este un ingredient vital al lecitinei, care intervine in mentinerea lipidelor din sange in particule fine.
Cantitati importante de crom se gasesc in glandele suprarenale, ceea ce indica un rol al cromului in producerea hormonilor antistress.
Cromul activeaza vitamina C si este prezent si in leucocite.

Cromul in dieta.

Surse dietetice de crom.

Surse importante de crom in alimentatie sunt: ficatul, nucile, cartofi, cerealele integrale, branza. Nevoia de crom (tabelul VI). Continutul de crom din alimente, ca si necesarul de crom al organismului sunt dificil de masurat, de aceea in literatura se utilizeaza valori estimate ale aportului dietetic adecvat. Nevoia de crom in timpul sarcinii este crescuta. Sugarii sanatosi prezinta, in mod normal, la nastere rezerve ridicate de crom, care le pot asigura necesarul pana la varsta de 10 ani
Tabelul VI: Necesarul zilnic de crom la copil
Varsta - Aport dietetic adecvat (AI)
0 – 6 luni - 10 - 40 µg
7 – 12 luni - 20 – 60 µg
1 – 3 ani - 20 – 80 µg
4 – 6 ani - 30 – 120 µg
Peste 7 ani - 50 – 200 µg

http://pediatru.myforum.ro/micromineralele-nutrienti-esentiali-pentru-sanatatea-copil-vt69.html



studii diabet
www.diabet-zaharat.blogspot.com/" target="_blank">diabet zaharat

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Adrianaa spune:

Paula, s-ar putea sa aiba legatura si cu tiroida. Cromul se pare ca este la fel de important in functiile tiroidiene ca si iodul si cuprul.

Hmm, ia citeste!

Deficitul de crom poate incetini functia tiroidei - Diabetul si hipotiroidismul au in comun deficienta de crom - Dulciurile aduc o cantitate mai mare de crom in organism decat o dieta obisnuita - Diabeticii nu au voie dulciuri - Apare deficienta de crom - Deficitul de crom poate incetini functia tiroidei...

Cromul intensifica activitatea insulinei - Insulina accelereaza functia tiroidei.



studii diabet
www.diabet-zaharat.blogspot.com/" target="_blank">diabet zaharat

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns areea2006 spune:

Buna!
Ce mai faceti? Dulcineii vostri sunt bine?
Va doresc sa aveti sarbatori linistite pline de bucurie. Sper ca Mos Craciun sa va indeplineasca toate dorintele si sa va aduca multa multa sanatate voua si dulcineilor vostrii. Va pup si va doresc un an mai bun, mai linistit, un an cu cat mai multe impliniri.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns anna-pa spune:

LA MUUULTI ANI CU SANATATE!!!

Va doresc un an bun, cu sanatate, cu glicemii bune si vesti minunate din domeniu!

Imi cer scuze pt intarziere dar din pacate mi-am uitat parola...si cu nebunia asta de sarbatori in care pleci-vi-iar pleci, n-am avut timp s-o resetez. Aseara am scris o intreaga poveste si cand s-o trimit, surpriza, parola era gresita si tot ce-am scris s-a dus...asa ca, o sa incerc sa-mi aduc aminte cat mai mult din ce vroiam sa transmit:
un lucru cred eu important pt toate mamicile, probat pe pielea noastra: in weekend-uri si vacante am cam jonglat cu programul. Pot spune ca abia acum am reusit totusi sa fac totul cat mai bine. Mai exact (sunt sigura ca si copii vostrii cer sa doarma mai mult si poate nu se culca tocmai devreme in vacante), am dormit pana la 11-12 ziua. Asa ca, am facut insulina AR pt cei 40 hc si am mancat la 11 in loc de 8 dimineata ( eu am mutat de mult masa de 7, la 7*40 si tot asa...). La 3 ore, gustarea, la alte 3 ore, iar insulina si masa de "pranz" adica 60hc la orele 17-18. Iar gustare la 21 si functie de efortul facut, i-am mai dat la 23 5-10 hc si am facut ins de noapte- Levemir, sau daca Daria a cerut sa manance la acea ora, i-am facut insulina Actrapid cata a vrut sa manance ( de ex. iaurt si chipsuri 30 hc= 1.5 ui AR)..la masa de la ora asta e totusi o discutie de purtat: facand si Levemir si AR mai putina decat la alta masa pt ca intervine si actiunea Levemir-ului si faptul ca Actrapid-ul continua sa actioneze dar la ora 1 nu vreau c-o trezesc sa manance...asa ca, pana m-am dumirit, am verificat-o si am testat cateva nopti la rand. O alta informatie foarte interesanta, mi-a venit de pe blogul unei mamici de dulcinel, de la un tatic de fetita dulce: organismul se pare ca nu are nevoie de 200 hc /zi. Veti gasi pe net informatii in acest sens, necesarul e de 4-5 hc/kg corp...Lucru care m-a convins ca imi chinui copila trezind-o cand i-e somnul mai dulce...Si in timpul somnului se intampla lucruri importante pentru organism. Necesarul de somn la un copil de 3-5 ani este de 11-13 ore, la un copil de 5-10 ani este de 10-11 ore...Cand? cand sa-l culci avand in vedere mesele/gustarile si cand sa-l trezesti?! Daca veti discuta cu medicul Dvs despre asta, fiti siguri ca nu veti fi sustinuti. Le este teama ca nu stiu si nu au cum, sa va prezinte un program si solutii la programul adoptat de fiecare. Ganditi-va: cei care fac insulina rapida, Novorapid: insulina/masa.
Nu este lupta medicilor, este lupta noastra, a fiecaruia sa aducem un picut de bine pentru cele indurate...Nu copiii lor spun" vreau sa fiu si eu ca ceilalti, sa dorm pana mai tarziu, sa ma culc tarziu in weekend!" Pe fiica-mea nu o deranjeaza acum injectiile si intepaturile in degetele ci faptul ca ea mananca la orele 8-14-20 si nu doarme cat vrea! ( iar cu modificarile astea de mese am intepat-o de 10 ori in 24h...)

La multi ani inca o data, va pup, va imbratisez cu drag si haideti sa mai povestim cate ceva...vazand cat de rar se dezbate un subiect interesant pentru noi si copiii nostrii, am senzatia ca ne-am acceptat conditia...citeam pe blogul lui Dragos Bucur si scria ca au trecut 10 ani si s-a saturat de diabet...si eu si sigur si voi!
Hai sa ne facem timp sa venim cu idei, cu propuneri, cu ce-am mai aflat nou...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns marci_lari spune:

LA MULTI ANI!
Va doresc multa, multa sanatate, armonie in familie si glicemii cat mai bune in anul care abia incepe.
-anna pa, foarte interesant ceea ce ai scris...si noi la 11 luni de la debut suntem obositi de programul de armata dar deocamdata nu indraznim sa ne abatem de la orarul strict pentru ca Larisa este foarte mica. Pe mine personal ma ajuta informatia pe care ai transmis-o pentru ca sunt sigura ca intr-o buna zi si noi ne vom intalni cu situatii similare si vom vrea sa dormim mai mult...sa modificam orarul "batut in cuie".
Despre necesarul de ch/zi eu stiu ca Larisa, de exemplu, avand 4 ani trebuie sa manance 1400 ch/zi. Chiar acum o saptamana am intrebat-o pe d-na doctor daca nu ar fi cazul sa manance si Larisa 1400ch/zi(ptr. ca ea mananca inca 1350),la care dansa mi-a spus ca daca ea nu cere mai mult nu ii dam.
Larisa este bine,are 16 kg.,110 cm.,ultima hemoglobina glicozilata 7,3 si i-a crescut destul de mult necesarul de insulina in ultimul timp. Singurul lucru cu care ne luptam este administrarea insulinei, am dus foarte multa munca de lamurire dar...in zadar, continua sa planga. Si eu continui sa gandesc ca sunt o groaza de intepaturi pe zi...De ce nu putem controla diabetul cu 2 administrari/zi cum se facea in trecut?...si existau cazuri fericite fara complicatii. Incercam sa ii tinem glicemiile sub control dar este foarte greu...traiesc cu speranta ca va creste si va fi mai usor.
Glicemiile Larisei sunt relativ bune, singura glicemie pe care nu stim cum sa o corectam este cea de la 21, aproape zilnic vine cu glicemia peste 200 orice am face.

Va pup si va doresc o seara buna.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns anna-pa spune:

Apropos Doamnelor!
Invit prietenii la Buzias la Centrul medical Cristian Serban! Am fost anul trecut si Daria a fost tare incantata. Cu mancarea am avut cateva discutii dar in rest, copila s-a simtit super.
Iar experienta mea, una deosebita: in prima faza: SOC! Socul de a fi alaturi de alti copii, toti cu probleme de sanatate, am constientizat mai puternic ca, FIICA MEA ARE PROBLEME DE SANATATE!!!
Faza a doua: relaxare! Toti faceam acelasi lucru: masuratorile, insulinele, mesele, nu aveai nici o jena sa povestesti despre starile prin care ai trecut, despre ce simti, ne-am imbarbatat uni pe ceilalti. Si cateodata, ma simteam ca o scolarita in tabara, fara parinti: ne culcam copiii, ii lasam in grija "colegei" de camera si plecam prin alte camere, sa stam de vorba ca adulti, sa plangem, sa radem...
Nina si Ana Miti m-au convins sa merg,in ultima zi.
Bagajul l-am facut in ultima zi! Iar povestea infiintarii Centrului de catre Dl Cristian Serban este dureroasa...este mult suflet si suferinta in proiectul acesta.
Am vrea sa mergem intr-una din seriile XI sau XII.
Inteleg ca apoi se aglomereaza.
SERIA XI..............14.05 – 26.05.2012
SERIA XII.............27.05 – 08.06.2012
Daria are 9 ani pentru cine a uitat, si e o zapacita baietoasa!
Asteptam propuneri!

Va imbratisez cu drag!

Mergi la inceput