Vreau sa renunt la repartitoarele de caldura
Raspunsuri - Pagina 2
crialex06 spune:
Rufus,nu este reala chestia cum ca repartitorul inregistreaza chiar daca este oprit si ai o alta sursa de caldura,cel putin nu la noi.
Eu am caloriferul oprit in bucatarie,nu ii dau drumul niciodata,caci am o teava comuna care trece pe-acolo,si in plus,nu stau acolo decat atunci cand gatesc,si se face destul de cald de la aragaz si aburi...in conditiile astea,repartitorul nu inregistreaza nimic,consumul este 0.
Si de altfel,nu-mi explic cum unii au de plata doar 5,10 sau 20 lei si nu sunt putini cei cu astfel de sume,ba chiar as spune,80% din apartamentele de pe scara au de plata sub 100 lei.
Sfaturile astea le stiu si eu si am tinut cont intotdeauna de ele...aerisesc cam la 15 minute dupa ce am inchis robinetul,nu am mobila sau perdele care sa le acopere,nu usuc rufe pe calorifer,etc.
Eu sper sa pot sa renunt la ele,mai ales ca am auzit ca mai sunt vreo 2-3 apartamente pe scara in regim pausal...altfel,cu siguranta,iarna aceasta nu imi voi permite sa mai platesc caldura.
gogosel spune:
cand stateam la bloc(pana in vara),pe perioada in care aveam caldura, primeam intotdeauna factura de la firma ce se ocupa cu repartitoarele.este destul de dubioasa treaba la voi chiar si pt faptul ca nu treceti indexul pe un fluturas venit special de la firma cu pricina.noua ni se dadeau 6 astfel de fluturase, fiecare prop si-l punea completat in cutia speciala a firmei.....ma rog, era mai multa transparenta.si tipul de la firma nu venea in fiecare luna, ci doar la sf iernii, cand se oprea caldura si se facea regularizarea.
aaaa...si o chestie: noi aveam caloriferele schimbate, din Al. cand aeriseam, normal ca inchideam caloriferul, insa el dadea caldura la maxim-cu cat era mai frig afara, cu atat se incalzea mai tare.i-am chemat pe baietii de la repartititoare, sa le verifice ca poate erau defecte, dar nu erau.
explicatia lor: caloriferul fiind sub geam, deschizand geamul, frigul vine direct in el ,temp lui scade f mult, si ca sa NU INGHETE caloriferul, desi este pe zero din 5, el baga caldura .nu puteam sa ii fac nimic.repartitorul inregistra chiar si cand aeriseam(uneori si 2 ore,cat dura plimbarea pe afara cu baiatul)
gogosel spune:
aaaa....personal, cred ca e o mare magarie cu rep astea.si noi plateam mult si faceam frigul, la bucatarie nu ii dadeam drumul, la baie il desfiintasem....
pacat ca stati in chirie si nu puteti sa va puneti centrala.consumul e de 3-400 de m cubi gaz/luna, x 1 leu cat e m cub de gaz =400 lei.platesti, dar macar ai caldura si suficiente grade in casa, scapi de apa calda mizera si de cei cativa m consumati cand ea vine cu rugina( aproape la saptamana) din cauza reparatiilor .
noi, la casa , consumam 400m cubi de gaz, am 15 calorifere in casa, constant 24 grade iar cand aerisesc, desi in camera sunt cateva grade, max 7-8, caloriferul ramane rece.deci, cred ca manerele alea de la bloc erau masluite.
daca as mai locui la blog, sigur as monta centrala proprie
CorinaDani spune:
daca faci abstractie de costul investitiei in tot ce presupune montarea unei centrale (debransare, proiect, autorizatii, manopera, materiale, etc.), da, este mai avantajos sa ai centrala termica pe gaz, macar prin prisma faptului ca ai apa calda si caldura cand vrei si cum vrei, nu depinzi de altii si nu risti sa ramai fara utilitati daca alti locatari nu-si platest darile. ca bani platiti luna de luna, daca nu faci un pic de economie cu centrala, iesi cam tot la fel cu cei cu repartitoare , insa confortul termic e sporit.
de exemplu, anul trecut cea mai mare factura de gaze pe care am platit-o a fost in jur de 300 ron; la asta adaugam 80 ron intretinerea (apa rece, lift, gunoi, femeie de serviciu, curent electric pe scara, etc.); una peste alta am platit cam tot cat plateau cei cu repartitoare la un apartament similar cu al meu (2 camere), insa pot sa spun cu mana pe inima ca la mine in casa e vara in timpul iernii, am apa calda instant cand vreau eu si nu stau sa astept 30 minute sa vina apa calda, cum se intampla inainte "la comun"
iar cu centrala termica esti relativ independent si iti poti controla foarte bine consumul si costurile, cand stii ca nu te ajungi cu banii mai reduci din caldura si consumul de apa calda; pe cand "la comun" si/sau cu repartitoare niciodata nu stii daca platesti efectiv ce consumi sau daca nu cumva calculele sunt eronate...
Corina - mami de printesa Lori ( 25.06.2007 )
"Oamenii eficienti sunt cei mai mari lenesi, dar sunt niste lenesi inteligenti" (David Dunham)
crialex06 spune:
Stiu ca cel mai bine este cu centrala proprie,am o prietena care sta intr-un apartament similar cu cel in care stau eu si luna trecuta a platit gazele 180 lei,iar termostatul nu l-a miscat de la 25 grade,caci are si ea o fetita de varsta cu baietelul meu.
Pe cand la mine,este frig,ca doar incerc sa fac economie si platesc 310 lei caldura,50 gazele si 70 lei apa calda.Nu m-ar deranja sa platesc banii astia,daca ar fi macar cald in casa,asa cum spui si tu,Corina,sa fie iarna ca si vara.
Gogosel,am mai auzit si eu de multi care se plang ca repartitorul inregistreaza chiar si cand e oprit,dar as minti sa spun ca si la mine e la fel.Am facut proba la toate si nu inregistreaza nimic atunci cand e oprit,nici nu se incalzeste caloriferul cand aerisesc.
Si cu citirea repartitoarelor,asa cum am mai spus...vine contabilul blocului(care este si casier) la inceputul lunii,le citeste,apoi noi primim in cutia postala fluturasul cu suma de plata.Pe fluturasul ala nu scrie nici numele firmei,nici un nr de tel,nici o stampila a irmei,ci doar stampila si semnatura contabilului,ceea ce ma face sa cred ca el le face si tot el calculeaza totalul de plata al fiecarui apartament.
Oricum diseara merg la administratie si sper sa ma lamuresc,voi intreba si daca pot sa renunt la repartitoare,si daca imi vor spune ca se poate,atunci trec la regim pausal...chit ca platesc mai mult putin,dar stiu pt ce.
Va pup si va multumesc pt raspunsuri.
voicuro spune:
Buna,
am citit ce ati scris si va dau un exemplu "realizat" pe propria-mi piele.
Conform normelor din iulie 2010 am renuntat printr-o hirtie-cerere la ISTA vizata de asociatie la calcul costuri repartitoare pe luna decembrie 2010.
Bun.Totul e ok si am spus ca hai sa fiu si putin intelept daca legea ne da posibilitatea de a renunta , sa tin o evidenta in paralel. Astfel la data cind la ceilalti locatari (blocul are 32 de apartamente si 8 etaje)primeau vizita persoanei autorizate de ISTA sa le citeasca consumul, eu am notat consumul propriu pt mine.
Asadar, fiind renuntat la calcul deci nu mi-au citit ei, am facut un calcul si am consumat 770 de unitati .Eram tare curios sa vad cum imi vor calcula ei consumul.
La data afisarii consumului la asociatie am avut "SURPRIZA" sa constat un consum de 1000 unitati.
Cu alte cuvinte, daca eram baiat cuminte si lasam citirea contoarelor aveam de plata 770 unitati in suma de 270 Ron asa ca am renuntat am de platit 1000 de unitati in suma de 350 Ron.
Acum a venit factura si pe ianuarie si , am astfel: daca citeau ei aveam 880 unitati in suma de 300 RON dar pentru ca nu au citit am de plata 420 RON, si nu stiu inca cite unitati am consumat dupa calculele lor.
CONCLUZIA:
daca am renuntat am beneficiat de un calcul dupa o formula de matematici speciale si am de platit mult mai mult decit daca nu renuntam la calcul costuri repartitoare.
In luna decembrie am un in plus de plata 80 ron iar pe ianuarie 2011 120 ron fata de situatia in care NU renuntam la calcul costuri repartitoare.
Si acum paradoxul: un vecin cu 4 camere (eu am 2 camere) a renuntat si el la calcul si are de platit pe ianuarie 2011 suma de 230 ROn iar eu cum am spus mai sus 420 RON.
Motivul: am calorifere din otel iar el din fonta.Asadar, pentru dansul e un SUCCES aplicarea noului ordin din iulie 2010.
Sincer, cel mai bine e sa se renunte in totatlitate la Repartitoare, adica tot blocul.
Dana P spune:
Citat: |
citat din mesajul lui crialex06 ... renunt la repartitoarele de caldura |
ai reusit sa renunti la ele? ma intereseaza procedura de debransare.
daca stie cineva pasii care trebuie urmati, va rog sa ma indrumati.
Multumesc!
_
dana
" Un prieten adevarat te prinde de mana si iti atinge inima." - Gabriel Jose Gabriel Marquez
crialex06 spune:
Citat: | ||
citat din mesajul lui Dana P
ai reusit sa renunti la ele? ma intereseaza procedura de debransare. daca stie cineva pasii care trebuie urmati, va rog sa ma indrumati. Multumesc! Da,am renuntat la repartitoare de la 1 ianuarie...am facut o cerere catre presedintele asociatiei si asta a fost tot. La pausal,platesc factura cea mai mare inregistrata in bloc plus inca 5%. Diferenta s-a cunoscut imediat,zic eu,dar nu doar prin prisma faptului ca am trecut la pausal,ci si pt ca,nu stiu din ce motiv,asociatia a fost nevoita sa incheie un contract cu firma de repartitoare(ista,in cazul nostru),prin care aceasta firma trebuie sa faca regularizarea o data la doua luni. Astfel ca,pe luna ianuarie 2011,am avut de plata 477 lei,iar pe luna februarie,cand s-a facut regularizarea,am platit doar 80 lei. Acum,pe martie,calculul a fost facut de contabilul blocului,si am de plata 300 lei. Sincera sa fiu,cred ca,contabilul nostru ne-a furat pana acum de n-a mai stiut de el...el primea factura totala de la ista,si apoi impartea la apartamente dupa cum il taia capul. Oricum ar fi,pt mine pausalul a fost cea mai buna solutie...am avut caldura non-stop la aceeasi bani,sau chiar mai putini decat cu repartitoare si facut economie la caldura. _ dana " Un prieten adevarat te prinde de mana si iti atinge inima." - Gabriel Jose Gabriel Marquez |