asigurare locuinta ipotecata

asigurare locuinta ipotecata | Autor: crissteo

Link direct la acest mesaj

Va rog sa ma ajutati si pe mine cu cateva informatii.Pentru apartamenul luat cu credit ipotecar ce fel de asigurare e bine sa fac, e la ultimul etaj,bloc din 1973?
- asigurarea obligatorie pe principiul ca oricum de la societatile de asiguarari vezi banii foarte greu/deloc?
- o asigurare pe care o aleg eu in functie de ce riscuri acopera?
In favoarea bancii este cesionata oricare dintre aceste asigurari?
Daca vreau sa asigur si bunuri din casa, eu aleg valoarea bunurilor, raportat la aceasta valoare se stabileste prima de asigurare? Aceasta asigurare pe cine despagubeste banca sau pe mine? Se face o asigurare comuna pentru casa si bunuri, asa am inteles eu, e corect? si atunci cum functioneaza practic? daca arde casa e despagubita banca, daca-mi ard bunurile sunt despagubita eu? Am vazut ceva despre asigurare de raspundere civila? Ce e aceasta? Ma intereseaza sa asigur locuinta, dar nu sa dau banii degeaba.
Va multumesc mult de tot, nu stiu nimic despre asigurari si am inteles ca pana la sfarsitul anuilui trebuie asiguarta locuinta ca altfel se dau amenzi

Albert Simon ( 12.08.2010) si fratioru mare Teo ( 27.04.2007)

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns CorinaDani spune:

buna,

din cate stiam, in cazul unui credit ipotecar, obligatoriu ai incheiat asigurare pe locuinta in momentul acordarii creditului si a instituirii ipotecii, incheiata cu societatea de asigurari agreeata de banca. ar trebui sa revezi un pic toate documentele incheiate cu ocazia acordarii creditului/cumpararii locuintei.

oricum legea spune ca nu conteaza aceasta asigurare, trebuie sa faci SI asigurarea obligatorie, la societatile de asigurare autorizate.

Corina - mami de printesa Lori ( 25.06.2007 )

"Oamenii eficienti sunt cei mai mari lenesi, dar sunt niste lenesi inteligenti" (David Dunham)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns MadalinaM spune:

http://www.conso.ro/asigurari/asigurarea-obligatorie-de-locuinta-nu-mai-este-impusa-proprietarilor-care-au-polite-facultative

conform acestui site(serios, zic eu) pentru locuintele ce au asig facultativa nu mai e nevoie si de asigurarea obligatorie(cele pt care ai plati amenda incepanc cu 15Ianuarie, parca)!

Tu trebuie, doar, sa iti re-innoiesti asig facultativa daca a ajuns la scadenta.

Oricum, bancile, pt un ap ipotecat nu accepta asigurarea obligatorie pt ca aceea se face pt o suma fixa (10000E sau 20000E in functie de tipul locuintei) si doar pt 3 riscuri catastrofice: inundatie(din fenomen natural) alunecari de teren si cutremur, in timp ce asigurarea facultativa se face la valoarea la care e casa/apartamentul evaluat incluzand si alte riscuri. Asigurarea e cesionata in favoarea bancii, deci ei au interesul ca asig sa fie pt val reala a locuintei pt ca, in cazul in care se intampla ceva, sa isi recupereze banii imprumutati tie pt a cumpara acea locuinta.
De asemenea daca val asigurata este mai mare decit suma imprumutata ar trebui ca banca sa isi ia partea sa(in caz de ceva) iar restul tu ca platitor al asigurarii.
Nu stiu sa iti raspund ce se intampla daca faci o asigurare complexa in care incluzi asigurarea bunurilor din casa + asigurare ce acopera daunele pe care le-ai putea provoca tu tertilor(inunzi pe cineva)-logic ar fi ca, in acest caz, acea clauza din asigurare sa te acopere pe tine-si sa plateasca daunele in locul tau in limita valorii asigurate.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ellej spune:

Citat:
citat din mesajul lui MadalinaM

http://www.conso.ro/asigurari/asigurarea-obligatorie-de-locuinta-nu-mai-este-impusa-proprietarilor-care-au-polite-facultative

conform acestui site(serios, zic eu) pentru locuintele ce au asig facultativa nu mai e nevoie si de asigurarea obligatorie(cele pt care ai plati amenda incepanc cu 15Ianuarie, parca)!

Tu trebuie, doar, sa iti re-innoiesti asig facultativa daca a ajuns la scadenta.

Oricum, bancile, pt un ap ipotecat nu accepta asigurarea obligatorie pt ca aceea se face pt o suma fixa (10000E sau 20000E in functie de tipul locuintei) si doar pt 3 riscuri catastrofice: inundatie(din fenomen natural) alunecari de teren si cutremur, in timp ce asigurarea facultativa se face la valoarea la care e casa/apartamentul evaluat incluzand si alte riscuri. Asigurarea e cesionata in favoarea bancii, deci ei au interesul ca asig sa fie pt val reala a locuintei pt ca, in cazul in care se intampla ceva, sa isi recupereze banii imprumutati tie pt a cumpara acea locuinta.
De asemenea daca val asigurata este mai mare decit suma imprumutata ar trebui ca banca sa isi ia partea sa(in caz de ceva) iar restul tu ca platitor al asigurarii.
Nu stiu sa iti raspund ce se intampla daca faci o asigurare complexa in care incluzi asigurarea bunurilor din casa + asigurare ce acopera daunele pe care le-ai putea provoca tu tertilor(inunzi pe cineva)-logic ar fi ca, in acest caz, acea clauza din asigurare sa te acopere pe tine-si sa plateasca daunele in locul tau in limita valorii asigurate.

Si eu am credit ipotecar, cu apartamentul ipotecat in favoarea bancii (care te obliga sa-ti iei o asigurare mai mare decat cea obligatoire). Anul acesta, cand am reinnoit polita de asigurare, mi s-a zis ca trebuie sa fac 2 polite: una pentru asigurarea obligatorie si restul pentru asigurarea facultativa (suma totala fiind aceeasi ca si anul trecut).

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Catalishka spune:

Citat:
citat din mesajul lui ellej

Citat:
citat din mesajul lui MadalinaM

Si eu am credit ipotecar, cu apartamentul ipotecat in favoarea bancii (care te obliga sa-ti iei o asigurare mai mare decat cea obligatoire). Anul acesta, cand am reinnoit polita de asigurare, mi s-a zis ca trebuie sa fac 2 polite: una pentru asigurarea obligatorie si restul pentru asigurarea facultativa (suma totala fiind aceeasi ca si anul trecut).

si eu la fel am procedat, suma a fost aceeasi, ambele polite se cesioneaza in fav bancii.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns MadalinaM spune:

OK, asa ati facut voi, dar articolul din link e relativ recent-modificarile erau trimise spre promulgare pe 26Nov. Si eu m-am bucurat de aceste modificari pt ca asigurarea facultativa pe care trebuia sa o fac pentru banca vroiam sa o fac la Omniasig. Omniasig nu face asigurari obligatorii(cele de 10/20 euro) si atunci ar fi trebuit sa merg la o soc care facea asig obligatorii si apoi sa ma rog de cei de la Omniasig pt a include o fransiza de 20.000E pt riscurile incluse in asig obligatorie(respectiv cutremur, alunecari de teren, inundatie), restul riscurilor fiind asigurate la valoare intreaga(fara fransiza). Scenariul asta nu mi-a placut asa ca modificarile au venit la timp.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns LAlexandra spune:

Madalina_M, nu stiu la ce Omniasig te-ai intereast. Eu acolo am si asigurarea obligatorie si facultativa pt apartament ipotecat, asa ca mai intreaba.

Pt un apartament ipotecat se face obligatoriu asigurare la valoarea evaluata a bunului, o sa iti spuna la banca daca poti face la ce firma doresti si care sunt conditiile in care doreste banca sa se incheie asigurararea. Se face si asigurarea obligatorie impusa de stat.
Amandoua asigurarile sunt cesionate in favoarea bancii, deoarece asigura evenimente diferite.
Eu am asigurate si bunurile din casa, pe aceeasi asigurare, am si asigurare pt daune la terti. Toate se cesioneaza in favoarea bancii, dar doar pana la suma stabilita de banca, restul e al tau.
Trebuie sa vezi conditiile de la firma de asigurare. Daca ti se fura bunurile sau ard, etc, atunci esti despagubita, banii insa am impresia, aici nu mai stiu sigur, ca m-a ferit D-zeu pana acum, cred ca banii se vireaza in cont, dar avand in vedere ca bunul e in continuare neafectat, poti folosi banii dupa bunul plac, nu ar fi normal sa se plateasca parte din credit, deoarece conditiile pt banca sunt aceleasi, nu s-a schimbat nimic.

Eu am reinnoit politele in octombrie, nu stiu de modificarile ulterioare. Insa, cel mai bine te duci la banca, apoi la firma de asigurare si ei te lamuresc exact, in functie de situatia ta.

...sper ca m-am facut inteleasa

de printisor Alessandro - 15.04.2010
privim si il asteptam pe

Mergi la inceput

azi am vazut la stiri- azi s-a hotarat: nu e obligatorie asigurarea de la stat, daca ai asigurare facultativa in care sunt incluse evenimentele asigurate in cea de la stat

privim si il asteptam pe

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Catalishka spune:

Citat:
citat din mesajul lui LAlexandra

azi am vazut la stiri- azi s-a hotarat: nu e obligatorie asigurarea de la stat, daca ai asigurare facultativa in care sunt incluse evenimentele asigurate in cea de la stat

privim si il asteptam pe

dar din moment ce suma e aceeasi, eu nu vad nici o diferenta.

ex meu: polite reinnoite in 9 decembrie
suma veche 107 euro - o singura polita cesionata la banca
suma noua 107 euro - doua polite csionate in fav bancii, una facultativa , una obligatorie.

Chiar aseara cand am vazut stirea ma intrebam care-i shpilu'...si cred ca ii avantajeaza pecei care si-au facut asigurare ca asa au vrut ei, nu ca mine care am fost "obligata" de banca sa asigur casa.

Mergi la inceput

ideea era sa scoata oricum bani de la oameni...problema ca legea asigurarilor din cate stiu eu nu te lasa sa asiguri un bun de 2 ori...si ei cam asta faceau, din momemnt ce asigurarea facultativa include toate evenimentele, statul te obliga sa mai asiguri odata si asa comitem noi ilegalitati

privim si il asteptam pe

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns crissteo spune:

Multumesc mult pentru raspunsuri. Am tot facut altele pana acum si nu am ajuns la banca, dar au avut grija cei de la BCR sa ne aminteasca ca mai avem ceva de plata si ne-au invitat sa ne platim asigurarea. Asa ca maine mergem la ei. S-a mai schimbat ceva in legatura cu asigurarea locuintei? Azi am vazut Stiri Acasa.ro <webmaster@newsletter.acasa.ro> asta, adica a expirat termenul de asigurare obligatorie a locuintei. Stiti daca cei de la Bcr fac tot 2 polite in aceeasi suma- din care una e cea obligatorie. Cum sunt in caz de despagubiri? Dupa ce am avut de tras cu ei de cand cu creditul stiu ca trebuie sa ne facem temele inainte si sa fim bine informati, ca meregm sa cerem ceva si plecam cu ce vor ei.Multumesc.

Mergi la inceput