Prietene la bine si la greu - 85

Raspunsuri - Pagina 16

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns raluci_b spune:

Citat:
citat din mesajul lui ralu_seby

Citat:
citat din mesajul lui raluci_b

Cristina - voi la 23 prestati in fiecare seara ?

Mosule cu zambet drag, Vino si la noi in prag
_
mami de 1 An pt. Remus Andrei(8 nov '09)

in asteptarea lui cu trandafirul in gura




Mai Raluci, inteleg ca voi sunteti mamici cu copii somnorosi (invidie+++)..o inteleg f bine pe Cristina, pt ca nou-nascut fiind, Matei se culca pe la23-23:30 si trezirea finala...07:30...abia acum am reusit treptat treptat sa cobor ora de somn. Am coborat la 22:30..22..acum pusul de seara la tzitzi e 21:30..trezire 07:30.

poponitzu' meu Matei-Andrei

noi te iubim, si impodobim
Te-asteptam la cuminti, ca sa ne faci fericiti!!!


aha sigur, mi-as dori eu sa fie somnoros, numai ca noi l-am invatat de mic asa, adica la maxim 21 jumate 22 somn, acum de vreo saptamana prestam baia mai devreme 20-20.30 tot cu n treziri si final dimineata la 8.

mie imi convine asa pt ca daca ar fi sa-l culc mai tarziu clar pe mine m-ar prinde 1 noaptea, plus ca ar mai fi loc si de-o ieseala in 2

PAM PAM

Mosule cu zambet drag, Vino si la noi in prag
_
mami de 1 An pt. Remus Andrei(8 nov '09)

in asteptarea lui cu trandafirul in gura

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns monis5 spune:

postez ce am apucat sa-mi notez din cartea cu pricina, cu mentiunea ca nu am citit-o ca s-o traduc, deci traducerea este f slaba. Pentru orice alte detalii, cititi in carte
(de la pagina 43 a documentului)


Pasi pentru a-ti ajuta copilul sa doarma:

1. Verifica daca bebelusul doarme in siguranta (atentie la sufocare, hainute, alte pericole) (paginile 43-58)
2. Invata notiunile de baza despre somn: (paginile 59-69)
- ritmul circadian
- ciclurile de somn la copii
- ce reprezinta o problema de somn
- cat trebuie sa doarma un copil (valori medii):
Varsta Nr de somnuri Durata somn de zi Durata somn de noapte Total ore de somn
1 luna 3 6-7 8 ½ -10 15-16
3 luni 3 5-6 10-11 15
6 luni 2 3-4 10-11 14-15
9 luni 2 2 ½-4 11-12 14
12 luni 1-2 2-3 11 ½ -12 13-14
2 ani 1 1-2 11-12 13
3 ani 1 1-1½ 11 12
4 ani 0 0 11½ 11½
5 ani 0 0 11 11
- despre mesele de noapte
- care trebuie sa fie asteptarile reale legate de somnul copilului

3. Noteaza programul de somn al copilului (paginile 70-80)
4. Alege metodele de adormire a copilului:- metode pentru copii 0-4 luni
(partea asta am sarit-o)





- metode pentru copii 4 luni – 2 ani
1. Pregateste-te pe tine prima, analizandu-ti f sincer nevoile si scopurile

Trebuie sa identifici daca exista cu adevarat o problema si daca da, este ea in rutina copilului, in felul in care te raportezi tu la ea sau e doar in mintea celor din jur? Daca vreti sa schimbi lucruruile doar pentru ca cei din jur spun ca un copil ar trebui sa doarma intr-un fel sau pentru ca alti copii dorm altfel, urmeaza un drum greu si nu neaparat de succes.
Daca ai un copil care se trezeste de 1-2 ori pe noapte si poti trai cu asta, poate nu e nevoie de nici o schimbare. Daca vi o schimbare, trebuie sa-ti stabilesti un scop realist. 12 ore de somn neintrerupt, la anumite varste, nu este un plan realist, pentru ca in primii 2 ani de viata 1-2 treziri / noapte sunt normale (se intampla la 50% dintre copii).
Fiecare trebuie sa afle f clar ce reprezinta o problema si ce nu (daca un copil se trezeste la fiecare ora, este clar o problema), cel mai usor raspunzand sincer la urmatoarele intrebari:
- Sunt multumit de cum stau lucrurile acum sau devin nervos, frustrat, plin de resentimente?
- Ritmul de somn pe care il are acum copilul imi afecteaza negativ relatia cu sotul, cu ceilalti copii sau munca?
- Este copilul meu fericit, multumit, sanatos si pare odihnit?
- Eu sunt multumita, sanatoasa si odihnita?
- Care ar fi asteptarile mele reale de la copil la varsta asta?
- Ce program de somn ar fi “acceptabil”?
- Ce program de somn ar fi “fericire pura”?

2. Reticenta de a renunta la momentele pe care le petrece noaptea cu copilul.S-ar putea sa-ti fie greu sa renunti la momentele de liniste pe care le petreci noaptea cu bebelusul, cand toata lumea doarme si e liniste, alaptandu-l, leganandu-l sau pur si simplu stand langa el. Daca esti cu adevarat pregatita sa renunti la asta, trebuie sa-ti permiti sa treci intr-o etapa noua a relatiei cu copilul, in care totul se va petrece ziua.

3. Ingrijorarea legata de siguranta copilului.
Odata ce stii sigur ca el este in siguranta in timp ce doarme, te vei obisnui mai rapid cu perioadele mai lungi de somn, fara sa mai stai stresata (mai respira? e totul in regula? etc)

4. Speranta ca lucrurile se vor schimba de la sine.
Cazurile in care un copil care se trezeste de multe ori pe noapte, incepe brusc sa doarma mai bine, fara nici un ajutor din exterior, sunt foarte rare.

5. Prea obosit ca sa incepi schimbarea.
Schimbarea cere efort si cand esti prea obosit, ai tendinta sa lasi lucrurile sa mearga la fel. Daca vrei cu adevarat sa ajuti copilul sa doarma, trebuie sa te fortezi sa urmezi planul, chiar daca e miezul nosptii, chiar daca e a 10 a oara cand se trezeste etc. Trebuie sa ai mereu in minte ca asta se va intampla pentru o perioada scurta de timp, de cateva saptamani si sa nu uiti ca alternativa poate dura chiar ani de zile.

Daca dupa toate aceste lucruri consideri ca si tu si copilul sunteti pregatiti, este timpul sa incepi. Nu maine, nu joi, ci acum, in seara asta.

6. Pregateste copilul- hraneste-l echilibrat si suficient in timpul zilei (atentie la ultima masa, sa contina alimente usor digerabile)
- daca este alaptat, copilul trebuie sa primeasca san mai des in timpul zilei (atentie la alimentatia mamei care alapteaza)
- asigura-i tot confortul pt noapte (spalat, scutec curat, pijama adecvata etc).

7. Esential: Creaza “bedtime routine” (in ora premergatoare orei de culcare) prin (mai mult sau mai putin):
- baie calda si relaxanta
- masaj
- citeste-i o poveste
- canta-i ceva linistit
- faceti o plimbare
- legant
- alaptat / lp


Ora de dinainte de culcare trebuie sa fie f linistita. Rutina trebuie sa se desfasoare intr-o camera cu lumina obscura, in dormitor intunecat, vorbind cu voce linistita si inceata si aplicand propria rutina de somn. Creaza-ti propria rutina, in functie de copilul tau. Un exemplu de bedtime routine:
7.00 PM baie
Masaj cu ulei
Intrarea in pijamale
Citit 3 povesti
Stins lumina
Cantecel de leagan
Alaptat / lp
Mangaiat pe spate
Somn

Urmeaza exact aceeasi rutina in fiecare seara. Incearca sa nu iesi din camera copilului in perioada de acomodare cu rutina. Daca ajungi acasa dupa ora de incepere a rutinei, urmeaza toti pasii, dar incearca sa-i scurtezi putin (de ex citeste doar o poveste in loc de 3).

Rutina ajuta la reglarea ceasului biologic al copilului (inafara copilului, rutina te ajuta si pe tine sa-ti organizezi timpul, reducand stresul si tensiunea).

Cea mai buna rutina este una flexibila. Urmeaza rutina de fiecare seara, cu toti pasii, dar fii atenta la copilul tau. De ex. daca acesta este agitat sau casca, nu mai e momentul de baie si povesti.

Bedtime routine este importanta de-a lungul intregii copilarii. Pana spre 10 ani copiilor le face placere sa petreaca seara timpul cu parintii. Citind carti, povestind etc sau pur si simplu petrecand timpul impreuna, linistiti… totul reprezinta importante ritualuri prebed. De fapt, parintii care nu au format aceasta rutina, petrec ultima ora inainte de culcare luptandu-se cu copiii, incercand sa-i puna la somn, in timp ce acestia privesc somnul ca neplacut si inutil. La un moment dat ritualul nu mai este necesar si dispare de la sine (iar parintii regreta asta #61514; ).

8. Stabileste ora de culcare devreme
Foarte multi parinti pun copiii la culcare mult prea tarziu, adesea sperand ca daca bebelusul este cu adevarat obosit, va dormi mai bine. De fapt, asta are efect invers, copilul devenind supra obosit. Aparent intarzierea orei de culcare chiar si numai cu jumatate de ora poate afecta somnul copilului.
Ceasul biologic al copilului este setat pentru o ora de culcare devreme. Cand parintii folosesc acest lucru, copilul adoarme mai repede si doarme mai mult timp si mai linistit. O ora indicata pentru somnul de noapte este 6.30 – 7.00 PM. Este de preferat ca bedtime routine sa inceapa cu 1 ora inainte de ora de culcare.

Multi parinti se tem ca daca pun copilul la culcare devreme, asta inseamna ca trebuie sa se trezeasca f devreme. Sau ajung acasa f tarziu si vor sa mai petreaca putin timp cu copilul. Insa ora de culcare devreme nu inseamna trezire devreme. Dimpotriva, un copil supra obosit, care adoarme prea tarziu, se poate trezi f devreme. Insa cei care dorm de la 7-8 PM au un somn lung si linistit. Pentru parintii care lucreaza este mai bine si mai usor sa se trezeasca 1 ora mai devreme dimineata si sa petreaca timp cu copilul, decat seara inainte de culcare. Pentru toti ceilalti, orele de seara in care copilul doarme reprezinta “me” time.

Cum afli care este ora potrivita de culcare pentru copilul tau?
Daca ai culcat pana acum copilul prea tarziu, poti incerca 2 variante:
- incearca sa-l culci mai devreme cu cate 15-30 de min timp de 2-3 nopti si fii f atent cat de repede adoarme, care este ora de trezire si cat de bine dispus se trezeste, asta pana afli care este cea mai buna ora;
- incepand cu 6.30 PM observa cu atentie copilul. Imediat ce da semne de oboseala, pune-l la culcare, chiar daca in seara de dinainte a adormit la 11.00. Cand faci asta, redu zgomotul din casa, tine camera lui intunecata, ca si cum ar fi mijlocul noptii. Daca ora asta este mult diferita de ora lui obisnuita, copilul poate crede ca e vorba de un somnulet (nap) si ca se va trezi curand. Daca face asta, incearca sa intervii imediat, pana nu se trezeste de tot. Urmeaza metodele obisnuite de adormire (alaptat, leganat etc), metine camera in intuneric si liniste ca si cum e mijlocul noptii. Poate dura o saptamana sau mai mult pana copilul se va obisnui cu noua ora de somn.

9. Urmeaza o rutina de zi
Specialistii spun ca un copil ajunge sa stea treaz si sa doarma la aceleasi ore cam pe la 40 de saptamani!
Rutina de zi este la fel de importanta, desigur putand fi si mai flexibila ca cea de seara, dar trebuie urmata si – f important – sa nu aiba fluctuatii majore, mai ales in timpul weekendurilor.

Exemplu de rutina de zi:
7.00 trezirea
Imbracarea
Mic dejun
Joaca
11.30-12.00 Pranz
12.-13 Nap
Dupa somn, o gustare
Joaca
5.00 Cina
6.30-7.00 Baie si inceputul rutinei de seara
8.00 Bedtime

Cand rutina de zi este stabilita, vei observa ca bebelusul este mult mai dispus sa doarma / manance etc atunci cand vine ora potrivita, pentru ca asa ii este setat ceasul intern. Desigur, flexibilitatea este f importanta, dar cu toate astea, poate fi stabilita o rutina.

10. Copilul trebuie sa aiba somnuri regulate peste zi.
Cf studiilor legate de somn si experientei altor mame, durata si calitatea somnurilor de peste zi (naps) afecteaza somnul de noapte. Un somn mai scurt de 1 ora, nu prea conteaza. Neimplinindu-se un ciclu de somn complet, un somn atat de scurt poate face doar ca bebelusul sa fie agitat / nervos. Dar exista si copii care contrazic cele de mai sus si functioneaza perfect cu un somn de 40 de min, dar nu considera ca si copilul tau e la fel, daca somnul de noapte nu este legat si dimineata nu este odihnit.

Varsta Nr de naps Durata somn de zi
4 luni 3 4-6
6 luni 2 3-4
9 luni 2 2 ½-4
12 luni 1-2 2-3
2 ani 1 1-2
3 ani 1 1-1½
4 ani 0 0
5 ani 0 0

Ora la care doarme ziua este f importanta pt ca o ora tarzie poate afecta somnul de noapte.Sunt anumite ore din zi la care este indicat somnul – in functie de varsta copilului si de ceasul lui biologic. Daca se intampla la orele potrivite, aceste naps afecteaza in mod pozitiv somnul de noapte. Cele mai bune perioade:
- copil cu 2 naps: mijlocul diminetii si dupa amiaza devreme
- copil cu 1 nap: dupa amiaza devreme.

Copilul trebuie pus la somn imediat ce da semne de oboseala. Altfel, poate trece fereastra de somn, copilul devine supra obosit si nu mai adorme sau adoarme f greu. Odata ce stii programul de somn, poti crea rutina si pt somnurile de zi, dar aceasta trebuie sarita rapid daca bebelusul da semne de oboseala. Rutina de zi trebuie sa fie usor diferita de cea de noapte si mult mai scurta. Urmeaza aceeasi rutina zilnic.
Semne de oboseala (copilul poate prezenta unul sau mai multe):
- devine linistit
- inceteaza joaca
- isi pierde interesul fata de oameni si jucarii
- se freaca la ochi
- casca
- devine agitat
- se intinde pe jos / pat
- cauta jucaria favorita, vrea sa fie alaptat / lp.

Important: Daca incerci sa aplici metode pentru a rezolva trezitul f frecvent al copilului noaptea, fa absolut orice ca sa-l faci sa doarma ziua. Un copil odihnit va raspunde mult mai bine la solutiile pentru somnul de noapte.

Multi copii adorm ziua dar se trezesc f repede (15-20 de min). Nu trebuie renuntat la somn, ci copilul trebuie culcat la loc. Urmareste cu mare atentie copilul la ora la care stii ca se trezeste de obicei si imediat aplica metoda prin care il adormi cel mai usor. Daca intervii suficient de rapid, va adormi la loc repede. Dupa 1 saptamana vei vedea ca somnul se va prelungi fara sa mai fie nevoie de interventii.

11. Ajuta-ti copilul sa adoarma fara ajutor





va urma... candva




Monis si piticutzul Santiago il asteapta pe Mos Craciun

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Lidia74 spune:

Laura_Andrea, Dozz, Andrecluj

Lavinia esti in Irlanda?. Frate am ramas rau in urma cu stirile cat am lipsit.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns raluci_b spune:

Bubu bolnav tare, muci la greu, nas infundat, tuse revenita impreuna cu voma

nu-i trecuse lui de tot tusea, acum 2 seri eu faceam o baie, m-am incumetat si l-am luat cu mine in cada, first time ne-am jucat foarte frumos, insa dupa aceea uscat imbracat, tas-u l-a plimbat pe terasa inchisa ce-i drept dar totusi mult mai racoare ca in casa, deci l-a intors.

acum am apucat sa va di eu pozele cu molovenii frumosi la mall si de la ziua lui George cel blond

Mosule cu zambet drag, Vino si la noi in prag
_
mami de 1 An pt. Remus Andrei(8 nov '09)

in asteptarea lui cu trandafirul in gura

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns raluci_b spune:

Monis - esti o floare esti un crin esti cadoul cel mai fin. Multumim Multumim Multumim

Mosule cu zambet drag, Vino si la noi in prag
_
mami de 1 An pt. Remus Andrei(8 nov '09)

in asteptarea lui cu trandafirul in gura

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Alinus25 spune:

Salutare

Cu intarziere (ca de obicei) urez IUSTIN. Sa cresti mare, sanatos sa ai parte numai de bucurii alaturi de parintii tai si de surioara ta draga.
Si tuturor celor care poarta numele de Nicolae, Nicoleta.

Waawwwww Smara felicitari!!! Ce surpriza. Sa ai sarcina usoara!

Monis sa tina tot asa Iuli cu programul de noapte.

Ionela Mihnea cel cu vanataie.

Lavinia succes pe noul drum...

Danan multa sanatate! Probabil oboseala si nemancatu isi spun cuvantul.... CE tare merge David singurel, incet si sigur pe el...

Dianar frumoase cadouri au primit copilasii tai! Cu siguranta au fost tare cuminti

Lyly si eu am observat acelasi lucru la DRagos, daca stau langa el se dezechilibreaza imediat, daca nu sunt langa el merge bine, dar inca, cade f des si de fiecare data se enerveaza si urla. Multumesc de comment-uri

Dragos mananca bucatele, musca din paine si o mananca singur.
Cu somnul inca ne chinuim si noi... azi noapte a stat calare pe mine toata noaptea, desi nu-l alaptez...

Sper ca azi sa primim o veste buna legata de CIC. Nu pot sa ma intorc la servici inca!

VA pup

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns raluci_b spune:

aaaaa iauite ce era sa uit , BUBU merge singur frate ce sentiment

Mosule cu zambet drag, Vino si la noi in prag
_
mami de 1 An pt. Remus Andrei(8 nov '09)

in asteptarea lui cu trandafirul in gura

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Alinus25 spune:

Citat:
citat din mesajul lui raluci_b

aaaaa iauite ce era sa uit , BUBU merge singur frate ce sentiment

Mosule cu zambet drag, Vino si la noi in prag
_
mami de 1 An pt. Remus Andrei(8 nov '09)

in asteptarea lui cu trandafirul in gura



Felicitari Bubu!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns many_bani spune:

Citat:
citat din mesajul lui raluci_b

aaaaa iauite ce era sa uit , BUBU merge singur frate ce sentiment

Mosule cu zambet drag, Vino si la noi in prag
_
mami de 1 An pt. Remus Andrei(8 nov '09)

in asteptarea lui cu trandafirul in gura



Bubu mergeeeeeee si pupam sa treaca M

mami de Vlad (29.10.2009)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Andrecluj spune:

Off Bubu drag Refa-te repede repede sa poti alerga! Minunea mea care s-a lasat asteptata atat de mult!

Mergi la inceput