Prietene la bine si la greu - 85

Raspunsuri - Pagina 13

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns raluci_b spune:

Insa legat de Protest eu zic sa tinem garda sus, oricum ce fac ei cu noi este bataie de joc

Mosule cu zambet drag, Vino si la noi in prag
_
mami de 1 An pt. Remus Andrei(8 nov '09)

in asteptarea lui cu trandafirul in gura

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns lylyana.ion spune:

cred ca s-a mai scris, dar il mai pun o data

"Dulciurile in alimentatia copiilor



Dr. Mihaela Bilic – Nutritionist




Dulciurile in alimentatia copiilor sunt un subiect foarte sensibil, pentru ca majoritatea mamelor, si daca nu ele bunicile, soacrele, toata familia are impresia ca copilul are nevoie de zahar si ca pofteste.

Zaharul in alimentatia copiilor?!

Deci, in primul rand trebuie bine inteles, copiii nu poftesc. Cel mult vad o reclama si atunci le place povestea din reclama si vor produsul respectiv pentru poveste, nu pentru gust.

In al doilea rand, zaharul este un ingredient complet interzis in alimentatia copilului daca vrem sa avem un copil sanatos.

Pentru ca zaharul are numai calorii goale, deci nu are niciun principiu nutritiv, nicio vitamina, nicio minerala, nimic.

Si, pe langa faptul ca aduce o cantitate de energie extrem de mare pe care organismul nu o poate metaboliza si transforma in activitate, o depoziteaza sub forma de grasime.

Mai da si risc de dependenta, adica gustul dulce il avem din nastere placut si atunci cu cat il stimulam mai mult cu atat el are nevoie de o doza mai mare pentru a fi satisfacut.

Deci, evitati adaosul de zahar in alimentatia copilului pentru ca exista riscul sa il transformati intr-un adult daca nu obez, macar cu o sensibilitate pentru gustul dulce si cu nevoia de dulce.



Indulcitorii sunt buni pentru copii?



La categoria indulcitori, sa spunem asa intre ghilimele, zaharul si mierea sunt pe acelasi loc.

Adica, sa nu cumva sa credeti ca punand miere in loc de zahar faceti un lucru sanatos.

Mierea are aceeasi structura ca si zaharul, insa din pacate are o capacitate de indulcire extrem de mare.

Asta inseamna ca doar un varf de lingurita de miere este similar unei lingurite de zahar.

Deci, nu faceti greseala sa echivalati o lingurita de miere cu una de zahar pentru ca mierea contine de 3 ori mai multe calorii si in acelasi timp are un gust atat de intens dulce, incat s-ar putea ca respectivul copil sa simta nevoia din ce in ce de o intensitate mai mare a gustului.



Alimentele cu gust dulce



Alimentele pentru copii care sa aiba gust dulce in mod natural si care sa poata fi folosite pe post de desert sunt fructele.

Deci, dulciurile sub orice forma, sub orice reclama, sub orice tip de prezentare si de ambalaj sunt nenecesare in alimentatia copilului si asta trebuie sa fie foarte bine inteles de mame ca sa poata rezista la presiunile care se fac din exterior.

Deci, nu recompensati copilul cu dulciuri si evitati pe cat posibil pentru ca oricum atunci cand va fi mare va incerca singur si ii vor placea, este un gust pe care toata lumea il apreciaza.

Deci, copiii nu poftesc si nu au nevoie de aceste recompense sub forma de zahar, chiar si prajiturile facute in casa, chiar sa spunem si alimentele dulci pe care le cumparati, oferiti-le cu titlu exceptional, adica nu mai mult de o data pe saptamana, nu faceti din asta un obicei si mai degraba daca vreti un dulce oferiti-i copilului un fruct, pentru ca macar este un dulce mai putin periculos.



Ce nu trebuie sa lipseasca din alimentatia copilului?


Legumele
La baza alimentatiei copilului trebuie sa existe legumele. Prin legume intelegand orice tip de leguma cu conditia sa fie preparata corect, adica nu cartofi prajiti si nu, in general, prajeala. Altfel legumele sunt extrem de sanatoase, sunt extrem de bogate in vitamine, in minerale, in fitonutrienti, in apa, in fibre. Deci nimic din legume nu poate face rau copilului.

Produsele fainoase
Urmatoarea categorie ar fi produsele fainoase si aici ne referim la paine, cereale, orez, paste fainoase, mamaliga. Sa nu uitam de mamaliga pentru ca face parte din traditia noastra. Sunt alimente care ii asigura copilului energia necesara activitatilor fizice si in acelasi timp datorita faptului ca ele contin amidon nu-l pune in pericol de a se ingrasa pentru ca amidonul este un tip de carbohidrat care se absoarbe lent si nu produce riscul de ingrasare.

Produsele lactate
O alta categorie de alimente ar fi produsele lactate. In cadrul produselor lactate trebuie pus accentul foarte mult pe lapte, adica copilul trebuie sa bea macar trei sferturi de litru de lapte pe zi. Intotdeauna este vorba de lapte integral pentru ca are nevoie de grasime in alimentatie. Si baut fara niciun fel de indulcitor sau niciun fel de adaos de alte produse. Tot produse lactate sanatoase sunt iaurturile si branza proaspata sau branza telemea. Pentru ca orice tip de branzeturi care sunt mai concentrate, gen cascaval si branza topita, contin deja o cantitate mult prea mare de grasimi pentru a mai fi benefice. Din lapte copilul isi extrage si calciu necesar dezvoltarii, vitaminele liposolubile A si D si este un element esential in dieta lui.

Produsele care contin proteine
O alta categorie de alimente ar fi produsele care contin proteine, aici referindu-ne la carne, peste, oua. Din aceste categorii, la capitolul carne este bine sa existe carnea slaba si un mare accent trebuie pus pe carnea rosie. Pentru ca de foarte multe ori copii pot prezenta anemie, atunci este important ca mamele sa stie: cantitatea de fier din carnea rosie este dubla decat cea din carnea alba si atunci sa repunem in valoare porcul, pentru ca are o carne extrem de slaba.
Porcul este un animal care nu rumega si din cauza asta grasimile din el sunt chiar mai sanatoase decat din carnea de vita, muschiul de porc este o carne usor de digerat si care se prepara usor, mult mai usor decat carnea de vita.
In acelasi timp nu contine hormoni, deci atentie, puiul este la mare moda, dar puiul este un animal foarte usor de crescut cu hormoni prin metode industriale. Deci eliminati acest risc alegand porcul, iar de la pui si de ce nu de la curcan, pentru ca este o carne care la noi nu se foloseste foarte mult de folosit mai ales pulpele, pentru ca acea carne de la pulpe contine o cantitate dubla de fier decat pieptul. Macar ca si culoarea ne-o spune, fiind mai inchisa la culoare inseamna ca are mai mult fier.
Sa nu uitam de peste, fie el slab sau gras, pestele trebuie sa faca si el parte din alimentatia unui copil.
Si tot la capitolul proteine este vorba de ou. Este un aliment extrem de echilibrat din punct de vedere nutritiv, are proteinele etalon, adica considerate calitate maxima si in acelasi timp o multime de vitamine, de minerale care se gasesc intr-un echilibru perfect si sunt foarte usor de asimilat de catre tubul digestiv al copilului.

Rolul ficateilor
O mica precizare ar fi de facut pentru alimentul numit ficatei, sunt o varianta foarte usor de preparat in acasa, sunt foarte bogati in fier si in vitamine A si D, deci este important sa dam copilului din cand in cand si acest produs pentru ca il ajuta si il protejeaza de riscul de anemie.

Untul si Uleiul de masline
Am lasat la urma, si nu in ultimul rand, partea de grasimi, adica grasimile supraadaugate in alimentatia copilului trebuie sa fie in cantitate limitata in alimentatia copilului. Fie ca este vorba de putin unt, fie ca este vorba de putin ulei de masline incercati sa le folositi crude, deci nu prajiti alimentele, ci adaugati-le in farfurie dupa ce a fost luata mancarea de pe foc.

Produsele cu zahar
Si pe ultimul si ultimul loc sunt produsele cu zahar. Copilul nu are nevoie de zahar pentru a se dezvolta armonios, pentru a fi destept, pentru a fi sanatos. Deci, zaharul nu este un aliment, face parte din categoria indulcitori si nu avem nevoie de el, nu face decat sa stimuleze pofta de dulce si riscul de obezitate. Deci, daca puteti sa eliminati, eliminati zaharul si mierea, atentie, fac parte din aceeasi categorie.
Mierea nu este cu nimic mai sanatoasa decat zaharul. Eliminati-le din alimentatia copilului si in momentul in care doriti sa-i dati ceva dulce limitati-va la fructe, pentru ca fructele sunt un element dulce natural in care zaharul este combinat cu vitamine, cu minerale, cu apa intr-un mod echilibrat. Considerati fructele ca fiind dulciuri, oferiti-i copilului un desert pe baza de fructe, dar in cantitate limitata si nu mai mult de o data pe zi.

Fructele
Este important ca fructele sa fie administrate copilului sub forma naturala, nu transformata in suc de fructe, pentru ca este important ca sa le mestecam si sa le percepem ca pe un aliment, nu sa le inghita usor sub forma de suc si sa le confunde cu apa. In acelasi timp iaurtul cu fructe este un produs care se incadreaza la cateogria desert si care ar fi bine sa fie preparat in casa, pentru ca altfel iaurtul cu fructe din comert ar putea contine pe langa fructe si zahar supraadaugat in mod gratuit si de care copilul nu are nevoie.

Rolul apei
Si inca un lucru important copilul are nevoie sa bea apa, deci cand el este insetat, cand face mult efort, cand este deshidratat, dati-i apa, nu suc de fructe. Apa este lichidul perfect care hidrateaza si nu contine calorii si nu are risc de obezitate."





Lili, mami de Alexandru (18nov'09)
poz(n)e

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns raluci_b spune:

Lyly - a mai fost, dar e bine de reamintit, ca acum cu atatea dulciuri de la Mosu e bine sa nea amintim ca dulciurile/zaharul/mierea NU BUN

Mosule cu zambet drag, Vino si la noi in prag
_
mami de 1 An pt. Remus Andrei(8 nov '09)

in asteptarea lui cu trandafirul in gura

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns lylyana.ion spune:

Cred Alex a vrut azi-noapte sa-l astepte pe Mosu', ca n-a dormit mai deloc, numai frichineala, maraiala si suuuupt , numai ca si-a cam luat teapa ca Mosu' venise de 2 zile la el
asa ca, relaxarea de 2 ore s-a dus pe Apa Lunei(Sambetei)... o fi fost de la cele 3 guri de vin fiert?

Acum se tavaleste pe jos pe niste perne, cred ca se apropie celalalt Mos, Ene
La mic dejun a servit painica cu branzica si smantana, amestecate ce le 2, si putina banana, pt restul zilei i-am pregatit de ieri paste de orez cu dovlecel, somon si ulei de masline si felul 2 cartof cu ficatel de cocos de tara cu lapte si unt

Lili, mami de Alexandru (18nov'09)
poz(n)e

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns lylyana.ion spune:

am trimis pe contul comun un mail cu niste materiale despre educatia copiilor, pe care recunosc ca abia l-am primit, si nu am citit nimic.

Lili, mami de Alexandru (18nov'09)
poz(n)e

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns dankutza spune:

Citat:
citat din mesajul lui ralu_seby
Azi i-am dat prima oara lui Matei perle cu branzica bio cu soldatei de paine de dimineata. Ce-a mai morfolit la ele..i-au placut. Si o bucatica de mozzarela de la Rott. I-a placut f mult.



De la ce firma ai gasit perlele cu branzica? Andechser (sau cum naiba s-o scrie?) Mersi

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns dankutza spune:

Citat:
citat din mesajul lui RamonaCopot
Eu ma tot mint ca din cauza dintilor tarzii nu papa si el mici bucatele. Mai e vreun copil care a primit dintii tarziu si nu papa bucatele??



Pinky papa blenduit sau pasat. Carnita trebuie musai blenduita, ca daca nimereste firisoare de carne prin gingiute, le scaote pe limbuta si le studiaza, de nu mai mananca nimic. In schimb, daca papa galusti, alea lepasez cu furculita. Orez cu lape, il papa nepasat. in general orezul il papa nepasat. Mananca biscuiti, pufuleti Hipp si rondele, cu gingiutele. Noi avem 2 dinti jos.
Poate ar trebui sa incerci sa-i pasezi cu furculita foarte fin, la inceput, si apoi sa le lasi din ce in ce mai mari. Zic si eu!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns cristina_boc spune:

Buna dimineata,

La multi ani pentru cei care poarta numele de Nicolae/Nicoleta

Plusez si eu niste .

Andrei s-a trezit la 7. De atunci a mai dormit doua ore.

Lyly, si eu la fel ca si tine. Si Andrei se trezeste des noaptea (cam din ora in ora), si asta cam de multa vrem acum. Am incercat sa-i dau ceai peste noapte dar nu se linisteste pana nu il pun la san.
Monis cum merge treaba a voi. AM zis ca o sa incerc sa-l culc si eu pe Andrei mai devrme. El adoarme in general pe la 23.

Ma duc la treburi (adica facut mancare, spalat vase), ca stau prea bine.

Va invit la sorici, ca a taiat mama porcul, in we.





CRIS , Andrei Cristian, 7 dec 2009
POZE

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns raluci_b spune:

Perlute de branza am luat de la Dorna, Lacteaa, Covalact

Mosule cu zambet drag, Vino si la noi in prag
_
mami de 1 An pt. Remus Andrei(8 nov '09)

in asteptarea lui cu trandafirul in gura

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ralu_seby spune:

Citat:
citat din mesajul lui dankutza

Citat:
citat din mesajul lui ralu_seby
Azi i-am dat prima oara lui Matei perle cu branzica bio cu soldatei de paine de dimineata. Ce-a mai morfolit la ele..i-au placut. Si o bucatica de mozzarela de la Rott. I-a placut f mult.



De la ce firma ai gasit perlele cu branzica? Andechser (sau cum naiba s-o scrie?) Mersi



Neata,

Da, aceasta este firma si am luat si branzica dulce de casa, a papat azi.

Azi sunt cu capul, Matei a RACNIT azi-noapte de la ora 3-5 fara oprire. Au aparut niste m in peisaj, in incercarea mea de a-i baga in nas niste apa de mare, putin Stodal....cred ca nu exagerez cand spun ca ne-a auzit tot blocul. A trebuit sa vina iubis sa-l tina, ca se incorda si dadea din maini si urla in acelasi timp

Revin ca a venit tati la noi.

poponitzu' meu Matei-Andrei

noi te iubim, si impodobim
Te-asteptam la cuminti, ca sa ne faci fericiti!!!

Mergi la inceput