Vegetarismul la copii
Raspunsuri - Pagina 2
adra_bell spune:
Softurela, probabil stii acest blog cu retete raw, mie mi-au facut multe cu ochiul. Am observat ca este necesar sa ai blender mai puternic si un aparat care deshidrateaza alimentele
blog
am hainute la bazar
Inseamna si asta ceva dar nimeni nu intelege ce
ddaas spune:
Fiind un topic despre alimentatie sanatoasa am zis sa-l citesc si eu fiind intersat.
Citind, am inceput sa-mi pun anumite intrebari, dar fara raspuns.
Nu doresc sa critic pe mine, fiecare face ce vrea, fiecare poate sa fie cat doreste de deosebit.
Totusi, intrebarile la care n-am gasit raspuns sunt urmatoarele. Nu astept neaparat raspuns de la persoanele care se pot simti jignite.
1. De ce cineva ar dori sa devina vegetariat, vegan, raw vegat etc? Din punct de vedere al sanatatii? Dintr-o dorinta de a fi deosebit? Sau cum?
A trai sanatos, dupa stiinta medicala de astazi inseamna si a manca o friptura gratar de vita, peste, oua, lactate etc. Deci problema de sanatate o exclud, nu se aplica, nu este ceva general acceptat, poate doar o mica parte nesemnificativa a oamenilor de stiinta o iau in seama. Este ca si gand ai fi fizician sau astronom si ai nega teoria Big Bang-ului. Asa ceva nu se poate in lumea stiintifica de astazi.
2. De cand am inceput sa ne diferentiem de rudele noastre maimutele, oamenii au inceput sa consume CARNE DE ANIMAL preparata la foc. Cred ca in genele noastre si-n modul in care suntem programati sa functionam, sa lucreze organele, creierul, metabolismul etc exista conceptul de "carne de animal care trebuie mancata".
3. Simtul numit "miros" exista in special pentru a se putea detecta mancarea stricata, alteranta care in general este de origine animala.
4. Ce are daca incercam DOAR sa traim sanatos? Adica: sa facem sport, sa nu mancam cele recunoscute ca fiind nocive (prajeli, conservanti, chestii artificiale), sa mancam multe fructe, legume, fibre etc? Nu este suficient? Trebuie mers intr-o astfel de extrema?
Cum sa-mi explic ca cei care fac performanta fizica precum si cei care sunt foarte longevivi si sanatosi (partea covarsitoare) nu sunt vegan/raw vegan/etc? Iar la vegan apar probleme, se incearca tot felul de artificii pt. a inlocui tot felul de carente.
Ar mai fi si altele dar astea sunt intrebarile principale care-mi vin.
Repet, nu vreau sa critic pe nimeni, doar ca nu pot intelege. Si mai ales sa-ti faci si copilul sa nu manance de origine animala mi se pare prea de tot. De ce? Pai voi ati avut posibilitatea sa alegeti, ati mancat de toate la un moment dat (ok, cliseu, nu sunt pt. democratie intotdeauna si libertatea de a alege, mai ales daca nu stii ce alegi). Dar cum ramane cu partea sociala? Cum intelege in copil de 3-5-6-7 ani? Ce face el si cum reactioneaza cand colegii lui aproape toti sunt altfel, discuta de ce au mancat, este invitat la petreceri, serbari etc unde trebuie sa fie altfel?
Nicio problema daca dati bata, chiar sunt curios. Orice lucru de neinteles devine interesat.
ddaas spune:
nu sunt nici doctor, nicio bio-chimist, nici nutritionist.
Doar o persoana rationala, cu gandire logica.
accept92 spune:
| Citat: |
| citat din mesajul lui ddaas 4. Ce are daca incercam DOAR sa traim sanatos? Adica: sa facem sport, sa nu mancam cele recunoscute ca fiind nocive (prajeli, conservanti, chestii artificiale), sa mancam multe fructe, legume, fibre etc? Nu este suficient? Trebuie mers intr-o astfel de extrema? Repet, nu vreau sa critic pe nimeni, doar ca nu pot intelege. Si mai ales sa-ti faci si copilul sa nu manance de origine animala mi se pare prea de tot. De ce? Pai voi ati avut posibilitatea sa alegeti, ati mancat de toate la un moment dat (ok, cliseu, nu sunt pt. democratie intotdeauna si libertatea de a alege, mai ales daca nu stii ce alegi). Dar cum ramane cu partea sociala? Cum intelege in copil de 3-5-6-7 ani? Ce face el si cum reactioneaza cand colegii lui aproape toti sunt altfel, discuta de ce au mancat, este invitat la petreceri, serbari etc unde trebuie sa fie altfel? |
Pentru tine a nu manca alimente de origine animala este un picaj in extrema, pentru altul a nu manca prajeli este exact acelasi lucru. Tu cum 'iti faci' copilul sa nu manance prajeli daca le consideri nesanatoase? Si cum se simte copilul cand este invitat la o aniversare la McD si se servesc cartofi prajiti? De ce trebuie sa ne oprim toti acolo unde te-ai oprit tu? Se poate merge mult mai departe si nimeni nu trebuie sa se justifice. De cand e lumea asta, la toate speciile puii, invata de la parintii lor ce este bun de mancat si ce nu. Cine nu consuma carne este ferm convins ca aceasta ii face rau. Cum ar putea sa inchida ochii cand e vorba de copilul sau? Este discutabil daca intr-adevar carnea nu este buna pentru nimeni...cert este ca vegetarienii se simt foarte bine fara ea. Orice disciplina alimentara este mai buna decat a baga in gura orice ti se pune in fata, orice beneficiaza de un marketing bun, orice e pe raft, orice e gustos. Mai bine a adopta o gandire extremista decat a nu gandi deloc.
softurela spune:
| citat din mesajul lui adra_bell Softurela, probabil stii acest blog cu retete raw, mie mi-au facut multe cu ochiul. Am observat ca este necesar sa ai blender mai puternic si un aparat care deshidrateaza alimentele |
Multumesc mult, da stiu. Tatal meu deja mi-a facut un deshidrator. :)
Sanatate!
Mami de fetite: Diana (15.dec.2007) si Bianca (15.iun.2010)
Nasterea unui Miracol: http://forum.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=134518
softurela spune:
| citat din mesajul lui ddaas Fiind un topic despre alimentatie sanatoasa am zis sa-l citesc si eu fiind intersat. Citind, am inceput sa-mi pun anumite intrebari, dar fara raspuns. Nu doresc sa critic pe mine, fiecare face ce vrea, fiecare poate sa fie cat doreste de deosebit. Totusi, intrebarile la care n-am gasit raspuns sunt urmatoarele. Nu astept neaparat raspuns de la persoanele care se pot simti jignite. 1. De ce cineva ar dori sa devina vegetariat, vegan, raw vegat etc? Din punct de vedere al sanatatii? Dintr-o dorinta de a fi deosebit? Sau cum? |
Nu da nimeni cu bata, dar o sa-ti raspund eu pe un ton mai putin academic.
Acum o luna gandeam si eu la fel, sau nu gandeam deloc. Eram prea preocupata de rutina zilnica incat sa ma abat de la inertia cu care se desfasura bucatareala. Aceleasi mancaruri, aceleasi alimente. Cum sa lipseasca branzica sau carnitza din alimentatie ?
Uite, ca dupa o documentare solida am renuntat la carne. Nu ma chinui, totul e natural, efectiv nu pot sa inghit carnea, imi provoaca greatza. Tu ai putea manca carne de broasca sau de sarpe ? Si te judeca cineva ?
Cu fetita e altceva. Are probleme de sanatate. Initial a inceput ca un test, dorind da vad daca neconsumand proteina animala mai face crize de astm. Nu a mai facut.
Poate o sa-i mai introduc cate putin, dar sincer mi-e groaza sa o vad iar trezindu-se in mijlocul noptii si sa-i bag ventolin.
Timpul o sa demonstreze daca renuntand la proteina animala a fost solutia perfecta la astmul ei. Deocamdata e prea devreme sa ma pronunt.
Iar daca va fi privita ciudat la petreceri sau gradinita, e problema celorlalti. Desi, cred eu, ca generatia lor va fi mai dezghetata decat parintii lor. Cred ca avem dreptul sa mancam si sa consumam dupa bunul plac si ne-am castigat dreptul la libertatea de a alege.
Eu nu dau explicatii la nimeni in ceea ce priveste copii mei. Ii cresc asa cum sunt convinsa eu, ca este bine.
Si nu ma preocupa numai alimentatia, ma preocupa si dezvoltarea lor psihica, conduita fizica, atitudinea in fatza provocarilor. Cea mare, nu a implinit inca 3 ani si merge la pian cu placere. Va merge si la balet de saptamana viitoare, pentru ca ACUM nu imi mai este teama ca va face crize la EFORT. E pentru prima data in viatza cand nu-i mai spun sa se opreasca din ras ca face criza , sa nu mai alerge ca face criza, sa nu mai ... sa nu mai. Abia acum s-a rezolvat o problema de fond, o cauza ascunsa cauzata de toxicitatea din alimentatie. Nici un medic nu mi-a zis sa-i schimb alimentatia ca asta ar fi cauza. ABSOLUT NICI UN MEDIC.
Sanatate!
Si Accept a punctat foarte bine. Intelege perfect psihologia din spatele unei asemenea decizii.
Nasterea unui Miracol: http://forum.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=134518
karula spune:
Gradinitele care au meniu special pentru copii vegetarieni sunt sigur cele de tip Waldorf. Probabil ca mai sunt si altele. In mod particular, gradinita unde merge fetita mea cea mare compune si meniuri raw, dupa o discutie parinte-nutritionistul gradinitei.
Asta ca sa iti alimentez optimismul :)
(pot sa-ti trimit, daca vrei, o mostra de meniu)
Ilinca_M. spune:
| citat din mesajul lui ddaas 1. De ce cineva ar dori sa devina vegetariat, vegan, raw vegat etc? Din punct de vedere al sanatatii? Dintr-o dorinta de a fi deosebit? Sau cum? |
La faptul ca unora s-ar putea sa NU LE PLACA nici carnea (nici de peste; nu stiu de ce e mereu scris "peste" separat de carne, de parca ar fi altceva, eventual o leguma) nici laptele, nu te-ai gandit...Uite, mie mi-a fost foarte usor sa imbratisez teoriile gen "carnea si laptele sunt nocive" fiindca nu mi-au placut niciodata in mod deosebit
Si mai ai niste motivatii puternice aici:http://forum.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=157833
mami de Sophia-Diana (Sophiphi)
18 luni
Manole forever
Sovata
ddaas spune:
Ok, pot intelege ca nu trebuie sa fim la fel si ca daca 100 spun ca esti beat tu trebuie sa fii sigur ca esti treaz si ca ei sunt beti in cazul in care esti convins si stii sigur ca esti treaz.
Este clar ca modul de gandire, cunostintele care au dus la o anumite dicizie sunt complet altele in cazul nostru. Dar no problem.
Dupa cum spuneam, nu sunt nici eu ignorant cu mancarea.
Cum rezolvati voi problema legumelor si a fructelor care doar nenaturale nu sunt?
Eu ma duc in hypermarket sa cumpar rosii, ardei, fructe si la final nu mai cumpar nimic cand vad cum arata rosiile, ce miros au si amintindu-mi ultimul lor gust.
Apoi fructele, capsunile crescute direct pe vata imbibata cu zahar si altele, culturile stropite cu toate pesticidele.
Cel putin asa sunt majoritatea legumelor si fructelor din magazinele din Bucuresti.
softurela spune:
| citat din mesajul lui karula Gradinitele care au meniu special pentru copii vegetarieni sunt sigur cele de tip Waldorf. Probabil ca mai sunt si altele. In mod particular, gradinita unde merge fetita mea cea mare compune si meniuri raw, dupa o discutie parinte-nutritionistul gradinitei. Asta ca sa iti alimentez optimismul :) (pot sa-ti trimit, daca vrei, o mostra de meniu) |
Te rog, chiar vreau. Va trebui sa o dau la gradinita din ianuarie, acum ca s-a rezolvat cu problema de sanatate.
Multumesc mult :).
Iti trimit adresa de email pe privat.