Vegetarismul la copii
Intentionez trecerea la un veganism RAW pentru copii mei. Bineinteles nu in proportie de 100%. O sa consult si un nutritionist, dar abia la anul, cand ma intorc in Bucuresti. Intre timp o sa-i mai dau oua, iaurt si peste.
Pentru ca in teorie sunt multe pareri, m-ar interesa un sondaj practic.
Daca aveti un copil vegan sau raw vegan, sa-mi spuneti daca consuma si proteina animala, in ce masura, ce probleme de sanatate ati avut/aveti cu el, cum a fost integrarea la gradinita din punct de vedere al veganismului RAW. Alte aspecte sunt binevenite.
Rog onestitate in raspunsuri.
Multumnesc.
Mami de fetite: Diana (15.dec.2007) si Bianca (15.iun.2010)
Nasterea unui Miracol: http://forum.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=134518
Raspunsuri
accept92 spune:
Un regim fara carne si fara lactate este ok. Dar intr-un astfel de regim legumele bogate in proteine (cum ar fi lintea si fasolea) sunt absolut necesare unui om in crestere. Ori astea nu se pot consuma raw. Mazarea, fasolea verde, dovleacul (bogat in fier)...si astea ar fi de baza...cam greu de digerat raw. Orezul iarasi nu l-as scoate din dieta unui copil. Pestele...nu vad niciun motiv pentru a renunta la el. Dieta vegana este foarte buna dar dupa parerea mea varianta raw este extrema si nu se poate aplica copiilor.
Si eu am tot doua fete, tot de dec07 si iun10.
Cea mica nu a inceput inca diversificarea. Va incepe cu mar copt si dovleac copt. Cea mare are o dieta bazata pe fructe, legume, peste, oua, nu bea lapte de cand a renuntat la san...toate analizele au iesit foarte bune, pentru varsta ei este rezistenta la boli. Stiu ca tu ai ceva probleme cu imunitatea fetitelor, succes in orice dieta vei alege si multa santate!
Selene_Bunny spune:
| Citat: |
| citat din mesajul lui softurela Intentionez trecerea la un veganism RAW pentru copii mei. Bineinteles nu in proportie de 100%. O sa consult si un nutritionist, dar abia la anul, cand ma intorc in Bucuresti. Intre timp o sa-i mai dau oua, iaurt si peste. Pentru ca in teorie sunt multe pareri, m-ar interesa un sondaj practic. Daca aveti un copil vegan sau raw vegan, sa-mi spuneti daca consuma si proteina animala, in ce masura, ce probleme de sanatate ati avut/aveti cu el, cum a fost integrarea la gradinita din punct de vedere al veganismului RAW. Alte aspecte sunt binevenite. Rog onestitate in raspunsuri. Multumnesc. Mami de fetite: Diana (15.dec.2007) si Bianca (15.iun.2010) Nasterea unui Miracol: http://forum.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=134518 |
Noi suntem vegetarieni si si asa am fost "pusi la zid", mai ales de rude. "O sa aiba un IQ scazut", "sunteti nebuni, chem Protectia Copilului", "copilul are nevoie de carne, de ce il obligati sa fie ca voi si decideti voi in locul lui".
Probleme de sanatate... carenta de fier ar fi. Cel putin asta a fost la noi, dar Daria a avut o perioada in care nu a mancat nimic care sa-i aduca proteine - nici branza, nici iaurt, nici ou.
Mie, personal, veganismul si raw veganismul mi se par extreme.
Vezi si aici: http://www.romaniaraw.ro/
"Ma stiu" cu tipul care a infiintat site-ul respectiv.
Blogul meu - de la noi, pentru ei!
Al doilea blog al meu - felicitari realizate manual!
Bazar general - fiecare implicare conteaza!
Daria-Nandini, haiosenii si dragalasenii
accept92 spune:
| citat din mesajul lui Selene_Bunny Probleme de sanatate... carenta de fier ar fi. Cel putin asta a fost la noi, dar Daria a avut o perioada in care nu a mancat nimic care sa-i aduca proteine - nici branza, nici iaurt, nici ou. |
Noi nu am avut probleme cu fierul. Dar nu branza iaurtul si oul il contin. Ci lintea, dovleacul de placinta, mazarea, pestele (nu stiu daca voi mancati peste), cartoful copt in coaja, patrunjelul...cam astea imi vin acum in minte. Si cel mai bine se absoarbe fierul in prezenta vitaminei C (fructe inainte de masa, lamaie stoarsa pe salate, pe peste). Calciul inhiba absorbtia fierului.
Selene_Bunny spune:
| Citat: | ||
citat din mesajul lui accept92
Noi nu am avut probleme cu fierul. Dar nu branza iaurtul si oul il contin. Ci lintea, dovleacul de placinta, mazarea, pestele (nu stiu daca voi mancati peste), cartoful copt in coaja, patrunjelul...cam astea imi vin acum in minte. Si cel mai bine se absoarbe fierul in prezenta vitaminei C (fructe inainte de masa, lamaie stoarsa pe salate, pe peste). Calciul inhiba absorbtia fierului. |
accept, nu mancam peste, Daria il refuza. A mancat rar pana acum, sa zic de maximum 3 ori, cateva inghitituri.
Dar ai dreptate, nu m-am exprimat eu corect, la proteine de origine animala ma refeream - asta pe langa anemia aia. A fost o perioada nasoala, cand 2 luni a mancat numai fructe, covrigi sau coaja de paine, ocazional masline. Si laptele ei. Analize proaste, mama crizata.
Blogul meu - de la noi, pentru ei!
Al doilea blog al meu - felicitari realizate manual!
Bazar general - fiecare implicare conteaza!
Daria-Nandini, haiosenii si dragalasenii
softurela spune:
| citat din mesajul lui accept92 Un regim fara carne si fara lactate este ok. Dar intr-un astfel de regim legumele bogate in proteine (cum ar fi lintea si fasolea) sunt absolut necesare unui om in crestere. Ori astea nu se pot consuma raw. Mazarea, fasolea verde, dovleacul (bogat in fier)...si astea ar fi de baza...cam greu de digerat raw. Orezul iarasi nu l-as scoate din dieta unui copil. Pestele...nu vad niciun motiv pentru a renunta la el. Dieta vegana este foarte buna dar dupa parerea mea varianta raw este extrema si nu se poate aplica copiilor. |
ACCEPT, proteine se gasesc in cantitati importante si in naut, hrisca, brocolli, kale, nuci ...etc . De ex. nautul, nuca are 24% proteine. Si toate astea se pot consuma crude.
Dar adevarul ca nu as renunta la fasole, mazare fiarta.
Spanacul contine fier si e de preferat sa fie consumat crud datorita nivelului de oxilati. Prin fierbere, acest nivel creste si devine daunator.
Pentru moment am adoptat varianta de mijloc, firb fasole, orez si dupa ce am oprit focul adaug zarzavatul crud (ardei, rosii, morcov, germeni). Mai las jumatate de ora sa se patrunda gusturile si asta e.
Fiica-mea a mancat pasta de naut crud, a devorat-o. Eu ma straduiam sa inghit dar pentru ea a fost foarte gustos.
Eu cred ca un regim raw se poate adopta, dar devine foarte costisitor. Astept o carte din afara dar momentan nu ma vad pe un regim raw 100%.
In categoria peste este doar somonul, sper sa nu fie o problema. Dar alt peste nu accepta.
In ce priveste diversificarea, nu stiu daca stomacelul copilului e pregatit pentru alimente crude. Stiu ca morcovul, marul se dau crude chiar de la inceput, dar restul sunt mai greu digerabile. O sa studiez si aspectul asta.
Diana a avut carente mari de fier chiar atunci cand manca multa proteina animala. Deci, anemia e mai mult o caracteristica a non-veganilor si asta o spune si teoria.
Mie nu a indraznit nimeni sa ma acuze de ceva in ceea ce priveste copii mei si atat le-ar trebui. Se uita unii la altii de parca ar zice " a inebunit" dar tac din gura. Si bine fac.
Va multumesc pentru raspunsuri si astept in continuare experiente similare.
Observ ca sunt foarte putine mamici care scriu pe topicul asta, in schimb foarte multe scriu pe cele cu "otita, penumonie, tuse, raceala, infectie, febra...etc". Oare asta nu spune nimic ?
Sanatate multa!
Nasterea unui Miracol: http://forum.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=134518
corap spune:
| citat din mesajul lui softurela Observ ca sunt foarte putine mamici care scriu pe topicul asta, in schimb foarte multe scriu pe cele cu "otita, penumonie, tuse, raceala, infectie, febra...etc". Oare asta nu spune nimic ? |
nope. chiar nu zice nimic.
sa va povestesc eu despre copiii mei - nu am avut pb de sanatate cu niciunul din ei, dar anyway
unul mananca absolut sanatos, numai fructe, legume, peste, paste integrale - dorinta lui, are 5 ani si e f hotarat sa manance sanatos
celalalt - are un regim hidos bazat pe ciocolata si sunculita.
le-am masurat amandurora imunitatea si... surpriza maxima, al bazat pe sunculitza e muuult mai sus ca nivel al imunitatii fata de celalalt (bine, amandoi sunt ok, dar rezultatul m-a socat)
parerea mea e ca fiecare om ar trebui sa aiba un regim adecvat propriei persoane. si ca o "reteta a fericirii" universal valabila nu exista.
softurela spune:
| Citat: | ||
citat din mesajul lui corap
nope. chiar nu zice nimic. sa va povestesc eu despre copiii mei - nu am avut pb de sanatate cu niciunul din ei, dar anyway unul mananca absolut sanatos, numai fructe, legume, peste, paste integrale - dorinta lui, are 5 ani si e f hotarat sa manance sanatos celalalt - are un regim hidos bazat pe ciocolata si sunculita. le-am masurat amandurora imunitatea si... surpriza maxima, al bazat pe sunculitza e muuult mai sus ca nivel al imunitatii fata de celalalt (bine, amandoi sunt ok, dar rezultatul m-a socat) parerea mea e ca fiecare om ar trebui sa aiba un regim adecvat propriei persoane. si ca o "reteta a fericirii" universal valabila nu exista. |
Corap, total eronat.
Aici mai intervine si genetica.
Daca cel cu sunculitza ar manca sanatos, ar avea o imunitate peste medie. Dar el si-o suprima prin alimentaia haotica.
Iar baietelul tau cel mare daca ar manca ce mananca fratiorul lui, probabil ai mai avea probleme cu el.
Nu compara mere cu pere.
Si daca copii mei ar avea imunitatea peste medie as face altceva.
As continua sa-i hranesc cat se poate de sanatos atat pentru a evita instalarea unor boli cronice dar si pentru a renunta la vaccinari.
Banuiesc cu o imunitate ridicata si cu o medicina avansata nu se mai moare din rujeola, nu ?
Si apoi observatia mea era strict la numarul de postari pe forum. Am gresit cumva ?
Si eu sunt curioasa, cum le masori imunitatea ?
corap spune:
Tu compari mere cu pere. Adica un topic despre alimentatie (si nici macar despre asta) cu topice dedicate bolilor.
Topicul asta nu este "despre alimentatie sanatoasa" sau ceva de genul asta. Topicul este despre cei care au adoptat pentru copiii lor o alimentatie vegan si eventualele efecte ale dietei la care trebuie sa stai atent.
Eu zic ca majoritatea bolilor au cauze psihice.
Tu zici ca majoritatea bolilor sunt cauzate de alimentatia defectuoasa.
si totusi ... S-ar putea ca niciuna dintre noi sa nu aiba dreptate.
(cat despre masurat imunitatea, nu pot sa zic ca fac reclama. dar merge un search cu google)
eu ma retrag din acest topic, explicand ca nu fac apologia carnaciorilor, sunculitelor (si nici macar a ciocolatei) si ca doar am vrut sa imi exprim o retinere cu privire la faptul ca o dieta RAW vegan este singura cale spre sanatate.
In rest, multa sanatate tuturor!
accept92 spune:
| citat din mesajul lui softurela ACCEPT, proteine se gasesc in cantitati importante si in naut, hrisca, brocolli, kale, nuci ...etc . De ex. nautul, nuca are 24% proteine. Si toate astea se pot consuma crude. Dar adevarul ca nu as renunta la fasole, mazare fiarta. Spanacul contine fier si e de preferat sa fie consumat crud datorita nivelului de oxilati. Prin fierbere, acest nivel creste si devine daunator. Pentru moment am adoptat varianta de mijloc, firb fasole, orez si dupa ce am oprit focul adaug zarzavatul crud (ardei, rosii, morcov, germeni). Mai las jumatate de ora sa se patrunda gusturile si asta e. Fiica-mea a mancat pasta de naut crud, a devorat-o. Eu ma straduiam sa inghit dar pentru ea a fost foarte gustos. Eu cred ca un regim raw se poate adopta, dar devine foarte costisitor. Astept o carte din afara dar momentan nu ma vad pe un regim raw 100%. In categoria peste este doar somonul, sper sa nu fie o problema. Dar alt peste nu accepta. |
Pentru mine alimentatia este de multi ani un domeniu de interes, asa ca am apucat sa testez mai multe teorii. Pana la urma am optat pentru un stil cat mai asiatic, deci nu am eliminat complet carnea. Dar baza sunt legumele foarte putin tratate termic. Daca este carne prin mancare este in forma de fasii foarte subtiri, in general vita sau pui. Mai fac si o pulpa de curcan sau de bebecut la cuptor, in vas de lut, 'topite' bine. Din experienta mea nu carnea este problema in alimentatie ci lactatele si zaharul. Digestia lactatelor este atat de dificila pentru organism incat canalizeaza toata energia si fluxul sanguin spre stomac iar zaharul da peste cap intreg echilibrul metabolic si slabeste foarte mult sistemul imunitar. Deci eu dupa ce am fost certata cu carnea o perioada am revenit la ea, nu zilnic, nu ca fel principal, nu in combinatii nepotrivite. Sunt deacord ca nucile, migdalele si altele de genul pot inlocui cu succes carnea, fasolea, lintea, ciupecile...dar mi se pare mai greu sa-i pui unui copil pe farfurie la masa de pranz o mana de nuci.