Viatza in Germania (cap. 65)***La multi ani, 2011!
Raspunsuri - Pagina 16
Amonar spune:
Citat: |
citat din mesajul lui lulusor77 Multumesc mult amonar! Tu de cata vreme esti in Germania? Cum a fost inceputul? lulusor77 10+ |
Hmm...eu sant de 3 ani si ceva aici. Inceputul a fost greu dar nu din cauza de acomodare ci din alte cauze. Imi place mult unde locuiesc si asta compenseaza problemele de atunci. Tu unde locuiesti?
Panseluta spune:
salutare fetelor si bun venit celor noi!
fam.bibiloi, pt recunoasterea studiilor uite aici un link. Aici la SIZ mi-am dus si eu actele:http://www.hamburg.de/contentblob/73702/data/informationen-zur-zeugnisbewertung.pdf
Fac precizarea insa ca ei nu recunosc diplome de studiu ci doar bacalaureatul. Pt recunoastere diploma studii te adresezi la facultate (in cazul in care vrei sa studiezi!). Mentionez ca toate astea erau valabile acum 5 ani, cand am facut eu asta. Lucrurile poate s-au mai schimbat intre timp. Tu poti sa ii intrebi daca in caz de job e necesar sa echivalezi/recunosti vreun studiu, ca banuiesc ca asta te intereseaza.
Vezi si nota de la subsol. Pe siteul anabin poti sa iti cauti diploma ta si sa vezi carui echivalent german corespunde. Tot din nota poti gasi un traducator legalizat in Hamburg.
Panseluta spune:
Privitor la liberalizarea pietei de munca, eu am inteles ca pt romani intra in vigoare de acum din mai (ca si pt polonezi). Cel putin asa mi-a spus o tipa de la o firma de plasare forte de munca din Romania, care are interesul sa intre si pe piata germana. Mai multe detalii pe tema asta voi afla pe la sfarsitul lunii, cand ma voi vedea cu ei.
Poate cunoaste vreuna din voi care mai exact e legislatia pe tema asta? Daca apuc, sap si eu pe net si o gasesc si dau de veste.
Miriluta spune:
Referitor la inchiriere, in multe cazuri se cere SCHUFA Auskunft, Contract de munca.
De invatat germana nu e chiar asa de greu. Eu am invatat germana acum 6 ani de la 0 in 7 luni (curs intensiv de 4/zi 5 zile pe saptamana). La fix un an de cand incepusem cursul de germana am dat DaF si am luat 18 puncte de 20, deci se poate. Si nu sunt singura.
Cu jobul iarasi depinde si de motivatie si de ...noroc. Cunosc persoane care sunt de 10 ani in Germania si nu au reusit sa depaseasca un anumit stadiu si alte persoane care sunt de 3-5 ani aici si au super-job. Depinde de ceea ce isi doreste fiecare, cat e de motivat sa obtina ceea ce isi doreste.
Bibiloiule, daca sunteti angajati aici, ar trebui sa primiti si state de plata. Cu statele de plata poti dovedi ca ai un venit sigur ca sa iti poti inchiria ceva. Desi eu cam banuiesc ca pe voi v-a angajat pe job de 400€...si atunci e greu sa gasesti ceva de inchiriat.
Anduc spune:
Miriluta,
Unde ai facut cursul intensiv de germana? Tot VHS sau alta scoala? Eu o sa am bebe pe la inceputul lui mai, va fi mai dificil cu programul un timp. Am mai facut singura cate ceva, dar la mine functioneaza cel mai bine cu cadru organizat:)
Anduc
+23
Miriluta spune:
Citat: |
citat din mesajul lui Anduc Miriluta, Unde ai facut cursul intensiv de germana? Tot VHS sau alta scoala? Eu o sa am bebe pe la inceputul lui mai, va fi mai dificil cu programul un timp. Am mai facut singura cate ceva, dar la mine functioneaza cel mai bine cu cadru organizat:) Anduc +23 |
Eu am facut cursul la un STBZ (Stadtteilbildungszentrum) undeva la Berliner Tor (adica A1 si A2) apoi am facut un direct Mittelstuffe 2 la Universitate si apoi cursul de pregatire pt DaF la Rakow Schule.
tinatache spune:
Miriluta, e prima data cand aud ca nu e greu de invatat germana:) Poate daca nu ai copii, ca daca ai... Si majoritatea celor pe care-i cunosc, mai ales de varsta mea, care sunt de 9-10 ani aici, ori au venit cu copii ori au facut imediat dupa. Mie una nu mi s-a parut deloc usor, poate exact din cauza asta, ca nu am putut face curs nici de-un fel... Doar 1 luna inainte de DAF.
miniuta, acum ca merge copilul la gradi o sa mai fie dificil o perioada, pana trece de racelile de la inceput, dar apoi incepe sa se relaxeze situatia. Ca mama ai din start o pozitie dezavantajata pe piata muncii, dar... asta e, eu am luat-o ca atare. Am avut surprize neplacute in interviu chiar de la 2 mame care imi povesteau vrute si nevrute si de ce nu mai au nevoie de o mama in echipa. Am spus multumesc si am plecat. Bine'nteles ca esti frustrat, iti vine sa dai cu cutitu-n piatra, dar trece si mergi mai departe. Altceva ce poti face? Veste buna e ca pe masura ce copiii cresc, apar alte probleme dar macar sunt mai independenti, nu se mai imbolnavesc asa des, ai incredere sa mai vina singuri acasa sau sa-i lasi un pic singuri pana vii tu. Iti tin pumnii stransi sa faci un pas inainte cat de curand. Eu, cel putin, am avut multi pasi de facut, marunti si multi, de aia si multe joburi pana acum. si inca nu sunt unde as vrea, dar ajung la ceva mentionat mai sus: motivatia. Nu vreau acum sa lucrez 50h/sapt (momentan "doar" 40), sa fiu mult pe drumuri sau mai stiu eu ce. Plus ca imi place ce fac si financiar e oricum mai mult decat am sperat. Deci se poate!
Bafta multa, trimite mai departe si ... cine stie, poate sare iepurele!
ariadne68 spune:
Buna tuturor mamicilor din Germania!
Dragele mele, au trecut ceva ani de cand nu am mai fost activa in forumul acesta. Am avut multe probleme care din pacate nici pana in ziua de astazi nu s-au rezolvat, probleme care mi-au consumat toata energia si timpul.....Astazi insa m-am hotarat sa imi i-au ceva timp si sa vad ce mai este nou. Oh, nu pot decat sa ma minunez de amploarea pe care a luat-o site-ul Desprecopii!!!
Acum ma grabesc sa "rasfoiesc" toate forumurile si ne "auzim" cat de curand,
Ariadne si Celine
miniuta spune:
miriluta, tu de fapt nu m-ai contrazis, ci m-ai completat. pana la urma felul in care percepem o limba si cat de usor ni se pare sa o invatam este subiectiv, nu are rost sa polemizam pe tema asta. ca sa nu mai spunem ca depinde ce ai facut inainte, daca ai talent sau nu pentru limbile straine etc etc. ai dreptate cand spui ca depinde cat esti de motivat sa faci ceva cand vii aici, daca ai obiective clare si te tii de ele cu dintii, se poate. am auzit si eu de fete care si-au dat grosse deutsche sprach diplom la doi trei ani dupa ce au venit si au inceput cu germana de la zero. se poate, dar asa cum am zis si eu, si cum zici si tu, IMPORTANT esta sa inveti limba, ca altfel nu ai sanse sa faci ceva.
tinatache,