12 ani- prima tigare

Raspunsuri - Pagina 20

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns ioanadara spune:

Eu cred ca este asa cum spune Sabina: un copil cu un respect de sine sufucient nu va fi influentat nici de anturaj nici de faptul ca parintii fumeaza.
Problema este ca nu toti adolescentii au acest echilibru stabil in ceea ce priveste propriul eu.
Se pare (statistic vorbind acum) ca cele doua mari situatii ce duc la fumatul la varste fragede sunt: anturajul si parintii fumatori.
Asta nu inseamna ca un parinte fumator va avea automat un copil fumator sau ca eu ce sunt nefumatoare voi avea automat un copil nefumator. Dar asta spune statistica.O sa caut cand vin iar unde am citit si pun link ul acum trebe sa plec .
Acum, asa cum spunea cineva mai sus, un parinte fumator nu duce copilul la ideea ca fumatul e bun.Ba chiar ii poate spune mai cu aplomb cat de rau e si fiind deja "inauntru " situatiei sa zic asa e mult mai credibil.

Chiar daca e fumator , chiar daca e nefumator parintele, eu personal cred ca nu trebuie sa se declare de acord cu aceasta activitate la un adolescent in fata lui.
Eu am fata de 14 ani dar este super stabila in ceea ce priveste viata ei (uneori ne sperie)si are un grup de prieteni foarte bun deci chiar nu am temeri in legatura cu ea dar am unul din baieti de 7 ani abia, care cred ca si maine ar fuma daca ar avea cum sa puna mana pe tigari.Mi-e teama de mor cand ma gandesc ce ani grei vor veni pentru sot (i-am explicat deja vag ca psihologii spun cum ca educatia baiatului este bine sa fie mult preluata de tati) .
Oricum, nu am de gand sa-i spun: incearca si sa vezi ca nu iti place.
Iar daca va veni vreodata sa -mi spuna ca deja fumeaza(ceea ce la el ma tem ca nu va fi exclus) cred ca voi fi doar lapte si miere in fata lui dar ii voi spune clar ca bani de tigari de la mine nu va avea.Scurt.Nu pot fi de acord, deci nu il pot ajuta in traba asta.
Oricum, am vorbit cu sotul si suntem hotarati ca de la 18 ani sa le gasim la toti un mic job pe undeva usor si scurt ca ore vara, dar prin care sa inteleaga ce inseamna sa numeri banii tai.
Deci, bani o sa aiba sa-si ia dar macar va stii ca eu nu sunt de acord si daca il roade, lasa sa-l roada asta.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns denizel spune:

Citat:
citat din mesajul lui viviana

Citat:
citat din mesajul lui denizel
Mai, oameni buni, NU e nicio legatura intre a face sex si a fuma!!!!

Oh, ba da. Se cheama tigara "de dupa"

Daca privesti in sus si nu simti invidie, daca privesti in jos si nu simti dispret, atunci esti un om deosebit
vivi

haha, chiar .
Tigara de dupa e o incercare de prelungire a placerii sau pansarea integritatii cumva ciobite din cauza daruirii?

Before
After
~Lumea ar fi mai frumoasa fara macelari~

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns teo1970 spune:

off topic

pt Denizel: te rog, zi-mi si mie care e alternativa la laptele de vaca? ( ccc ca la chipsuri s.a. stuffuri de genu' stiu ) ; tu cu ce ai inlocuit laptele de vaca in alimentatia voastra ? chiar nu consumati deloc lapte ? (si, deci, nik din lapte de vaca?)
mersi
edit: daca am inteles eu gresit ca nu consumati lapte de vaca, sorry ; da' poate ai, totusi, un rapuns

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns bird70 spune:

Citat:
citat din mesajul lui anca_a
In rest, observ din nou doua tabere care vorbesc in paralel...perfect normal as zice, din moment ce sistemul unora de valori e cladit pe concepte precum autoritate si control iar al celorlalti pe acceptare, intelegere si exemplul propriu...

Nu confunda respectul cu autoritatea si controlul. Si mai ales nu confunda neglijenta si comoditatea cu acceptarea si intelegerea copilului.

Banuiesc ca eu intru in categoria autoritara si chiar nu sunt. Nu ridic vocea la copiii mei aproape niciodata, de lovit nu mai vorbesc pentru ca asta mi se pare criminal, cam tot se negociaza la noi acasa, ma straduiesc pe cat posibil sa indeplinesc toate nevoile si dorintele copiilor mei, ii tratez cu respect, le ascult opiniile si le cer parerea in tot ce ii priveste. Asta nu inseamna insa ca ii las de capul lor. Exista un punct in care eu sunt mama care poarta responsabilitatea si ele sunt copiii care pana ajung pe picioarele lor vor trebui sa aibe incredere in deciziile mele chiar daca pe moment au alta parere. Asta se numeste respect. Respect pentru faptul ca eu pun painea pe masa si haine in spatele lor, ca eu am mai multa experienta de viata, ca nu am actionat niciodata impotriva interesului lor si ca eu, spre deosebire de ele, am un creier matur . Nu sunt genul care comunica prin tipete si circ, deci eu nu as face scene si nici nu m-as apuca sa urmaresc copiii, sa le miros gura sau alte chestii de genul asta. Dar daca fumatul ar fi o problema, as incerca in primul rand sa aflu care este motivul pentru care copilul fumeaza. Daca are probleme de self-esteem as incerca sa vad ce pot eu sa ajut, nu m-ar deranja sa platesc si la psiholog, sa discutam problema, etc. Dar daca nu ne intelegem de vorba buna, rolul meu de mama este sa protejez copilul si asta inseamna sa nu ii mai dau bani de buzunar, sa scot copilul din anturajul care il gasesc nepottrivit, chiar daca asta inseamna sa o mut la alta scoala sau sa ma mut in alta parte.

Health is a state of physical, mental and social wellbeing and not merely the absence of disease or infirmity . World Health Organisation

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns viviana spune:

Persoanele cu stima de sine scazuta sunt intotdeauna convinse sa faca lucruri pe care nu vor sa le faca. In acelasi timp se simt vinovate cand spun "NU".

Ce l-ar face pe un copil de 12 ani cu o puternica stima de sine sa fumeze? Faptul ca a vrut. Deci de aici trebuie inceput.

Stima de sine are mai multe componente, sigur cea mai importanta este increderea. Increderea in parinte, increderea in anturaj, increderea ca ceea ce stie el este corect si nu ceea ce vehiculeaza altii.
Oricata incredere de sine are un preadolescnet in formare, ea poate fi zguduita foarte usor in momentul cand apar indoielile firesti varstei.
Poti interveni numai si numai in momentul in care le cunosti, le banuiesti.

Rolul parintelui de a-i arata si a-l invata/indruma catre lucururile corecte din viata este cel mai important in aceasta etapa.

Odata facuti acesti pasi parintele a castigat.
Exact ce spunea Accept copilul va ajunge sa respinga acel anturaj care nu corespunde idealurilor corecte de prietenie ori educatiei pe care a primit-o, sau va ajunge ca facand parte din acel anturaj sa respinga, fara sa se simta vinovat/marginalizat, numai acele elemente care nu-i sunt pe plac.

Fata mea se joaca in spatele blocului. De cand face asta a capatat o si mai mare incredere in ea. A trecut prin multe, a avut experiente placute si neplacute. A avut parte de foarte multe provocari si din partea copiilor si din partea adultilor. Cand a cazut s-a ridicat intarita si cu capul sus. Pentru ca asa am indrumat-o.
In spatele blocului se aduna multi copii, colegi de-ai ei de clasa care fumeaza (chiar imi cer tigari cand ma vad). Astia rad de ea ca nu li se alatura si prefera sa joace fatzea sau sa se plimbe cu rolele. Au aparut indoielile firesti.
Am discutat despre ele si a fost OK.

Este un joc pe care il jucam tot timpul: "Adevar, provocare sau ce-ai face daca". Intrebarile ei cat si raspunsurile pe care le capat imi dau o masura a reactiilor si preocuparilor ei.

jocul este cam asa. Eu/ea intreaba: adevar, provocare sau ce-ai face daca?"
eu/Ea alege. Apoi urmeaza o intrebare sau o provocare, la care trebuie sa raspundem.
Aseara am avut ca provocare sa strig pe strada "am un copil grozav", sa ma dau cu capul de lift.
La adevar am avut intrebari: "ai facut sex cu tati anul asta?" "am auzit ca, stii tu, atunci cand... femeile scot niste sunete" "esti multumita de notele mele"
La ce-ai face daca: "ce-ai face daca un baiat iti pune mana sub fusta" "ce-ai face daca un prof te-ar certa pe nedrept" si tot asa.
Si eu in contrapartida pun intrebari cu schepsis si dau provocari naspa sau haioase.
Dau provocari naspa pentru a o invata ca exista niste limite. Indiferent ca este o joaca sunt provocari pe care nu e bine sa le executi indiferent de ce spun cei din jurul tau.

Daca privesti in sus si nu simti invidie, daca privesti in jos si nu simti dispret, atunci esti un om deosebit
vivi

Mergi la inceput

Dap, ciobire, ciobire, ciobire - cand abia astepti sa termini ca sa fumezi!

vivi

Mergi la inceput

Teo, tu la ce te referi? Cu ce inlocuim laptele atunci cand mancam cerealele, cu ce inlocuim laptele din prajituri si din supele crema? Sau cu ce inlocuim "beneficiile" laptelui din alimentatie?

Before
After

Mergi la inceput

Citat:
citat din mesajul lui viviana

Ce l-ar face pe un copil de 12 ani cu o puternica stima de sine sa fumeze? Faptul ca a vrut. Deci de aici trebuie inceput.

A vrut fiindca i se pare cool.
A vrut fiindca e curios sa vada cum este.
A vrut fiindca ii place cum arata oamenii care fumeaza.

Ce variante ar mai fi posibile la 12 ani ai unui copil cu stima de sine?

Eu cred ca cei mai multi copii sunt pur si simplu curiosi.
Iar reactia dura a parintilor ii face sa fumeze mai departe, raspunzand reactiei dure a parintilor.
(Pentru credinciosi, cred ca sunteti de acord ca ceea ce se intampla reprezinta o fateta a afirmatiei "copiii platesc pentru greselile parintilor" ).

Before
After

Mergi la inceput

Exact. Este curios.
Asa cum mi-a spus fi-mea: este curioasa sa vada ce gust are o tigara.

Aceeasi curiozitate pe care a avut-o la Camembert si la Blue Cheese.
Camembert-ul

Si Blue Chesse

vivi

Mergi la inceput

da, dar consumul de blue cheese nu duce la sex. Prima tigara, da .

Before
After

Mergi la inceput