sunt insarcinata si vrea sa ne despartim
Raspunsuri - Pagina 3
CorinaDani spune:
lemia, cei doi Nu sunt casatoriti, traiesc in concubinaj de 7 ani
chiar asa, nu se vorbea la un moment dat despre o lege care ar conferi oarece drepturi persoanelor care au trait o perioada in concubinaj, au contribuit la achizitionarea unor bunuri (casa, masina, mobila,etc.), iar daca se separa, pot face un fel de partaj ? scuze daca vorbesc aiurea, dar parca asa am retinut ca se discuta la TV acum cativa ani...n-am idee daca exista sau s-a aprobat o astfel de lege...
Corina - mami de printesa Lori ( 25.06.2007 )
"Oamenii eficienti sunt cei mai mari lenesi, dar sunt niste lenesi inteligenti" (David Dunham)
Mediajust spune:
Citat: |
citat din mesajul lui lemia50 In anul 2008 cineva a nascut fara sa fie cununata la primarie.In mod automat copilul a luat numele mamei,desi tatal era acolo,si-a exprimat dorinta sa fie pe numele lui,raspunsul a fost ca asa e procedura.Cu hirtiile de la spital tatal copilului a mers la primarie si a dat o declaratie ca vrea copilul pe numele lui ,iar mama a dat o declaratie la spital ca este de acord ca fiul ei sa poarte numele tatalui. DECI,ce as face eu? As merge la mama, as merge sa nasc si acolo as vedea daca domnul se sinchiseste sa vina sau nu.Cind va trebui sa dau declaratie ca sunt de acord sa treaca copilul pe numele lui as mai cere un timp de gindire.S-ar putea ca tu sa-ti faci planuri de tot felul si el sa vina cu o varianta care nici prin cap nu ti-a trecut. |
Nu confunda actele si momentele - unul este certificatul constatator al nasterii, alta este inregistrarea.
Daca recunoasterea copilului se face la inregistrarea nasterii, atunci cererea trebuie completata "la comun".
Daca doar mama declara copilul, cu tata necunoscut (celebra liniuta) el poate merge oricand apoi sa-l recunoasca, la starea civila sau la notar, fara sa ceara niciun acord. Mama poate contesta apoi daca are ea indoielile ei, in instanta, si in urma expertizei medico-legale se pronunta o hotarare: este sau nu adevaratul tata.
Dar mama NU se poate opune recunoasterii copilului din afara casatoriei, pentru simplul fapt ca filiatia este un drept al copilului, pe care nu-l poate gestiona cum vrea.
Mediajust spune:
Citat: |
citat din mesajul lui CorinaDani lemia, cei doi Nu sunt casatoriti, traiesc in concubinaj de 7 ani chiar asa, nu se vorbea la un moment dat despre o lege care ar conferi oarece drepturi persoanelor care au trait o perioada in concubinaj, au contribuit la achizitionarea unor bunuri (casa, masina, mobila,etc.), iar daca se separa, pot face un fel de partaj ? scuze daca vorbesc aiurea, dar parca asa am retinut ca se discuta la TV acum cativa ani...n-am idee daca exista sau s-a aprobat o astfel de lege... Corina - mami de printesa Lori ( 25.06.2007 ) "Oamenii eficienti sunt cei mai mari lenesi, dar sunt niste lenesi inteligenti" (David Dunham) |
"Legea", ca sa zic asa, exista si este veche (codurile civile).
Regimul bunurilor obtinute in concubinaj este cel al coproprietatii in indiviziune, reglementat clar, si aplicabil oricui obtine un bun impreuna cu altcineva (pot fi doi prieteni, doi frati - deci n-are relevanta raportul dintre cei doi).
Diferenta este urmatoarea: bunurilor obtinute in timpul casatoriei se prezuma ca sunt comune, iar discutia la partaj de aici incepe - ori in al doilea caz cel ce vrea un drept de creanta (adica sa primesca o parte din bun, ca a contribuit la el) trebuie sa dovedeasca participarea lui la obtinerea acelui bun.
De altfel, nici la partajul bunurilor din casatorie nu este batut in cuie jumi-juma - daca unul face dovada unei contributii mai mari, asa se si imparte.
Marina spune:
Presupunand ca sunt o mama singura si am chef sa ii trec copilului in certificat o liniuta, orice eventual barbat de pe strada poate sa vina sa-si asume paternitatea fara sa o dovedeasca? Stiu ca tu esti experta dar principiul in sine mi se pare putin ciudat. daca am avut 2 parteneri ce fac se duc amunoi si recunosc copilul, care e primul castiga?
Mediajust spune:
Citat: |
citat din mesajul lui Marina Presupunand ca sunt o mama singura si am chef sa ii trec copilului in certificat o liniuta, orice eventual barbat de pe strada poate sa vina sa-si asume paternitatea fara sa o dovedeasca? Stiu ca tu esti experta dar principiul in sine mi se pare putin ciudat. daca am avut 2 parteneri ce fac se duc amunoi si recunosc copilul, care e primul castiga? Marina |
Nu, cel care ajunge al doilea contesta recunoasterea primului, se face expertiza medico-legala, si te lamuresti si tu!
Nu-i poti trece TU o liniuta in certificat - liniuta aia nu-i la dispozitia ta decat in masura in care tatal habar n-are ca i s-a nascut copilul. Descendenta insa este a copilului, si simplul fapt ca filiatia fata de mama se stabileste prin faptul nasterii (deci usor de dovedit, prin certificatul constatator din spital) nu exclude dreptul la filiatia sa fata de tata.
Si inca ceva (ma "tin" demult s-o zic, poate nu aici era locul si sigur nu ca replica pentru tine, dar):
"Mama singura" inseamna doar persoana care creste un copil fara sot. Nu inseamna nici ca tatal are mai putine drepturi, nici ca acel copil NU are tata numai pentru ca este din afara casatoriei.
Marina spune:
yap , aici ai dreptate , s-ar putea ca omul sa fie un tata bun in final ceea ce pana la urma conteaza.
Dar ma enerveaza pur si simplu barbatii astia incurcati de prietena/nevasta insarcinata in luna a 8-a si care au nevoie de spatiu si sustinere si isi fac pachet consoarta si o trimit la mama acasa.
Mediajust spune:
Da, eu as avea solutii mai drastice chiar pentru aceasta categorie - dar de altfel, trebuie inteles ca micutul ala nu este proprietatea noastra, a mamelor (chiar daca il purtam, il nastem si-l iubim cu disperare si neconditionat). Copilasul este chiar un om, care mai si creste, are drepturi, are descendenta, deci radacini (daca-s proaste, vina nu-i a lui ).
lemia50 spune:
Draga Mediajust,ce am povestit eu s-a petrecut in familia mea in anul 2008 la Spitalul Municipal.Cei doi parinti erau in cele mai bune relatii dar nu se cununasera civil.Au fost socati ,mai ale tatal,cind baiatul a primit automat numele mamei.Pe urma ,am spus,mama a trebuit sa dea declaratie ca este de acord ca baiatul sa ia numele "tatalui".Dupa mai multe discutii, cea care intocmea actele a acceptat cu greu sa vina in salon ca sa completeze mama declaratia ,ca facuse cezariana si inca statea in pat ,altfel actele plecau la primarie sa se inregistreze nou nascutul pe numele mamei.
Nu mai spun ca acolo,ca sa inregistreze copilul pe numele lui a completat niste acte si cind la "starea civila" a completat "divortat" a trebuit sa aduca hotarirea de divort.
Poate au nimerit ei o zi mai anapoda ,dar exact asa s-a intimplat.
eumada spune:
Nasol....imi cer scuze fata de celelalte doamne dar copilul se face cand esti sigura de tata.....parerea mea e ca din concubinaj rezultarea unui copil e cam nasoala...puiul nu cere sa vina pe lume iar mama e datoare sa-l ocroteasca....eu eram si inainte rea dar acum sunt de-a binelea fiara si eu sunt casatorita legal iar sotul meu e de casa..genul care aduce bani si face gospodarie...In locul tau,l-as lasa cu ai lui cu tot si cum nu sunteti casatoriti poti sa treci liniuta spunand ca nu e al lui.si gata.mai bine intr-o camera decat cu iadul in casa.Sunt oleaca cam dezlanata dar ma cuprinde pur si simplu furia.....
E bine daca ii da copilului ce are nevoie..fii igura ca sunt metode legale sa-l convingi..desi e mai bine sa il lasi in p...m...lui...
scuze dar m-am infuriat.
Madalina de minunica Eva-Maria 14.08.2009
Mediajust spune:
Lemia - am explicat cum stau lucrurile.
Declaratia din maternitate nu inseamna inregistrarea nasterii.
La inregistrare - da, se completeaza cererea comuna.
Apoi, recunoasterea se face asa cum am povestit.
Iar cu sentinta de divort - asta e chiar aberant, poti sa ai 100 de copii declarati si sa fii insurat sau divortat - asta chiar nu-i relevant.
(N-as insista, dar uite ca sunt tot felul de situatii din astea urate in care cred ca e bine sa stii ce te asteapta).