Copil agresat la gradinita
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/Androix/Androix.jpg)
Sunt un pachet de nervi asa ca nici nu stiu cum o sa povestesc ce am de povestit, sper sa se inteleaga ceva.
Copilul meu cel mare e in grupa mare la o gradinita de stat. L-am inscris anul trecut unde a intrat intr-o grupa mijlocie nou formata, deci doar 20 de copii fata de 30-33 cat are o grupa normala la aceasta gradinita. Din motive administrative anul asta directoarea a decis ca grupa lor sa fie desfiintata si impartita intre celelalte 3-4 grupe de aceeasi varsta. Evident nici educatoarele nu au ramas aceleasi, peste vara din cauza reducerilor de salariu au plecat vreo 6 educatoare ma rog.
Filip a nimerit la o educatoare de care sunt foarte incantata, vreo luna a fost singura acum de cateva zile i-a mai sosit un ajutor, tot asa pare foarte draguta si doamna cea noua.
Pentru ca apoi in cateva zile copilul meu sa vina acasa si sa-mi povesteasca cum un baietel nu-i prea da pace la gradinita, cum il apuca de mana si-l invarte si-i da drumul ca sa se loveasca de masute sau de perete. Din vorba in vorba aflu ca motivul acestei purtari este faptul ca respectivul ii pretindea sa aduca jucarii la gradinita pentru toti copiii. Ca mama lui a adus anul trecut. Asta clar e o discutie pe care a prins-o din zbor acasa si nicaieri altundeva. Ok, a doua zi l-am rugat pe Filip sa mi-l arate si mie pe baietel si pentru ca nu m-am gandit sa-i spun cum anume sa mi-l arate mi l-a adus de manuta la usa. Fiind bulibaseala la usa dimineata si asa nu am apucat sa vorbesc cu baietelul respectiv caruia aveam de gand sa-i spun ca mai bine se impreitenesc si se joaca impreuna decat sa se certe si sa se loveasca. N-am apucat, poate a fost mai bine ca el saracutul s-o fi speriat cert e ca de-atunci nu a mai avut probleme cu el. Si in plus am dus si cateva jucarii si cateva rechizite in plus fata de fondul grupei.
Si sa apara azi smardoiul care m-a dat pe spate: un alt baietel, nu mai stiu acum din ce motiv, nu stiu daca exista vreun motiv, cand au mers dimineata la toaleta l-a apucat pe Filip de ceafa si l-a tinut cu forta aproape de colac, sau pe colac - copilul spune ca pe colac - si a tras apa la wc. Eu sunt consternata, primul gand pe care l-am avut a fost ca la 10 ani deja voi sta cu grija sa nu-l violeze in baie vreun coleg de felul asta.
Ce vreau eu acum de la voi, daca aveti vreme sa-mi dati cateva raspunsuri in seara asta: nu stiu cum sa abordez problema asta maine dimineata fata de edcucatoare si fata de parintii acelui copil. Daca as lasa toate normele dracului m-as duce despletita si m-as bate cu toata gradinita
Multumesc pentru raspunsuri!
www.obiectiverealiste.blogspot.com" target="_blank">Blogul grasei
www.bijuteriiandroix.page.tl" target="_blank">Androix Bijoux
Niste copii si toti copiii!
Raspunsuri
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/Alizee/Alizee.jpg)
Alizee spune:
Eu as vorbi intai cu educatoarea, fara ton ridicat; doar ii aduci la cunostinta ce i s-a intamplat copilului tau si o rogi sa fie atenta la celalalt sa nu se apropie de al tau.
Daca nu ai ajutor din partea acesteia, mergi la directoare si vorbeste deschis despre toate problemele pe care le-ai observat in cadrul grupei. Daca este cazul, fa reclamatie scrisa.
Nu am inteles prea bine de ce sunt parintii obligati sa cotizeze continuu cu bani si jucarii si nici de ce ceilalti parinti se uita urat la tine.
Acasa, ii repeti continuu copilasului tau sa nu se lase intimidat de agresivitatea altuia si sa se duca fuguta la educatoare sau orice adult este prin apropiere pt a-l apara de agresor.
La scoala, deja sunt pe cont propriu; deci invata-l sa nu se lase intimidat. Eventual, du-l la cursuri de arte martiale.
allinta
A fi fericit nu inseamna ca totul este perfect.
Inseamna ca te-ai hotarat sa privesti dincolo de imperfectiuni.
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/Androix/Androix.jpg)
Androix spune:
Multumesc pentru raspuns, Allinta.
Deja merge de vreo luna la aikido, ca sa capete incredere in el si sa invete sa se apere.
Educatoarea stie, eu n-am mai prins-o dupa masa era cea noua, dar Filip mi-a spus ca i-a zis imediat si educatoarea a pedepsit celalalt copil. Sigur voi vorbi cu ea maine dimineata despre asta. Nu sunt sigura insa daca n-ar trebui totusi sa iau legatura si cu paritii acelui copil si nu stiu cum sa vorbesc cu ei daca e.
www.obiectiverealiste.blogspot.com" target="_blank">Blogul grasei
www.bijuteriiandroix.page.tl" target="_blank">Androix Bijoux
Niste copii si toti copiii!
![](images/user_woman.png)
Gabrielama spune:
Androix,
ce spui tu acolo este groaznic! Cu atat mai mult cu cat se intampla la gradinita.
Eu m-as duce maine si as sta de vorba cu educatoarea, directoarea, directoarea directoarei, parintii copilului si cu orice este disponibil. Asa ceva este de neimaginat si de neacceptat.
Ingrozitor!
ruxij spune:
OMG! Saracul Filip!! As fi innebunit de nervi! La varste din astea mici le da asa ceva prin cap? Mergi la educatoare, roag-o sa fie foarte atenta, sa vorbeasca cu copilul respectiv, sa cheme parintii copilului la scoala. Dc. nu se rezolva, mergi la directoare. Filip tb sa fie ferm, sa spuna la educatoare intotdeauana. Sigur ca ar fi util sa se apere si fizic, dar nu stiu dc. poate/vrea copilul. Noi am avut asa problema (nu totusi cu toaleta, ca iesea scandal imens aici cu asa ceva) cu unul care il batea zilnic pt ca parintii nu ma placeau pe mine si vorbeau despre noi acasa iar copilul normal ca auzea si venea sa ii traga cate doua lu' fi-miu zilnic. Eu atunci l-am invatat pe fi-miu sa dea si el si dupa ce l-a troznit si el in aparare, l-a lasat in pace. Fi-miu s-a transformat f. tare intre 5 si 7 ani. Pana pe la 6-7 ani nu lovea, nu se apara, doar plangea. Dupa 7 ani a inceput sa strige la alti copii, sa faca crize de nervi, ca sa ajunga sa ii si loveasca de vreo doua trei ori (in aparare, desi o data n-a avut dreptate, n-a fost in aparare fizica, un copil i-a luat nintendo din mana si a ddat cu el de pamant, asa ca fi-miu a dat cu copilul ala de pamant ca raspuns, dar pt asta l-am pedepsit pe fi-miu).
73pufi spune:
Grea situatie..dupa parerea mea ai nevoie de toate resursele tale de educatie ca sa iti pastrezi calmul..nu cred ca ai prea multe optiuni si ar fi bine sa nu te astepti la prea multe de la intalnirtea de maine.Educatoarea nu are ce sa-i faca decat observatie,eventual o pedeapsa pe sacunel etc..iar parintii cel mult vor purta o "dicutie" verbala sau fizica acasa.Cred ca cel mai bine ar fi sa te concentrezi pe copilul tau asa incat acest incident sa nu il marcheze f tare si sa-l ajuti sa treaca peste trauma deja suferita.Sincer,in legatura cu intrebarea adresata de tine,cum sa te prezinti maine,indiferent daca esti calma sau te duci cu gand de lupta rezultatul cred ca e acelasi asa ca mai bine te concentrezi pe copilul tau si cauta sa-i dai cat mai multa incredere in el.Succes si pupici de alinat supararea celui mic
Alizee spune:
Mie imi pare aberant entuziasmul parintilor de a cotiza pt mobilarea grupei copilului lor.
Eu nu am fost niciodata de acord sa platesc pt asta; la urma urmei este treaba administratorului / directorului economic sa se ocupe de aceste aspecte, nu a parintilor.
Si daca nu ti se raspunde la salut, nu mai saluta nici tu. Cand cineva te trateaza cu ostilitate in mod repetat, in nici-un caz nu va deveni amabil cu tine doar fiindca vede ca tu continui sa-l saluti; ba se mai si amuza de situatie.
Totusi, daca tu crezi ca rezolvi ceva, poti avea o discutie civilizata cu unul dintre acestia.
In privinta baietelului tau, repeta-i intr-una ca nu are de ce sa se lase intimidat de copiii rai, ca si la scoala va intalni alti copii rai. El trebuie ori sa se fereasca din calea lor, ori sa ii infrunte daca nu are alta solutie.
allinta
Natasa spune:
Nu exista niciun motiv sa fii discreta in abordarea unei probleme atit de grave!! Eu as cere ferm o sedinta cu parintii, educatoarele si directoarea si as vorbi deschis despre toate. SI despre problema cu sala renovata anul trecut si despre violenta unora dintre copii. Asa ceva nu se discuta in soapta si nici intre patru ochi. E copilul tau si deocamdata, pina invata el sa se apere, o faci tu si o faci ferm. Nu as accepta sa nu vorbesc cu parintii copilului celalalt, acolo e ceva mai mult decit un gest copilaresc. Golaneala si violenta incep din copilarie, dar asta nu inseamna ca trebuie sa punem capul in piept si sa mergem mai departe! Daca incearca sa-ti astupe gura si sa-ti spuna ca gestul nu e grav, explica-le ca poti sa chemi si politia/protectia copilului pentru trauma la care a fost supus copilul tau!
Alizee spune:
Eu am ajuns la concluzia ca atunci cand un copil este agresiv exista o mare probabilitate ca si parintii acestuia sa fie la fel. Risti sa te pui intr-o situtie jenanta de cearta necivbilizata. Este mult mai diplomat sa vorbesti cu educatoarele sa fie atente la acel copil irascibil.
Poti incerca sa il rogi zambind pe acel baiat sa nu mai fie rau cu baietelul tau. Uneori, amabilitatea da roade la acesti copii.
Imi mentin sfatul de a rezolva problema batausului apeland la ajutorul educatoarelor, nu discutand direct cu parintii acestuia.
Spre exemplu, tot anul trecut, un baietel lovea cu picioarele incaltate picioarele fetitei mele.
Anul asta, fetita mea a inceput sa-l zmotoceasca; nu s-a mai lasat intimidata. Si, ca sa vezi, mama baiatului a certat-o pe fii-mea si i-a zis sa il lase in pace. Deci...as fi avut cu cine sa port o discutie civilizata ?
In schimb, am discutat cu educatoarea care il tine la distanta de fii-mea si il pedepseste de cate ori devine agresiv.
allinta
Natasa spune:
Eu am ajuns la concluzia ca multe dintre relele societatii asteia romanesti sint cauzate si de lipsa de atitudine in fata mitocaniei/nesimtirii/violentei. Nu cred ca ei sint mai multi decit oamenii de bun-simt, doar sint mai sonori, isi apara "valorile" cu glas tare. Pe cind noi, tot cedam, tot ne lasam umiliti, tot evitam scandalurile, discutiile si asta duce la ideea din ce in ce mai des raspindita ca "nu avem ce face". Daca copilul tau e bagat cu capul in Wc si asta se discuta in soapta, atunci asta se va repeta, poate doar victima va fi alta!
Alizee spune:
Din tonul tau, inteleg ca nu ai fost intr-o situatie similara. Razboaiele pot fi castigate si fara scandal.
Eu asa am procedat, si e bine pt copilul meu.
Una e sa te certi cu un adult nefiind implicat copilul tau, alta e sa te certi cu parintele unui copil bataus din cauza propriul lui copil.
La gradinita unde e fii-mea sunt multi rromi, daca la asta faceai referire, dar sa stii ca au comportament civilizat si sunt curati, tocmai ca nimeni nu se injoseste certandu-se cu ei, ci se merge pe alte cai : logice si de bun simt.
allinta