Sezatoarea canadiana (196)
Raspunsuri - Pagina 10
ankalaura spune:
ALINA - tie iti raspund rapid in viteza.
Dupa codul pe care il stiu eu, am gasit École des Nations care e scoala primara si doua secundare: École La Voie si École Saint-Luc. Uite aici:
www.csdm.qc.ca/RechercheEtablissement.aspx?recherche=codepostal&codepostal=H4P%201T7" target="_blank">cum cauti
In primul TAB ai si cautare dupa nume. Dar pentru tine e mai simplu sa te localizezi dupa codul postal. Ca sa mergi la scolile astea, trebuie sa aveti acolo domiciliul permanent, sa aveti contract pe numele vostru.
Totusi, nu este clar 100% ca acolo vor merge copiii (sau cel putin Luca), pentru ca nu toate scolile au clasa de accueil.
Apoi, in functie de momentul aterizarii, puteti ajunge la o scoala mai aproape sau mai putin aproape de voi. Pentru accueil ai asigurat transportul copilului, cu conditia sa stati la cel putin 1,5 km de scoala.
"Reviu"
ankalaura spune:
ALINA - am revenit. In statistica de la MIKI, pentru Ecole des Nations notele sunt de 10 si de 10. Fosta scoala a Elizei era de 10 si de 9. Profa si localul erau super ok, dar mediul nu ma multumea nici pe departe. Intreaga zona insa, acolo unde spui tu, apartine de CSDM (tot CDN apartine de CSDM). Vecinatatea cea mai apropiata care te-ar putea arunca in CSMB ar fi Mont-Royal, la cam 2 km, Saint-Laurent, cam la 3 km iar urmatoarea, ceva mai departe, Outremont cam la 4 km de adresa de care spui tu. Dintre cele trei zone, cele mai bune preturi la chirie le poti gasi in St-Laurent, si ai apartine de CSMB. Problema e ca daca apartii cu adresa de CSDM (adica cu rue de la Savane), niciodata nu o sa te trimita la accueil in CSMB, chiar daca ti-ar fi mai aproape o scoala cu accueil care apartine de CSMB.
Caut harta aia cu acoperirea comisiilor scolare si n-o gasesc...
CECILIA - tinem pumnii pentru operatia de maine!
ISELIN - nu stiu daca m-au tolerat cu ghetele, ca erau ghete/cizmulite de toamna, si asa aveau toti copiii, insa nimeni nu parea ca se descalta. Ar fi spus pana acum profesoara, si ar fi spus tuturor, ca toti sunt noi, toti sunt imigranti, deci daca era sa fie o regula in sensul asta, ar fi trebuit sa ne anunte nu? O sa ii scriu azi tipei un mail, dar ma preocupa cum sa ma exprim Ca daca o intreb care primeaza, vremea de afara sau design-ul incaltarii, mi-e ca o sa se simta luata peste picior, desi eu vorbesc serios...
Noi n-avem alte documente de la scoala, doar pt service de garde avem ceva, inteleg ca multe se dau la finalul anului anterior. In clasa la ea, trei sferturi sunt inscrisi din august incoace, deci nimeni n-are nimic in plus fata de noi.
Acuma fug la teme.
iselin spune:
Citat: |
citat din mesajul lui ankalaura ISELIN - nu stiu daca m-au tolerat cu ghetele, ca erau ghete/cizmulite de toamna, si asa aveau toti copiii, insa nimeni nu parea ca se descalta. Ar fi spus pana acum profesoara, si ar fi spus tuturor, ca toti sunt noi, toti sunt imigranti, deci daca era sa fie o regula in sensul asta, ar fi trebuit sa ne anunte nu? O sa ii scriu azi tipei un mail, dar ma preocupa cum sa ma exprim Ca daca o intreb care primeaza, vremea de afara sau design-ul incaltarii, mi-e ca o sa se simta luata peste picior, desi eu vorbesc serios... Noi n-avem alte documente de la scoala, doar pt service de garde avem ceva, inteleg ca multe se dau la finalul anului anterior. In clasa la ea, trei sferturi sunt inscrisi din august incoace, deci nimeni n-are nimic in plus fata de noi. Acuma fug la teme. |
Inainte sa faci temele, faci o cafea buna? Vreau si eu, n-am timp, chef sa fac...
Scuze Anca, eu uit mereu ca E. abia e primul an in aceasta scoala. Sunt regulamente, reguli scrise si nescrise, nu stiu unde se incadreaza regula de mai sus, dar Anne are la scoala mereu: haine de schimb, pantofi de schimb, pantofi sport, echipamentul sport, tablierul de desen, lucruri pe care le-am stiut de la sfarsitul anului trecut prin semnarea Regulamentului de functionare. Acum, vezi tu, si fiecare scoala cu organizarea ei.
Daca o sa comunici in scris, eu sunt convinsa ca esti capabila sa gasesti o formulare aerata si draguta, gen: As avea nevoie de ajutorul dvs....ati putea dvs sa-mi reamintiti/furnizati regulile schimbarii pantofilor in timpul anului scolar, deoarece pentru noi este o problema noua. merci, cu respect, ..........distant si cu respect, dar daca ii rogi sa te ajute cu ceva sunt terminati, le face placere, nici nu se pune problema ca deranjezi.
Si s-ar putea sa nu fie ultima surpriza informativa. Cine stie ce este scris in Regulamentul scolii? La Anne la scoala nu au voie cu nici un fel de bijuterii si altele asemenea, dar la alte scoli sunt permise de ex.
Si eu te
Edit: fetele care tocmai ati venit din Ro si cele care vreti sa veniti, intrebare: ati citit topicul cu -25%, Cum ne redistribuim cheltuielile?? Este adevarat ca e asa greu in Ro acum? Pare dezolant din ce spun fetele acolo. Iar cuvantul decenta semnifica ce in conceptia romaneasca?
_carmen spune:
Scot si eu capul, v-am citit dar n-am apucat sa raspund.
Zava, merci de intrebare, si noi am trimis dosarul pe 20.10.2010 - oare ne-o purta noroc simetria asta? Acum astepta, speram ca n-am uitat nimic, ca am completat bine... din cate am citit s-a lungit destul de mult timpul de asteptare, citeam ca a trecut de 75 de zile si inca n-au primit Acc/Ouv...Vedem.
Alina, te trezesti mai tarziu, la 7? Pai la noi 7 e devreme . Spor la invatat!
Diana, imi pare rau pentru bunica ta, eu nu mi-am cunoscut niciun bunic... se pare ca la noi in familie, daca ajungi la 70 de ani esti batran... ai mei au murit si ambbii parinti...
iselin, n-am citit topicul, nu prea citesc la generale. E greu, pentru unii chiar foarte greu, unii (noi, de ex) sunt mai norocosi. Eu am plecat din invatamant (la timp!) in 2006, de atunci lucrez la o firma. Au taiat si la noi, dar doar chestiile "de lux" sa le zicem: farfurii, tacamuri de unica folosinta, cafea, servetele etc. Asa ca nu ne plangem...Dar vorbesc cu rudele, prienteni - e tot mai greu.
ankalaura spune:
ISELIN - in Ro sunt doua realitati. Dintotdeauna au fost. O masa de saraci si o masa de smecheri. Printre ei, putini norocosi, care in urma unei idei bune, eforturi sute si vointa maxima, au reusit sa aiba un job bun sau o afacere buna, sa isi permita tot ce e decent plus ceva vacante sau chestii de suflet (unii spectacole, altii masini, altii casuta la munte intr-o oaza de liniste, etc...)
Grosul insa sunt primele 2 categorii.
Prima categorie apare in postul cu 25%.
Comparand cu alte tari, alimentele au preturi comparabile. Deci o familie de 4 persoane, ca sa manance cat de cat decent, nu se poate situa sub 400 de euro pe luna (cca 500$). Adica sa ai lactate, fructe, deh, cele necesare intr-o casa pentru o alimentatie corecta.
Utilitatile sunt foarte scumpe. In medie, asta iti mai scoate cam 200$ din buzunar, iarna si mai mult (aici vorbesc de intretinere la bloc, apa, gaz, curent, etc.).
Am ajuns deci la 700$.
Scoala / gradinita costa, la stat, de cap de copil, in medie 80-100$ pe luna, daca mai face copilul un sport sau alta activitate, te apropii de 200. Nu vorbesc de gradinite private sau cine stie de ce fancy chestii...
Am ajuns deci la aproape 900$.
Salariul mediu in Romania e de mai putin de 300$, si cam 400$ in Bucuresti. Deja suntem cu cheltuielile elementare PESTE doua salarii medii...
Daca mai punem un tratament, o hainuta, o incaltare, o jucarie, o aniversare.... you figure it out yourself....
Ar mai exista o categorie, in acceptiunea mea... Cei care au norocul de a avea un job mai bun, si sa castige sa zicem o mie pe luna de caciula. Dar aia nu pot duce copilul la gradinita de stat decat daca au bunici in acelasi oras si daca bunicii respectivi sunt deja pensionari (si nu sunt toti pensionari...). Sau platesc o bona. O bona iti ia in Bucuresti cam 400$. Sau, in loc de bona, gradinita privata. Tot pe acolo.
Am ajuns deci la 1300$ fara haine, medicamente, control medical, etc...
De regula, cine are un job la o mie pe luna, cam are nevoie si de masina. Aici se mai adauga cateva sute pe luna asigurare, combustibil, eventual leasing...
Deci din lac in put. Nu stii cum e mai bine. sa ai un job cu o mie pe luna dar sa ai cheltuieli adiacente, timp putin si tot ce mai decurge?
Sau sa ramai super sarac cu 400 pe luna, dar sa stii ca la ora 4 iti poti lua copilul de la gradinita de stat.
Asta la gradinita, ca la scoala deja ai cam incurcat-o, ca de acolo copiii ies la ora 12 .
Si totusi, in lumea asta (mie personal mi se pare ca e o situatie extrem, dar extrem de trista...), o sa vezi mall-urile pline, se calca lumea pe picioare, figuri, genti de 2 mii de euro, etalare de Louis Vuitton si alte figuri, masini de zeci si sute de mii de euro, casoaie de milioane (de dolari).....
Intrebarea e - unde e Romania reala? Eu una, cred ca Romania reala e aia saraca, unde oamenii se chinuie si tin cu dintii de un job, de multe ori platiti la negru si muncind ore suplimentare gratis, uneori 10-12 ore pe zi, o lume unde nu poti sa zici nu, ca daca nu iti convine tie, vine altul caruia ii convine, si in lumea asta, nimeni nu isi permite sa stea o luna fara job, asta in eventualitatea ca ar gasi altceva.
Din ce stiu ce la colegii mei, care au fost pusi pe liber cu greu si-au mai gasit altceva in timp scurt.
Am o prietena care e fara job de aproape 2 ani, muncea pe 500 de euro, acum nu ii mai da nimeni nici 300. Lucreaza pe cont propriu, cam ce apuca. Are doi copii si sotul e bugetar. Mi se pare extrem de trist.
Colegi mei, restructurati de la 500 de euro, abia si-au gasit cu 300 si ei. O chirie in Bucuresti e cam 200, nemobilat, asa ca unii stau cate mai multi, sunt tineri si necasatoriti.
Eu nu stiu unde sunt oamenii aia care au gura plina de mii de euro, dar nu cred ca ei sunt realitatea Romaniei de azi... realitatea sunt fetele alea de pe forum care se gandesc cum sa mai economiseasca si nu mai stiu din ce.
monicutza_bb spune:
Revin dupa secole de absenta sa va pup pe toate (si o imbratisare pentru Maru, Ange, Simo, DanaPodeanu si Anka). Timpul meu este limitat rau, intre joburi, scoli, gradinite, copii, casa, iesiri, vizite, prieteni, etc. Si recunosc ca mi-am iesit din obicei sa scriu despre mine/noi, dar va citesc cat de des pot.
Putin despre noi: eu sunt ocupata cu jobul (acum pregatesc o expozitie Sofa Chicago si, pe langa jobul meu curent este putin prea mult, dar noroc ca e doar de 2 ori pe an), Marian cu jobul lui (si de cand a inceput, se simte ca nu mai are cine sa faca micile cumparaturi si comisioane, diverse prin casa si pe langa), amandoi avem cate un curs la McGill (eu am inceput certificatele de Software Development / Systems Analysis and Design ca le fac in paralel). Copii sunt foarte bine, doua iubiri care se ciondanesc tot timpul, dar au crescut, vorbesc mult, Alex ma uimeste cu accentul lui englezesc (copilul asta a fost facut sa vorbeasca engleza), Aylin merge de o luna la aceeasi gradi cu Alex si este mai usor sa ii am pe amandoi in acelasi loc.
Acum problema mea este ca ... am primit astazi un loc in CPE Saint Laurent (le Bricole) care este la 5 minute de jobul meu, intr-o cladire noua, doar ca abia ii adunasem pe amandoi in acelasi loc. Nu stiu ce sa fac... am acceptat locul si merg maine sa vad si sa ma hotarasc.
Deci, aviz interesatilor (miki), dupa 3 ani si jumatate pe listele de asteptare ne vine si noua randul la CPE. Sper doar sa fie mai usor sa ii gasesc si printesei loc tot acolo si chiar ca ar fi boierie.
Voi ce ati alege? Ange tu ce parere ai? MF sau CPE pt Alex? Stiu ca e baiat mare, anul viitor merge la pre-maternelle, dar tot am o strangere de inima ca ii este bine unde este acum.
Cine are timp duminica sa vina la biserica http://bisericasfdimitriecelnou.com/ dati-mi un semn ca o sa fiu acolo, dar o sa ajut pe acolo ca o sa fie o masa de Sf. Dumitru.
Ange, Diana sanatate multa la bunicute
Felicitari copiilor care au intrat la scoli secundare, sunt foarte mandra de voi si pot doar sa sper ca veti fi un exemplu pe care si copii mei il vor urma
Va pup cu drag
maru spune:
monicutza, ma bucur ca esti bine si ocupata. Eram ingrijorata, dar acum am un zambet mare pe fatza cand te citesc.
Ma bucur enorm pentru Marian, stiu ce inseamna, noi inca ne luptam...de aia ne si gandim sa mergem spre pasuni mai verzi
mikiion spune:
Iselin si dana, din pacate se ia, nu de toata lumea ci de cei care au organisme slabite , de obicei pe fondul unei gripe. Acum depinde de care fel ai. Ca si pneumonia e de mai multe tipuri. Important e ca dupa 5 zile de antibiotic am revenit la viata. Dar n-am mai fost asa bolnava din 94....
Mie mi-au venit si analizele pt glicemie provocata.... Proaste In urmatorii 10 ani diabet scrie pe mine. Nici acum nu sunt de fapt departe...
Cum dau eu 10 kg jos Ceva idei?
Monicutza imi pare bine ca ai inceput la McGill. Eu nu stiu de ce aveam impresia ca ai renuntat.
Inseamna ca-ti continui visul!!!
De CPE as fi avut loc daca nu ma mutam. Dar cum nu am mai sunat am pierdut locul pe lista. Si oricum noi am preferat sa ne intoarcem la gradinita privata de unde plecasem. Ca sa-l stabilizam pe Marc emotional. Nu stiu ce sa spun in cazul tau. Noi am fost mereu loc in cele gen CPE chiar daca private si nu asa de calitate ca un CPE. Mediul familial nu ne-a priit.....
Acum intreaba-te de: limba fr sau engleza, ce program educativ au( ca nu prea au mai nimic in CPE daca nu au program de prematernel, uneori in mediul familial se ocupa mai mult), orele de program, traseul pana acolo( sa fie unul la dreapta si altul la stanga nu e practic) si nu in ultimul rand prietenii, e cu surioara lui si faptul ca il scoti dintr-un mediu pt. doar cateva luni, la anul mergand oricum la scoala..... dar poate e mai putin sensibil decat Marc.
MQQM n-am vazut reportajul, o sa incerc sa-l vad pe net....
Iselin eu am impresia ca multi traiau pana acum vreo 2 ani cu nasul tare pe sus, mult peste posibilitati. Eu am fost socata prin 2007-2008 cand vorbeam cu prietenii din Romania ce elitisti devenisera( mai ales ca era o perioada foarte stramtorata pt. mine , aici in Canada, pt. ca revenisem la timp plin la studii). O duceau mult mai bine decat mine. Si in plus aveau un fel de dispret pt. cei care nu se descurcau cu banii. De genul : replica pe ton dispretuitor« daca nu le ajunge salariul in invatamant de ce nu isi cauta in alta parte», sau de «necesitatea» de a face vacante numai in locuri exotice sau de a avea aparat de aer conditionat si geamuri termopan si gresie italiana...... Un astfel de trai «decent» era norma acum vreo 2 ani.
Acum au inceput sa revina la normal, adica asa cum ii stiam eu in 2003 cand am plecat Mi se par mult mai umani in saracia actuala
Alina Eu nu vreau sa jignesc pe nimeni, mai ales pe cei care locuiesc in cartierul CDN. Dar eu nu cred ca e o idee super buna sa va stabiliti acolo unde ai spus tu. Poate mai spre est putin, in zona unde sta Ankalaura. Exista multe zone mai curate in MTL. Mai magazinati putin si mai vorbiti pe PM cu fetele nou venite care au cautat recent de locuit in MTL. Poate ele va dau idei mai bune.
Noapte buna
zavalita spune:
Eu am primit viza la 5 luni dupa interviu, m-am miscat cat de repede am putut.Asta asa, ca sa-ti faci un calcul, poate se poate si mai repede(depinde de perioada si nr. cererilor).
Cu cautat chirie e greu.eu nici acum nu stiu unde mi-ar placea sa locuiesc pt a fi mai aproape de cetru. Un criteriu ar fi apropierea de metrou, eu iau bus-ul si metroul. pierd mult timp cu bus-ul,desi uneori imi place mai mult decat sa fiu cartita. ca idee eu fac 90 de minute minim dus-intors pana in centru si inapoi.sunt zile cnd fac si 2 vizite de astea, se fac 180 de minute. stau in NDG aproape de cote saint luc.
depinde ce vreti, daca vreti sa munciti sau sa studiati, in cel de-al doilea caz facultatile sunt acolo unde sunt, poti sa-ti faci o idee unde sa stai. daca muncesti nu cred ca mai e relevant, nu poti sa stii daca muncesti in centru sau in vestul insulei etc
eu m-as muta la anul mai sus de metro berry, pe linia verde...inca nu fusei in explorare pe acolo.Mie nu mi-a placut deloc saint laurent , ma rog pe unde am fost eu pe langa cote vertu. a si detest decarie, e sumbra rau zona decarie cu van horne. am vizitat hrube daca va amintiti!
multa bafta in continuare!
ankalaura spune:
Io cu Romania mea
E drept, in 2006, 2007, se vedea ceva inflorire, iar la momentul ala nu era clar ca e o inflorire doar de suprafata. Dar ca idee, preturile erau mici, de ex un mp de faianta era tot 15 lei, cat era si in 2001, ori salariile erau de vreo 3-4 ori mai mari deja pentru cei in mediul privat.
Un aer conditionat de-ala pe perete cum aici se pare ca e un lux costa 6-700 de lei. Oricine isi permitea - mai mult riscai sa te coste montajul (sigur, gaseai si cu 2000 de lei daca vroiai)
O masina de spalat bengoasa era 1000 de lei (gaseai si de-asta cu 2000 de lei daca vroiai).
Asa ca lumea si-a luat.
Problema a fost in momentul cand s-au dat credite pentru orice! vroiai patrunjel, plasma sau apartament, primeai credit. Unele, cu buletinul. Inclusiv pentru a lua o masina. Iar dobanzile au fost si sunt inca imense.
Or, o regula cel putin de bun simt, daca nu cumva si scrisa negru pe alb in vreo carte de economie, spune ca nu ar trebui sa ai rate peste o treime din venituri....
Aici a fost dezechilibrul; preturile la case (apartamente) au explodat, si pentru ca s-au dat credite, lumea a luat. Noi avem pe cineva, ambii bugetari, au luat apartament cu 120 de mii de euro (asta vine peste 150 de mii de $), au 12% dobanda . Au 700 de euro pe luna rata, timp de 30 de ani Un apartament in Militari, intr-un bloc din '68.
Problema e ca daca treaba nu mai merge, tebuie sa te intrebi ce mai poti sa faci... Si pentru multi, din pacate, solutiile s-au epuizat.
Cat despre dorinta asta a romanului de a fi proprietar... Eu nu o gasesc total aberanta. In Ro, nu ai nici un statut daca stai cu chirie, nu esti protejat de nici o lege, nu ai nici un drept, si in 90% din cazuri nu ai contract si nu ai adresa in buletin. Noi am stat cu chirie si vai de noi cat trebuia sa tragem de proprietar sa mearga sa ne schimbe abonamentul la telefonul fix, sau pachetul la cablu, sau rezervorul la vc.... Nici nu vreau sa imi amintesc... Nu au vrut sa puna apometre, plateam la comun de ne uscam. Noroc ca zugravisera inainte de a ne instala noi acolo. Iar la un moment dat, a venit sa ne spuna ca trebuie sa ne mutam ca ei s-au decis sa vanda.
Nici macar sa ne insuram nu am putut, ca nu au fost de acord sa ne ia in spatiu, ca dupa aia ce fac ei daca noi ramanem cu adresa lor in buletine. Si deh, ca sa te insori in Bucuresti, iti trebuia buletin de Bucuresti. Ba chiar si examenul de conducere ar fi trebuit sa-l dau la Constanta...
Deci unde reglementarile sunt varza, oamenii ce sa inteleaga? Sigur, fac greseli, ca nimeni nu ii invata altfel. La banca, se rugau aia de tine sa iti mai dea un credit. Unii au nimerit prost (ca cei care si-au luat apartamente in 2007).
Si de fapt, cine facea vacante exotice inainte, face si acum.
Rupti in coate sunt cei care nu si-au permis nici inainte vacante, iar acum nu-si mai permit nici biletul de autobuz poate....
E tare trist...