Viatza in Germania (cap. 64)

Raspunsuri - Pagina 9

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns tinatache spune:

Citat:
citat din mesajul lui roxy

O zi frumoasa va doresc la toate.Nu am mai scris de vreo saptamana pentru ca nu am avut noutati, dar tin sa felicit o panseluta frumoasa pentru minunea pe care a realizat-o, si le tin pumnii la cele care urmeaza .
Noi am reusit daca va aduceti aminte (problema mea era gradinita)sa dau Kundigung la vechea gradinita, cu inima stransa recunosc, singura problema fiind distanta mare pana acolo, in rest de nota 10.Praslea cel voinic merge la gradinita de langa casa ,de stat, si in cele din urma zilele trecute am facut cu aceasta un Anmeldenblatt , care cica e pe post de Vertrag, are 5 pagini(spun asta pentru a nu se confunda cu Anmeldungul pe care l-am facut cand am visitat gradinita).La prima gradinita particulara fiind am semnat din prima un Vertrag, si am fost lamurita ca locul e sigur si urmeaza doar sa platesc lunar.Eu inca nu sunt lamurita daca mai trebuie sa primesc ceva de la gradinita sau locul e sigur si gata.Na cand nu ai motiv de stres iti faci.

roxy mamica lui Alex (17 august 2007)si Cristi (05 iunie 2000)

roxy, daca ti-a dat Anmeldung inseamna ca ai locul asigurat. In ce zona stai in München?

vik, laaaa muuuuulti aaaaaaaaanniiii!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns roxy spune:

Cristina (tinatache )multumesc pentru raspuns.Locuiesc in Trudering (pe langa Ostbahnhof).
Am modificat si la profil pentru cine e de prin zona...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Amonar spune:

Alina, sa-ti traiasca fetita! Nu am stiuT ca este ase de mare, ce trece timpul....De mutat nu ne mutam ca avem toti banii bagati aici si-i nu-i mai primim noi inapoi sub nici o forma. Am inteles ca casele aici se vand cu 30% sub valoarea constructiei. Un amanunt pe care arhitectul l-a stiut inainte sa ne preia lucrarea. Dar nu-i nimic, zona de aici compenseaza tot circul prin care am trecut. Si noroc ca avem contact zilnic cu Olanda prin munca si scoala.

Sunshine, arhitectul a facut tot. El a fost bauleitung, el a cerut ofertele, el a 'controlat' lucrarea. Cand constructorul a venit cu ultima factura care era peste intelegerea oficiala, ne-a spus sa ne descurcam noi cu constructorul, el nu se baga, dar sa stim ca daca constructorul nu primeste banii, ne lasa asa, neterminati. Era la constructia in rosu. In final, dupa ce s-a terminat casa, noi am mers cu plangerile noastre la 'bauverein', o asociatie a tuturor proprietarilor de casa in germania. Acolo primesti consultanta in caz de 'certuri' si au ei avocatul lor care are experienta in domeniu. Am apelat si la avocatul lor si ala a spus ca l-a mai avut pe arhitectul nostru la tribunal, cu alti clienti. Dar ca nu avem sansa de castig, nu am facut contractul bine cu arhitectul.
L-am intrebat pe consultant cum poate cineva sa trimita o factura de 9000 de euro bazata pe aer (adica arhitectul spune ca el a facut ore suplimentare pt noi, fara sa ne anunte sau macar sa visam despre asta). Si el a rdicat din umeri si a spus :oricine are dreptul sa incerce:: Cica si el a primit o data o factura de la un chirias care nu mai vroia sa-i iasa din casa pt 'traume provocate de stres'. Pt el cica astea sunt lucruri 'normale' pe care oamenii le incearca. Cine intra-n plasa, are ghinion.

Christel, eu nu vorbesc despre rechtschutz asigurare, ci despre verbraukerschutz, care e ceva de genul 'apararea consumatorilor', o instanta de stat, am impresia. Acolo primesti consultatie pt ca tu esti consument. Exista in orice tara. Cauta site-ul lor sa vezi.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Yasmine spune:

Fetelor Müncheneze pe 19. si 20.11. sunt la un curs in München in Kempinski Vier Jahreszeiten pe Maximilianstr., si in decembrie pe 15.-16. poate ne intalnim cumva daca aveti timp si chef.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Amonar spune:

Claudi@ Am vorbit cu cunostinta mea despre dreptul d emunca. Ea mi-a spus ca toate informatiile se pot afla si la ambasada Romaniei in Germania sau la auslenderambt. In linii mari mi-a spus ca fratele tau trebuie sa aiba o adresa in Germania, o asigurare de sanatate (pt care trebuie sa ceara formularul tip 400 si ceva, nu mai stie exact care de la asigurarea din Romania); cu formularul ala dovedeste ca a platiti ultimele luni asigurare in Romania. Ii mai trebuie un contract de la angajator care spune ca-l vrea la el. Cu toate actele astea trebuie mers la Auslenderambt. Se pare ca dureaza mai puitn de 4 saptamani daca ai toate actele in regula. Eu zic sa sunati la Auslenderambt si la Ambasada si sa rezolvati cat mai repede.
Succes si tine-ne la curent!

Alina, vreau sa rectific faptul ca poate ai dreptate in legatura cu diferenta dintre Olanda si Germania. Peste tot sunt oameni si oameni si depinde de norocul fiecaruia cu cine intra in contact. Tocmai am auzit ieri de la un prieten din Olanda cum a fost 'tratat' de un Oladez 'cinstit'. L-a chemat la interviu chipurile pt un job dar de fapt vroia sa afle informatii despre firma noastra de recrutare a Romanilor din Olanda(pe care am avut-o in trecut). Era de fapt concurentul nostru si a incercat sa-l traga de limba pt interes personal. Asta e, oameni din astia peste tot....

Mergi la inceput

buna fetele sper ca toate sunteti bine .L-am dus pe praslea la gradinita si as dori acum sa va cer parerea intr-o problema destul de delicata.Nici nu stiudaca fac bine scriind aici da cum nu am cu cine sa vorbesc despre asta, poate primesc de la voi niste idei si cine stie de unde sare iepurele.Este vorba despre o prietena a mea , foarte draga, dar care intampina o problema a carei rezolvare nu o poate intrevedea si eu ma tot intorc pe toate partile si nu stiu ce solutii as putea sa-i prezint , poate o scot din starea in care este.Daca prezint situatia aici fara sa dau nume si sa fac indicatii clare despre persoana sper sa nu se supere, pentru ca ea singura nu vrea sa se expuna in modul asta pe un forum.
Cum spuneam este o persoana minunata,are un copil de gradinita de varsta lui praslea al meu pe care l-a dat si ea la gradinita anu asta.Pana acum a fost in ingrijire copil, dar acum incepe partea grea.
Ea s-a lasat pe ea de cand a venit aici pentru ca sotul ei sa poata sa se realizeze profesional, sperand ca daca ea se ocupa de copil, casa si tot ce era pe langa, renuntand la cariera, si facand tot ce poate sa-i asigure lui confortul maxim, sa nu aiba domnul nimic de facut in casa, pentru ca replica pe care o primea era ce pretentii are daca ea tot STA acasa, si nu face nimic.El doar la bani se raporteaza.Copilul nu interactioneaza cu taicasu decat asa la suprafata, iar cand cel mic incepe manifestari specifice varstei, domnul se enerveaza si incepe circul cu ce gresit il creste ea, cum nu-l educa si culminand cu nici macar asta nu esti in stare sa faci ca lumea.
Ea nu are pe nimeni aici , la fel ca si noi.Sunt singura ei prietena si incerc sa-i ofer solutii si sa o scot din starea in care se afunda pe zi ce trece.Pur si simplu parca nu ar fi de ajuns, acum de cand copilul merge la gradinita , acum intampina problema ce ar putea ea face, curs de limba nu a facut tot la fel domnu zicandu-i ce e asa proasta sa-i trebuiasca curs de limba , singura nu poate invata? Sa stea noaptea intre trezirile celui mic sa invete, el inchizand noaptea usa camerei sa nu fie deranjat, ca nu-i asa merge la servici si trebuie sa fie odihnit si ea tot STA degeaba acasa pe banii lui.
Ea e contabila de meserie, dar aici nu a facut nimic si trecand timpul nici meserie zice ca nu o mai stie asa bine, ea profesand doar un an in tara, ca apoi au venit aici , a aparut copilul si acum nici meserie nu are, nici limba nu ostie, la nivel de a profesa, ca asa la cumparaturi sau la locul de joaca cu copilul vorbeste dar nu despre profesie...
Nu stiu ce sa-i spun ca ar putea face, macar cateva ore pe zi cat e copilul la gradinita.Nici foarte riguros program nu poate sa-si faca , pentru ca cel mic e cam bolnavicios, si dupa cum stim la inceput de gradinita colecteaza de numa si nu ar avea cine sta cu el acasa, pentru ca la gradinita nu-l poate duce bolnav fiind si nici de la un servici cate o saptamana cat dureaza de regula o raceala nu poate lipsi.
Nu stiu pe bune cum sa o scot din depresia pe care o are, imi spune mereu ca daca nu ar fi copilul nu ar mai vrea sa traiasca.Ea care era asa o fata vesela si te binedispunea instant cand era langa tine , a ajuns sa planga mereu nici nu mai stiu decand nu am mai vazut-o cu un zambet pe fata.
Cred si eu sa auzi in fiecare zi cat esti tu de puturoasa si proasta, nu i-ar mai veni nimanui sa zambeasca.
Nu stiu ce solutie de job 4 ore sa ii sugerez.A zis ca sa incerce la Arbeitsamt dar nu stie ce poate si acolo sa rezolve sau ce sa zica la doamnele alea ca sa o poata ajuta mai bine.
Vreau din suflet sa nu o mai aud ca ea nu mai vrea sa traiasca.Va multumesc si sper sa o luati ca pe o cerere de ajutor cu un sfat , nu ca eu imi barfesc prietena si mai bine imi vad de ale mele...

Mergi la inceput

ruxi, imi pare rau pt prietena ta, nu e intr-o situatie prea roza, intr-adevar... dar!!! tb sa se adune si sa iasa din situatia asta. Acuma are citeva ore libere pe zi in care se poate organiza sa invete germana, acasa daca nu poate merge la un curs. Asta e primul pas. sa citeasca ziare (alea gratuite care vin acasa, cu dictionaru-n brate si incet incet intelege despre ce-i vb.) Apoi, sper ca are calc. si internet, sa inceapa sa citeasca pe net articole de la rubrica de Wirtschaft, sa mai prinda termeni economici. In timpul asta sa mearga la Arbeitsamt si sa se instcrie ca Arbeitslos, ca apoi au si aia interes sa o ajute. Cat nu e inregistrata nu se uita nimieni. Poate ii ofera ei un curs de contab., are noroc ca pe partea asta se cauta tot timpul si sunt si joburi part-time. Cat despre gradinita, ar fi bine sa nu mai repete nimanui niciodata (crede-ma ca stiu ce spun) ca copilul e bolnavicios. Sa spuna ca gaseste ea o solutie, in caz extrem sta tati acasa. Sta nu sta, e altceva, dar in nici un caz sa nu spuna ca sta o sapt. acasa cat e cel mic racit ca si asa e greu sa gasesti de lucru ca mama de copii mici. Oricum, pana-si da ea drumul mai trec cateva luni si se mai imbuntateste treaba, ca nu e tot timpul asa cu gradi si bolile. Ba chiar sa spuna ca vine o bunica din Rom. la inceput daca gaseste servici.
Perspectivele sa gaseasca de serv. ca si contabila nici macar nu sunt asa rele, poate primeste de la Arbeitsamt vreun curs ceva si incepe de jos de la bagat facturi in calculator. Important e ca stie ce e aia o factura, TVA, registrul comertului... etc. Nu e chiar atat de diferit cum credem noi. Si eu am aici la contab. o tipa din Cehia parca, e f buna in ce face desi nici ea nu vb corect germana. Tot asa a inceput prin Zeitarbeit cu 30h/sapt., in timp au preluat-o si acuma este Hauptbuchhalter cu drept de semnatura. E drept ca in timp tb sa mai faci cate o certificare ceva dar repet... se poate.
Sper ca reusesti sa o incurajezi un pic, numai bine!

Mergi la inceput

cristina (tinatache )multumesc pentru ca ne dai sperante si pot sa-i spun prietenei mele ca nu e totul asa negru si ca poate rasari si soarele pe strada ei.Ce spui tu poate fi o iesire la liman.Te intreb daca ea se duce si se inregistreaza la Arbeitsamt ii pot spune cei de acolo in legatura cu Zeitarbeit sau trebuie ea sa caute? Si daca nu are nimic facut aici, nu si-a recunoscut studiile , poate sa inceapa de undeva? Si ea ar vrea chiar si de jos sa ia dar sa-si faca meseria ei ca ii place , nu sa mearga sa spele pe jos cum ii tot spune sotul ei ca o sa ajunga..Halal incurajare.
Cei de la Arbeitsamt iti pot propune acest tip de job part-time? Sau trebuie sa cauti interviuri pentru asta? Scuza-ma ca intreb asa dar nu stiu si vreau sa o informez corect .

Mergi la inceput

roxy, eu nu am fost la Arbeitsamt, stiu doar de la altii ca daca te inregistrezi e posibil sa primesti un curs (acestei "altii" au primit cursuri). Eu am lucrat la inceput prin Zeitarbeit, nu are nimic de-a face direct cu Arbeitsamt. Zeitarbeit inseamna ca esti angajat la o firma de Personalleasing si esti te trimit de colo colo pe unde au si ei contracte. Cand nu mai au te dau afara... asta e, e un inceput. Arbeitsamt-ul te poate informa despre multe, daca o si face e partea a doua. E suficient sa dai o cautare pe google dupa Zeitarbeit si gasesti de la explicatia pe wikipedia pana la firmele care fac asa ceva, sunt o multime. De asta zic, are acum cateva ore libere, sa caute pe net sa se informeze ca acuma gasesti tot ce vrei, ca informatie. Asta e primul pas, sa adune cat mai multe informatii si sa mearga la Arbeitsamt.
Cat despre sotz, in loc sa-l lase sa o calce in picioare, sa-i arate ce poate cu adevarat E clar ca individul profita de dependenta ei fata de el, dar ea e singura care poate sa schimbe foaia. eu nu i-as spune lui acuma mai nimic, l-as lasa sa vorbeasca si as merge pe drumu meu. Cu atat mai mare surpriza cand o sa-i vina primul salariu. A, si daca e tot se rezuma tot la bani poate n-ar fi rau sa-si faca un cont separat, dar asta hotaraste ea singura in fct. de situatia lor, pana atunci mai e

numai bine!

PS: pt joburi de orice fel tb sa dai interviuri, dar si pana acolo mai e. Sa incerce sa invete limba pana la un nivel de conversatie cat de cat, sa vb singura in fata oglinzii, sa deschida bine urechile la radio si tv cum se pronunta cuvintele samd. Daca are posturi tv romensti mai bine le lasa o perioada, nu o ajuta deloc, ba din contra. Eu am invatat singura asa ca... se poate Cat despre studii si echivalari, mai bine face aici cursuri de contabilitate, sau sa intrebe la Arbeitsamt, nu ma pricep ca eu n-am echivalat nik si am si o parere mai.. speciala despre cate cepe degerate fac studiile noastre economicie din Romania la angajatorii de aici. Dar cine stie... s-ar mai fi schimbat treburile, sa intrebe la Arbeitsamt.

Mergi la inceput

cristina esti draguta asa cum te stiu .Multumesc mult.
Cursurile aici de contabilitate dureaza ca si la noi ani de zile sau sunt mai compacte?

Mergi la inceput