Viatza in Germania (cap. 64)
Raspunsuri - Pagina 10
helbi spune:
Treaba cu Arbeitsamt-ul e cu dus si intors. Te pot ajuta, in general daca ai anumite venituri. Insa, daca te inscrii de ex. kla Arbeitslos, itzi pierzi dreptul de a lucra de ex. Kurzfristig Beschätgung. Nu am in moment hartiile in fata, dar pot completa de acasa, daca e nevoie. Ideea e ca, acest gen de job poate fi facut NUMAI de Studenti, Elevi, Hausfrau si Pensionari. Daca insa die Hausfrau s-a inscris ca Arbeitslod, nu mai poate lucra asa. Si, poate la inceput,e o alternativa pt ea.
Pe de alta parte, daca are noroc de un Sachbearbeiter de treaba la AA, poate primi cursuri de germana la inceput....dupa care, ar putea face vreun Weiter- sau /Ausbildung.
Eu as merge la inceput pe varianta invatarii limbii germane. Cristina a prezentatt citeva solutzii.....Intre timp, se poate uita si pe site-urile firmelor de Personal sau de Zeitarbeit (e o diferenta intre ele). S adea o cautare pe google dupa Personalvermittlung sau Zeitarbeit in München, daca acolo locuieste, si -i va intoarce cu siguranta f multe "oportunitatzi".
Dupa ce invata limba, se informeaza de job, va trebuie sa-si puna die Bewerbungsmappe in ordine. Nici eu n.am diploma teoretic recunoscuta. Practic, daca intra pe www.anabin.de si cauta dupa ce a studiat, va vedea daca sau nu e recunoscuta si cit (de ex. Cibernetica din Buc. nu e recunoscuta la nivelul a 5 ani, ci a 4 ani).
Sa nu spuna de copil ca se imbolnaveste des. Din start isi taie singura orice sansa.
Si cred ca f. important pt ea in aceasta perioada este sa nu stea singura, ca nu face altceva decat sa-si plinga de mila. Sa iasa afar cu copilul, sa incerci, daca timpul itzi permite, sa stai in preajma ei in acesata perioada. Poate mai are si alte cunsotinte cu care poate iesi la un ceai/cafea....
Capul sus si spune-i sa-si fixeze ca tzel "sa-i arate sotzului ca nu e asa cum o crede el" si sa nu se abata de la tzelul propus...pt ea is pt copil!
aschiutza spune:
Of, Roxy, nu comentez de asa barbat, ca mie imi sare intotdeauna tandara cind aud asa jigniri . Dar prietena ta sa intrebe la Arbeitsamt daca exista cursuri pt mamici . In Sachsen era un program special la Volkshochschule, terminau cu diploma si in timpul cursurilor era cineva care se ocupa de copii. Asta insa difera de la Land la Land, Sachsen are multi someri si de aceea primeste fonduri EU. Apoi sa faca un curs de limba, parca tot la Volkshochschule, poate sa il primeasca ca strain (curs de integrare). Asta mai ales daca vrea si cettenie cindva! Nu stiu care sunt regulile de inscriere, dar unele sunt chiar ieftine! Fra limba germana ii va fii greu sa se angajeze, umai daca gindesti ca multe firme au software numai in germana.
Dar limba germana nu e asa de grea precum pare, ok, e greu daca vrei limba literara si perfect gramarical, dar in rest srtuctura gramaticii e latina, cuvintele se formeaza logic. Sunt multe situri de invatat germana, depinde de ea sa aiba vointa! sa dea drumul la TV numai in germana, sa incerce sa citeasca carti de copii la inceput sau romane din alea usurele, ca au vocabularul redus. Un abonament la biblioteca nu e scump si de acolo poate lua si carti de invatat germana (care de obicei sunt scumpe).
helbi spune:
Vad ca a scris is aschiutza...mi-am amintit si eu acum: sa-si faca abonament la biblioteca (e 10 euro/ an) si de acolo, pe linga carti (poate lua chiar carticele pt copii-........ii citeste copilului si mai invata si ea), exista si reviste. Una f buna este Deutsch Perfekt.
tinatache spune:
andreia, eu de chestia asta cu kurzfristig beschäftigt nu o stiu, n-am auzit pana acum.
roxy, nu stiu sa-ti spun cat dureaza, dar stiu ca sunt pe module.
La IHK München sunt astfel de cursuri, sunt scumpe dar se poate uita cum sunt structurate. Sau sa caute dupa Buchhaltung / Weiterbildung etc. Cu siguranta depinde si de cate ore pe zi pot merge la curs.
Bafta multa, sa ne dai de stire ce si cum!
sunshine2009 spune:
Roxi, sunt intr-adevar multe de spus la o astfel de problema.
In primul rand cred ca are toate compatimirile tnoastre, din pacate asta nu o va ajuta prea mult. macar sa stie ca exista si oameni care se gandesc la ea.
Sper sa nu ma judecati prea aspru daca va zic cinstit, ca o nemtoaica cu siguranta n-ar accepta prea mult timp o astfel de situatie. Din pacate, noi suntem asa, suntem cele mai multe asa crescute si o despartire mai ales cu copil mic e cu totul absurda si imposibila.
Deci, lasand la o parte primele doua fraze, sa vedem ce poate face.
Sa scrie in primul rand o lista cu ce stie, i-ar putea si ar vrea sa faca.
Sa stabileasca anumiti pasi (mici!) pe care trebuie sa-i urmeze pentru a ajunge unde vrea.
Sa-ti dau un exemplu pentru a intelege mai bine:
- Pas 1: isi ia de lucru de ex la VHS sa predea romana - de obicei cursurile pentru adulti sunt seara, deci sotul e acasa si poate avea grija de copil, ("doara nu e nimica de lucru" la el :) ), prin asta are contact numai cu nemti deci este obligata sa invete sa se descurce cu ei si pe deasupra este si platita. Ca si Kursleiterin ai dreptul ca la randul tau sa iei in cadrul VHS cursuri pt tine, pt care paltesti mai putin, deci poate tot dupamasa o data pe saptamana max doua sa si invete un curs cu diploma.
- Pas 2: dupa jumate de an,
var. 1: poate sa aplice la o Steuerkanzlei pentru practica, cu conditia sa vorbeasca cat de cat o germana de inteles. In practica nu prea esti platit, dar daca ai noroc, inveti multa meserie si mai inveti mai departe limba de specialitate care nu o poti invata decat prin lucru. Daca se descurca exista si posibilitatea sa o preia firma respectiva, daca nu, macar si-a facut rost de prima caracterizare pt munca aici in domeniu, ceea ce e f important!
var. 2: se inscrie la niste cursuri la Uni, pe Wirtschaft, din pacate cred ca mai nou se plateste o taxa pe semestru destul de mare, sa intrebe daca poate participa ca Besucher macar, fara sa plateasca! neaparat sa ceara asta si sa zica a nu are nevoei de examen sau diploma. Ar fi fost ideal sa se poata inscrie oficial, dar ca sa te inscri, apare problema ca trebuie sa tai un test de limba si dupa cum am zis taxele.Ar avea numai de castigat facand asta, dar taxele sunt mari si ai nevoie de sustinere financiara si morala ceea ce ei ii lipseste.
DEcat sa mearga la curatenie,, mai bine sa mearga la Bedienung, ca bacsisurile sunt mai mari, si cunoasti mult mai multi oameni, cei mai multi nemti!
Cursul de integrare de la VHS costa 1 euro pe ora, 4 ore/zi 5 zile/saptamana. Nu stiu cat de mult ajuta ca si limba, dar ajuta mult sa nu-si mai planga de mila si sa iasa din casa, sa cunoasca oameni, sa auda una alta de lucru....
harnici la de 10 luni
Cresterea in greutate
sunshine2009 spune:
Inca ceva, ca si Arbeitslos, Arnbeitsamt iti da bani de transport, daca de ex practica nu este in acelasi oras cu tine, nu stiu insa exact de la ce distanta incepe. Merita sa intrebe oricum.
harnici la de 10 luni
Cresterea in greutate
helbi spune:
Citat: |
citat din mesajul lui tinatache andreia, eu de chestia asta cu kurzfristig beschäftigt nu o stiu, n-am auzit pana acum. roxy, nu stiu sa-ti spun cat dureaza, dar stiu ca sunt pe module. La IHK München sunt astfel de cursuri, sunt scumpe dar se poate uita cum sunt structurate. Sau sa caute dupa Buchhaltung / Weiterbildung etc. Cu siguranta depinde si de cate ore pe zi pot merge la curs. Bafta multa, sa ne dai de stire ce si cum! cristina |
Cristina, din pacate, sunt f multzi care nu stiu. Eu sunt in Weiterbildung acum si am invatat asta acum 2 sapt.
helbi spune:
Revin cu Info despre ce inseamna/ presupune Kurzfristige Beschäftigung:
Kurzfristige Beschäftigung:
Liegt vor bei befriesteter Beschäftigung innerhalb eines Kalenderjahres:
- bei 5 Tagen in der Woche auf längerstens 2 Monate
- bei weniger als 5 Tagen in der Woche auf längstens 50 Arbeitstage.
Für eine kurzfristige Beschäftigung sind weder von Arbeitnehmer noch vom Arbeitgeber Sozialversicherung-Beiträge abzuführen. Es fallen auch keine AG-Pauschalbeiträge an.
Kurzfristige Beschäftigungen sind jedoch nur dann versicherungsfrei, wenn sie nicht berufsmäsig ausgeübet werden. Das trifft uneingeschränkt nur auf einen bestimmten Personenkreis zu, wie z.B Studenten oder Schüler in einer Ferienarbeit und Hausfrauen oder Rentner.
Auch bei kurzfristiger Beschäftigung liegt eine berufsmäßig ausgeübte Tätigkeit vor bei Personen:
- die Entgeltersatzleistungen der Arbeitsagentur für Arbeit (z.B Arbeitslosengeld) beziehen
- die bei der AA als Arbeitssuchende gemeldet sind
- die während eines unbezahlten Urlaub beschäftigt sind
- deren bischeriges Beschäftigungsverhältnis duch den Wehr-/ Zivildienst unterbrochen wird und die während dieser Dienstzeit bei ihrem oder bei einem anderen Arbeitgeber eine Beschäftigung aufnehmen.
Putetzi citi si aici:
http://www.400-euro.de/400/kurzfristig.html
sau sa datzi o cautate pe google.
Edit: A nu se confunda kurzfristig Beschäftigung cu geringfügig Beschäftigung (asa numitul MiniJob pina in 400 Euro7luna)
helbi spune:
Cristina (tinatache) asta e manualul de lb. romana dupa care face bianca:
http://www.librarie.net/carti/19076/Limba-romana-Manual-pentru-clasa-a-V-a-Sofia-Dobra
tinatache spune:
Citat: |
citat din mesajul lui helbi Cristina (tinatache) asta e manualul de lb. romana dupa care face bianca: http://www.librarie.net/carti/19076/Limba-romana-Manual-pentru-clasa-a-V-a-Sofia-Dobra Andreia |
multumesc