Viatza in Germania (cap. 64)
Raspunsuri - Pagina 12
sunshine2009 spune:
Roxy, mi-am imaginat si eu ca el este un astfel de om, de asta iti si scrisesem ab. la suma in fata. Despre obligatii in casnicie se poate scrie f mult, daca ea este "obligata" sa faca anumite lucruri, sa nu uite ca si el este "obligat" la altele. Pentru ca daca ea sta acasa inseamna in primul rand ca el isi "permite" sa o tina acasa si deci isi "permite" si sa o respecte.
Alina, sigur ca da, si la noi in familie este la fel, fiecare facem cand putem ce este nevoie, si nu este cazul de jigniri. Dar in familia prietenei mele, tocmai ca sa nu se ajunga la astfel de discutii si probleme ca in familia prietenei lui Roxy, ei doi au ajuns la acest compromis. Pentru ca el altfel nu ar putea merge 12 ore la lucru pe zi, inclusiv sambata, si deci sa castige "caruta" de bani care sa le ajunga la amandoi Tine intr-adevar de caracterul omului, si da, asta si incercam sa scot in evidenta ce zice si Tina/Cristina, la dezavantajul ca si divorteaza destul de repede. Dar aici vine acel mare DAR, au in parte si dreptate, daca sotul m-ar trata ca pe o carpa nici eu nu as sta cu el. Faptul ca el castiga mai mult mie personal mi-e sch...egal. Chiar atat de mult nu castiga incat sa-si "permita" sa-si trateze asa sotia. Pana la urma a facut si ea o scoala, ca de aia e contabila, si deci are ceva in cap deci cometariulle de prost gust sunt absolut total deplasate.
Roxy, am cunoscut oameni care castiga mult mult mai bine decat castiga sotul prietenei tale cu noi toti la un loc, si cu toate astea avea ceva ce sotul prietenei tale nu va avea niciodata, bun simt. Asta este.
harnici la de 10 luni
Cresterea in greutate
sunshine2009 spune:
Alina, cred ca Roxy se referea mai degraba la o suma pentru toata familia alocata pentru mancare si nu la fiecare in parte.
Roxy, nu este pentru asta, ci este pur si simplu intelegerea lor asa. Stiu ca e greu de inteles, de asta nici prietena mea nu spune la oricine chestia asta, tocmai pentru ca ar fi ciudat privita si judecata. Tinand cont ca e nemtoaica si nu-membra aici, mi-am "permis" sa o dau doar ca exemplu. Ei au mers pe principiul daca ea sta sa faca mancare si curat, nu poate in timpul asta sa mearga sa lucreze normal deci nu are cum sa-si plateasca normal impozitul,asigurarile si pensia, si deci trebuie cumva sa se echilibreze situatia...
harnici la de 10 luni
Cresterea in greutate
Amonar spune:
E destul de raspindita mentalitatea de separare a banilor. Nu stiu cum e in Romania dar si eu in Olanda am avut de a face cu ea. Aici in Germania, mi-a spus o vecina ca ea lucreaza ca sa-si stranga bani pt haine, sa nu aiba sotul ei de comentat cand isi cumpara ea ceva. Eu am avut in prima casatorie 'norocul' la asa un sot, tot Olandez. Totul se calcula la marimea salarului.Chirie, masina, mancarea, samd Totul se impartea si fiecare cu banii lui. Daca ieseam la restaurant si platea el, isi scria intr-un carnetel care era partea mea sa i-o dau la salar. La un moment dat i-am zis ca 'patul' costa bani si daca nu plateste sa se duca in alta parte. Bineinteles ca relatia nu a durat mult....In casatoria actuala, tot cu un Olandez, e exact pe invers, eu nu castig nimic, ma rog, stau cu copilul, dar el habar nu are cum se duc bani si pe ce. Asa, in linii mari...da Nu ma intreaba niciodata ce fac cu ei, sa fie totul in regula si atunci e bine.
Deci, nici eu nu pot sa spun ca toti sunt asa, dar stiu ca in general in Olanda, banii sunt separati pt ca si femeile vor acest lucru.
Alina spune:
Vai,Amonar,sa nu te superi,m-am distrat cu numaratul banilor,e de risu-plinsu .
Si sotul meu e german si e tot ca sotul tau,habar nu are pe ce se duc banii,nu-l intereseaza decit sa platim corect ratele la casa si asigurarile,pot sa fac ce vreau si sa-mi cumpar ce vreau si de unde vreau,habar nu are ce haine am eu sau copiii sau chiar el .Nici nu-l trimit la cumparaturi decit cu lista ca e dezastru,i se pare ca ne trebuie si aia si cealalta,prefer sa merg eu sau impreuna.
Amonar spune:
Alina e de ras acum Atunci nu-mi venea sa rad deloc
Ma rog, cate bordeiuri, atatea obiceiuri. Pt mine chestia asta e culmea zgarceniei. Nu vad de ce ar sta cineva impreuna in aceste conditii, eventual numai pt un fel de contract pt a imparti cheltuielile in care se stabileste daca sexul e gratis sau nu
Marunzika spune:
Am fost ajutata de voi asta vara cu "speisestärke" si va multumesc frumos . Acum (dupa atata vreme ) vroiam sa va arat cum a iesit tortul pt petrecerea de 3 ani a fetitei mele si celelalte torturi pe care le-am facut. Sper cu timpul sa-mi reuseasca mai bine, primul tort a fost de test (am testat pe soacra ) iar apoi cel cu printesa facut pt Puppi.
Un we linistit si multumesc inca 1x pt informatia de asta vara .
sunshine2009 spune:
Amonar, am ras si plans si eu in acelasi timp! Poate ca alta femeie in locul tau i s-ar fi parut absolut normala chestia cu impartitul banilor cum a facut-o primul tau sot, eu nu stiu ce sa zic...Ma bucur pentru tine ca ti-ai gasit macar acuma perechea potrivita!
Marunzika, ce bine arata torturile! ce ai pus pe deasupra sa iasa asa faine? Culori am si eu, si am incercat sa fac "glazura" aia pe deasupra cu marshmallows, dar mi-a iesit f greu de intins! ca sa nu mai zic de taiat, ca era aproape imposibil, la taiat luneca de pe tort! SI ma stresez ca peste 5 saptamani avem prima aniversare a lui Jr. Ce sa fac?
harnici la de 10 luni
Cresterea in greutate
Anduc spune:
Amonar, nu credeam ca exista asa ceva, sincer! Cred ca ii indesam carnetelul pe gat si ii puneam si mancarea in cap...sa o plateasca el la salariu! In fine, bine ca acum ai alaturi un om normal. Eu sunt o fire independenta si nu sunt obisnuita deloc sa depind de altcineva financiar, dar sotul meu m-a facut sa inteleg pana la urma ca e absolut firesc sa ma sprijine financiar cand voi veni in Germania intrucat e un bebe pe drum si o buna perioada de timp nu voi avea de lucru (pana invat limba si ma acomodez cu toate cele va dura ceva). Suntem o familie si fiecare isi aduce aportul asa cum poate la acel moment si trebuie respectat pentru ceea ce face.
aschiutza spune:
Veti ride voi, dar cind am fost somera, sotul mi-a trimis in cont (da, avem conturi separate, le-am pastrat pe cele de dinainte de casatorie) lunar ceva bani, ca sa nu trebuiasca sa ma duc la el decite ori vroiam sa iau ceva. Nu mi-a cerut niciodata socoteala la bani, dar m-a vazut ca intru in panica cind mi-e contul gol . E si un avantaj sa ai doua conturi, mai ales la banci diferite. Servicii diferite, sanse mai mari sa gasesti o banca cind ai nevoie de ea, mai ales in alte orase.
Intrebare: tata vine la botez acu in decembrie. Mai are nevoie de pasaport sau poate intra cu buletinul? Trebuie sa ii mai fac invitatie? De ce acte are nevoie?
La noi e friiiiiiggggggg, eu am intrat in hibernare!
tinatache spune:
Anduc, dann willkommen! Daca tot stii ca vei veni ti-as recomanda sa incepi cursuri de germana din tara, cel mai bine la centrele culturale sau Goethe Institut. Te ajuta enorm, mie mi-a parut rau ca n-am facut, la noi a fost putin altfel situatia. Stii deja unde vii?
aschiutza, n-ar fi fost mai simplu sa-ti faca un card la contul lui? Daca voua v-a fost bine asa, atunci inseamna ca e ok.
Apropo, revin la cei 400€/luna ca veni vorba la un moment dat de impozite, asig. etc. pt mama ce creste copiii acasa. Multi soti sunt Selbständig si-si angajeaza nevestele cu mini-job, asta am mai auzit si eu de la altii. Ideea e ca se scoate o suma bunicica pt care impozitele sunt minime, avantaj dublu
Cred ca tb sa fii si facut sa stai ani de zile acasa. Nu vb de cei 2-3 ani cat e copilul mic, dar sunt mamici care nu mai lucreaza niciodata. Trecand peste partea financiara, tb sa-ti si placa si sa te simti implinit ca om cu munca Ehrenamtlich, sa fii la dispozitia graidnitei, a scolii, a copiilor desigur, a familiei in general samd. Si cultura e altfel, la "tara" in Bayern a stat mama acasa generatii intregi, copiii numai asa stiu si asa fac mai departe. Acu tot am prins discutii printre parinti la scoala rar, doar cand ma duc la sedinte si am si timp de discutii, ca in ultimii ani e nevoie de tot mai multe locuri pt Kinderbetreuung (e vb doar de copii de scoala), ca mamicile lucreaza, desi part-time, si in sfarsit se discuta si la noi de Ganztagsschule. Cum se misca treburile aici cred ca ajung copiii mei la faculta pana se si implementeaza, da' nu-i rau, macar au inceput.
Marea mea bucurie e ca la Gymn. din sat e deja offene Ganztagsschule, asta e solutia ideala: tb sa stai 2 dupa-amieze si ai un loc intreg, apoi restul saptamanii daca vrei stai daca nu nu. Si ei cum au oricum AG-uri si alte chestii dupa-amiaza ... e perfect!
Hai ca am balarit pe campii, acu vad ca am scris jumate nemteste, da termenii astia n-am chef sa-i traduc ca suna aiurea, asa ca.. pt intelegere. Se vede ca-i luni, e greu de demarat
O sapt buna, si la noi e friggg, la o colega de serv. in sud aproape de Bad Tölz a nins deja. La noi "numai" ploo, poate ne e era dor...