Vine un cutremur mare ?

Raspunsuri - Pagina 7

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns roxy spune:

ca sa o luam pe partea mai vesela , se spune ca cei care locuiesc la etajele superioare...gen 8 ca tot era vorba de asta, sunt cei mai norociosi ca-i gasesc primii .Va rog sa- mi iertati gluma, dar asa putin sa incercam sa ne mai descretim fruntile.Din pacate nimeni nu poate sti exact cand si la ce ora va fi, putem doar sa ne rugam sa nu fie mare si sa fim lucizi atunci sa actionam cum trebuie.Spunea cineva mai devreme ca intr-un cutremur un tata a luat copilul mic in brate si a fugit cu el pe scari, iar mama i-a urmat.Asta din cate stiu e cel mai rau lucru pe care il putem face, bine daca nu stati la parter sa apuci sa iesi intr-o secunda.Casa scarii este prima care cedeaza, si sunt foarte multi care asa si-au gasit sfarsitul,in 77.In lift si pe casa scarii.Deci daca reusim sa nu ne panicam , cu toate ca e foarte greu, e bine sa nu dam buzna afara din casa.Mai nou am inteles ca nici sa stai in tocu usii nu mai e asa sigur cum se stia inaite.Nu mai stiu exact ce trebuie facut, au scris multi inaintea mea, eu vroiam doar sa punctez asta cu scarile ca e foarte periculoasa si sa incercam sa ramanem lucizi mai ales cand de noi si de reactiile noastre depinde soarta copiilorr.Este foarte greu intradevar.Mai rau e cand e noaptea si te ia din somn, cum a fost cel din 86 parca, snu mai sunt sigura care, eram in pat si pana sa-mi dau seama ce e a trcut, altu a fost la amiaza si faceam lectii eram la liceu, cu o colega de clasa, aveam o masuta din aia cu 3 picioare si tot ne ratoiam una la alta ca de ce impinge masa ca nu pot sa scriu, pana a aparut mama speriata in usa a e cutremur.Noi habar nu aveam .
Altu cred ca prin 90 si ceva , era dimineata pe la 7 parca, stiu ca trebuia sa plec la scoala si eu ma bucuram ca poate nu se fac ore daca afost , ca toti ne povesteam impresiile de la cutremur.Acum daca nu ai ce sa vorbesti cu cineva, vine subiectul " ce vei face de cutremur"...iar dupa va urma " ce ai facut de cutremur".

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns rall spune:

Citat:
citat din mesajul lui diciu

Da, imi amintesc de cutremurul din 86 (...) Dar nu a fost asa mare, insa amprenta celui din 77 l-a facut sa para puternic in mintea mea.

A fost destul de mare, a avut ~ 7 grade iar cel din 30 mai 1990 - 6,9 grade Richter.

E posibil ca cel din 86 sa se fi simtit mai putin deoarece a fost la o adancime mai mare.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Mamibiutza spune:

Eu la cel din 77 eram la adapost in burtica mamei mele. Dar mama, saraca, gravida in sapte luni, s-a speriat teribil. Nu stiu in ce masura mi-a transmis si mie spaima ei, dar cu siguranta nu ala a fost motivul principal pentru care acum mi-e teama, ci episodul 86. Atunci am avut ghinionul sa fiu in vizita la vara-mea, intr-un bloc in Iancului, la etajul 11. A fost rau si in 90 ca eram la scoala, o cladire destul de veche, dar macar atunci eram la parter. Si cum stateam in prima banca de langa usa, am fost prima care a rupt-o la fuga. Lucru foarte rau, de altfel, insa profesorii nu ne-au putut stapani si nici nu cred ca erau instruiti cum sa procedeze in asemenea situatii. Atunci au fost cativa accidentati dintre cei care aveau clasele la etaj si s-au imbulzit pe scari...

De atunci nu a mai fost nici un eveniment major de acest gen... cutremurul din 2004 a fost destul de "usurel" comparativ cu precedentele. Dar intre timp am devenit si eu mamica si mi-am dat seama ca trebuie sa las deoparte frica si sa stiu ce e de facut in caz de... imi si imaginam cum smulg copilul din pat in toiul noptii si o iau la goana... varianta asta am exclus-o desi stau la parter. Deasupra usii de la intrarea blocului sunt balcoane, nici nu e necesar sa cada vreunul, e suficient un ghiveci, un aparat de aer conditionat prost montat...

In fine, am descoperit intamplator un site http://www.cutremur.net/
care mie mi-a fost foarte util.
Foarte utile sunt si indrumarele elaborate de INCERC cu privire la educatia si protectia elevilor in caz de cutremur: http://www.incerc2004.ro/index-r.htm (materialele cu pricina sunt in partea dreapta a paginii principale, undeva mai jos). Ar fi foarte important ca si cadrele didactice sa stie cum sa procedeze pentru ca o mare parte din zi copiii nostri sunt la gradinita, scoala etc...

In sfarsit, sa speram ca "ala mare" ne va mai pasui o perioada...

Mamibiutza si bb Nora (3 mai 2007)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Delphinas spune:

a fost unul dimineata la 8.30, dar nu asa mare 4 si ceva
nu l-am simtit

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns rall spune:

Citat:
citat din mesajul lui Delphinas

a fost unul dimineata la 8.30, dar nu asa mare 4 si ceva
nu l-am simtit

4.5 grade la 135km, in zona Siriu - Nehoiu.
Zona (de adancime) care da cutremure mari, sa speram ca nu e cazul acum

Mergi la inceput