Conserve si muraturi pentru iarna
Pentru ca e sezonul de pus muraturi si facut zacusca si alte bunatati pentru iarna cred ca ar fi util sa avem un subiect unde sa vorbim despre ele.
Eu am reusit pana acum sa pun ceva muraturi mai imi ramane de facut ceva zacusca as face o cantitate mica de tot gen cateva borcane de zacusca de fasole boabe si zacusca de vinete ( aici astept cu interes retete de la voi fara mult ulei ) si o sa mai pun ceva pasta de ardei capia tot simbolic si zarvazat la borcan.
Va dau retetele care le folosesc eu la muraturi, ajustati voi cantitatile ca eu nu am spatiu sa pun foarte multe
Am pus Castraveti murati reteta casei este reteta mamei mele, cu castravetii opariti si lasati in apa aceea 24 de ore, o minunatie de muratura.
Am testat anul acesta o reteta luata de pe Bucataras de Castraveti bulgaresti in otet din care am pus 3 borcane de 1 litru.
Am pus cateva borcanele de Conopida cu ardei capia dar nu cu foarte mult otet.
Am facut salata care imi place mie mult Salata de gogonele cu zucchini/dovlecel si ceapa care sunt feliate toate si incap in burcanele mici.
Si am mai pus cativa Ardei umpluti cu varza dar putini, o sa mai fac cateva borcanele.
Mai inca treaba si retete dar astept si iedi de la voi, am citit mai demult prin zona retete superbe de muraturi sper sa mai apara fetele
Raspunsuri
valentinag spune:
Anul asta am facu asa;
zacusca cu ciuperci
ardei capia copti la congelator
vinete pentru salata
ardei grasi opariti,cu niste crengute de patrunjel langa,pentru umplut la iarna
castraveciori murati
gogsar,conopida si morcov la murat
bulion si suc de rosii,da cam putine,ca nu le-a mers bine la rosii anul asta
dovlecel si morcovi taiate marunt,pentru pilaf sarbesc
cam astea...
"La vita e bella"
www.youtube.com/watch?v=-3fbAZECphs" target="_blank">Explore Romania
www.lizidesign.com/" target="_blank">Bijuterii hand made
De mancare
Dulciuri
Din gradina mea
hristina spune:
Am si eu un subiect deschis pe aceeasi tema; cred ca ar trebui sa le uneasca cineva; se scrisese si acolo destul de multe!
Altfel, mult spor!
silvi_2005 spune:
Hristina chiar nu am gasit ca am cautat inainte sa il deschid, daca e asa sa il mute la tine eu vroiam sa vb undeva de astea.
Valentina daca ai timp pls zi-mi de zacusca ta de ciuperci o pot face cu ciuperci champinion ?
silvi_2005 spune:
Am mai reusit sa pun ceva Gogonele si simple si in combinatie cu conopida si castraveti si cateva borcane mici de Verze care e varza data pe razatoare pusa la murat.
In we atac actiunea zarzavat la borcan si imi ramane cealalta saptama de facut ceva zacusca. Am vazut ceva zacusca cu peste care suna tare bine.
danangie spune:
buna ziua,
SILVIA nu am sa ma satur niciodata de retetele tale. Off de-as fi asa brava ca tine macar 5%. Eu nu am pus niciodata muraturi...dar parca ma bate asa un gand!! Castravetii si conopida mi-au facut cu ochiul. O intrebare prosteasca poate....cum verifici daca sunt murati? Trebuie sa astepti un timp? Poti deschide capacul borcanului ori de cat ori vrei sa-i incerci? Castravetii trebuie pusi neaparat in borcanele? As putea incerca sai pun intr-un butoias de plastic? Sau plasticul da gust nasol? Cate intrebari!! Cand reusesti poate imi raspunzi. Pupam gospodina minunata!
Mami de Alessio Michele(2 ani si 3luni) si Mattia Gabriel(11 luni)
Pozici cu noi
danangie spune:
Aaa si-nca ceva. Eu as vrea sa pun muraturile intr-un dulap pe balcon. Cam cate grade ar trebui sa fie afara ca sa le pot pune?Balconul nu e dintr-ala inchis.
Mami de Alessio Michele(2 ani si 3luni) si Mattia Gabriel(11 luni).......si in martie barza ne va vizita.
Pozici cu noi
elaga spune:
Si mie mi-e teama sa le pun in balcon. Iar in casa mi se pare prea cald pentru muraturi, asa ca n-am mai facut deloc. Iau de la mama.
Alecsia spune:
Eu in fiecare an pun la congelator: fructe( mure, visine, zmeura), legume taiate marunt( ardei capia rosu+gogosari, telina, patrunjel radacina+pastarnac+morcov), frunze de patrunjel si marar verde(le pun separat), vinete coapte pentru salata, fasole boabe si pastai. Mai fac castraveti in otet, gogosari in otet, dulceata de visine(anul asta din lipsa de timp nu am mai facut). Mai urmeaza sa fac pasta de gogosari si dulceata de mere si pere.
danangie, am pus eu intr-un an borcanele de castraveti in balcon(inchis) si din cauza frigului, noaptea au inghetat. Asa ca de atunci, cand da frigul le tin in bucatarie la temperatura potrivita.
silvi_2005 spune:
Alecsia imi poti spune te rog cum pui tu gogosarii in otet si cum faci pasta de gogosari? Am vazut ceva retete dar mi se pare prea mult otet eu la muraturi pun f putin ca regula, merci in avans
silvi_2005 spune:
Danangie multumesc de laude dar nu fac mare lucru nici eu, acum de cand am avut mai mult timp liber si sunt aici am mai experimentat retete si mi-am descoperit pasiunea asta ca eram destul de catastrofa in bucatarie in acum cativa ani . S aincerc sa iti raspund la intrebari, parerea ea dar eu am experinata in muraturi mica ca nu am pus decat de vreo 2 ani .
1. La castraveti vezi cand sunt murati ca isi schimba culoarea, devin mai inchisi la culoare ( cei opariti se mureaza mai repede) , cat de repede se mureaza ceva depinde de mai multe de cat de mica e cantitatea, cat de cald e si de fiecare leguma in parte, varza facuta pe razatoare e murata in cateva zile maxim o saptamana daca e cald si cunt borcanele mici, castravetii in borcane de 800-1 kg la mine au fost gata in 2 saptamani, ardeii cu varza si gogonele au nevoie de ceva mai mult timp.
2. Daca pui muraturi pt consum imediat gen cateva borcanele de pofta nu are nimic daca le decshizi sa le testezi si sa le inchizi la loc, daca sunt puse pe iarna e bine sa nu le deschizi si inchizi ca exista riscul sa fermenteze apoi.
3.Eu am pus in ceva bidonele de plastic transparente de 5 kg si ardei cu vazza si muraturi asorate, stau excelnt dar trebuie sa ai grija sa se inchida f bine. Mama puna in beci un botuias de 60 l cu toate la un loc ies niste muraturi asortate bestiale nu au nici un gust de la butoi. Eu aici am ceva cave dar e cald in ea ca si in camara deci nu ma chinui. Daca nu e temperatura f buna , e prea cald e bine sa nu fie f mari ca se nu se acreasca prea tare dupa ce le deschizi, eu de obicei dupa ce le deschid incerc sa le transfer in cutii ermetice in frigider de asta nu pun mai mare de 5 l .
4.Cu pusul pe balcon depinde cum spuneau si fetele de temperatura ca idee e bine sa nu scada sub zero , daca e f rece dar nu pe minus nu e nici o pb ca ele murate fiind stau excelent dar asta e pb cu inghetul ca se strica apoi. Daca e clima ok si nu pe minus iarna la voi le poti pune.
Sper ca ti-am raspuns la toate, poate mai completeaza fetele cu mai multa experienta ca mine
Eu saptamana viitoare imi dau curaj cu zacusca vreau sa fac cate cateva borcanele de fasole, vinete si de peste am vazut aici la un subiect. Am maipus cateva borcanele de Zarzavat pentru iarna varinta fara rosii pentru supe si pilafuri , o sa sa pun si cu rosii dupa reteta asta :http://www.bucataras.ro/retete/10786/zarzavat-pentru-ciorbe.html de pe Bucataras luata, poate mai pun ceva radacinoase in ea in plus.