ne intoarcem in Romania sau nu?(4)

Raspunsuri - Pagina 23

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns virgi spune:

Rufus - noi suntem o familie de romani care saptamana asta parasim America..dupa doar 4 luni de stat aici. Noi suntem un caz mai aparte, si nici pe departe nu vreau sa te descurajez, ci din contra, eu cred atat cat am reusit sa te cunosc de pe forum, ca tu poti avea o alta viata aici. Daca as fi venit in US direct din romania, nu cred ca as mai fi plecat vreodata. Noi cunoscand o alta viata, una mult mai usora, am ales sa ne intoarcem de unde am venit...
Viata in US nu este deloc ieftina, si din acest motiv, ti-as recomanda sa-ti pui pe hartie....absolut toate cheltuielile majore, cele deja cunoscute..de noi cei plecati....si sa vezi..cam de cat ai nevoie sa traiesti aici intr-o luna...si apoi..sa te gandesti la cat ai putea sa obtii. Daca iese socoteala, nimic mai frumos sa traiesti in Canada sau America.
Noi am incercat sa le punem...insa n0am avut habar de toate...si cand am ajuns aici, am avut surprize uriase. N-am stiut ca doar impozitul la casa, in zona unde stam..este 4% pe an din valoarea casei, n-am stiut de 6 % din salariu...social security, n-am stiut ca o asigurare medicala buna pe familie costa 1100 usd pe luna..plus 20 usd la fiecare consulatie( sistemul medical e pe primul loc in decizia de a pleca de aici, no comment, am mai discutat despre asta)...si cu un copil chiar ai de umblat pe la medic. N-am stiut ca tot ce cumperi..este un pret fara taxe...si ai de adaugat inca 8%..la orice produs cumprat fata de pretul afisat, n-am stiut ca iesitul la restaurant este un lux ( exclus fast food unde nu se adauga taxe)...si ca nu-l mai pot avea zilnic...ca fata de ceea ce comanzi, adaugi taxe si inca 20% tips, n-am stiut ca activitatile extrascolare..sunt exagerat de scumpe fata de ceea ce plateam eu...si am fost nevoita sa renunt la ele. N-am stiut ca in multe orase esti legat de masina...si ca doar pe benzina zilnic aveam de platit 15 usd ( la un beaten Texas pickup truck)...asta in zilele bune...nu mai vorbesc de intretinerea masinilor...care nu stii cand ai de scos bani din buzunar pentru ele...n-am stiut ca la o casa cu gradina...doar apa pe luna costa 300 usd....la noi se mai adauga si gradinita 800 usd pe luna
Ti-am dat doar cateva exemple...cheltuielile sunt mult mai multe...

Cu toate astea..le poti suporta din doua salarii bune...

Lasand la o parte asta, calitatea vietii este zic eu mai buna decat in romania, oamenii sunt mai mult decat draguti...saritori, daca ajungi sa-i cunosti...te poti simti cu ei mult mai bine decat in comunitatea de romani. Din pacate, romani n-am reusit sa cunosc prea multi, asa ca am fost nevoiti sa stam cu prietnii americani pe care-i stiam de ceva ani...

Am fi putut trai foarte bine aici pana la adanci batraneti, insa viata de zi cu zi..mi s-a parut prea scumpa...si obositoare. Si, am gandit pe termen lung...scoala copilului...program foarte lung..si nici vorba sa mai aibe timp de teme acasa. Copil obosit continuu, tinut in masina cel putin o ora pe zi...asta insemnand: dus adus gradi si un drum la mall. De altceva..nici vorba sa-i mai ramana timp. Weekend-uri cu 2-3 ore de masina....asta sa mergem la un teatru..sau mai stiu eu unde.
Macar acum stiu...si atunci cand se va pune problema de facultate, US nu va fi o solutie...o voi incuraja sa faca o facultate in romania, asta e clar..Sunt burse e drept, dar ce ma fac daca nu se va incadra pentru bursa, s-o pun sa faca credit pentru scoala, nici gand.. Cunosc oameni aici, care au facut credit pentru studii, au absolvit, au joburi decente, insa au de platit un credit pentru studii, un credit la masina, unul la casa...si atat...restul inseamna viata de la un salariu la altul...pentru foarte multi dintre americani.

Asta e cazul nostru, asa cum am scris poate unul special si mai putin intalnit. In America, voi veni cu drag in vacanta, are multe de oferit.

Eu sper ca voi sa luati o decizie buna...si sper sa va placa. Am intalnit si romani fericiti aici, deci se poate.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Donia spune:

Citat:
citat din mesajul lui denizel

Donia, dai o aura galben pai postarilor ce se scriu cu astfel de ocazii .

Cand s-a spus despre canadieni ca sunt porci mi s-a mazgalit galbenul de-am vazut cam negru cu stele verzi in fata ochilor (pentru ca de ceva timp sunt si canadianca).
Insa in general de la mine se cam vede totul roz bombon...

Copiii se nasc perfecti - rolul parintelui e sa nu strice ceea ce Dumnezeu sau natura a creat.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Grace spune:

Citat:
citat din mesajul lui denizel

Citat:
citat din mesajul lui Grace

Si nu inteleg cum de poti vedea contributiile diasporei de pe forum la un mod atat de trivial

A, pai te pot ajuta sa intelegi, Grace.
De asta:

Citat:
citat din mesajul lui Grace

Nu vad de cei din diaspora ar trebui sa se cenzureze numai pt. ca altii sint nefericiti

Este exact cum spuneam eu: imi iau un sandwich mare si aromat si ma duc sa-l mananc in fata unora care isi cauta de mancare in pubela cu gunoi.

Citat:
Mesajele diasporei eu le vad ca pe postul de radio "Europa libera". Emiterea de informatie, de principii, aratarea unor modele de civilizatie care functioneaza, moduri si perspective personale de viata altfel decat romanesti.

E o pomposenie fara seaman daca asta iti imaginezi ca faci, adica daca tu crezi ca esti o voce gen Europa libera. Oh my... !!!!!
Simtul masurii si cel al ridicolului iti lipsesc cu desavarsire.

Citat:
Un lucru este sigur: genul asta de mentalitate pe care il sustii tu este static. Puturos. Si "pute". Si ca tine gindesc multi. Poate tocmai de aceea lucrurile sint cum sint in Romania si se avanseaza intr-un ritm de mmmmmmmmmmelc.

Deci, te duci intr-o tara gata "facuta", nu ai miscat un deget pentru ca tara aia sa ajunga acolo unde a ajuns, pur si simplu profiti de ceea ce ai gasit acolo si, te simti in masura sa ne tii noua lectii si sa ne mani de la spate ca sa schimbam naibii ceva odata. Hahahaha!!!!! Asta e tare de tot!!!

In caz ca nu stiai, vocile 'Europa libera' nu mai sunt luate de guler si duse in beci la intrarea in tara.
Stii ce e de facut, vrei binele Romaniei, ai atitudinea care ne lipseste noua, vino, sufleca-ti manecile si pune-te pe treaba.
Si ia in ajutor pe toti cei care scriu la topice dintr-astea.
Sunt atat de multi, iar solutiile lor/voastre sunt atat de grozave incat, in 10 ani o sa vrea toata Europa sa se mute aici.
Daca nu esti dispusa sa pui umarul, voi banui ca nu faci altceva decat sa-ti clefai multumita sendviciul si sa te feliciti apoi pentru cat esti de satula.

Denizel, rationezi in continuare eronat si deplasat. Eu refuz sa imi cobor stacheta ca sa iti raspund la acest nivel.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns columbiana spune:

Citat:
citat din mesajul lui zizi7209

denizel, ma refeream strict la numarul de postari de la subiectul in discutie dar nu avea grija ca daca o sa continue sa posteze cu ardoarea cu care o face acum, te depaseste in no time.
Pacat ca se consuma atita energie in a critica Romania si romanii. Un minut pe zi daca ne=am gindi pozitiv la tara noastra, unde ne-am lasat familiile, locurile dragi, amintirile, si tot cred ca s-ar schimba ceva, macar in mentalitate....

grace...pacat ca ai asa un nickname si folosesti asa niste cuvinte de dure....Normal ca ne "pute" la toti cei ce am plecat din Romania, nu stam cu grija de la un salar la altul, nu imbracam si incaltam copiii cu haine/incaltaminte "donata" de rude, avem timp sa judecam sistemul si oamenii de acolo, privim viata cu lentile roz, ne facem vacantele sub soarele tropical...si ne mindrim ca donam bani pentru copiii nevoiasi din Africa pentru care avem mai multa compasiune decit pentru ai nostri...Trist.

iulianm, nu vad viata prin perspectiva retirementului....dar, ma gindesc la ai mei de acasa mult si cu drag...si imi pasa.

serios? ai vreo evidenta concreta a donatiilor diasporei? ne listezi extrasul de banca sa vedem ce exemplu pozitiv ne dai? mey, ce usor e sa fluturam cuvinte goale ce din coada au sa sune;

http://forum.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=137759

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Ramona J spune:

Citat:
citat din mesajul lui virgi

si ca doar pe benzina zilnic aveam de platit 15 usd ( la un beaten Texas pickup truck)...asta in zilele bune...

N-o sa stau sa dezbat punct cu punct ce ai scris aici. Vreau doar sa afle cititorii ca tu consumi 24 de litri de benzina pe zi, cam atita cumperi cu $15. Restul concluziilor le trage fiecare.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Luna1 spune:

Citat:
citat din mesajul lui Ramona J

Citat:

si ca doar pe benzina zilnic aveam de platit 15 usd ( la un beaten Texas pickup truck)...asta in zilele bune...

N-o sa stau sa dezbat punct cu punct ce ai scris aici. Vreau doar sa afle cititorii ca tu consumi 24 de litri de benzina pe zi, cam atita cumperi cu $15. Restul concluziilor le trage fiecare.

Lume multa, oameni putini

Poate era teatrul departe.

In alta ordine de idei atat de ieftina e benzina la voi? Vorbim de benzina fara plumb (unleaded?). Ma mut in America, clar, aici e £1,19/litru. Cu £10 nu iau decat vreo 8 l.

Mergi la inceput

Da, benzina este sub $2.50 galonul (ceva mai putin de patru litri).

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns virgi spune:

Citat:
citat din mesajul lui Ramona J

Citat:

Lume multa, oameni putini

Ramona - nu stii ce inseamna Texas, unde stam si cat mergem zilnic..Eu am vorbit strict de cazul meu, asta este situatia mea...stam foarte departe de obsolut orice. De la mine, pana-n centru sunt 35 de mile....plus 35 de mile intors...plus cele 3 ore care le conduce sotul zilnic....
Stiu foarte bine ce vorbesc....

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns nelia spune:

Valeu... Si chiar mergea bine subiectul! Nici nu stiu ce sa scriu, desi ma maninca deshtele si as scrie... dar mi-e teama cu ustura, asa ca... ma'c sa-mi fac un ceai! Marturisesc ca sint un pic , ce anume scoate la iveala din noi, oameni pasnici de altfel, asemenea vorbe!?! Nu de alta, dar concluziile care se trag pe aici sint ca in motto-ul unei participante, adica subiectul asta seamana cu 'un loc in care ne-am plictisit sa mai gindim'... sau simtim.

M-am analizat un pic si mi-am dat seama ca eu intru si scriu pentru ca simt si gindesc ca Donia. Romania este mama mea, este tara in care m-am nascut, inteleg multe lucruri legate de ea, inteleg (istoric, uman, social) si de ce si-a abuzat copiii, lipsindu-i de atit de multe lucruri, inteleg si traumele pe care le au copiii din cauza abuzurilor mamei si cit de greu trec acestia peste el.

Mai inteleg si de ce lucrurile merg atit de greu, de ce mentalitatile se schimba cu viteza melcului acum, cind lumea e deschisa... dar numai daca fac eforturi. Sint si eu in casa mamei adoptive, mi-e bine, dar tot nu ma pot opri sa nu ma gindesc, macar din cind in cind, de ce nu a putut sa-mi fie la fel de bine si acasa la mama mea biologica.

Quebec-ul in care traiesc nu e un loc aflat la ani-lumina de Romania, ci, dupa parerea mea, este o Romanie cam la 50 de ani de Revolutie sa zicem, mai mult sau mai putin si oamenii de aici traiesc asa cum ar fi putut sa traiasca romanii din patria-muma daca s-ar fi depus eforturile necesare de scoatere a tarii din prapastia in care au aruncat-o un razboi greu si jumatate de secol de comunism si dictatura (doar dupa 1960 a inceput Quebecul sa creasca si nu sint mai mult de 50 de atunci).

Au trecut 20 de ani, acusi se face jumatatea celor 50 ginditi de mine, iar eu sint unul dintre romanii de pe planeta care inca mai spera in vindecarea mamei mele biologice. Nu ca sa ma intorc eu, fiica ratacitoare, ci pentru ceilalti copii pe care ii are si care au refuzat sa plece din casa ei.

Dar dupa ultima vacanta de doua luni petrecuta in tara si tot ce s-a intimplat in acest an (nu masurile de austeritate ma fac sa spun asta, astea sint normale si trebuiau luate de mult, ci faptul ca se iau, dar intr-un mod haotic si preferential, fara un tel final spre care sa se indrepte reformarea tarii, am mai scris despre asta), intimplari care nu sint diferite de ce s-a intimplat in ultimii 19 ani, au facut sa-mi slabeasca aceasta speranta.

Poate ma insel, nu traiesc acolo, deci tot ce e posibil, Dar va intreb pe voi, romani care traiti acolo, vedeti - SINCER - Romania la jumatatea drumului spre bunastare!?! Stiu ca nu toata lumea poate pleca, stiu ca nu e posibil, ba subiectul asta este chiar pentru cei care vor sa se intoarca... dar daca se poate schimba ceva pe plan individual, oamenii trebuie sa afle daca se poate incerca in alte parti sau nu... daca sint compatibili, macar la nivel teoretic, cu alte plaiuri si obiceiuri, ca sa inceapa demersurile spre schimbare.

Asa ca eu ma dau batuta, ca nu inteleg si nu voi intelege de ce Denizel e atit de suparata pe diaspora (furia ei o inteleg, dar ca se indreapta spre cei care au plecat sa-si incerce norocul prin alte parti, nu), de ce Xio i-a facut porci, intr-un mod gratuit si fara nici o legatura cu discutia, pe canadieni (adicatelea si pe mine, ca-s cetateanca acum de-a lor, dar sint si cetatean al Romaniei, e voie, am intrebat io)...

Nu inteleg nici de ce Iulianm apara atit de mult SUA si viata de acolo ca sa-i demonstreze lui gmmm ca ceea ce simte ea nu e valabil... ce rost ar avea?

Toata lumea stie ca pe n planuri e mult mai bine prin alte parti si ca, pentru unii, ca mine si vaz ca mai sint... pe un plan mai mic, dar nu secundar, cel putin nu pentru noi, nu ne e total bine pe plan sentimental si asta doare, pentru ca sintem mai legati de 'glie' (a nu se intelege 'pamint', ci ceea ce s-a petrecut si se petrece pe acel pamint, printre care si o parte din viata noastra) decit altii... motiv pentru care imi este al dracului de ciuda ca nu a fost posibil si nici nu este de a impaca si capra si varza, adica sa am o biata decenta, da' la mama acasa.

Dar uite, ca desi e mult mai bine in SUA, inteleg ca Virgi considera ca e mai bine la alta mama adoptiva! Acum hai sa ne indreptam furia si durerea asupra ei, caci cum poate ea considera ea ca acolo e mai bine decit in America si daca nu e bine, de ce a ales alta tara si nu s-a intors in Romania!?! Glumesc!

Si tot nu inteleg de unde atita rautate si la unii si la altii, pentru ca oricit am da-o dupa deshte... asta razbate in primul rind printre rindurile sutelor de mesaje pe aceasta tema, de pe acest forum... Fiecare are motivele lui, forte si limite, pentru care ramine sau nu in Romania, pleca sau in America, Canada sau Australia sau undeva in Europa (sau prin alte parti ale lumii). Daca e subiect de informatie, apoi de asta ar trebui sa fie, daca e de improscat cu noroi, e bun si asta, dar sa se scrie in titlu... si pentru unii si pentru altii.

Ma duc totusi sa-mi fac un ceai...

CORNELIA, mami de www.dropshots.com/agtuli#date/2010-09-19/14:00:33" target="_blank">AGATA, TUDORA si LISANDRU

Life is just what happens to you, while you're busy making other plans. (John Lennon)

Mergi la inceput

Virgi, stiu ce inseamna Texas.
Sotul meu are vreo 30 de mile pina la job, mai face si alte drumuri si face plinul saptaminal. Un plin nu-l costa nici $40, ca el n-are truck.
Fiecare cu realitatea lui.

Mergi la inceput