Vine toamna in bostana cu PEPENASI de 2008 (196)
Raspunsuri - Pagina 10
MissJJ spune:
Buna fetele!
La fete la gradinitza adik unde e Ami acuma pre school e child iniated play dar e dupa un program anume si e cum zice Biri cu statul in cerc cu vremea au o tema anume invata despre x si y si etc.
Dar cu numele aici ii invata de la pre school sa isi recunoasca numele cand merg la snack time trebuie sa isi culeaga numele dintr-o cutiutza si sa il puna pe board iar la nursery unde e Ari acuma deja invata sa isi scrie numele, Ari stie si pe al meu si a lui sorasa si tati sa le scrie plus cuvinte simple cat, dog, sun etc. Mergem pe strada si imi arata literele si zice ce litera e fiecare si eu o ajut sa citeasca cuvantul.
Au fiecare caietul lor unde la inceput auo lista cu milestones pe categorii is pe masura ce copilul face astea le coloreaza in lista lor.
La pre school undei Ami invata obiecte, forme geometrice, instrumente, sa dezeneze linii si etc cum zicea Anka plus ii pune sa se uite in oglinda sa deseneze fatza lor, smiley face, sad face etc.
Eu pana acuma sunt multumita Ari stie f f multe chestii,Ami merge de o sapt si trei zile si deja se vede diferentza in cum vorbeste si cum interactioneaza.
Eu am terminat si eu prima sapt de scoala.
Greu pana ne-am invatat unii cu altii cu profesorii si etc dar e f fain, am reusit azi cu ajutorul tutorelui personal sa aleg ce subiecte studiez si am sa ma bazez pe cele de stiinte ca ma simt mai confortabil cu ele decat cu sociologie si psihologie unde se bazeaza pe f multe esee si etc.
Si am ales cele 5 cursuri la cele 5 univ care trebuie asa ca acuma tre sa merg sa le vizitez pe fiecare in parte si sa ma apuc de scris la personal statement, which i dread, da na trebe.
Hopefully in feb si martie am sa fiu invitata la mai multe interviuri.![]()
Wknd placut.
Biribu spune:
Ana uite, m-am gindit sa-ti zic da am uitat sa si scriu, BAFTA multa draga mea, sa fie cum vrei tu!!
Apropo de copiii mai mici uite eu te contrazic, am exemplul concret al copiilor mei. aici se considera ca intre 2-5 ani ei isi creeaza cele mai multe conexiuni prin creieras si de aceea trebuie stimulati adecvat. clar ca prin joaca, dar nu mi se pare suficient sa secondeze un copil mai mare. sa vezi ce rinjete de satisfactie au cind le reuseste ceva, chestii practice/artistice, chit ca e o mizgaleala acolo.
ei bine un copilas ceva mai mare nu e cel potrivit sa-i incurajeze, un profesor trebuie sa o faca.
daca tony la 2 ani ai lui e in stare sa vina acuma sa-mi spuna: mami I am sad, I'll go sit down by miself and I'll feel better.. ei bine singur nu ar fi reusit sa puna in cuvinte treaba asta, i-a fost explicata, dar nu impusa. faptul ca-si verbalizeaza sentimentele si cauta sa si le identifice e o chestie extrem de importanta, ca altfel s-ar tavali pe jos in loc sa-mi spuna asta. iar eu acasa desi stiu teoria nu am fost in stare sa-i explic treaba asta, cred eu ca ajuta cind vine din partea unui adult impartial, cind sunt doi e intotdeauna mai dificil caci tot i se pare unuia ca nu esti impartial.
cit despre litere de acord cu Anka, nu e musai sa le stie pina in scoala, dar nici rau nu e, se merge in paralel la incorporarea unor idei abstracte pe linga concret.
eu cu treaba asta nu ma impac, cu faptul ca sistemele alternative de multe ori se axeaza numai pe aspecte concrete. si unii copii nu stiu a face trecerea daca nu au avut macar contact cu altceva.
literele tot in joaca le invata in fond, prin cintecele, desene etc, apoi li se explica ca acestea formeaza cuvinte, nu se asteapta de la ei sa citeasca dar le citeste teacherul si explica cum prin cuvinte se creeaza povesti, se ramifica treaba in felul asta. apoi vine partea cu decoratul cartilor de povesti, imbinind desenele - concretul cu povestea.
hai ca v-am inebunit. dar e o tema care ma pasioneaza evident.
daca aveti nevoie de idei de activitati cu copiii va pot da exemple de ce fac ai mei la scoala.
pup
Mami de doi
mici
"If you believe everything that you read, better not read"
moni_or spune:
BIRI, da, eu as vrea sa ne dai exemple de activitati pe care le fac ai tai la gradi. Si eu sunt total de acord ca exteriorizarea sentimentelor si gandirea pe cont propriu sunt 2 lucruri esentiale dar care din pacate lipsesc cu desavarsire in sistemul romanesc.
Monica, mami de
Luca Andrei (17.07.2008) si
Alexandru Matei (19.05.2010)
Doamne, ai grija de minunile mele!
Biribu spune:
Moni hai sa zic ca tot am timp acuma. luna asta cum era de asteptat e tema toamna si recolta. citesc in fiecare zi alta carticica pe tema asta, saptamina trecuta tema a fost recolta, discutat despre asta gen care e leguma/fructul tau preferat, indemnati sa-l deseneze, cintecele pe tema, modelat din playdough legumele, povesti cu tema respectiva. discutie despre cum se coc, devin bune de mincat si ce facem cu ele, ce fel de mincaruri le plac din cartof de exemplu. despre ferma unde cresc si despre munca fermierului. cine vrea poate construi din cuburi o ferma sau tractor sau ce le trece prin minte etc etc se poate broda la nesfirsit si gasit o mie de aplicatii practice.
de saptamina viitoare e tema globul pamintesc si diferitele culturi (in scoala sunt copii din toate colturile) tot asa au deja publicate o lista de carticele pe care le vor citi, desene cu animale de pe diferite continente, muzica de pe acolo etc. luni e ceva cu pinguini deci antarctica ![]()
in fine, idei vad ca au multe, e bine ca nu trebuie sa-mi storc eu creierii, insa sunt usor de pus in practica si acasa.
Mami de doi
mici
dara_d spune:
Buna seara
Nu am avut timp de scris ca am avut multe de facut dar am citit ce s-a mai scris.
MONA LA MULTI ANI ! scuze de intarziere si imi pare rau sincer de intamplarea neplacuta chiar de ziua ta si sper sa gasesti cea mai buna solutie pentru voi.
Interesant ce se discuta despre gradinite si de bine si de rau, se pare ca prin romania nu e decat de rau , sa speram ca se va mai schimba si la noi atitudinea educatoarelor fata de copii si modul de educare.
Sunt oarecum bucuroasa dar parca imi e frica sa ma bucur prea mult ca dupa evaluarea de 3 luni a tatalui meu de la fundeni, analizele de sange sunt in limite, ficatul si splina au limitele ok si se pare ca ciroza a stagnat chiar a dat inapoi un pic,desi medical parca stiu ca nu se poate, el ia tratamentul dat de medic dar mai ia si ceva naturist si se pare ca are efect, sper sa si dureze efectul acesta pozitiv, se mai intampla si minuni si sincer eu cred.Mi s-a intamplat mie personal am reusit ceea ce nu se putea sa raman gravi si sa tin sarcina si apoi sa se nasca deni si sa depasim si problemele de dupa nastere.
La birou multa agitatie si stres, dar trecem peste.Cand vreau sa ma relaxez un pic la birou deschid la pepenasi sa citesc si parca e mai bine.
Deni este bine, vorbeste mult si devine pe zi ce trece mai curioasa si interesata de lucruri noi.
Am vazut poze foarte frumosi pepenasii, eu nu am pus poze ca nu am mai facut de la concediu, dar sper sa fac si sa le pun.Uit mereu aparatul foto acasa.
Sper sa reusesc sa scriu si eu mai des, ca alta data puteam acum am multe de facut si timp putin.
Mai am sa spun ceva ca si asta e tot o bucurie asteptam sa vedem cand se va naste finutul nostru , deja e in saptamana 36 fina si va face cezariana datorita problemelor cu ochii si se pare ca va fi la sfarsitul lunii septembrie , DPN-Ul ei este 7 octombrie, dar doctorita a spus ceva de 30 sept, sa vedem i-am luat hainute deja, botosei, paturica si am inzestra-o pe fina cu toate cele necesare pompa san , sterilizator, cantar.... plus instructaj. Si uite asa mi-am amintit de inceputuri, de nascut, cum discutam aici ce sa cumparam pt bebei, de unde , cum, ce marca si mi se pare ca a trecut repede timpul si fetita mea e mare si parca imi este un pic teama de cel mic, mai ales ca fina se bazeaza pe noi la inceput cu baita, imbracat,explicatii alaptare..........
Gata fug ca mai am treaba pe la bucatarie , ca vreau maine sa avem timp de plimbat cu copilul nu sa stau la gatit.
Noapte buna!
http://lb2f.lilypie.com/pLsGp3.png
ankalaura spune:
ANA - discutia nu era despre Waldorf si traditional sau despre baiatul tau.
Niciodata nu am spus ca jocurile alea din familie, cu parintii, sunt fara rost. Am zis doar ca sunt insuficiente. Si ca a repeta aceeasi metoda la scoala devine fara rost.
Daca familia ar fi fost suficienta, nu s-ar mai fi inventat scoala. Iar daca gradinita ar fi fost inutila, nici ea nu s-ar fi inventat.
Nu era vorba despre recunoasterea literelor S, T... Ci despre a da o forma unor sunete sau altor notiuni abstracte. Pot fi litere care ALATURATE si nu luate individual, denumesc ceva (in cazul nostru, numele copilulu). Este o reprezentare. Se dezvolta o competenta.
De fapt de aici vine o parte din conflictul actual din invatamant. E greu sa se mute toti dintr-un invatamant "pe obiective" catre unul bazat pe competente.
A invata literele sunt obiective.
A intelege ca literele impreuna desemneaza ceva (pe mine STEFAN care nu sunt totuna cu el, CALIN) - si repet, literele sunt un singur exemplu - si ca le putem combina si obtine altceva, la fel cum copilul de cativa ani incepe sa recunoasca forme geometrice in jur si face o relatie intre cerc si minge sau roata (intai bidimensional, tridimensionalul vine mai tarziu), deja aici incepe dezvoltarea de competente.
Copiii invata singuri, e drept, da numai pana la un punct. Si oricat ar fi parintii de dedicati, niciodata nu vor fi in stare sa inlocuiasca educatia in sensul larg, care vine din scoala.
Si ultima chestiune - un exces de incredere in propriul copil, vine, din pacate, cu o scadere a asteptarilor, si parintele ajunge sa lucreze in detrimentul copilului de multe ori (vezi parintii care mai tarziu vin cu sacosa si cu donatia...ca sa faca din copil inginer sau avocat...).
Si un parinte care prin a avea incredere intelege numai sa lase copilul liber, sa il laude si sa stimuleze dupa cum stie, dar in acelasi timp sa fie mereu multumit de rezultat, nu garanteaza un copil competent. Unul liber poate, da. Dar nu neaparat unul competent.
Competenta vine, in 95% din cazuri, din educatie structurata, si nu "la liber". Steinhard a avut si el dreptatea lui, la momentul potrivit, dar dupa el au mai trait altii care au inventat cognitivismnul si constructivismul, si atunci umanismul a ramas in urma.
Parerea mea 
BIRI - aici nota 100 pentru sistem. Ce mult conteaza ca ei sa isi faca treaba lor acolo si tu sa nu iti mai bati capul sa decupezi vinete decat daca ai timp/chef/dispozitie/talent la desen. Si aici imi place ca temele se deruleaza la scoala. Tu, parintele, mai lucrezi cu copilul daca vrei/poti/ai timp/te pricepi. dar ei isi fac treaba acolo.
Ca tu vii in plus cu ale tale, cu atat mai bine.
Acuma fug inapoi la temele mele ![]()
mcoca spune:
Biri, eu sunt verde de invidie ma de ce pove tu acolo.
Eu sunt de acord cu Anka, ca tu ca parinte nu poti inlocui scoala oricat te-ai stradui. Eu fac cu MAya tot felul, dar sunt sigura ca ar evolua mai repede la gradi. DEja eu sunt in primul rand parinte si apoi educator si de aici greutatea...
Vicky si Printzesone
mcoca spune:
Dara, ma bucur de vestile bune despre tatal tau
. Sa speram la mai bine in continuare.
Vicky si Printzesone
Biribu spune:
Anka exact asta vroiam si eu sa zic da nu mi-a iesit. eu vreau totusi sa ramin parinte, ala care se enerveaza citeodata si mai ridica si vocea (din pacate) si nu-i pune mereu la masa pacii. ca ei tre sa stie si astea, iar la scoala aia sunt setati altfel. n-ai sa auzi vreo profa ridicind vocea, nici macar iritare n-am auzit vreodata in tonul astora
si eu fac cu ei altele, mergem in diferite locuri, parcuri muzee etc. dar suficienta rabdare sa inventez zilnic cite ceva 7 zile pe saptamina n-am, clar.
Ana sa nu intelegi cumva gresit ca doar nu despre Stefan al tau e vorba, el e un copil care mie mi se pare extrem de creativ oricum, si asta e darul lui natural nu influentat de tine sau de un profesor, e un talent.
insa sunt multi copii care nu au aceasta creativitate si nu ar fi potrivit zic eu sa stai cu miinile in sin, eu aleg sa-i stimulez si sa-i las sa decida apoi ce le place si ce nu. macar sa aibe optiuni si de unde alege. eu in ruptul capului nu sunt deacord cu atitudinea... nu-i place muzica deci nu-i cint/ nu pun muzica, nu-i place sa deseneze, nu il stimulez, nu-i plac povestile, nu-i citesc etc.
Vick hai mai ca si la voi tre sa fie gradi faine, nu cred ca-s astia de aici mai cu motz.
Dara sanatate multa tatalui!
Miss JJ la personal statement baga un google si gaseste-ti template-uri, merge muuult mai usor, zice aici persoana incercata ![]()
Mami de doi
mici
MissJJ spune:
Eu nu as putea sa lucrez in scoli cu astia mici, eu ma uit la ele cum vb si etc exact cum zice Biri. Nu-i de mine.
Biri cu personal statement ne-a zis din prima sa avem grija cu plagiarism si ca sa nu copiem de pe net cumva ca cica au ceva programele care le scaneaza si risti sa te refuze numai din cauza scrisorii astea.
Ceva tips and tricks de la persoana incercata la begginer?
Ca eu pot sa ma sell si etc daca tre sa le zic la interviu da urasc sa scriu o pagina despre mine si cursul care-l vreau si job-ul pe care il voi avea dupa, mai ales ca na work experience sau ceva in domeniul asta cam nema legat tocmai de pediatrics.
Plus ca tre sa o dam la tutorele personal si ne-o da inapoi cica de vreo 3-4 ori
si pe urma mai trece pe la vreo doua persoane pana sa fie gata. O sa-mi scoata peri albi scrisoarea asta serios. The most dreadful thing ever.
Na anyway macar la subiecte m-am hotarat ce fac asa ca stick cu Science, Human Phys si Biology. Sper sa iau merits si distinctions, fara pass. Da na I wish.![]()