De ce atit de multe operatii cezariene in RO?(4)

Raspunsuri - Pagina 19

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns liliana83 spune:

Blue-blue, am citit acum povestea ta... nu o citisem, de fapt nu citisem decat cateva pagini de la inceput care m-au indignat ... am vazut c-au mai scris si alte mamici despre exact aceleasi motive pe care le-am enumerat si eu, probabil daca citeam nu mai scriam si eu, dar poate ca e mai bine asa. Imi pare nespus de rau pentru ceea ce ai patit tu.Cand ti-am citit intrebarea m-am gandit la multe lucruri ... dupa care m-am gandit sa vad daca ai mai postat vreo ceva despre cezariana... n-am apucat sa citesc mesajul tau de aici pentru c-am dat de unul de pe la " motivele cezarienei " in care intrebai daca situatia ta este de cezariana.M-am oprit cu cautatul , am crezut ca asta vrei sa intrebi, am crezut ca trebuie sa nasti si nu esti hotarata cum . Ma gandeam cum sa-ti raspund, eu de obicei nu dau sfaturi , adica nu spun" cred c-ar fi bine sa faci asa ".Expun de obicei experienta/ parerea mea, si las la latitudinea celuilalt sa aleaga. Ma gandeam sa-ti spun ca eu as alege cezariana, cu atat mai mult tinant cont de situatia ta. Iti spun ca m-am infiorat cand am citit. Ma infior si mai tare cand (aproape zilnic) citesc cate o postare in care mamica spune cat de greu a nascut si ca bebe a fost afectat. Mi se pare prea crud. Ieri am aruncat un ochi la " nasterea cu forcepsul" . Le sfatuiesc pe viitoarele mamici sa nu citeasca pe acolo. Pe mine m-a influentat ff mult internetul , si nu mereu in bine , cat am fost insarcinata... Nu stiu ce-as mai putea sa spun . Intrebarea ta este retorica, bineinteles. De fapt eu cred ca aceasta intrebare nici n-ai vrut sa mi-o adresezi mie, ci celorlalte mamici care au avut norocul sa nasca usor natural, si care se intreaba de ce altele vor sa faca cezariana.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns blue_blue spune:

Problema e ca bunul-simt si constiinta profesionala i-au lipsit si lui mister B. si celorlati membri ai liniei de garda de la Municipal Bucuresti.

Dupa inceperea travaliului, dupa cateva ore de dureri inca suportabile apare si salvatoarea EPIDURALA (pusa la dilatatie 3 asta alta dovada de indiferenta a marelui B); dupa ce a trecut efectul epiduralei ce s-a gandit el:de ce sa -i mai pun asteia epidurala daca pot sa o las sa se chinuie ca fraiera ca doar nu are nici o importanta ca i-am promis ca o sa nasca fara dureri:m-au abandonat timp de 4 ore terifiante in niste dureri ingrozitoare asta dupa ce a binevoit sa se apropie de 2 ori de mine si sa se rasteasca ca nu imping cum trebuie;undeva aproape de ora 7 dimineata imi arata ceva ca un scaun in forma de semiluna si imi spune cu un aer superior "Poate te ajuta gravitatia!" si in clipa in care ma dau jos de pe masa realizez cu groaza ca in burta mea nu mai misca nimic de cateva minute bune, ca nu mai am nici un fel de contractii si nici un fel de durere si normal ca ii cer sa imi faca cezariana cu gandul sa nu imi moara copilul in burta si acum are loc APOGEUL APOGEULUI .
In caz ca nu stiati exista un tribunal al femeilor in travaliu, tribunal in care lucreaza niste fiinte imbracate in halate albe numite PERSONAL MEDICAL ROMAN:toata lumea care era sau intra in sala de travaliu imi arunca cate o vorba jignitoare:
1. Mister B. imi spune in zeflemea "Asa m-a facut si pe mine mama!" (adicatelea mama lui l-a facut acum patruj de ani fara epidurala)
2.una dintre asistente: "noi suntem obosite, tu te-ai odihnit pana acum" =))) cine e de parere ca travaliul indus artificial inseamna odihna sa ma anunte si pe mine
3."medic nr.2" : " hai domle, mai lasa-ne in pace ca si eu am scos 3 copii pe aceeasi gaura" (hal de femeie si medic care ii spune unei gravide care se roaga ptr copilul ei nenascut)
4."medic nr 3": "hai draga, ar trebui sa fii mai curajoasa"
5.mister B:"ca nu pot cere cezariana decat in sistem privat" de parca la momentul ala al travaliului cand eu eram mai mult MOARTA decat vie se mai punea problema ca aleg cezariana, eventual se punea deja problema cezarienei de urgenta

Intr-un final a venit o moasa si m-a apasat pe burta, bebe a iesit, "medicul" m-a taiat fff mult si m-a cusut de parca din municipal ma duceam direct la manastire de am avut dureri crunte 4 luni, in urma nasterii eu si sotul meu am ramas doar prieteni,nu mi-am auzit copilul plangand plus alte nebuloase,l-am dus pe saracul bebe pe la o tona de neurologi ca sa ma conving ca nu a patit nimic,am plans zile in sir din cauza a ceea ce mi s-a intamplat la nastere pana am facut ulcer,depresie post-natala e un cuvant prea mic ptr a descrie prin ce am trecut de fapt nu am facut baby-blue ci ROMANIA-BLUE, am pierdut laptele, nasterea naturala mi-a distrus coloana si de 10 luni mai mult ma tarasc decat traiesc si muuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuulte alte neplaceri.

Intrebarea mea e:

Ai da cezariana ta linistita pe nasterea mea naturala doar ptr a cunoaste si tu fericirea de a scoate copilul prin vagin?????!!!!!!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Deus spune:

of Doamne blue_blue in loc ca nasterea sa fie un moment de bucurie a devenit un cosmar...Ce "om" si cate alte femei ajung pe mainile lui...

aventuri din spital...
cand eu asteptam cuminte pt cezariana, in spital venea profu cu studentii:-) au trecut pe la toate dnele si le-au pipait in toate orificile ....Eu i-am spus ca pe mine ma atinge doar medicul meu si cand mi-a vazut fata (de criminal platit) s-a intors a comentat ceva si a iesit din salon...dupa 5 min. intra din nou fiindca o dna avea deja 42 de saptamani si hotareste pe loc cum sa-i induca nasterea - se intoarce spre studenti si zice "o puneti pe masa si pe rand o consultati, asa sigur se rezolva problema"

devii ceea ce practici
www.de-azi.ro
http://oscarfriends.wordpress.com/

"Daca abatoarele ar avea pereti de sticla, am fi cu totii vegetarieni." Linda si Paul McCartney

Mergi la inceput

Blue-blue, imi pare f rau. Am cam spus ce aveam de spus.Eu am fost scutita de-a fi etichetata cu-n "epitet" ...N-o sa detaliez acum cat de usoara a fost nasterea mea si cat de frumos am fost tratata de medic,anestezist si de asistente, si cat de putini bani i-am dat, pentru ca probabil chiar as fi o exceptie si nu asta este scopul topicului, dar poate ca ar trebui sa reflectam un pic mai mult inainte de a ne expune opinia.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Deus spune:

liliana83 - ai dreptate, asemenea povesti pot sa sperie anumite viitoare mamici...cine stie peste ce medic dau? Of, ca nu ai nici o siguranta in sist. medical din RO

devii ceea ce practici
www.de-azi.ro
http://oscarfriends.wordpress.com/

"Daca abatoarele ar avea pereti de sticla, am fi cu totii vegetarieni." Linda si Paul McCartney

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns XIO spune:

Deus, pai daca e spital universitar trebuie sa fie si studenti.
Pe noi nu ne-a lasat decat o data sa consultam o pacienta toti (adica 6).pacienta era tanara, de etnie rroma, a fost intrebata daca ne lasa, medicul ne-a chemat doar pe fete si pacienta a spus ca e ok, ca suntem studenti si sa o consultam toti. A fost tare draguta si de treaba.
In rest, la gineco doar 2 consultam sau chiar doar 1.
So oricum dupa ruperea membranelor doar o data sau de 2 ori la aceeasi gravida, ca sa eviti vreo infectie.

Despre limbaj nici nu am ce sa spuna...n-am auzit vreodata asa ceva.
Oriocum le-am spus rezidentilor barbati ca unei gravide in momentele alea nu ii pomenesti de vulva ei folosind apelative care mai de care. Chiar daca unele au simtul umorului mie mi se pare deplasat.
Desi aud si doctorii destule, la o rezidenta draguta si finuta a venit o doamna de etnie rroma si i-a spus (citez) "doamna doctor, mancati-as pi*** , cat mai trebuie sa stau in spital?". Medicilor evident ca li se adreseaza exact la fel, doar ca mai exita vartiatii de la mancat-pupat si se adreseaza organului tintit.

***Fur is for petting**

http:/www.4animals.ro/ajuta.html/ www.adoptiicaini.ro www.adoptiipisici.ro
www.accesoriisihaine.blogspot.com

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns blue_blue spune:

da liliana83, mi-ai raspuns si acelasi raspuns l-as primi de la orice alta femeie care a nascut cu cezariana, inclusiv de la cele care regreta ca nu au nascut natural ptr ca sigur nu regreta un "dezastru" cum am trait eu ci regreta beneficiile nasterii naturale care (cu parere de rau) sunt doar TEORETICE in multe cazuri din Romania.

Eu am citit topicul asta cap-coada (stau f mult in pat din cauza sanatatii) si exista niste motive care se repeta ca un laitmotiv pe tot parcursul celor 80 pagini:siguranta in privinta copilului,linistea si respectul personalului medical.

Mie personal discutiile despre superioritatea nasterii naturale pe motiv de bounding, pe incidenta mai mare a cazurilor de depresie post-partum la femeile cezarizate, pe criteriul superioritatii IQ-ului copiilor nascuti natural fata de cei nascuti prin cezariana,pe ideea ca naturala e lasata de la Dumnezeu si deci netraumatizanta, pe motiv ca naturala e superioara penca :P e naturala,etc...mi se par discutii sterile si OFF-TOPIC.

Titlul topicului astuia nu e :"Care nastere e mai buna:cea naturala sau cea prin cezariana?!?!" (la care raspunsul meu in ciuda atacurilor la care am fost supusa ar fi:"Normal ca cea naturala e mai buna doar ca trebuie indeplinite anumite conditii"-si am si argumente) ..ci titlul topicului este "De ce atatea cezariene in Romania?" iar experienta mea e un exemplu de "NU FACETI CA MINE!!!", e un indemn ptr viitoarele mamici sa nu creada ca "Mie nu mi se poate intampla" si ca mai bine te asiguri ca tie drobul de sare nu iti va cadea in cap decat sa plangi dupa aceea.

ptr.liliana83: voiam sa te ASIGUR, din postura mea de femeie foarte patita care a nascut NATURAL in 2009 (nu in 1909)intr-unul din cele mai mari si moderne spitale din Romania (nu intr-o darapanatura de spital la Cucuietii din deal), cu unul dintre cei mai influenti "medici" (a se citi NEMERNICI) din tara (nu cu vreun rezident stresat care nu are nici cu ce isi plati chiria pe luna urmatoare), ca dupa mine ai nascut in modul OPTIM (CEL MAI OPTIM!!!!!!!) ptr Romania

Mergi la inceput

Blue.iti doresc din inima multa sanatate si urmele fizice ale suferintei tale sa dispara in totalitate. Insa as indrazni sa te rog sa nu uiti niciodata prin ce-ai trecut.Sa nu uiti pentru ca lumea TREBUIE SA STIE ca nu intotdeauna lucrurile decurg bine si frumos , pentru ca au incredere in fortele femeii. Eu stiam ca exista astfel de cazuri, pentru ca, spre deosebire de multi altii am inteles de mult ca sunt f multe persoane a caror suferinta este mult mai mare decat ar putea mintea noastra, a celor " norocosi" sa inteleaga.Mai intru cateodata la alte topicuri care nu m-ar interesa in mod direct doar pentru a-mi aminti ca sunt o norocoasa ca viata mea este asa cum este. Ma bucur mult ca bebelul tau este ok,si sunt sigura ca si tu constientizezi ca putea sa fie si mai rau.O suferinta mai mare pentru o mama decat suferinta propriului copil nu cred ca exista.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Panseluta spune:

Fetelor, n-am mai citit demult un topic atat de interesant. Recunosc ca mi-am pus si eu de curand intrebarea de ce sunt atat de multe nasteri prin cezariana in Romania, asta pt ca locuiesc in Germania si observ ca aici "trand-ul" e cu totul altul, adica "natural".
Intr-o tara cu un sistem medical foarte performant si relativ bine pus la punct (zic relativ, pt ca nici aici nu e totul perfect) ma intreb de ce s-ar prefera nasterea naturala in locul cezarienei ? De tehnica medicala avansata nu duc astia aici lipsa...si deci, atunci de ce "natural" ? Raspunsul la aceasta intrebare l-a dat in mare parte OanaRusu...si ii multumesc pe aceasta cale pt cuvintele frumoase, incurajatoare.

Aici lucrurile stau altfel: ei te pregatesc pt durere. E primul lucru care ni se spune...va durea al naibii! Nu scapati de durere!Al doilea care ni se spune este: suntem alaturi de voi. Nu va lasam singure! Vom avea grija sa decurga totul ok.. Asta nu inseamna ca ne tin de manuta cand nastem, sau ca stau surorile la capul patului pe toata perioada. Tot noi trebuie sa facem "munca" (ni se spune clar!), ei sunt acolo doar ca sa dea o mana de ajutor daca e cazul, un sfat, o injectie, etc.Pt ca noi suntem unicele in masura sa simtim (si hotaram) ce e bine pt noi si bebeul nostru, in cursul travaliului. Aici te lasa sa probezi diferite pozitii, tu ca mamica faci ce vrei si cum vrei, numai sa reusesti sa nasti. Orice moasa e fericita cand vede ca ai initiativa, ca incerci sa il aduci pe bebica pe lume fara ajutorul ei. Stiu, poate o sa ziceti ca sunt o naiva, ca sunt povesti, ca nu stiu de fapt ce ma asteapta...insa oamenii astia nu mint, vorbesc din proprie experienta..si cand ei zic ca nasterea propriului tau copil, a-l aduce tu singura pe lume, e un lucru minunat, eu ii cred.

Dupa cum vedeti sunt adepta nasterii naturale (am fost din totdeauna), insa daca ar trebui sa nasc in Romania, nu stiu ce as face, pesemne as alege cezariana. Indiferenta si indolenta cu care trateaza medicii romani (poate nu toti) femeile in durerile facerii ma revolta, ma cutremura! Ma indurereaza profund experientele socante, cutremuratoare ale unor mamici...

Citeam recent un articol despre durere, scris de un medic expert specializat pe cercetarea durerii la nastere. El afirma ca nu durerea in sine e groaznica, ceea ce determina o durere sa devina insuportabila sunt de fapt alte sentimente (senzatii) asociate durerii: panica, nesiguranta, pierderea controlului, senzatia de a fi lasat singur, parasit. El afirma ca mamica care se simte lasata singura cu acele dureri, le simte atat de puternic (durerile), incat devin de nesuportat. Pragul de suportabilitate al durerii e si el diferit de la femeie la femeie...

Ce cred eu ca lipseste in Romania este o informare adecvata, o "pregatire" a viitoarei mamici asupra nasterii, cu variantele ei, riscuri asociate, pozitii de nastere, respiratie, control al durerii, etc. Asta plus indolenta medicilor si a asistentelor determina orice femeie (ori majoritatea) sa aleaga varianta (gandesc ele) mai putin lipsita de complicatii. Sper ca astfel am raspuns si la intrebarea topicului...

27+

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns OanaRusu spune:

Citat:
citat din mesajul lui Panseluta

...

Citeam recent un articol despre durere, scris de un medic expert specializat pe cercetarea durerii la nastere. El afirma ca nu durerea in sine e groaznica, ceea ce determina o durere sa devina insuportabila sunt de fapt alte sentimente (senzatii) asociate durerii: panica, nesiguranta, pierderea controlului, senzatia de a fi lasat singur, parasit. El afirma ca mamica care se simte lasata singura cu acele dureri, le simte atat de puternic (durerile), incat devin de nesuportat. Pragul de suportabilitate al durerii e si el diferit de la femeie la femeie...

Ce cred eu ca lipseste in Romania este o informare adecvata, o "pregatire" a viitoarei mamici asupra nasterii, cu variantele ei, riscuri asociate, pozitii de nastere, respiratie, control al durerii, etc. Asta plus indolenta medicilor si a asistentelor determina orice femeie (ori majoritatea) sa aleaga varianta (gandesc ele) mai putin lipsita de complicatii. Sper ca astfel am raspuns si la intrebarea topicului...

27+

Asa e am avut foarte multa incredere in medicul meu si in mine la a doua nastere.
Iti doresc sa reusesti sa duci sarcina la termen si sa ai parte de o nastere usoara

www.la-taclale.ro" target="_blank">Oana, mami de Ana Maria (intr-o zi de 13... 13 iunie 2008) si Paul-Victor (ziua cea mai lunga: 21 iunie 2006)
Priveste partea buna a lucrurilor

Mergi la inceput