Rasfat dus la extrem...
Raspunsuri - Pagina 16
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/roxanaz/roxanaz.jpg)
roxanaz spune:
corect Laura, am facut subiect nou aici: http://forum.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=156026
cred ca putem continua si discutia de la subiectul Zinei, si cel de la Androix.
R
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](images/user_woman.png)
ladyJ spune:
Citat: | ||
citat din mesajul lui roxanaz
waw, asta e chiar interesant. eu cam sunt o mama din astea, nu zic "nu face asta" dar sunt tot timpul cu "fii atent". am sa incerc sa ma controlez - si mai ales sa le indic si celorlalti sa nu o mai faca. mersi! R |
Sigur ca ne sta inima asa putin cand ne vedem baitul urcanduse-n copac. Dar daca stam permanent acolo cu ´´vai, ai grija, vai, sa nu patesti ceva´´ inseamna inevitabil ca daca ceva se va intampla, noi vom spune ´´Veeeziiii, ti-am spus ca vei cadea, ti-am spus sa nu faci..bla bla´´.
Nu trebuie sa exageram, asta e ideea. Si cand copilul se loveste, il consolam asa cum doar o mama stie sa o faca:)), fara sa-i reprosam ´´ti-am spus ca...´´
Cum am spus, pentru el astea-s fapte de vitejie, e chiar mandu ca are un cucui. Toti baietii au.
![](icon_smile.gif)
ladyJ spune:
Citat: |
citat din mesajul lui Laura25 Acu o sa exagerez, dar cred ca o sa intelegi ideea si nedumerirea mea: e musai si neaparat sa ii incurajam pe baieti sa isi rupa oasele, numai pt ca sunt baieti si asta e ceea ce asteapta societatea de la ei? E bine sa ii impingem spre a face niste lucruri doar pt ca sunt baieti? Ar trebui sa procedam la fel cu fetele? sa le educam sa fie printese sclifosite pana in varful unghiilor, doar pt ca sunt fete si asta asteapta societatea de la ele? Cred ca suntem total offtopic, nu ne mutam in alta parte cu discutia asta? Si tu poti intinde o mana - Actiunea 3 sate Am marfa la bazar umanitar DC Laura, mami de shtrumphi gemeni: Bianca Andreea si Rares Mihai (13.06.2005) Cugetari gemene, Poveste cu shtrumphi 'Cos what I feel is the only truth for me |
Baietii oricum prezinta semne de comportament diferite, inca de cand sunt foarte mici. Sigur ca exista si exceptiile, nimic nu este absolut.
Noi nu il incurajam pe baiat sa isi rupa oasele, ca nu-i spunem ´´urca in copac, esti baiat, fa-ti doua cucuie si da-te jos´´ Intelegi?
El se urca pentru ca asa simte sa faca, asa vrea, asa fac si ceilalti baieti, el vrea sa demonstreze ca poate, ca e mare, se identifica cu ei. A-l incuraja inseamna a-l sustine cand vrea sa faca ceva, desigur fara a-l forta ca asa vrem noi!
Imagineaza-ti ca tu vrei sa dai la medicina(sa zicem
![](icon_smile_big.gif)
Exemplul e fortat, ai inteles la ce ma refer?
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/inbox/inbox.jpg)
inbox spune:
ladyJ sa stii ca explicatiile tale sunt foarte bune, si de mult ajutor. Ma bucur ca intri si ne explici ce si cum. Poftin un brat de .
mamica de printesa Maria si 32+
felicic76 spune:
nu am citit decat primele postari....fi-miu are 1 an si 11 luni si ma cafteste rau, rau de tot. Nu-l intereseaza pe el ca suntem acasa sau in public, nimic, MA POCNESTE DE VAD STELE VERZI. Ma pocneste cu dreapta, i-o prind in mana mea si-i spun ca MA DOARE, strange pumnul cu stanga si mi-l articuleaza si pe ala in moaca, il imobilizez si vorbesc cu el in continuare, ma doare, nu-i frumos, imobilizat fiind ma pocneste cu PICIORUL, de-as mai avea o mana l-as imobiliza si pe ala, dar mi-ar mai trebui una ca plodul poseda doi craci.... La el, cred, totul este joaca si provocare (nu numai: stiu cand este si suparare), dar el din joaca mi-a spart capul cu teava de la aspirator (asta-vara esuasem ca o balena pe canapea, dupa drumuri facute la 45 grade afara si vorbeam cu bona, aveam "raport", ea era la picioarele mele ca pozitie, dumnealui a luat teava si mi-a trantit-o in creieri)
Eu nu pot rezista la urletele lui, NU POT, eu trebuie sa ma duc la el, sa-l iau, sa-l impac, sa vad ce l-a enervat si asa mai rezolv ceva...
Nu puteti spune ca vede "ceva" in casa, nu exista bataie sau bataia ca joaca in casa, daca vreau sa ma cert urlu la sot in afara casei, sau ne certam pe tonalitati joase cand doarme copilul..
Jale mare de cand am venit din concediu: acasa il miroseam si-l mai lasam sa faca crize, se calma, se ridica din praf si ne intelegeam pana la urma.. in concediu nu am vrut sa supar oamenii din jur care probabil au strans bani tot anul sa se relaxeze, nu vroiam sa-l auda pe fi-miu dand cu curu' de pamant si atunci am fost sclava pe plantatia lui Vlad.... acum am circ non-stop acasa EU sper sa ne revenim, lui ii place asa de numai poate
Eu nu cred ca-i rasfat dus la extrem, eu cred ca doar ma pedepseste ca sta cu bona (si pe ea o bate) si nu cu mine......
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/lulu77/lulu77.jpg)
lulu77 spune:
felicia, te inteleg perfect.nu este rasfat dus la extrem,zic eu...te pedepseste clar.o sa treaca, cu multa rabdare si vorba buna.
Alina, mamica lui LUCA GABRIEL (20.08.2007)
www.picasaweb.google.com/comenzi.hainutze/
"Nu exista funie sau lant care sa lege mai strans si mai iute decat itele dragostei!"
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/medeea76nou/medeea76nou.jpg)
medeea76nou spune:
Citat: | ||
citat din mesajul lui gabitza2005
Banuiesc ca in cazul catelului folosesti cuburi de zahar.... |
Daca ai avea un catel, ai sti ca nu e bine sa primeasca zahar, nu ii aduce nici un fel de aport nutritional... Noi avem trei si nu le dam niciodata dulciuri
![](icon_smile_big.gif)
Iar daca ai avea doi copii cu personalitati toatl diferite, sunt sigura ca ai aplica metode diferite, in functie de reactiile si comportamentul fiecaruia. Dintre cei doi copii ai mei, tocmai spuneam ca unul singur a reactionat la sistemul cu buline. Ar fi fost mai bine daca aplicam alt tip de corectie, eventual fizica? Ai fi reactionat cu mai mult bun simt?
Mamica de Tea (2006) si de Ana (2008),
![](gravida.gif)
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/medeea76nou/medeea76nou.jpg)
medeea76nou spune:
Citat: |
citat din mesajul lui adra_bell Medeea, eu nu cred ca bulinitele si stelutele acelea functioneaza pe termen lung. La un moment dat copilul isi va da seama ca sunt doar niste bucatele de hartie cu sclipici. Prefer negocierea si am grija din cand sa o recompensez. Mai putin material, desi nu pot mereu sa ma abtin si mai des prin activitati in care ne implicam amandoua si pe care ea le considera captivante. |
Si eu sunt de parere ca fuctioneaza la nesfarsit, insa aplicarea bilelor negre si-a facut vizibile rezultatele dupa o saptamana, si de atunci nici macar nu a mai fost nevoie de ele (inca de acum doua luni). In ceea ce priveste bulinele rosii, evident ca nu ne-am oprit doar la a le afisa, ci pentru fiecare 5 dintre ele primeste cate o recompensa, exact asa cum spui, materiala ori de alta natura, gen vine un prieten de-al ei la noi, citim o poveste interesanta, ne jucam impreuna un joc preferat, gatim impreuna, primeste o carte (ii plac foarte mult) sau o hainuta pentru papusica ei etc. Ca sa nu mai spun ca ii pun buline rosii destul de des, pentru orice fel de comportament pozitiv, cerut de mine sau facut din poprie initiativa. Noi am aplicat sistemul asta, de fapt, din cauza ca plangea foarte des, facea crize de tantrum carora nu le-am facut fata in alt fel, de-asta si inventasem bilele verzi de care radea cineva mai devreme. Sa fie oare o coincidenta faptul ca in ultima perioada fetita mea cea mare plange mult, mult mai rar si are un comportament frumos, apreciat la gradinita si in general de cei apropiati?
Fetita cea mica, in schimb, observa. A inteles tot sistemul, am incercat la un moment dat sa i-l aplic si ei, insa radea pur si simplu de mine, isi desena bile rosii si negre in prostie si oricum nu a avut nici un succes metoda. Ea e oricum mult mai linistita si mai intelegatoare, negociem direct si cu rezultate imediate, de-asta si spuneam ca sunt copii si copii, metode si metode.
Atata vreme cat nu aplicam violenta fizica sau psihica, nu inteleg de ce trebuie sa ne acuzam aiurea pe forum, ca sa nu mai spun despre trimiterea la nustiuce emisiune, in conditiile in care eu nu ma uit la televizor! N-o fi inventat Nany aia despre care vorbiti psihologia infantila. Eu, una, m-am inspirat din metodele aplicate in strainatate, iar daca sunt sau nu bune, atata vreme cat la noi dau rezultate, va rog sa nu mai acuzati si sa faceti in continuare ceea ce credeti ca e mai bine pentru copiii vostri, fara a mai lovi in fetele car vin cu idei sau sfaturi cand niste mamici disperate le cer.
Mamica de Tea (2006) si de Ana (2008),
![](gravida.gif)
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/Sabina/Sabina.jpg)
Sabina spune:
medeeea, toata treaba cu bulinele e gandirea pe termen lung:)
Cand copilul primeste recompense in functie de comportamentul sau, invata ca atunci cand face ceva bun primeste ceva.
Asta are doua aspecte majore negative:
1. Poate ajunge sa se comporte "bine" doar de dragul recompensei, si nu cu o motivatie interioara. Aica nu va sti nicioata care sunt consecintele reale ale faptelor, ci se va limita la mecanismul bulinelor. (putem extrapola si metaforiza aceste buline, bineinteles., pt fiece etapa a vietii)
2. Cand va fi mai mare si face ceva bun, va astpeta recompensa. Indiferent de varsta si de recompensa:).
Asta e f nasol pt un om, pt ca il face frustrat. Omul trebuie sa fie bun si sa se comporte civilizat din ratiuni superioare, cum ar fi:
Daca vb urat intr-un mediu elevat, aia imi intorc saptele, dau si eu un exemplu la intamplare.
Deci, ca adult, cel a primit mereu recompense pt comportament/fapte bune/ etc etc etc va simti mereu aceasta nevoie de validare din partea CELORLALTI.
Adica va avea stima de sine cam scazuta.
cam asa ma duce pe mine capul.
Zero toleranta pentru lipsa de toleranta fata de un copil!
Cum mi-am alaptat copiii
Sabina's blog, Sofia Galagia si
bb Gheo