Romania vazuta din America
Raspunsuri - Pagina 3
![](images/user_man.png)
beren spune:
Asa cum ai spus, America este o lume aparte. 50 de state plus DC si Puerto Rico (adica 52 for all practical purposes), lunga, lata, munti si oceane.
De-aia exista si solutii la standardizare. Dar ia timp sa le gasesti. Poti gasi espresso la Starbuks, la Barnes & Noble, la Borders. La orice restaurant decent. Unele locuri au chiar barrista italieni.
La fel si cu mancarea ... pastrami on rye de NY e cat se poate de est-europeana. Azi, o gasesti si la Super Target. Sau Bud Light versus multitudinea de local breweries din Vest.
CA e speciala (mai numeroasa decat Canada, caramba), iar LA e ... LA. Smog, sosele si sosele si strazi. Si putini zgarie-nori. Si strazi. Si LAX.
Dar si Caltech, si St. Monica, si (o supriza foarte placuta) biblioteca publica de langa consulatul canadian, in centru. Foarte frumoasa, stil interbelic european.
Dupa lumea aiurita a CA, poti incerca realismul dur de NY. Sau broad shoulders de Chicago, cu expozitia lor gratuita de Brancusi, Rodin si Moore, intr-un templu al arhitecturii. Sau curtoazia rece din sud. Sau familiarismul retinut din KY, ori snobismul de MA si Mayflower si Cape Cod.
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/Selene_Bunny/Selene_Bunny.jpg)
Selene_Bunny spune:
ladyJ, pai "10 blocks away" inseamna "la 10 strazi distanta"... Daca n-oi fi uitat eu ce am invatat ani de zile...
petra, nu credeam ca nu si-i cresc inoculandu-le anumite valori. Doar ca mesajul vivianei mi s-a parut asa... "aoleu, saraca Romanie, vai de capul ei, de aici din America, vad asa de bine ca e sub nivelul marii...". Lucru cu care eu nu sunt de acord.
Ramona J, da, stiu ca imi place sa aleg. Pentru asta, tre' sa am de unde alege. Ce e rau in asta? Uite ca si viviana a spus de "plastic taste". Sper sa nu ajunga si Romania acolo.
Blogul meu - de la noi, pentru ei!
Bazar general - fiecare implicare conteaza!
www.desprecopii.com/cover/albumphoto/folderview.asp?bid=&folder=Selene_Bunnx" target="_blank">Daria pe coperta!
Particip la bazaruri - periodic produse noi, nu uitati sa verificati!
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/viviana/viviana.jpg)
viviana spune:
Da, CA e speciala. Te surprind,la inceput negativ casele. Joase, fara etaj, din lemn si rigips majoritatea stil mexican, fara subsol, dar cu curti si gradini generoase. Apoi am aflat ca asta trebuie sa fie standardul datorita cutremurelor si a focurilor.
CA e scumpa din punct de vedere imobiliar dar sta bine la capitolul outleturi.
Am fost la San Francisco, i-am zis orasul up&down. Orasul in care stai la semafor si vezi numai cerul. E ceva mai european si de-a dreptul fascinant. Am reusit in 5 zile sa vedem cam tot ce era de vazut. Am prins o expozitie Cezanne, Matisse si Gaugin si am ratat Megalodonul de la muzeul de istorie. Era freeday si o coada de peste 500 persoane. Si aici ne-am facut prieteni, oameni pe care probabil nu o sa-i mai vedem a doua oara. Am ratat Lombard Street celebra prin curbele in ac de par si prin inclinatia de peste 50 grade. Da, nici nu cred ca as fi urcat atata.
Apoi San Diego pentru ZOO si Sea World. Si sa nu uit muzeul marinei: ne-am urcat pe corabii si in submarine. Am participat la salvarea unui delfin. L-a vazut fi-mea si a inceput sa se agite si de atata agitatie au vazut-o niste pescari si i-am ajutat sa-l urce in barca si sa-l duca in larg. Oh, si cutremurul de 5,9 care ne-a surprins la 5 minute dupa ce am intrat in camera de hotel.
Mie mi-ar placea ca multa lume sa vada si sa simta ce am trait si poate si-ar da seama ca diferentele majore intre Romania si America nu ar trebui sa fie motiv de disensiuni. Dimpotriva sunt modele de copiat si de urmat
In mare parte de asta am deschis si subiectul.
Ladyj mancarea chinezeasca mi-a placut la nebunie. Am facut cumparaturi de la Deli si mai ales de la Jons - unde aduc produse din Europa de est.
Daca privesti in sus si nu simti invidie, daca privesti in jos si nu simti dispret, atunci esti un om deosebit
vivi
![](images/user_woman.png)
ladyJ spune:
Citat: |
citat din mesajul lui Selene_Bunny ladyJ, pai "10 blocks away" inseamna "la 10 strazi distanta"... Daca n-oi fi uitat eu ce am invatat ani de zile... |
Esti simpatica.
![](icon_smile_big.gif)
ASA, da, 10 strazi, mai exact 10 intersectii de unde eram eu. Distanta dintre ele nu era de 10 metri..nici de 100...
![](icon_smile_big.gif)
Mie adica mi s-a parut mult pentru a descrie įproape““ Domnului pe care l-am intrebat i s-a parut putin. Era american.
![](icon_smile.gif)
Data viitoare iau un taxi.
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/monabella/monabella.jpg)
monabella spune:
Nu vreau sa fiu rea dar topicul asta e un fel de varza.
Cum se vede Romania din America? Simplu: NU se vede. rar cind citesc ceva in ziar si de regula numai de rau. In 99% din timp nu se scrie si nu se zice nimic de Romania nicaieri. Multi nici nu stiu unde este (ah, Budapest!). Nu zic ca ar trebui sa stie. nici eu nu stiu toate tarile din africa. Insa titlul topicului implica kkk ca ar trebui sa se vada.
Ramona J spune:
Selene, poate ca nu ti-ai dat seama, dar Romania este si ea invadata de fructe/legume cu gust de plastic.
Viviana, vacanta placuta in continuare! Ma bucur ca ai avut prilejul sa vizitezi atitea locuri.
Hai mai Beren, ca nu-i vorba doar de curtoazie in sud! Iar in NY este realism, dar de ce dur? Viata are alt ritm, atita tot.
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/viviana/viviana.jpg)
viviana spune:
Selene_Bunny nici gand sa fi vrut sa transmit asa ceva. Mai ales ca nici macar nu am scris nimic urat de Romania. Si nici nu intentionez sa fac asta.
Monabella pe langa titlu mai este si altceva scris.
Am gasit aici o comunitate mare de romani cu care am vorbit si dezbatut diverse probleme.
Asta-i tot.
Daca privesti in sus si nu simti invidie, daca privesti in jos si nu simti dispret, atunci esti un om deosebit
vivi
ruxij spune:
Cu mancarea, iti trebuie mult timp (ani) si posibilitati (financiare, ocazii sa inveti etc.) pana sa ajungi sa descoperi imensa diversitate culinara. Asta cu mancarea proasta e la prima vedere si dc. se cumpara ce e mai ieftin si ce se nimereste de prin supermarket. In plus noi nu suntem obisnuiti cu mancaruri exotice. Altfel, dupa niste ani iti dai seama ca exista exista absolut de toate dpdv mancare, si ce stim noi si mai ales ce nu stim, inclusiv fructe si legume "cu gust", atunci cand sunt in sezon, ca si in Romania. Eu sunt o gurmanda si abia dupa 5 ani am inceput sa ma "spurc" pe la mancaruri etnice, pana atunci o tineam pe a mea
Ramona J spune:
Eu nu pot sa uit cum am facut foame in prima seara din US, ca la cina am primit carne cu sos dulce. Am indepartat cit am putut de mult sosul, dar gustul carnii era "corupt", n-am putut minca deloc.
Acum am prins drag de bbq sauce, dar mi-a luat mult timp sa ma obisnuiesc cu dulcele.
Dincolo de asta sint de acord ca poti gasi de toate, bani sa fie!
Am in curte niste piersici care s-ar putea sa aiba gust, aflu eu daca n-apuca veveritele sa le fure chiar pe toate inainte sa se coaca.