Romania vazuta din America
Cultura versus incultura?
Propozitia cu americanii sunt inculti este pe cat de rasuflata pe atat de neadevarata. In Europa sunt 50 de tari. Le invatam la scoala capitalele pentru ca traim pe continentul european nu?
Asia are 47 de state. Ne mai raman cateva in minte cu capitalele lor cu tot.
Despre America invatam ca are capitala la Washington DC. Si cam atat. America are 52 de state. Le invata la geografie cu capitale cu tot, cu istorie incepand de prin clasa a III-a. Apoi trec la America latina si apoi la Canada. De ce ar invata aprofundat statele europene si asiatice in scoala generala? Nu vad rostul.
In schimb la alte domenii ale culturii sunt la fel de buni ca romanii. Stiati ca 40% (sau mai putini nu mai imi amintesc) din repondentii romani la un chestionar au zis ca soarele se invarte in jurul Pamantului?
Confuzia de limba: mi-am pus deseori intrebarea de ce romana este confundata cu rusa. Mi s-a intamplat de mai multe ori. Si am intrebat. Din cauza “da”-ului care este comun ambelor limbi.
Apoi mi-am pus intrebarea de ce americanii nu pot sa recunoasca alte limbi cu exceptia spaniolei si francezei. Raspunsul l-am gasit si este foarte simplu si la-ndemana. Generatia mea ca si generatiile nascute pana prin ’90 am ascultat, am vazut, pana la saturatie filme rusesti, cehesti, poloneze, iugoslave, RDG-iste, unguresti, bulgaresti etc si déjŕ avem urechea formata.
O sa vedeti ca 90% din copiii nascuti dupa ’95 nu or sa ma beneficieze de aceasta facultate.
Scolile generale din USA si liceele sunt ceva mai slabe din punct de vedere al aportului informational, (dar invata absolut tot ce le este necesar pentru a se descurca in viata) dar colegiile si universitatile sunt net superioare celor europene. Copilul din majoritatea scolilor americane invata sa rezolve totul pe cale pasnica prin acel “no touching”, au cuvinte care le sunt interzise si daca le folosesc sunt trecute la dosar (“file” pe care il tine dupa el toata perioada studiilor): stupid, dude, fuck, etc. Copilul invata sa-si sustina punctul de vedere si invata sa argumenteze. Isi invata temeinic drepturile si formele prin care trebuie sa-le ceara
Romania vazuta din America
Sunt aici din iunie. Am urmarit canalele de stiri online: Realitatea si Antena 3. Am citit: EVZ, Adevarul, Romania Libera, Hotnews si Mediafax, Desprecopii.
Nu am gasit nicio stire pozitiva.
Am sunat des acasa: am primit aceleasi informatii negative. Ba ca e prea cald, ba ca e frig, Basescu a facut, Boc n-a facut. Si eu spuneam da, da, da.
Toata lumea se plange si parca ar vrea sa epateze prin rau.
Si am ajuns sa ma intreb: doamne, in ce tara ma intorc in septembrie?
Atunci mi-am dat seama de ce majoritatea romanilor de aici privesc atat de negativ Romania. Romania nu este o tara pierduta (parca Rufus a spus). Dar este o tara fara rost (la naiba l-am citat pe Dan Puric!). Pentru ca noi am facut-o asa. Ne plangem, suntem umili, habar nu avem cum sa folosim tara in favoarea noastra. Ba, mai mult ii dipretuim pe americani ca sunt superiori. Dar, de ce nu ar fi? Cea mai puternica tara de pe planeta e America. Si sunt inoculati de mici cu sloganuri duioase. Pe copiii nostri cu ce-i inoculam?
Mi-am facut aici foarte multi prieteni cu P (oricum mai multi decat in Romania). Au Protv international, si urmaresc Realitatea.. Mi-au spus un mare adevar: nu ne plac noile expresii si limba romana care se vorbeste acuma. Turul de fraza si invectivele, lipsa de respect in modul de adresabilitate. Nu ne plac stirile, modul lor de prezentare si toate pitipoancele fara un gram de talent si cultura.
(Acum 2 saptamani au fost multe cazuri de Salmonela. Au anuntat, au retras ouale de pe piata, au facut apel la cei care aveau oua acasa sa le aduca la magazine pentru a li se da altele in schimb. Nu am vazut la stiri comentarii insidioase si nici reporteri care sa-ti bage microfonul in gura urmat de intrebarea:”cum v-ati simtit cu Salmonela? Ati avut multe scaune? De cate ori ati vomat?)
Asta se vede de aici.
Mi-am facut si prieteni americani get-beget si am sarbatorit impreuna 4 iulie. Mi-au facut trasee de vizitat. Cei peste 35 ani stiau de Romania: deh, Nadia Comanici si Ilie Nastase. Cei mai tineri nu.
Aici oamenii sunt mai buni. Si zambesc tot timpul. Asta i-as reprosa in primul rand tarii mele: ca a uitat sa mai zambeasca.
Daca privesti in sus si nu simti invidie, daca privesti in jos si nu simti dispret, atunci esti un om deosebit
vivi
Raspunsuri
beren spune:
Ma bucur ca-ti place, viviana.
Desigur, dupa mai mult timp e probabil ca vor incepe sa-ti displaca standardizarea si distantele, dar toate observatiile facute pana acum sunt foarte adevarate.
sper ca vei scrie mai multe din cele observate :))
josefine spune:
Sunt 50 de state.
Din experienta mea, scolile generale nu sunt mai slabe decat cele din SUA.
edit: presimt ca o sa fie un subiect foarte lung.
www.razvanphotography.com
beren spune:
Si ... zice americanul: "If you can't say something nice, don't say anything at all."
E adevarat, tot americanul ala zice si "you can take a guy out of Kalamazoo, but you can't take Kalamazoo out of a guy."
Mutatis mutandis, desigur.
corinadana spune:
De parca nu era de ajuns celalalt subiect...
Corina mama domnisoarei RALUCA si a bebelasei FRANCESCA
http://family.webshots.com/photo/2925218030098531596UGNuSg?vhost=family
Grace spune:
Citat: |
citat din mesajul lui viviana Cea mai puternica tara de pe planeta e America. |
Tot asa gindesc si nemtii despre ei.
rall spune:
Serial american: doamna actrita principala avea o menajera din Romania, Ivana. Din greseala, a aflat ca, in Romania, aceasta era doctor in matematica. Cand s-a pus problema (in alt episod parca) ca sotul sa o concedieze, replica sotiei a fost "Vai, dar nu putem face asa ceva, saraca e fugita din Romania".
Romania vazuta din America
Androix spune:
credeam ca zice nu putem face asta ca e doctor in matematica
www.obiectiverealiste.blogspot.com" target="_blank">Blogul grasei
www.bijuteriiandroix.page.tl" target="_blank">Androix Bijoux
Niste copii si toti copiii!
XIO spune:
Citat: |
citat din mesajul lui rall Serial american: doamna actrita principala avea o menajera din Romania, Ivana. Din greseala, a aflat ca, in Romania, aceasta era doctor in matematica. Cand s-a pus problema (in alt episod parca) ca sotul sa o concedieze, replica sotiei a fost "Vai, dar nu putem face asa ceva, saraca e fugita din Romania". Romania vazuta din America |
Adica lipsa de informare sau un gol in cultura generala a respectivei.
Am citit in cartea pt. rezi ca New Yorkul era trecut alaturi de cele mai sarace tari printre locatiile care colcaie de TBC si SIDA. Daca spun acum ca NY e tara saraca, oras sarac sau ca acolo sunt numai boschetari bolnavi inseamna ca nu am prea citit/vazut nimic despre oras, nu?
***Fur is for petting**
http://www.flickr.com/photos/greecky/?saved=1
http:/www.4animals.ro/ajuta.html/ www.adoptiicaini.ro www.adoptiipisici.ro
www.accesoriisihaine.blogspot.com
denizel spune:
Viiiv.... .
Te poti intoarce linistita :). Inca :)). In plus, departarea deformeaza realitatea. In rau (oare ai sa ajungi sa zici vreodata ca bucurestenii sunt najpa? :))))
Viv, eu cred ca oamenii sunt la fel peste tot, iar spoiala (mai groasa sau mai subtire) e data de conditiile de mediu si experientele personale (nu neaparat cele individuale in unele cazuri).
Din momentul in care esti sigur ca nu trebuie tu personal sa-ti sfarami creierii (eventual bugetul) ca sa-ti rezolvi unele probleme, iar experientele personale se ridica peste nivelul "azi mi-am cumparat lapte, deci nu-mi mai pot cumpara mar" sau traiul nu e sub spectrul "daca dau gres, ajung sa nu-mi cumpar mar in ziua laptelui", devii atat de relaxat si increzator incat pari un individ cumsecade sau iti vine sa si zambesti. Mai intai zambesti fiindca-ti vine, apoi fiindca asa se face (stadiu in care, daca ii zambesti uneia ca mine o indispui :)).
Restul, gen "ala stie mai putina geografie, eu stiu mai multa", "ba rosia mea e mai gustoasa decat rosia ta", "in aeroportul meu iti recuperezi mai repede bagajele decat in aeroportul tau", le inscriu in categoria mantrelor necesare supravietuirii cu mintea intreaga (cat de cat :)).
Cu ce-i inoculam pe copiii nostri? Depinde de mediu, apoi de cat suntem de inteligenti, culti, evoluati :D etc.
Mediul cam indeamna la "trebuie sa razbesti, nu conteaza cum". Noroc cu ailalti factori...
Daca i-as reprosa ceva tarii mele, nu ar fi ca a uitat sa zambeasca (hai, mai, ca zambeste totusi :), ci ca a devenit prea ambitioasa. Nu, stai asa, nu e mai abitioasa ca altii, doar ca de multe ori, alternativa la ambitie fiind "nu lapte cand mar", se poate ajunge la lipsa zambetului si aparenta de necumsecadenie absoluta.
Al'data sa ma suni si pe mine cand esti plecata. Am roaming, aleg numai destinatii unde vine frigul mai tarziu (sau deloc) si nu ma uit la stiri :)).
P.S. pe mine m-au intrebat daca limba pe care o vorbesc e germana :D.
Pentru parinti, de dragul copiilor
"Omul care a inventat distractia a fost copilul" - din jurnalul unei mămici de băietel.
inbox spune:
Citat: |
citat din mesajul lui rall Serial american: doamna actrita principala avea o menajera din Romania, Ivana. Din greseala, a aflat ca, in Romania, aceasta era doctor in matematica. Cand s-a pus problema (in alt episod parca) ca sotul sa o concedieze, replica sotiei a fost "Vai, dar nu putem face asa ceva, saraca e fugita din Romania". Romania vazuta din America |
Si Ivana e un nume specific romanesc!
mamica de printesa Maria si 32+