ne intoarcem in Romania sau nu?(2)

Raspunsuri - Pagina 10

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns maru spune:

hm, eu iar am ramas stuck: tu traiesti in istorie?
la ce ii foloseste Romaniei asa zisii 2000 de ani de istorie (ca-s mai putini, dar hai sa nu contrazicem oficialii), daca in prezent se zbate sa supravietuiasca?
La ce ii folosesc mamei victoriile in bataliile impotriva turcilor, daca 3 sferturi din medicamentele de Parkinson nu sunt compensate si le ia cu banii in mana?
la ce i-a folosit copilului meu trecutul glorios cand venea de la scoala cu teme pentru 6 ore de nemiscat de la birou?

poluare? tu stii unde e pe harta Galatiul? dar Copsa Mica?

medeea, zboara zilnic avioane spre Romania. De ce atata ranchiuna?
tu ai venit sa ne critici sa arunci cu noroi, sa ne reprosezi ca nu ne-am canadienizat suficient, dar tu? dupa aproape un deceniu de Canada asta e discursul tau?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns caro spune:

Citez si eu (ca sa contrazic, of course):
"Cum traiesc canadienii bine? Majoritatea are casele cumparate prin banca, masina, mobila, televizorul samd....Diferenta fata de Romania e ca isi pot plati ratele, dar sa nu credeti ca le raman grozav de multi bani dupa...Cunosc bastinasi care nu au fost nici macar la New York, care e la 8 ore de Toronto....care cind au auzit ca am fost si am stat la un hotel si am dat 250 $ pe noapte s-au uitat la mine strimb....
Ca sa iti permiti o casa mai mare, idividuala, asa zisul "detached" trebuie sa te muti in suburbii, de unde ca sa vii la servici faci cel putin o ora sofat pe autostrada, la ore de virf....canadienii stiu ce zic 401 in trafic mergi cu 5 km la ora, citesti ziarul....daca mai ai si ghinionul sa prinzi un accident...esti mincat....Si asa iti petreci 2 ore pe zi in trafic...Dar macar ai poze frumoase sa trimiti in Romania cu casa de carton...pe care ai dat jumate de milion de dolari.....
Sa vorbim de sistemul de invatamint de aici? Cu ce sa incep? Cu incultura canadienilor care ma intreaba daca vorbesc ruseste desi stiu ca sunt din Romania? Pai ei asa stiu ca Romania Rusia Polonia...sunt cam tot aceeasi mincare de peste....Sau cu copiii care stiu ca puiul de gaina creste la No Frills care e un fel de Carefour....Sau cu cei care se scobesc in dinti la restaurant cu degetele? Intr-adevar string rahatul de la ciini pe strada, de ce? Ca amenda e cam usturatoare...Ce fac ei aici nu fac pentru ca sunt civilizati....ci pentru ca asa sunt "inoculati" sunt aliniati ca niste soldatei.....Stiti cum sunt porecliti canadienii? " Tara mortilor vii" De ce? Pentru ca aproape nu traiesc.....Ei traiesc sa munceasca....Sefa mea canadianca sadea munceste zi lumina ca sa se duca in long weekend in Kitchener, care e un orasel la 70 km de Toronto, sa stea la un hotel de mina a doua unde sotul ei, angajat la guvern are discount...si credeti-ma are salar cu 6 cifre....se imbraca cu ce e mai ieftin posibil, conduce o Toyota de 15 ani....
Of, sunt multe de spus si putin timp....*

As vrea sa vad si eu unde se cumpara casele altfel decat in rate (ipoteca, mortgage) - excluzind cazul in care esti milionar sau multi-milionar. Si da, civilizatie inseamna a fi "inoculat", aliniat ca soldateii, ca altfel al fi tara lui Papura Voda. "Civilizatia" inseamna un loc si un grup de oameni din acel loc si un grup de reguli/legi care sunt urmate de acel frup de oameni din acel loc tocmai pentru a-si face viata mai usoara unul altuia. Si snurul ala rosu de la coada de la birourile guvernamentale tot de civilizatie tine si impune oleaca de respect pentru cel de langa tine. Gestul de a tine usa deschisa pentru cel care este in spatele tau tine tot de civilizatie. Si amenda usturatoare este un instrument de impunere a civilizatiei. Oare toti copii care cresc in Bucuresti sau Paris sau Londra sau New York stiu ca gaina creste in ferma sau in curte si arata altfel decat bucata de piet sau pulpa din galantar de la No Frills? Iar chestia cu "Tara mortilor vii" este prima oara unde o aud si pot sa spun ca ma simt personal jignita de o asemenea catalogare? Mi-e dor de Romania, dar de Romania din inima mea.... si ma doare cand aud critici la adresa Romaniei din partea diasporei. Dar la fel ma doare cand aud critici la adresa Canadei din partea unora care traiesc aici si nu s-au putu adapta. Si nu este obligatoriu ca toti sa se adapteze. De pilda mie nu-mi place rozul si nici ochelarii de cal. La fel, ma calca pe nervi cand aud cum Canada este raiul pe pamant si nimic nu este nelalocul lui aici si ma calca pe nervi cand aud ca Romania este cea mai tare din parcare si nimic nu se compara cu ea... un pic de obiectivitate nu strica nimanui.
Este ceva care ti-a placut in Canada?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mamitzica spune:

Parerea mea-tara in care te nasti nu ti-o alegi.Tara in care emigrezi o alegi si daca o denigrezi sau te duci de unde ai venit sau o accepti asa cum e.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mikiion spune:

pentru Xio, pt. ca nu am avut timp sa termin mai devreme mesajul.

Ca sa facem lucrurile pe fata, ceea ce e un semn de civilizatie cel putin in Canada:

1. Te-am raportat la moderator pt. hartuire si injurii( pt. mine sa ma faci necivilizata e un limbaj dur, poate in Romania o fi normal)
2. Nici macar nu eram eu persoana pe care vroiai sa o ataci: am copil de 4 ani care nu stie geografie sau istorie si sot roman care stie prea multa ( ca isi termina aici doctoratul in istorie) dar nu se pune la socoteala pt. ca el e produsul scolii romanesti
3. N-am pomenit de tatal tau, nu l-am criticat, nu ma intereseaza persoana lui si nici a ta.
3. In ultimul rand de ce crezi ca particip pe un forum, ca sa primesc mesaje dubioase pe PM? Nu, ca sa particip la o discutie cu mai multe persoane.

Mergi la inceput

eeda2008 chestia cu lantul de la gat era o metafora.....
Senzatia pe care ai dat-o e asta, chiar daca tu spui ca nu esti asa.
Case, masini, vacante....Nu in asta consta fericirea, cel putin nu din punctul meu de vedere si al multora.

Si adaug, de poluarea din Bacau ai auzit? Ce amintiri am din copilarie? Credeam ca exista doua tipuri de ceata: cea naturala si cea de la Combinatul chimic
Nu e asta toata Romania, nu generalizez, dar asta e realitatea pe care am cunoscut-o eu.

Eu cred ca ar trebui sa te gandesti sa te intorci. Poate in Romania vei regasi ceea ce cauti, mai ales daca nu vei locui intr-un oras mare..... O sa traiesti intre oameni vii ( uneori poate prea vii, chiar deranjant de vii)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns makydenis spune:

Citat:
citat din mesajul lui mikiion

eeda2008 chestia cu lantul de la gat era o metafora.....
Senzatia pe care ai dat-o e asta, chiar daca tu spui ca nu esti asa.
Case, masini, vacante....Nu in asta consta fericirea, cel putin nu din punctul meu de vedere si al multora.

Si adaug, de poluarea din Bacau ai auzit? Ce amintiri am din copilarie? Credeam ca exista doua tipuri de ceata: cea naturala si cea de la Combinatul chimic
Nu e asta toata Romania, nu generalizez, dar asta e realitatea pe care am cunoscut-o eu.

Eu cred ca ar trebui sa te gandesti sa te intorci. Poate in Romania vei regasi ceea ce cauti, mai ales daca nu vei locui intr-un oras mare.....

Cred ca si combinatul chimic a falimentat cam demult...
On topic: nu, inca nu ne intoarcem, asta e nu suntem suficient de motiveti!

Mergi la inceput

Nu garantez, adica chiar nu stiu, o sa o intreb pe mama ca m-ai facut curioasa....Halta de steril a ramas insa. Oricum am copilarit inainte de 89.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns makydenis spune:

Eu ma iau dupa miros, adica de mult n-am mai simtit "aroma" cetii combinatului.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ab5174 spune:

Citat:
citat din mesajul lui XIO

Citat:
citat din mesajul lui mikiion

Cele care ati scris la subiectul acesta, voua v-a trimis Xio PM? Tocmai am primit unul cu titlul De la o inculta.....
Eu nu prea scriu pe la generale. Imi explicati si mie, se merge cu intimidarea si cu mesajele PM pe aici?
Mesajul nu-l citesc, l-am sters, dar zau ca m-a surprins ca am devenit asa de importanta.
Mihaela

ce ti-e si cu comunicarea asta! Cum discutia trecuse nu am vazut nici un motiv sa iau un mesaj de acu' 20 de pagini ca sa iti scriu raspunsul. De bun simt si logic este sa iti scriu un mesaj privat , ca de-aia exista optiunea asta.
Nu stiu , dar vad ca la tine plecarea intr-o tara ivilizata nu a ajutat prea mult , ca tot necivilizata esti.
Cat despre umorul gasit de doamnele plecate dincolo in trimiterea unui simplu PM , ce sa zic , ma mir necontenit ca intr-o tara in care comunicarea primeaza , voi alegeti balacareala si muscatul de fund.
dar va dau prezumtia de nevinovatie si consider ca acolo sunteti obligate sa va purtati civilizat iar aici reveniti la obiceiurile voastre din Romania unde era permis orice.

daca tot vrei rufe in public , vroiam sa o anunt pe doamna care mi-a scris ca sotul ei il baga pe taica-miu in buzunar la cultura generala ca e foarte matur ce face, mai ales din oment ce il cunoaste atat de bine pe taica-miu si din moment ce aici fiecare isi lauda ce are de laudat.

repet , e vorba de cei 7 ani de acasa , de bun simt elementar si altele sa folosesti PM-ul atunci cand in topic nu mai are rost sa scrii.

Aoleuuuu Xio.... fuguta si cereti scuze ca iar ai incurcat rau borcanele.

P.S.Repezeala ca de obicei ..... bate-o vina

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns rocs02 spune:

Desi in general nu sint activa in mesaje pe forumul asta, si cind sint, scriu cu precadere la sezatoare, citesc mai des decit scriu si mi se par interesante o mare parte din subiectele de aici. De aceea am devenit obisnuita ca macar o data la citeva luni sa apara un subiect de genul asta si, deci, mult obisnuitele scinteie.

Mi se pare ca pentru o intrebare de genul sa emigrez din Ro/sa ma intorc inapoi in Ro este imposibil sa ai un raspuns standard.
De aceea mi se pare demna de toata lauda, si nu exagerez, rabdarea multora de a da exemple concrete, de a explica ca nu trebuie sa tragi de regula o concluzie despre o tara, ca e ea in America de Nord sau Europa, ca pe aici s-au invirtit discutiile,din auzite sau poate chiar din intimplarile reale sau putin inflorite ale unora.
Eu trebuie sa recunosc ca nu am rabdarea asta. Pentru cei care au facut asta, !
Eu vad lucrurile mult mai simplu. Am vrut sa plec din Ro, nu m-a obligat nimeni. Am venit aici, ma adaptez ramin, nu ma adaptez, nu se potriveste cu stilul meu de viata, iau primul avion si plec inapoi.
Si sint destui care fac asta fara sa denigreze tara in care nu s-au adaptat sau care nu s-a potrivit cu sperantele lor dintr-un motiv sau altul.
Insa mi se pare total nedrepte comentariile tale Medeea (sau eeda2008), mi se pare ca intr-adevar ai pierdut aproape un deceniu degeaba. Pierderea e a ta, anyway! Cu ce drept sa judecam noi omul de linga noi, ba ca vezi Doamne, conduce o masina de X ani, ba ca merge un long weekend in Kitchener la un hotel ieftin ca singura vacanta pe care si-ar permite-o? Poate oamenii au alte prioritati in viata, la fel ca si cum tu nu ai ca prioritate lantul de nspe grame la git...
Era doar un exemplu... Eu zic ca hotarirea ta era deja luata inainte de a incepe subiectul, insa probabil asteptai mai multe voci sa-ti confirme ca ai dreptate. Mult succes si adaptare usoara !

Nici eu nu zic ca aici totul e lapte si miere, pentru mine important este ca balanta sa dea cu plus. Eu nu ma intorc in Ro, in principal din doua motive: invatamintul si sanatatea. Ar fi posibil, poate, sa fac un compromis la alte motive, dar la astea nu. Imi vad copiii ca se duc bucurosi la scoala/ gradinita ( inca , am inceput sa inteleg sistemul de invatamint care le da dreptul sa si invete si sa se si bucure de copilarie in acelasi timp, si, mie personal imi este de ajuns.Asta nu inseamna ca tuturor trebuie s ale fie deajuns.
Si, am cunoscut canadieni get beget nascuti si crescuti aici care nu numai ca stiau unde este Ro, dar au si vizitat-o, mi-au povestit ce au vazut in orasele care le-au vizitat acolo. Asta numai la locul meu de munca. Sa trag concluzia ca stiu canadienii geografie ....?
Ca tot vorbeam de geografie si de canadieni, juniorul meu a invatat deja la day care continentele. Acum sper numa' ca nu le-o repeta pina liceu. Nu le-au invatat pe dinafara asa cum invatam noi la geografie, ci prin cintecele si puzzle.Important e ca le stie si ni le arata pe harta.

Cel mai cinstit este, cred, sa-ti urmezi planul!

Mergi la inceput