Cat lapte beau la 2 si 3,6 ani?
Am o fetita de 3 ani si jumatate si un baiat de 2 ani.
Problema pe care o aduc in discutie este cea a laptelui, pe care, eu vreau sa-l scot din alimentatie. As vrea sa ramana 1 cana/zi. Si nu stiu daca e ok ce zic eu sau nu.
Ai vostri cat lapte beau? Ma gandesc ca la mine e prea mare consumul de lapte (in detrimentul altor alimente). Deci, incepem ziua cu o cana de lapte, cam 250-280 ml, apoi, dupa dorinta sau de lene sa manance altceva poate sa mai ceara cand se culca de pranz sau cand se scoala din somnul de la amiza.
Cand se culca seara mai beau o cana plina. David se mai scoala si noaptea pe la 3-4 si mai bea o cana. In total, in 5 zile cat stau la mamaia beau amandoi 8-9l lapte. Adica aproape 1l/zi de fiecare. Mi se pare cam mult, nu-i asa?
Cel mai tare ma enerveaza ca ii scosesem pampersul de noapte Yvonnei si nu ii mai dadeam lapte deloc seara, ei bine, mama nu are psihicul sa se certe cu ea, asa ca ii pune pampersul (pt ca Yvo incepe sa faca circ si sa boceasca ca ea vrea pampers si vrea lapte plin) si bea o cana plina. Daca ar bea mai putin lapte, adica max 100 ml ori se tine pana dimineata, ori reuseste sa se scoale, dar cand bea mult ... nu stiu de ce are probleme.
Cum ii scot laptele de noaptea?? Cel putin pe ala vreau sa-l scot de tot. M-am saturat sa ma scol la 3-4 sa incalzesc lapte.
Astept sugestii cum sa ii scot laptele de noapte baiatului si cum sa le diminuez consumul total de lapte. Ajung frecvent sa refuze alte mese, cerand lapte.
Raspunsuri
kj74 spune:
la doi ani 3 biberoane pe zi de 250 ml sau patru depinde de dorinta ei nu am degand sa l scot de alimentatie e lapte special de crestere formula adaptata pt copiii mai mari de un an
ralucajosan spune:
Fetita mea de 2 ani bea in jur de 400 - 500 ml. lapte cu cereale (un biberon dimineata la trezire si inca unul seara la culcare). Bea lapte praf Nan pentru 2 ani. Din cate am vazut si pe cutie doza recoamndata pentru copii peste 1 an este de 400 ml. lapte pe zi.
In legatura cu laptele de noapte si Alexandra a baut pana pe la 1 an si 8 luni lapte noaptea, iar acum cere apa. Din aceasta cauza folosim si noi pampers noaptea care dimineata este destul de plin.
Sanatate multa!
Luna1 spune:
Da 1 litru pe zi pare cam multicel. Insa daca nu le afecteaza apetitul nu vad problema.
A mea (3 ani) mananca lapte cu cereale dimineata, apoi imi cere peste zi de sete, sa zic de vreo 3-4 ori, bea si apa dar prefera laptele. Dupa ce mananca imi cere lapte uneori. La noi laptele nu mai e la program, adica, dimineata, pranz si seara. E la cerere/discretie si se bea intre mese de sete. Cred ca bea doi litri la 3-4 zile.
Luna1 spune:
Am uitat sa scriu de laptele de noapte. Noi l-am scos pe la un an jumate din cauza ca nu mai dormea noaptea, se trezea special sa bea laptele si mi-a fost teama de carii plus nu se odihnea cum trebuie.
Daca il bea din biberon pune apa in el si ofera-i biberonul asa. Va plange dar daca il iei in brate si ii esti alaturi cu explicatia ca nu ii poti da lapte dupa 2-3 nopti nu se va mai trezi. Ideal ii poti oferi apa din cana insa asa va fi socul mai mare, si lipsa laptelui si a biberonului. Noi i-am dat apa direct din cana, in prima noapte a fost mare suparare insa am luat-o la noi in pat, i-am vorbit, i-am cantat pana s-a linistit, a doua noapte s-a trezit doar 10 min si am procedat la fel, a treia noapte nu s-a mai trezit.
iriss27 spune:
Problema este ca cer lapte de lene sa manance altceva. Adica il prefera iaurtului sau supei de la pranz. Uneori imi zice ca nu ii e foame la pranz si in jumatate de ora maxim imi cere lapte.
Fii-mea este genul foarte mofturos si prefera sa bea lapte decat sa manance orice altceva. Si are 3 ani si jumatate, deci ar fi trebuit sa isi mai schimbe din obiceiurile astea.
Fii-miu in schimb, mananca bine si supa si eventual felul 2, dar cere (din obisnuinta sau probabil ca il asociaza cu dormitul) si bea ca si completare cam 50-60 ml inainte de somnul de pranz.
Luna1 spune:
Pai celei mari ii explici frumos ca primeste lapte dar dupa ce mananca supa sau ce ii oferi tu. Stiu, plansete, tantrumuri, avem si noi. Dar uneori trebuie sa fii ferm. Eu explic si pana la urma intelege.
Iar cu cel mic, suna aiurea, dar daca scoti biberonul din alimentatie se va diminua si consumul de lapte. Doar trebuie sa vezi daca iti doresti asta.
Eu am fost mai nebuna cu suzetele si biberoanele, fiul meu (9 ani)a suferit rau de carii, l-am vazut anesteziat general pt reparatii stomatologice, asa ca cu cea mica mi-am spus ca nu mai fac aceeasi grseala. Suzeta a disparut la 1 an si biberonul la un an jumate definitiv (ea putea sa bea din cana normala de la 7 luni, nu i-au placut cele cu cioc).
Cu biberonul peste zi poti sa faci sa fie distractiv, sa-i dai sa bea cu paiul de ex din cana.
turturica spune:
iriss, mie pediatra noastra mi-a zis la controlul de 18 luni sa ii scot incetul cu incetul laptele de seara si sa ramina doar laptele de dimineata. Plus ca a accentuat ca totalul de lactate (lapte, iaurt, brinza) sa nu depaseasca 300-400 ml pe zi.
Io ma stresez pe tema laptelui pentru ca Mara bea prea putin mi se pare mie, cam 100 ml de lapte praf dimineata, asta e tot ce reusesc sa ii dau sa bea. In rest maninca iaurt, brinza, deci cred ca ajungem la 300ml/g in total, dar nu mai mult. Mie mi-e teama sa nu aiba deficiente de calciu, dar nu stiu cum as putea verifica treaba asta.
In rest maninca foarte bine mincaruri gatite, deci cred ca doctorita stie ce zice cind mi-a zis sa reduc cantitatea de lapte.
Mami de Mara (19.08.2008)
maitreyi spune:
irina la noi mai nou se papa lapte "cacacu" (cu cacao) singurul mod de a bea lapte la micul dejun (care ar putea f bine sa fie numai din covrigei sau sticsuri din punctul ei de vedere)...asa ca am bagat si aceasta cacacu si acum bea cam 150-200 ml dimineata si cam la fel si seara. ea mai are un bibe la 22.30-23 pe care nu vreau sa i-l scot. nu se trezeste sa il ceara in schimb lipaie prin somn dupa el e cea mai constanta masa a ei.
turtu fa-i analize daca te ingrijoreaza valoarea calciului. altfel nu prea ai cum sa afli
-----
Mami de roza + 35 s
Slava Tie, Doamne!
The colder the winter the warmer the spring
AgnesLuca spune:
Mie mi se pare prea mult, din ce stiu eu consumul de proteine animale intr-o alimentatie sanatoasa trebuie sa fie unul moderat, iar calciul este asigurat intre 1 si 4 ani de un consum de 350 ml lapte, incluzind si iaurtul plus 20g brinza (= o felie).
Luna, mare atentie, laptele este un aliment si nu e ok sa se bea de sete.
Noaptea nu poti sa le dai apa in loc de lapte ?
elaga spune:
Baietelul meu de 2 ani bea o cana dimineata si o cana seara, cam 600 de ml, daca e foarte cad chiar si mai mult. N-as vrea sa i-l scot din meniu nici mai tarziu, chiar sper ca masa de seara si cea de dimineata sa ramana pe baza de lapte.