Plecarea medicilor si solutii

Raspunsuri - Pagina 9

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns lia popescu spune:

Ana Stroe, citeste in Dex ce inseamna mita ( MÍT#258; ~e f. Dar în bani sau în alte valori materiale, dat cuiva sau primit de cineva, în schimbul unui serviciu ilegal. /<sl. mito) , cred ca faci confuzie. Daca sunt multumita de serviciile cuiva- chelner, coafeza sau...din pacate si cu rusine ...medic, eu dau cu placere bacsis pentru modul in care am fost tratata. Acest bacsis poate fi o floare, un parfum, o pictura, o carte, in functie de persoana respectiva...sau bani.

Caro, multumesc pentru expunerea obiectiva. Asa este... fiecare padure cu uscaturile ei. Trebuie gasite insa mijloace pt a le anihila. Ca doar nu o fi hotia si smecheria inscrisa in codul genetic romanesc. Vorba aceea... "exista o explicatie" . Trebuie gasita explicatia pt furturi si pt obiceiul de a pretinde bani de la pacient si anihilata cauza. Nu???

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns columbiana spune:

Lia P., definitiile din DEX nu ne scutesc de a fi in topul celor mai corupte tari, si observ ca definitia asta e doar pentru romani atit de plastica, ingaduitoare si justificativa; pentru restul mita si coruptia ramin ceea ce sunt; s-a tot explicat cum e cu profesiile cu pourboire (impozabil) si fara, si nicaieri in lume medicina nu face parte.
Ramin la ideea cu deschiderea oportunitatilor pentru strain, si cel mai bun exemplu ramine tot Arafat, pe care mediul romanesc nu l-a facut corupt, si intimidarile nu l-au oprit.

http://forum.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=137759

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns lia popescu spune:

Ana Stroe,
Arafat este un om exceptional, care ar trebui clonat.
Gandeste-te insa ca este de zeci de ani in Romania, asa ca daca importam medeici pakistanezi, indieni si chinezi va trebui sa treaca ceva vreme pana se se obisnuiasca ei cu noi si noi cu ei. Am impresia ca romanii sunt mai putin pregatiti sa aiba incredere intr-un medic strain, decat alte natii, care au de mult aceasta obisnuinta. Am prieteni care stramba din nas cand sunt vazuti in strainatate de fel de fel de medici de diverse rase si etnii. Prefera sa faca un control pe an, in Romania, pentru ca se simt mai bine intelesi si comunica mai bine. Comunicarea este mai importanta pt pacient decat pt medic, nu stiu daca intelegi ideea. Medicul isi bazeaza judecata si pe datele oferite de investigatiile de laborator si imagistice, pacientul judeca mai afectiv, simte nevoia sa fie inteles, sa descrie suferinta sa. E mai usor pt un medic sa se adapteze unui pacient de alta limba decat ii este pacientului sa se adapteze medicului.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Adrianaa spune:

VIDEO - De ce pleaca medicii romani din Romania?

Interviu - Anca Chelariu, presedintele Societatii Studentilor in Medicina din Bucuresti

www.jurnalul.ro/stire-special/medicii-tineri-n-au-sanse-fara-protectie-sau-proptele-545465.html" target="_blank">"Medicii tineri n-au sanse fara protectie sau proptele"

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns XIO spune:

Citat:
citat din mesajul lui Ana Stroe

Lia P., definitiile din DEX nu ne scutesc de a fi in topul celor mai corupte tari, si observ ca definitia asta e doar pentru romani atit de plastica, ingaduitoare si justificativa; pentru restul mita si coruptia ramin ceea ce sunt; s-a tot explicat cum e cu profesiile cu pourboire (impozabil) si fara, si nicaieri in lume medicina nu face parte.
Ramin la ideea cu deschiderea oportunitatilor pentru strain, si cel mai bun exemplu ramine tot Arafat, pe care mediul romanesc nu l-a facut corupt, si intimidarile nu l-au oprit.

Suntem in topul tarilor corupte pt. ca la noi la medici acestea se considera "foloase necuvenite" si sunt ilegale. Asta pt. ca se presupune ca medicul nu mai are nevoie si de altceva, deci nu are de ce sa primeasca.
Mita/spaga sunt cu totul altceva, spre exemplu sa dai 300 de euro ca sa iei carnetul se considera dare si luare de mita si sunt ambele persoane implicate pasibile de pedeapsa. De-aia suntem in top.

Ana Stroe, vad ca ai o problema cu mine si Canada. As scrie de alte tari, dar tatal meu traieste din pacate pt. tine in Canada. Deci, preturile la nio sunt mai mari sau ca acolo, exceptand anumite produse.
Si ca sa ne referim la haine, ca acolo ma pricep, de la taica-miu mi-am facut o garderoba noua cu haine de 3$ si 5$, pe cand aici la preturile astea iti iei de la second hand sau de la magazinele de 10 lei. Chinezisme.
Sa-ti spun de aparat foto care in Anglia il gasesti si cu 850 ron , iar la noi cu 1300?
Cred ca in alte tari din lumea asta din salariul tau de pe o luna nu iti platesti DOAR chiria sau DOAR cheltuieli.

Cineva il dadea exemplu pe Arafat ca nu ia bani. Pai mai sunt destui care nu iau bani si totusi sunt si romani care iau. Nu vad relevanta.

***Fur is for petting**
http://www.flickr.com/photos/greecky/?saved=1

http:/www.4animals.ro/ajuta.html/ www.adoptiicaini.ro www.adoptiipisici.ro
www.accesoriisihaine.blogspot.com

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns A_Iulia spune:

Cine nu crede ca ar veni indieni,pakistanezi etc in RO sa munceasca se inseala. Cred ca nu stiti ce inseamna India si Pakistan...

La fel cum nu toti emigreaza in Elvetia.

Si gabbriella1, medicii in RO o sa aiba salariile medicilor din vest atunci cand si tu, si eu, si toti cei din jur vom avea salarii de 3000 EUR lunar.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Marina spune:

Adica la pastele cailor!
Deci inteleg ca decent inseamna 4000-5000 euro.
Dumnezeu sa ne dea sanatate si putere sa emigram... Ca nici basescu&ponta&antonescu nu ne scapa de spaga cea mult cuvenita

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns caro spune:

Citat:
citat din mesajul lui Ana Stroe

Caro, eu am trait 30+ ani intr-un oras mic cu mare concentratie de medici, unul din cele doua licee-pepiniera pentru UMF il cunosc bine, de unde multi fosti colegi de liceu in bransa, multi amici care profeseaza in Romania sau afara; tot orasul meu se poate mindri ca l-a sustinut pe Arafat sa inceapa ce-a inceput in Romania;
Daca nici tu nu intelegi imi pare rau, eu incep sa masor costul vietii nu in cit platesti pe tampoane sau pantofi ci cit costa o casa de exemplu (la care platesti o viata); si nici nu vorbea nimeni de Canada aici (exceptie XIO peste tot) ci comparatiile erau cu Europa.
sunt doar sase luni de cind am avut ultima data contact (extrem de dureros) cu sistemul de care vorbim, cind am trecut printr-un birou ultra-luxos a cuiva din conducerea unui spital unde curgea varul de pe pereti, baile bolnavilor erau insalubre, si saloanele mizerabile;

Ana, eu am spus ca viata este scumpa in Ro comparand cu venitul mediu din Ro si in cati ani poate un om normal, care traieste dintr-un salariu normal sa-si cumpere un apartament decent cu 3 camere, sa-si cumpere o masina decenta cu care sa se poata deplasa, sa-si creasca copii (imbracat, hranit, activitati extrascolare platite) decent. N-am comparat cu EU sau cu Canada. Mie doar mi se pare ca exista o permanenta vinatoare de vrajitoare in Romania (ba in sanatate, ba in invatatmant, ba in domeniul social) si putini sunt cei care sunt in stare sa recunoasca faptul ca pe undeva, cumva ar trebui sa se schimbe si ei putin, sa se schimba si varul de spita a 3-a putin, sa se schimbe si vecinul putin doar ca sa se schimbe si de facto in societatea romaneasca.
un exemplu (fara legatura cu subiectul sau poate cu foarte mare legatura): tatal meu, septuagenar, are pretentia sa i se acorde respect dar nu considera normal sa acorde si el respect celor din jur. Daca fiecare are atitudinea de "dupa mine potopul" atunci si societatea este pe masura.

Edit ca sa aduag: o atitudine deplasata fata de tagma medicilor am vazut si aici.... din partea unui roman. Sotia lui lucra pe post de statistician la spitalul Sunnybrook, care are o sectie renumita de chirurgie cardiovasculara, cu centru de cercetare etc. Ei, fata mai lucra si de acasa (mai mult nu, decat da) mai lucra si la birou.... in orice caz sotul ei, inginer era foarte ofuscat datorita faptului ca seful departamentului de chirugie cardio facea 600 000 cad pe an. Auzi la el nesimtitul, cum isi permitea asa ceva?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns columbiana spune:

XIO, uof, uof, Canada nu are nici o relevanta, printre altele pentru ca medicii romani nu emigreaza in Canada in masa, sa profeseze medicina, stii de ce cred, ci in Europa, si pentru o familie de persoane mature nu vin tzoalele pe primul plan in planificarea bugetului familial de obicei, nu are rost sa insisti;

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns bird70 spune:

Cred ca prima masura de imbunatatire a sistemului ar trebui sa fie desfintarea posturilor blocate. Sa le dea sa zicem 3 luni sa isi reia posturile sau devin posturi vacante. Mai putin posturile mamelor in concediu de maternitate, in rest ar trebui sa opreasca practica asta ridicola si sa schimbe regulile cu blocarea posturilor.

Health is a state of physical, mental and social wellbeing and not merely the absence of disease or infirmity . World Health Organisation

Mergi la inceput