Plecarea medicilor si solutii

Raspunsuri - Pagina 23

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns ab5174 spune:

Imposibil de emigrat nu este dar nici chiar asa usor cum se tot se spune pe aici.
Da, se angajeaza profesionisti din Romania dar trebuie sa fie al naibii de bun profesional, in stare sa se vinda la un interviu ....si nu in ultimul rind sa cunosca limba.

P.S. Un posibil angajator din afara nu stie mai nimic despre invatamintul romanesc - o foaie de hirtie nu prea il impresioneaza.......deci cred ca totusi trebuie sa dovedesti ce stii sa faci.

Eu nu am fost la nici un interviu pina cum fara sa dau si niste 'teste' .....

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns XIO spune:

Bai, nene, da' cata aroganta pe metru patrat aici.
Citeste si de UK, ca mai erau ca tine care mai putin si imi scuipau in freza.
Intamplator am discutat cu un rezident din Elvetia care spre deosebire de tine stie sa discute si n-are idei de-astea de cocotat pe piedestal maret.
De la el citire : interviu , atestat , 3 luni proba , angajat.
Iar in Germania este asa cum am spus.


***Fur is for petting**
http://www.flickr.com/photos/greecky/?saved=1

http:/www.4animals.ro/ajuta.html/ www.adoptiicaini.ro www.adoptiipisici.ro
www.accesoriisihaine.blogspot.com

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ab5174 spune:

Citat:
citat din mesajul lui XIO
De la el citire : interviu , atestat , 3 luni proba , angajat.
Iar in Germania este asa cum am spus.



In postul precedent ai scris numai CV si interviu ....ai uitat sa mentionezi 3 luni proba ....intradevar un amanunt minor ....care de fapt nu conteaza.

Si interviul era despre pescuit (?!).......

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns XIO spune:

"
Am gasit din intamplare si cu mult noroc un post de medic rezident...bineinteles ca nu mi-au recunoscut nimic din ce am facut in tara, asa ca am luat-o de la 0, considerat ca rezident de anul I, desi facusem 3 acasa, dar care m-au ajutat la adaptare. La ei ce e prost e ca nu ai un post sigur de 4-5 ani pt tot rezidentiatul, gasesti doar posturi de 6 luni-1 an, si schimbi foarte multe servicii, domiciliu, etc, noroc ca tara e mica si faci cu usurinta trajee de 50-60-100 km pana intr-o ora, cu masina.
Trebuie sa aplici la spitale, direct la medicul sef de sectie (sau prof), deoarece nu exista un examen de intrare in rezidentiat, te cheama la interviu, in functie de CV, competente, recomandari, apoi pt noi romanii situatia e mai complicata pt obtinerea permisului de munca, deoarece in legea lor trebuie sa dea intaietate localnicilor si celor veniti din cele 15 state din UE (alea initialele). Adica angajatorul trebe sa demonstreze ca nu a gasit pe piata muncii pentru postul respectiv un medic din UE ; in legea lor este inca diferenta intre UE a celor 15 (cu care au acorduri bilat si se inteleg bine, se recunoaste automat diploma de medic, etc) si UE a celor 27, care e privita separat, cu oarecare scepticism...acum ca am intrat si noi, sper sa se usureze situatia, in urmatorii 3-4 ani...
Totusi exista cantoane care nu prea accepta momentan, adica chiar daca angajatorul te vrea (medicul zice ca esti super capabil, iti da chiar el o recomandare pe barba lui, etc), decizia finala de a-ti acorda permisul de munca apartine fiecarui oficiu cantonal de travail in parte, de ex cantoanele Fribourg, Neuchatel, Berna si alte cateva de limba germana, plus Tessin (de limba italiana, unde e Lugano si Belinzona) nu prea accepta. Cele mai permisive sunt Geneva si Lausanne (canton de Vaud) unde procentul de straini e de peste 30-40 %, adica ma refer in populatia generala, poate Zurich si Basel de asemenea, unde de asemenea sunt multi emigranti. In total in tara asta sunt 20-25 % de emigranti, majoritatea italieni (veniti acu 40-50 ani), portughezi si slavi din fosta Iugoslavie (veniti in ultimii 20 ani), sunt 3 limbi oficiale (fara sa numaram si romanch), sunt destul de primitori dar si ff incapatanati si fixisti, cateodata, de aici progresul lor si votul contra de a intra in UE....

In medicina, eu ii gasesc mult mai dotati ca oriunde in Europa, arunca cu IRM-uri si scanere pt orice ***** (conform protocoalelor americane), fac toti anticorpii necesari, disectoare cu ultrasunete, colectomii laparo, bypass gastric laparo si tot ce va ma vine in minte. dar ca si specialisti, vorbesc ca doctori la patul bolnavului, ii gasesc ca se descurca mai bine ca media din romania, asta e clar, dar parca mai slabuti, cel putin in chirurgie, decat francezii din marile centre parisiene ; ideea e ca nu prea au ei mari centre adevarate, gigante, cum e Fundeniu de ex sau cum am auzit ca sunt in Franta, la ei orasele sunt micute, poate la Zurich sa fie un CH mai mare. Au multi francezi care sunt aici profi universitari, mari medici de la care invata, iar tot ce inseamna supraspecializari auzi ca le-au facut pe la Lyon (in ortho, mai ales), Paris, Marseille sau cei mai batrani, in anii '70-'80, in USA. Iin tot ceea ce e preclinic si cercetare au adoptat multi nemti, care in prezent sunt si cei mai multi, care vin din afara ca medici rezidenti si specialisti, sa lucreze aici, francezii nu prea vin, italienii incep incet-incet.
Din cauza rezidentiatului asta descentralizat specializarea pe hartie dureaza 4-5-6 ani, dar in practica ajungi la 8 ani (cel mai repede), pana la 12 ani, pe specialitati chirurgicale, unde ai o lista de operatii (aprox 500), pe care trebe sa le faci de maniera autonoma... e clar ca in ultimii ani cam lucrezi ca chef de clinique, asa de fapt ajungi sa operezi si esti un pic mai bine platit, cand treci de la rezident la chef de clinique.
Salaru minim e 4000-4500 fr pe luna net, in anul I de rezi, ajunge pe la 7000 fr net, in ultimii ani de rezi, dar oscileaza functie de orasul in care esti, la Geneva, Zurich sunt cu pana la 2000 fr mai mari ca in restul tarii. Ca specialist as zice o medie de 11-12000 fr net la inceput, dar nu cu mult mai mult prin inaintare in varsta, hai sa zic in chirurgie in jur de 17-18000 fr net la varsta de 45-50 ani, cand ajungi la ceea ce se cheama médecin adjoint aici=medic primar ; dar asta vorbesc la STAT, la spitale publice, unde poti avea si pacienti cu asigurare privata (care iti aduc mai mult), dupa cum si la clinicile private, poti avea si pacienti "comuni" care iti aduc mai putin. Castiguri mai mari am auzit in privat, dar e greu de ajuns, treaba merge si la ei cu multe pile, cunostinte, relatii....adica nu trebe spaga, adica nu cred, dar trebe sa te cunosti, sa fii recomandat de cineva, trebe sa fii ff bun ca cineva sa te refere.

Viata e mai scumpa, in ceea ce priveste locuintele, chiriile, serviciile mai ales (restaurante, garaje, cinema, hoteluri, transport,etc), dar mancarea e la un pret apropiat, as zice chiar de Romania....hainele si electronicele chiar mai ieftine, uneori, daca le iei de la solduri si nu faci mofturi sa fie de foarte firma... ca alea costa de numa'... Salaru iti ajunge, dar nu faci avere, adica banii se duc cu viteza, nu ajungi sa strangi la ciorap ca sa iti cumperi casa. Lumea isi ia totul cu credit pe 25-30-40 ani, ca au dobanzi mici si cica, e bine sa fii dator la banca, asa e mentalitatea la ei, o chestie cu care nu ma prea pot obisnui... romanul e uneori mai incapatanat sa accepte chestia asta.

Ca si domenii cautate, adica unde au putini medici de-ai lor si din UE, unde iti gasesti post cu usurinta si medicii angajatori te iau cu mai mare usurinta ar fi : in ordine psihiatrie, geriatrie, pathologie (morfopat), radiologie-imagistica, medicina generala si de urgente, ginecologie ( :shock: da, da, nu ati crede, dar la ei nu prea vor sa faca..) si chiar chirurgie generala, dar cam iti cer sa ai ceva experienta.
Oricum ce e greu la ei este sa te accepte pe un post la un spital Universitar (si sunt numai vreo 6-7, pt mine doar Geneva si Lausanne, ca nu vorbesc germana) ; adica iti zic din capul locului sa incerci la inceput vreo 2 ani, la spitale periferice, mai mici, unele dintre ele ca judetenele noastre si apoi daca ai referinte bune, te iau si in universitar dupa 2 ani, sa te formeze. Eu in prezent sunt la un astfel de spital periferic, pana in toamna, unde unele chestii organizatorice sunt ca la noi (dar in universitar :cry: ), adica nu ai cursuri pt rezidenti, nu ai IRM (trebe trimisi la centru din proximitate), laborator sofisticat de asemenea, ca activitate faci un fel de medicina generala, pt ca nu au separatie clara chirurgie-medicina interna la garzi, daca esti pe chirurgie, asisti si la operatii de viscerala dar si de ortopedie, plastica, neurochir (cu microscop si tot tacamu' :shock: bleah, eu unul..), ORL, tot ce trece prin cutit in spitalul cu pricina, de obicei nu cazuri dintre cele mai grele, nu faci transplant sau chestii sofisticate, nu au aparate asa de moderne, etc.
Medicii nu sunt totdeauna dispusi sa te lase sa operezi, ca cei dintr-un centru universitar, unde daca ajungi si te iau un formatiune, sunt obligati sa te lase sa iti faci cele 545 de operatii obligatorii.
Sunt si avantaje : ai unde parca, mediul e mai sanatos, mai putina poluare, mancarea e mai ieftina la cantina spitalului (aprox 8-10 fr pe zi, la Geneva era doar un singur fel de mancare 12 fr, fara nimic de baut, desert, etc) ; cateodata ai mai multe responsabilitati, in medicina interna, adica tu iei deciziile si vezi cum reactioneaza un pacient la un tratament al tau, dar evident seful trebe sa stie...

Ca si specialitati mai greu de prins ar fi derma, endo, diabet, urologie, gastroentero, ofta, neurochir cardio (toate astea se zice ca sunt inchise pt straini si chiar pt ai lor), ATI, orthopedie (tot mai multi vor sa faca asta si nemti si francezi care vin, ar parea ca merge ff bine si se castiga bine, cu toate protezele care le pun) ;
apoi in ordine aproximativa vine medicina interna - care e o specialitate cautata de multi de-ai lor, dar aici totusi se mai pot gasi locuri si pt straini, daca ai facut un an de reabilitare si geriatrie la ei, spre exemplu...sunt totusi multe locuri, ca si la noi, perseverenta sa ai ca sa cauti ; poate reumatologia ar fi mai usor de prins, neurologia, specialitati de astea unde nu obtii efecte pozitive imediate...sau si pediatria, desi e mai mare concurenta ca la noi, poate infectioase, desi nu stiu nimic concret.
cam astea mi-au venit acu'. daca mai imi amintesc ceva mai scriu, dar poate la un topic just, ca nu e vorba de Suedia.
A +"

"Sa stii insa ca pe medicina interna la ei este bataie mare, nu ca la noi, si nu te arunca sa aplici (adica tu poti incerca..) la Geneva, Lausanne, Zurich, Berna, Basel pt ca nu te vor accepta, fara sa faci 1-2-3 ani in spital periferic (deoarece esti strain, si considera ca nu cunosti sistemul ; pe ai lor ii accepta cateodata din prima, dar prin legea rezidentiatului trebuie si ei sa schimbe spitalul minim o data, nu ca la noi, unde ai acelasi post 6 ani...), adica spitale mici de genul spitalelor judetene de la noi sau chiar orasenesti.
Deci, te sfatuiesc sa scrii la toate spitalele din lista, ca sa fii sigura, si sa accepti orice oferta primesti, chiar daca nici nu gasesti localitatea pe harta :shock: (exagerez bineinteles)...deoarece asa intri in sistemul lor si peste ceva timp poti sa speri la un post mai bun, in spital universitar, etc. La ei inveti insa mai multe dpdv practic in periferie, deoarece esti singur -singurel in garda si de cele mai multe ori si in timpul zilei. Inveti sa te descurci fara sa chemi tot timpul pe cineva, adica ori te inneci, ori inveti sa innoti...Insa nu progresezi ca nivel de cunostinte teoretice, faci mereu la fel, fara sa iti spuna cineva unde ai gresit sau daca ai facut bine. Ajungi apoi in universitar unde e ca la noi, nu faci mare lucru practic (dar mai mult ca la noi, totusi), dar inveti enorm teoretic, scheme de tratament, protocoale si cum sa te comporti in fata situatiei X, totul la ei e standardizat.....apoi, la sfarsitul rezidentiatului, se recomanda sa mai treci un an prin periferie, unde vei face exact munca unui medic chef (specialist sau primar de la noi), din nou singur, dar de data asta cu o experienta, pentru a te obisnui cu munca, pe care o vei face pe viitorul post.
Cam astea ar fi, mai intreaba daca ai nelamuriri."




AB, trebuie sa fie ok , ca si aici si in orice alta tara.Nu extraordinari sau fantastici.
In tarile de care am spus nu trebuie sa dai rezidentiat , cum se da in altele , de-aia le-am si mentionat. As fi mentionat si UK dar acolo se ajunge mult prea greu, chiar daca nu trebuie sa dai examen ca sa intri in sistem.
Despre asta era vorba.

***Fur is for petting**
http://www.flickr.com/photos/greecky/?saved=1

http:/www.4animals.ro/ajuta.html/ www.adoptiicaini.ro www.adoptiipisici.ro
www.accesoriisihaine.blogspot.com

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns iulianm spune:

Xio, din mesajul postat de tine ies in fata citeva lucruri, mie imi par foarte importante, iar tu le tratezi cam casual (impresia mea).

- rezidentiatul nu se recunoaste, omul a trebuit sa o ia de la zero (de aici si lipsa oricarui examen/test de echivalare)
- dpdv al permisului de munca, cetateanul roman sta cam la coada cozii, se da prioritate localnicilor, apoi cetatenilor celor 15 state UE. Ca sa nu ne legam de cele citeva cantoane unde nici la coaza cozii n-are romanul loc.
- cei 8-12 ani pina iesi la liman, aka specialist. Nu am inteles, e general valabil, ori la fel, se aplica doar est europenilor (romanilor?).

Al doilea punct, in special, poate face viata unui emigrant foarte grea, nu stiu cit realizezi tu lucrul asta. US are o clauza similara, angajarea oricarui strain vs cetateni ori rezidenti permanenti (numarul era de trei, parca).

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns XIO spune:

Citat:
citat din mesajul lui blackpanterro

Pt ca a inceput scoala m-am amuzat cu asta :)))

http://www.theonion.com/video/in-the-know-are-tests-biased-against-students-who,17966/

Adriana 39+ Isabelle Marie si Aidan Alexander - 5 ani
A ticket to hell has never been funnier






In the real world ppl don't give a shit

***Fur is for petting**
http://www.flickr.com/photos/greecky/?saved=1

http:/www.4animals.ro/ajuta.html/ www.adoptiicaini.ro www.adoptiipisici.ro
www.accesoriisihaine.blogspot.com

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns blackpanterro spune:

Hahaha, Xio, trebuia sa postez asta la Americance LOL, nu am vazut ca eram pe alt subiect :))

Adriana 39+ Isabelle Marie si Aidan Alexander - 5 ani
A ticket to hell has never been funnier

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns XIO spune:

Citat:
citat din mesajul lui ab5174

Citat:
citat din mesajul lui XIO
De la el citire : interviu , atestat , 3 luni proba , angajat.
Iar in Germania este asa cum am spus.



In postul precedent ai scris numai CV si interviu ....ai uitat sa mentionezi 3 luni proba ....intradevar un amanunt minor ....care de fapt nu conteaza.

Si interviul era despre pescuit (?!).......




In Elvetia!


Cred ca voi nu intelegti ce am afirmat eu de cand s-a inceput discutia asta :
ca in Germania si Elvetia NU ESTE NEVIE SA DAI EXAMEN CA SA PROFESEZI. Adica nu dai rezidentiat ca in Spania , Franta.
Perioada de proba este tocmai din cauza ca nu se da rezi la ei sau alt examen, mi se pare si normal.
Iulia, e general valabil, si acolo si in Geramnia , din cauza ca au alt sistem ajungi medic specialist cand iti termini de bifat tot carnetelul cu ce trebuie sa faci.Poti sa ramai rezident toata viata daca vrei.

Rezidentiatul nu este recunoscut pt. acolo nu exista rezidentiat si pt. ca acolo sistemul este altfel facut.



Panteruto , nu conteaza , it still made my day :)))))))))))))))


***Fur is for petting**
http://www.flickr.com/photos/greecky/?saved=1

http:/www.4animals.ro/ajuta.html/ www.adoptiicaini.ro www.adoptiipisici.ro
www.accesoriisihaine.blogspot.com

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Marina_1609 spune:

Xio, eu nu vorbesc de examenele de recunoastere a studiilor. eu vorbesc la nivel de angajator. Se parcurg niste etape, niste teste. Cine te primeste doar daca ii place de moaca ta sau textul siropos din cv? poate pt jobul de "sexetara" altfel nu imi pot imagina. angajatorii seriosi cauta oameni seriosi si ii supun unor teste (examene) inainte sa isi bata capul sa aduca la ei un om de afara si pentru care sa se speteasca sa ii caute cazare si sa mai cheltuie pt el....

----------------------------------------
Marina & ANA SOFIA 05.08.08
----------------------------------------

Mami Marina - Gospodina

Copil crescut din suc de morcovi

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns XIO spune:

Marina, despre ce teste e vorba?
Ca eu ma refeream la examen, nu exista asa ceva , deci angajarea e mai usoara. Dar tot sunt curioasa de testele de care pomenesti.

***Fur is for petting**
http://www.flickr.com/photos/greecky/?saved=1

http:/www.4animals.ro/ajuta.html/ www.adoptiicaini.ro www.adoptiipisici.ro
www.accesoriisihaine.blogspot.com

Mergi la inceput