ne intoarcem in Romania sau nu?

Raspunsuri - Pagina 25

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns erer spune:

Citat:
citat din mesajul lui buflea

Exista gradinite private stralucitoare si toata lumea sta cirochine si da spaga la gradinita de stat ca e gratis ... nimeni nu le ia in considerare pentru ca sunt scumpe ... ei bine, scumpe sunt si in tara de unde scriu eu, foarte scumpe ... Tendinta in Romania este sa obtii totul gratis si de calitate ...

Nu stiu de ce se tot vehiculeaza informatia ca gradinita de stat e gratuita.. Acum serios, e undeva in Romania gradinita de stat gratuita? Noi am platit in lunile 'pline' in jur de 300 Ron, adica aprox. jumatate din salariul unei profesoare abia intrata in sistem.. De care gratuitati se tot vorbeste ca noi platim tot: retete la farmacie, consultatii la dr., ecografii, materiale sanitare, rechizite la gradi, hartie igienica tot la gardi, sapun etc??

Problema cred ca se pune: unde gasesc in Romania lucruri (spital, gradinita etc.) de calitate, chiar daca scumpe. Si da, sunt de acord sa platesc asa cum cei mai multi de aici o fac.

Eu una nu-mi amintesc sa fi primit in ultimul timp ceva gratuit..

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns A_Iulia spune:

Citat:
De curiozitate, ce procent din salariu brut se duce pe taxe in Romania ?

Din brut 10,5% CAS, 5,5% sanatate. Si impozitul 16%. (plus niste impozite mici de tot, nu le mai amintesc)

dar la asta ar trebui sa adaugi st taxele platite de angajator, la acelasi salariu: sanatate 5.2%, CAS 20.8%.

Una peste alta, la un salariu X, cheltuielile totale ale firmei cu salariul si taxele aferente este apx 2*X.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns lorelaim spune:

simpla curiozitate: buflea, ce se intzelege prin "taxe pe impozit"?
eu cunosc de ex "taxe pe venit"...
uite aici niste cifre
http://en.wikipedia.org/wiki/Tax_rates_around_the_world
http://en.wikipedia.org/wiki/Taxation_in_Canada
http://en.wikipedia.org/wiki/Income_taxes_in_Canada
http://www.cra-arc.gc.ca/tx/ndvdls/fq/txrts-eng.html
sincer - nu stiu cum e cu serviciile medicale in USA... dar eu am nascut in Canada si pot sa-tzi spun ca am fost extraordinar de bine tratata... si NU am platit nici un cent...
in rest, multzumesc bunului Dumnezeu, nu am avut nevoie de asistentza medicala... doar de controlul anual (gratuit), de analizele de rutina (incluse in asigurarea de sanatate a sotzului la servici - deci din nou nu am platit nimic...)
iar pt progenitura toate controalele periodice (ca sugar) la pediatru si vaccinurile au fost gratuite...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns DarkBendis spune:

Ooofff " a sti capitalele lumii"= cultura generala... ma gandesc la fostul meu profesor de geografie din liceu, odihneasca-se in pace ca a murit saracul de mult. "Tinere de mari sperante, ia arata pe harta Bangladesul!" Si tanarul de mari sperante incepea sa caute pe harta Bangladesul...undeva prin Patagonia. Asta daca nu s-a gandit sa intrebe in pauza pe careva unde dom'le e Bangladesul ala, nu de alta dar domnul profesor niciodata nu intreba unde e Mozambicul, sau Pakistanul. Avea si el un fix cu Bangladesul! Sau... "Leilor cu cap de musca, cine stie care e capitala Burkinei Faso/Madagascarului?" (doar astea doua, niciodata alte tari - poate pentru ca Ouagadougou si Antananarivo erau nume tare sonore).

Cei pe care ne interesa geografia invatam (mai bine zis toceam) cu placere nume de tari, orase, fluvii, munti, unde se gaseste fier, cupru, ce tari produc cea mai mare cantitate de zarzavat sau otel laminat pe cap de locuitor ( in primii ani de liceu, facuti pe vremea lui Ceausescu era clar ca Romania + tarile "prietene" se gaseau pe primele locuri la toate cele). [Nu ca mi-a folosit vreodata la ceva in profesie sau la impresionat cunoscutii, seful sau soacra] Cei care doreau note mari, le toceau dar fara placere (si banuiesc ca le uitau dupa 2 zile). Iar cei care nu umblau nici dupa note mari la geogra si nici nu erau pasionati de "obect" nu le invatau deloc si chiar ca se descurca bine mersi in viata si dorm linistiti noaptea fara sa-si bata capul ca nu au stiut vreodata sa arate pe harta Guineea Bissau.

Eeda, daca nu va place in Canada si credeti ca o sa va fie mai bine in Romania (sau oriunde altundeva) pai mutati-va, oameni buni. Dar zic si eu ca fetele... poate ar fi bine sa lasati o portita sa va reintoarceti la nevoie. Ca Romania de acum 8 ani s-a dus. Si asa e si normal, ca a trecut vremea. Si peste voi au trecut 8 ani. Nu o poti lua de la capat " de unde ai lasat-o". Oricum, voi stiti ce-i mai bine pentru voi si familia voastra, deci la urma urmelor nu prea conteaza ce zic eu, sau X sau Y. Fiecare si le stie pe ale lui cel mai bine.

Dark Bendis
& Hogmanay Baby (31.12.2008)

"Ye harm none, do what thou wilt shall be the whole of the Law"

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Ramona J spune:

Citat:

Citat:
citat din mesajul lui ari

*Cum in afara platesti bani ca sa invete copilul tau in cele mai bune conditii asa platesti si aici, cum in afara platesti ca sa fii tratat bine in spital, asa platesti si aici* - asta citeam mai sus.
Inexact. Ce vrei sa spui prin *platesti*?
Acolo unde exista un sistem public de sanatate (asa cum exista si in Romania), nu platesti nimic ca sa ai dreptul la serviciile medicale. Platesti cotizatie la sistem, da, dar asta cred ca si in Romania se plateste. Ma insel? Daca in Romania nu se platesc impozite, e cazul sa se inceapa a plati, daca sunt dorite servicii publice de calitate.
Iar scolile, depinde ce intelege fiecare prin * a studia in conditii optime*. Copilul meu de exemplu studiaza in conditii care mi se par optime, la o scoala publica. E drept, a trebuit sa dea concurs sa intre in acea scoala.
Dupa parerea mea, *a plati* in Romania e tare diferit de *a plati in afara*.

Dupa mine nu - dar cred ca depinde mult tara de comparatie cu Romania.
Eu sunt de acord cu Ari - exista spitale private in Romania si o sa mai apara, exista clinici si exista multe cabinete private. Exista scoli private cu conditii foarte bune, cu programe extrascolare, cu tabere si scoli de ski. Exista gradinite private stralucitoare si toata lumea sta cirochine si da spaga la gradinita de stat ca e gratis ... nimeni nu le ia in considerare pentru ca sunt scumpe ... ei bine, scumpe sunt si in tara de unde scriu eu, foarte scumpe ... Tendinta in Romania este sa obtii totul gratis si de calitate ...
Stiu ca in Canada, taxele pe impozit sunt cam 55% din salariu - din aceste taxe se plateste invatamantul si serviciile medicale, care, servicii medicale sunt mai de proasta calitate ca in America, dar categoric mai de buna calitate ca in Romania.
De curiozitate, ce procent din salariu brut se duce pe taxe in Romania ?

Cind platesti impozit nimic nu este gratis. Cred ca multa lume ar prefera sa plateasca in plus si in Romania, ca sa aiba parte de invatamint, sanatate si alte cele de mai buna calitate.
Eu sint multumita cu medicii/spitalele la care pot sa merg prin asigurare si consider ca sint destule scoli publice care sint foarte bune.
In Romania se plateste cite ceva si la gradinitele de stat. Nu stiu cit, dar am mai scris despre gradinita privata la care l-am dus pe Alexandru, unde a fost mai scump si mai nasol decit aici.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns A_Iulia spune:

Citat:
citat din mesajul lui Ramona J
Cred ca multa lume ar prefera sa plateasca in plus si in Romania, ca sa aiba parte de invatamint, sanatate si alte cele de mai buna calitate.

Lume multa, oameni putini

Stiu eu Ramona? Eu una prefer sa-mi platesc singura gradinite, scoli, sanatate in sistemul privat etc.
Unul dintre avantajele RO este impozitarea mai blanda. Mie nu-mi convine sa creasca taxele, desi stiu ca exista chiar o propunere PSD in acest sens asa ca poate vor schimba pana la urma sistemul de impozitare - dar in acesta caz va mai fi taiat de pe lista un alt argument pentru a ramane in RO. Sa vedem

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Luna1 spune:

Eu aici sistemul de stat il consider gratuit desi eu platesc taxe. De ce? Pentru ca si mama unor priteni romani stabiliti aici vine din Romania, merge la dr aici lunar cel putin, isi trateaza toate cele si nu o txeaza nimeni. Iar ea are statut de turist. Dar pentru ca au inscris-o la GP pe adresa lor se trateaza gratis.

La fel si cei care sunt pe social, si aia de n-au muncit o zi in viata primesc asistenta medicala gratuita.

Ca am auzit ca nu e mereu roz sistemul (desi eu personal n-am a ma plange si am avut de-a face cu ei destul) asta e partea a doua insa nici nu suporta comparatie.

Mama venita la mine a facut o criza de stomac. Pentru ca se manifesta asemanator cu infarct-ul am dus-o (fratele meu mai exact) la A&E in miezul noptii. A venit mama cu un zambet de multumire pe fata. I-au vorbit toti frumos, ai bibilit-o, i-au cerut voie sa o consulte, in fine tot tacamul, zicea mama ca parca i-ar fi bagat ceva la asistenta in buzunar din instinct.

Despre scoli la fel, exista scoli proaste si scoli bune. Eu am avut noroc de scoli bune pana acum pt copii. Toate sunt gratuite.

Cele private nici nu imi mai permit sa zic cum sunt. Cu piscina, ore de calarie, parkuri imense de plimbare, in fine mi mi se par incredibile, Letitia parca tu aveai baiatul la privat, poate poti dezvolta.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mihaela_s spune:

Citat:
citat din mesajul lui DarkBendis

Ooofff " a sti capitalele lumii"= cultura generala... ma gandesc la fostul meu profesor de geografie din liceu, odihneasca-se in pace ca a murit saracul de mult. "Tinere de mari sperante, ia arata pe harta Bangladesul!" Si tanarul de mari sperante incepea sa caute pe harta Bangladesul...undeva prin Patagonia. Asta daca nu s-a gandit sa intrebe in pauza pe careva unde dom'le e Bangladesul ala, nu de alta dar domnul profesor niciodata nu intreba unde e Mozambicul, sau Pakistanul. Avea si el un fix cu Bangladesul! Sau... "Leilor cu cap de musca, cine stie care e capitala Burkinei Faso/Madagascarului?" (doar astea doua, niciodata alte tari - poate pentru ca Ouagadougou si Antananarivo erau nume tare sonore).

Era cumva profu Han? Ii placea sa stii si unde e Ciumafaia si Ciorogarla, caci acolo ajungeai in opinia lui daca nu stiai ce ai scris tu mai sus . Scuze de off topic! Daca mai e on cumva....

fii alaturi de Mihaita

vorbe de copil...

Hobby
www.talentedenazdravani.ro/" target="_blank">talentele nazdravanilor

calator de profesie

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns DarkBendis spune:

He-he chiar dansul era Deci ai fost si tu din gasca "fiilor vazduhului albastru" (uitasem de Ciorogarla ca uite, eu mereu stiam unde-i Bangladesu' si deci nu eram in pericol sa ajung acolo)

Dark Bendis
& Hogmanay Baby (31.12.2008)

"Ye harm none, do what thou wilt shall be the whole of the Law"

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Ramona J spune:

Citat:
citat din mesajul lui A_Iulia

Citat:
citat din mesajul lui Ramona J
Cred ca multa lume ar prefera sa plateasca in plus si in Romania, ca sa aiba parte de invatamint, sanatate si alte cele de mai buna calitate.

Stiu eu Ramona? Eu una prefer sa-mi platesc singura gradinite, scoli, sanatate in sistemul privat etc.
Unul dintre avantajele RO este impozitarea mai blanda. Mie nu-mi convine sa creasca taxele, desi stiu ca exista chiar o propunere PSD in acest sens asa ca poate vor schimba pana la urma sistemul de impozitare - dar in acesta caz va mai fi taiat de pe lista un alt argument pentru a ramane in RO. Sa vedem

Your choice. Eu daca as locui in Romania as vrea sa platesc mai mult, dar sa am trotuare, sosele fara gropi, infrastructura mai buna.
Daca este nevoie de interventii chirurgicale majore cred ca tot la spitalele "de stat" ajunge omul (cei care nu fac toate astea in strainatate).
Poate "it's just me", dar eu nu m-as simti bine sa traiesc extraordinar de bine intr-o tara din lumea a treia (nu zic neaparat ca-i asa in Romania, dau doar un exemplu), prefer sa traiesc la nivel mediu intr-o tara civilizata.

Mergi la inceput