Salarii reduse si spaga

Raspunsuri - Pagina 15

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns raisa5 spune:

Eu nu sunt pentru spaga. Cunosc o batranica care , pentru ca nu a avut bani, infirmierii nu se ocupau de ea, nu ii schimbau pampers-urile, nu ii schimbau lenjeria de pat..., ea fiind parlizata, iar alta batranica din salon, care a dat spaga era ingrijita foarte bine. Nu mi se pare corect. Ei nu isi fac meseria fara spaga.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ari spune:

Spaga n-ar trebui sa fie admisibila in nici un context, la nici un salariu, indiferent cat ar fi el de mic! Ar trebui pusa in ilegalitate. Dupa parerea mea, vinovati sunt si cel care da, si cel care primeste spaga. Cu circumstante atenuante pentru cel care da pentru ca i se cere si este intr-o situatie disperata. Cel care da fara sa i se ceara ar trebui sa fie vinovat la fel cu cel care primeste.

Sigur ca salariile ar trebui sa fie decente pentru toata lumea, nu numai pentru medici. Dar asta e alta discutie si intr-o tara care se vrea civilizata ar trebui sa fie alte cai de a obtine o remuneratie adecvata.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns XIO spune:

Citat:
citat din mesajul lui ari

Spaga n-ar trebui sa fie admisibila in nici un context, la nici un salariu, indiferent cat ar fi el de mic! Ar trebui pusa in ilegalitate. Dupa parerea mea, vinovati sunt si cel care da, si cel care primeste spaga. Cu circumstante atenuante pentru cel care da pentru ca i se cere si este intr-o situatie disperata. Cel care da fara sa i se ceara ar trebui sa fie vinovat la fel cu cel care primeste.

Sigur ca salariile ar trebui sa fie decente pentru toata lumea, nu numai pentru medici. Dar asta e alta discutie si intr-o tara care se vrea civilizata ar trebui sa fie alte cai de a obtine o remuneratie adecvata.

Te referi la spaga sau la foloase necuvenite?
Ca mita (popular spaga) inseamna ca iti ceara cineva bani pt. ceva care in mod normal e gratuit.
Foloase necuvenite inseamna banii pe care ii primesc unele categorii dupa fara sa fie cerute.
Bineinteles sunt exclusi ospatarii care "merita" acei bani pt. ca isi fac munca.

***Fur is for petting**
http://www.flickr.com/photos/greecky/?saved=1

http:/www.4animals.ro/ajuta.html/ www.adoptiicaini.ro www.adoptiipisici.ro
www.accesoriisihaine.blogspot.com

Mergi la inceput

Ma refer la spaga, indiferent cum vrei s-o numesti. *Foloase necuvenite* = spaga, dupa opinia mea. Ospatarul primeste ciubuc pentru ca salariul lui prevede asta. In Canada, spre exemplu, salariile minime al celor angajati ca ospatari, de exemplu, este intotdeauna mai mic decat salariul minim pe economie. Ciubucul primit de ospatar este calculat in functie de vanzarile acelui ospatar si impozitat la fel. Meseriile in care se primeste ciubuc sunt de fapt numite *métiers à pourboire* si considerate ca atare. Nu cred ca exista vreo tara in lume unde profesia de medic sa fie *à pourboire*...

Si-apoi, degeaba tot comentam noi aici despre ospatari. La restaurant mergi daca ai posibilitatea, la spital mergi daca esti intr-o situatie dificila. N-am chef sa explic mai mult diferenta, consider ca orice om ar trebui s-o cunoasca. Deci, sustin in continuare ca e criminal sa ceri bani unui om deja vulnerabil, pentru un act pentru care esti deja platit. Consider ca e criminal sa primesti bani de la un om amarat, pentru ca nu ai salariul suficient de mare. Consider ca e condamnabil sa dai spaga, dar e scuzabil daca ti se cere si esti intr-o situatie in care n-ai de ales : ori dai, ori suferi mai departe.
Si mai consider ca daca tot sunt sindicate la care platiti procent din salarii, ele ar trebui sa se ocupe de revendicarile voastre salariale. Si mai consider ca TOTI angajatii ar merita salarii pe masura muncii lor, nu numai medicii.Ce-ar fi daca toti cei care au salarii mici ar pretinde spaga sa-si faca meseria? Chiar, ce-ar fi?

Mergi la inceput

Nu este acelasi lucru .

E foarte simplu: atunci cand dai un ban ca sa intri in fata cuiva esti la fel de vinovat ca ala care accepta targul, pt. ca te bagi in fata altuia.
Acum zi-mi si mie de ce sa dai bani DUPA interventia operatorie, respectiv externare? Care e logica? Eu pana acum zau ca nu am inteles-o, decat motivatia ca e drept multumire.

***Fur is for petting**

Mergi la inceput

Eu iti raspund ca n-ar trebui sa dai bani deloc, nici inainte nici dupa actul medical. Si daca spui ca asta e o meteahna inradacinata in Romania, sunt de acord cu tine. Asa e. Dar asta nu face sa fie mai putin condamnabil faptul in sine.

Oamenii dau pentru ca stiu ca au cui, personalul medical (si altii, daca mai sunt care iau spaga) ar trebui sa refuze si uite-asa, incet, ar ajunge si romanul sa stie ca are dreptul sa se trateze si sa aiba acces la servicii pentru care plateste impozite, fara sa dea spagi. Si poate, cu pasi mici, ar ajunge si Romania sa fie cunoscuta ca o tara unde coruptia nu e generalizata. Spre binele tuturor.

P.S. Daca cineva vrea sa multumeasca unui medic pentru un serviciu impecabil primit, o poate face si cu o floare.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Adrianaa spune:

Ati vazut articolul acesta ?

Afis intr-un spital din Cluj: Primirea de cadouri de la pacienti este legala

http://s2.ziare.com/?mmid=897d58d383207386d

http://www.ziare.com/stiri/spitale/afis-intr-un-spital-din-cluj-primirea-de-cadouri-de-la-pacienti-este-legala-1026867

si totusi legea spune altceva :

1. In conformitate cu dispozitiile art. 255 alin. (1) raportat la art. 254 C. pen., infractiunea de dare de mita poate fi savarsita in modalitatea oferirii de bani sau de alte foloase necuvenite unui functionar, in scopul ca acesta sa indeplineasca, sa nu indeplineasca ori sa intarzie indeplinirea unui act privitor la indatoririle sale de serviciu sau sa indeplineasca un act contrar acestor indatoriri. Pentru existenta infractiunii de dare de mita in aceasta modalitate nu este necesar ca oferirea de bani sau de alte foloase necuvenite sa fi fost urmata de acceptare sau de executare, fiind suficient faptul oferirii de bani ori de alte foloase. De asemenea, nu este necesar ca scopul urmarit - indeplinirea, neindeplinirea, intarzierea indeplinirii de catre functionar a unui act privitor la indatoririle sale de serviciu sau savarsirea unui act contrar acestor indatoriri - sa fi fost realizat.

2. Faptuitorul care ofera bani sau alte foloase unui functionar, in modurile si in scopurile aratate in art. 254 C. pen., are calitatea de autor al infractiunii de dare de mita prevazuta in art. 255 alin. (1) din acelasi cod, si nu de complice, chiar daca banii ori foloasele provin de la alte persoane, iar actul privitor la indatoririle de serviciu ale functionarului sau actul contrar indatoririlor de serviciu se refera la acestea, intrucat, potrivit art. 24 C. pen., autorul este persoana care savarseste in mod nemijlocit fapta prevazuta de legea penala, indiferent de modalitatea de comitere a acesteia.

Mergi la inceput

Vai s-amar!

Mergi la inceput

Citat:
citat din mesajul lui ari

Eu iti raspund ca n-ar trebui sa dai bani deloc, nici inainte nici dupa actul medical. Si daca spui ca asta e o meteahna inradacinata in Romania, sunt de acord cu tine. Asa e. Dar asta nu face sa fie mai putin condamnabil faptul in sine.

Oamenii dau pentru ca stiu ca au cui, personalul medical (si altii, daca mai sunt care iau spaga) ar trebui sa refuze si uite-asa, incet, ar ajunge si romanul sa stie ca are dreptul sa se trateze si sa aiba acces la servicii pentru care plateste impozite, fara sa dea spagi. Si poate, cu pasi mici, ar ajunge si Romania sa fie cunoscuta ca o tara unde coruptia nu e generalizata. Spre binele tuturor.

P.S. Daca cineva vrea sa multumeasca unui medic pentru un serviciu impecabil primit, o poate face si cu o floare.

Ari, stii de cate ori am refuzat si pacientul nu a inteles?
Am refuzat, am plecat din sala ca sa nu-mi dea bani si tot i-a lasat pe masa. Stiind ca sunt studenta, stiind ca nu ne mai intalnim.
Daca vor creste salariile asa cum e normal, se vor institui pedepse serioase asa cum e normal (amenzi usturatoare) si oamenii se vor educa, atunci incet incet va dispare acest obicei.

***Fur is for petting**

Mergi la inceput

Pai si ce-ar trebui sa se intample ca sa va cereti salarii corespunzatoare?

Ce cred eu despre cel care da si cel care primeste am scris mai sus, nu mai repet.

Ai putea, insa, sa-mi raspunzi la prima intrebare, te rog? Ce-ar trebui sa se intample?

Mergi la inceput