Mabrouk Ramadan
Raspunsuri - Pagina 3
hannen spune:
Aceastea sunt doar citeva pasaje din email-urile mele,aleg la intimplare orice mi se pare frumos si de folos.
Don't be sad : FACAND BINE ALTORA, ITI LINISTESTI INIMA
Prima persoana care are de castigat de pe urma unui act de binefacere este chiar cel care face binele, prin gestul sau simtind o schimbare in sine si in obiceiurile sale, aflandu-si pacea si fiind intampinat de un zambet de pe buzele celeilalte persoane.
Daca intampini o dificultate sau o suferinta, arata-le celorlalti bunavointa si vei fi primul care vei gasi alinare si comfort. Ofera-le celor care au nevoie, apara-l pe cel neindreptatit, intinde o mana celor care sufera si viziteaza-l pe cel bolnav : vei vedea cum fericirea te va impresura din toate directiile.
O fapta de binefacere se aseamana unui parfum de el beneficiaza atat cel care il foloseste, cat si cel care l-a vandut si cel care l-a cumparat. Nu mai vorbim de beneficiile psihologice deloc neglijabile de care se bucura cel care ii ajuta pe ceilalti. Daca ai o depresie, o fapta de caritate va avea asupra bolii tale un efect potential mai mare decat ar fi putut sa-l aiba cea mai performanta medicatie.
Chiar si atunci cand le zambesti celor pe care ii intalnesti, oferi, de fapt, milostenie. Profetul (Pacea si binecuvantarea lui Allah sa fie asupra sa !) a spus :
"Sa nu delasati anumite amabilitati crezand ca nu sunt importante, chiar daca [este sa vorbim de] intampinarea fratelui tau cu o fata zambitoare [pentru ca aceasta este o fapta care poate cantari greu intre faptele tale]."
Pe de alta parte, cand stai incruntat atunci cand ii vezi pe ceilalti, le transmiti un semnal de antipatie, gest care dauneaza fratiei si numai Allah stie proportiile reale ale efectelor sale negative.
Profetul ne-a informat ca o femeie prostituata care i-a oferit o mana plina cu apa unui caine a fost rasplatita pentru fapta sa cu Paradisul care se intinde cat toate cerurile si pamantul. Si aceasta [s-a intamplat] pentru ca Datatorul de recompense este Iertator, Darnic si Demn de lauda. Tu, cel care esti amenintat de saracie, frica si necaz, ocupa-te de indreptarea celorlalti. Ajuta-i pe ceilalti in mai multe moduri binefacere, ospitalitate, compasiune si mangaiere. Si, daca asa vei face, vei avea parte de toata fericirea la care visezi.
"Care da averea lui [ca milostenie] si se curateste
Si care nimanui nu-i face un bine pentru a fi rasplatit,
Ci numai cautand Fata Domnului [n.t., cu sensul de multumirea lui Alalh] sau Cel Preainalt.
Si el va fi multumit !" (trad.sensurilor 92 : 18-21)
Whatever happens don`t let go of my hand!
hannen spune:
Don't be sad : ALUNGAREA PLICTISELII PRIN MUNCA
Aceia care nu au ce sa faca cu vietile lor sunt cei care raspandesc zvonuri si informatii false, mintile lor fiind lipsite de lucruri benefice :
"Le-a placut lor sa fie impreuna cu cele [femeile] ramase [acasa]. Inimile lor au fost pecetluite si nu pricep." (trad.sensurilor 9 : 87)
Cand iti lasi mintea sa leneveasca, pregateste-te pentru depresie si disperare, deoarece lenevirea ii permite mintii tale sa rataceasca in trecut, prezent si viitor, cu toate greutatile lor. Din acest motiv, sfatul meu sincer pentru tine este sa duci la indeplinire activitati prolifice in loc sa lenevesti, lenea nefiind altceva decat un fel de forma slaba si voalata de suicid.
Lenevirea este precum forma de tortura aplicata unor prizonieri din China : ei sunt asezati sub o teava din care cade un strop de apa doar dupa o ora. In toata perioada de asteptare dintre picaturi, multi dintre ei isi pierd mintile si sunt mutati in saloanele speciale.
A fi inactiv inseamna sa-ti neglijezi una dintre obligatii. Amorteala este un talhar priceput, iar victima este mintea ta.
Din aceasta cauza trezeste-te acum si spune o rugaciune sau citeste o cartte; multumeste-I Domnului tau, studiaza, scrie, aranjeaza-ti biblioteca, repara ceva din casa ta sau ajuta-i pe altii astfel incat tu sa pui capat inactivitatii. Am spus toate acestea pentru ca iti doresc sincer o ameliorare.
Distruge-ti plictiseala prin munca. Cand vei aplica chiar si numai acest lucru, vei parcurge cel putin jumatate din drumul spre fericire. Priveste la tarani, la tamplari si la brutari si observa cum, in timp ce ei lucreaza fredoneaza cuvinte melodioase precum cantecele pasarilor. Si asta pentru ca ei sunt satisfacuti.
Pe urma uita-te la tine si la cum te zbuciumi si cum te intorci in asternutul tau lacrimand, mereu terminat, intotdeauna torturandu-te.
hannen spune:
Intelepciunea din spatele coborarii privirii
Toata slava si toata multumirea se cuvine lui Allah, Cel de la care vin toate binecuvantarile. Cel care ne-a inzestrat cu incomparabila binecuvantare a vazului si ne-a poruncit sa o folosim in anumite limite pe care ni le-a trasat. Allah Preainaltul spune,
"Spune : Priviti la cele care sunt in ceruri si pre pamant ! Insa nici semnele si nici prevenitorii [n.t., trimisii care au avertizat] nu sunt de ajuns pentru un neam [al celor] care nu cred !" (Yunus : 101)
Din moment ce se considera ca vazul este calea cea mai usoara de acces la inima si cea care o inveleste in dorinte, Allah Preainaltul, ne spune,
"Spune dreptcredinciosilor sa-si plece privirile lor si sa-si pazeasca rusinea lor ! Aceasta este mai curat pentru ei. Allah, doara este Binestiutor a ceea ce fac ei. Si spune dreptcredincioaselo r sa-si plece privirile lor si sa-si pazeasca rusinea lor #133;" (An-Nur 30-31)
Porunca divina se aplica in mod egal barbatilor si femeilor. Versetul ne arata ca prima privire, fiind neintentionata, nu este cea care ar trebui sa fie controlata. Cu toate acestea, daca cineva priveste in mod intentionat la ceva nepermis, atunci privirea trebuie imediat retrasa de la acel lucru, asa cum Allah spune,
"Deci fiti cu frica de Allah atata cat puteti, ascultati, fiti supusi si daruiti spre binele sufletelor voastre ! Iar aceia ale caror suflete vor fi ferite de zgarcenie, aceia sunt cei care vor izbandi." (At-Taghabun : 16)
Profetul (Pacea si binecuvantarea lui Allah sa fie asupra sa !) a spus,
"Prima privire nu trebuie sa mai fie urmata de o a doua; prima este pentru tine, dar nu si a doua." (relatat de Ahmad, at-Tirmidhi, Abu Dawud, al-Hakim si al-Albani in Sahih al-Jami) De asemenea, Profetul (Pacea si binecuvantarea lui Allah sa fie asupra sa !) a mai spus, "Evitati sa stati pe drumuri." Companionii i-au marturisit, "Mesager al lui Allah, nu putem sa ne lipsim de asemenea adunari, ele fiind locurile unde discutam." Si el le-a raspuns : "Daca insistati cu asemenea adunari, atunci sa-i dati drumului dreptul sau." Si ei au intrebat : "Care este dreptul drumului, Mesager al lui Allah ?" Iar el le-a raspuns : "Coborarea privirii, comportamentul pasnic, raspunsul la salut, sustinerea faptelor bune si oprirea de la cele rele." (relatat de al-Bukhari si Muslim)
Mesagerul lui Allah (Pacea si binecuvantarea lui Allah sa fie asupra sa !) a mai poruncit sotiilor sale sa-si coboare privirile in fata barbatilor, chiar si daca acestia sunt orbi. In acest sens, Nabhan, sclava lui Umm Salamh, a spus ca Profetul (Pacea si binecuvantarea lui Allah sa fie asupra sa !) le-a spus lui Umm Salamah si Maymunah, atunci cand Ibn Umm Maktum a intrat in prezenta lor, "Ascundeti-va din calea sa." Ele i-au spus, "Mesager al lui Allah, oare el nu este orb si din aceata cauza nu poate sa ne vada sau sa ne cunoasca ?" Si aici Profetul (Pacea si binecuvantarea lui Allah sa fie asupra sa !) le-a raspuns : "Dar voi sunteti oarbe, nu-l puteti vedea ?" (relatat de abu Dawud, nr.4112 si at-Tirmidhi, nr. 1779)
Coborarea privirii este considerata o mare binecuvantare de la Allah, marit si slavit sa fie !, nu o suprimare a libertatii persoanei sau o limitare a admirarii frumosului, asa cum unii pot sa sustina.
Este vorba de o legiferare mareata care vine de la Legiuitorul Intelept pentru ca virtutea si pacea sociala sa triumfe.
Astfel, daca o persoana isi foloseste vazul pe calea poruncita de Allah, ea ii va fi o sursa de fericire in aceasta viata si in cea care va urma. Pe de alta parte, aceluia cara nu i s-a dat aceasta binecuvantare in aceasta lume va fi rasplatit din abundenta in viata care va veni. In acest sens, Profetul (Pacea si binecuvantarea lui Allah sa fie asupra sa !) a spus ca Allah Preainaltul a spus, "Daca Eu nu voi darui adoratorului Meu doua lucruri iubite [cei doi ochi ai sai] si el va ramane linistit, in compensatie il voi lasa sa intre in Paradis." (relatat de al-Bukhari). Iar daca cineva isi foloseste aceasta vedere in mod gresit si ii permite sa ajunga la lucruri nepermise, ea ii va deveni nenorocire. Profetul (Pacea si binecuvantarea lui Allah sa fie asupra sa !) a spus,
"Allah i-a prescris fiului lui Adam raspandirea inevitabila a adulterinajului, indiferent ca este sau nu atent [la acest lucru] : adulterinajul ochiului este privitul (la ceva la care este pacat sa te uiti),adulterinajul limbii este vorbeasca (ceea ce nu este permis a se vorbi), adulterinajul urechii este sa asculte, iar cel al limbii - palavrageala, al mainii - sa loveasca, al picioarelor sa mearga (spre ce este nepermis),al sufletului - dorintele (adulterinajul) #133; (relatat de al-Bukhari)
Allah Preainaltul spune,
"El [Allah] cunoaste hainia din ochi [n.t., privirile tradatoare ale ochilor catre cele interzise de Allah] si ceea ce ascund piepturile." (Ghafir : 19)
Toate acestea sunt atentionari de la Allaah Atotputernicul si de la Mesagerul Sau (Pacea si binecuvantarea lui Allah sa fie asupra sa !) cu privire la lasatul liber al privirii deoarece privirea este mesagerul adulterinajului si adulterinajul este un mare pacat despre care Allah spune,
"Si nu va apropiati de preacurvie, caci ea este o josnicie ! Si rau drum este ea !" (Al-Isra' : 32)
Din aceasta cauza, porunca coborarii privirii a venit inainte de apararea modestiei, din aceasta cauza Iisus (Pacea lui Allah sa fie asupra sa !) spunand : "Fiti cu bagare de seama la privire, pentru ca ea seamana dorinta in inima si este o ispita puternica." David (Pacea lui Allah sa fie asupra sa !), a spus, de asemenea, "Fiule ! Urmeaza-l pe leu pentru ca leul nu se conduce dupa o femeie." Yahya (Pacea lui Allah sa fie asupra sa !) a fost intrebat in legatura cu ce ar putea sa initieze preacurvia si a raspuns : "Privirea si tendinta."
Preacurvia a fost interzisa in toate revelatiile divine, dar legislatia islamica, mai detaliata, a avertizat cu privire la ce ar putea sa o initieze (ex, privirea si intalnirea in privat, deoarece Allah Preainaltul stie care este firea omului etc), motiv pentru care legislatia islamica este cea mai buna pavaza impotriva caderii intrun asemenea pacat condamnabil.
In orice caz, Islamul nu interzice numai privitul la sexul opus (cu care se poate casatori), ci impune restrictii stricte si altor practici care ar putea stimula dorinta cuiva, asa cum sunt descrierea si comparatia. Referitor la importanta acestui subiect, unei femei nu ii este permisa descrierea alteia sotului sau deoarece procesul imaginatiei si al descrierii se aseamana cu privitul, stiind ca atunci cand doarme, ceea ce viseaza un barbat este rezultatul direct a ceea ce a retinut subconstientul sau. Ibn Sirin a spus,
"Cand visez o femeie si imi dau seama ca nu am dreptul sa privesc la ea, imi intorc privirile."
Legislatia islamica merge chiar si mai departe in incercarea de a-l proteja pe drept-credincios, fie el mort sau viu, impunand ascunderea partilor intime ale corpului chiar si atunci cand privim la cineva de acelasi sex. In acest sens, Profetul (Pacea si binecuvantarea lui Allah sa fie asupra sa !) a spus : "Un barbat nu trebuie sa vada partile intime ale unui alt barbat, iar femeia nu trebuie sa vada partile intime ale unei alte femei." (relatat de Ibn Majah)
gabriella1 spune:
va doresc un post usor !
e interesant si de invatat si ptr noi.Nu strica sa stim cate ceva, cel putin eu !
Gabriela
25 + viitoare mami de Tudor Andrei
"Stelele care cad nu pier,
Stelele care cad se duc pe un alt cer"
hannen spune:
Gabriela,multumim!
Am ajuns la jumatate deja.
gabriella1 spune:
Citat: |
citat din mesajul lui hannen Gabriela,multumim! Am ajuns la jumatate deja. ************************************ Whatever happens don`t let go of my hand! |
eee,cealalata jumatate trece si mai repede!
Gabriela
hannen spune:
Asa e,acum parca raman doar 10 zile ,zilele in care straduinta trebuie sa fie si mai multa.Vor trece imediat ,deja simt Eid-ul...e ceva in aer nu stiu cum sa explic,mi-am reglat simturile si toate au un farmec aparte.Inainte pt. mine era un mister de ce se bucura toti cind vine Ramadanul.Acum am inteles,desi stiu ca urmeaza o perioada grea dpdv fizic este o bucurie de nedescris.abia astept sa inceapa.
Happy,esti bine??
Happy_in_TO spune:
Hannen, multumesc, sint bine dar ocupata rau de tot. Si la munca, si acasa, parca nu mai am timp de nimic... Si pentru ca nu mai am timp nu mai intru nici pe net de la munca sau numai asa, pe fuga, intre doua rapoarte.
Eu nu am fost prea religioasa, nici acum nu ma consider cine stie ce. Bazele le stiu din copilarie, de la bunici si de la sora bunicului, Alai care m-a crescut de la 7 ani la 19 ani cind am plecat in Canada. Bunicii stateau in aceeasi curte cu ea, ei m-au crescut pina la 7 ani, apoi am stat cu Alai.
Alai (inseamna matusa in tatareste)nu avea copii, fusese maritata o perioada scurta de viata. Era pensionara, cu o pensie mica, traia intr-o casa mica si modesta din chirpici. Se ruga mereu, era intrebata de toata lumea sa isi dea parerea in diferite probleme, era un fel de femeie batrina inteleapta orasului. Cu mine nu a avut rabdare sa ma invete sa citesc si sa scriu arabeste, ca sa citesc Coranul, dar m-a invatat pe de rost versetele importante si semnificatia lor. M-a invatat simplitatea, ordinea si darnicia.
Mi-a spus de multe ori ca atunci cind faci un bine sau dai cuiva ceva, sa iei (cumva metaforic!) gestul de binefacere si sa il arunci in mare, adica sa uiti de el si nimeni sa nu stie de el, adica sa nu te lauzi niciodata. Zicea mai departe ca numai pestii din mare trebuie sa stie de actul tau, pentru ca ei nu vorbesc :)
Citea Coranul in permanenta, cartea ei era veche si cu paginile galbene, le intorcea cu grija sa nu se rupa. Era invelita cu coperti de piele verde. O tinea agatata de un cui intr-un colt al camerei, intr-un fel de poseta facuta de ea, din pinza.
Dupa ce isi facea ritualul de curatire (abdest), il lua cu grija si ii saruta apoi il ducea si la frunte, de trei ori. Statea cu picioarele incrucisate (turceste) si punea Coranul pe un scaunel mic de lemn. Recita melodios si rar in camera mica, saracacioasa dar curata care parca dintr-o data devenea un loc calm, cu aer usor.
S-a dus demult, nu am mai apucat sa o vad in viata cind am fost prima data in vizita in Romania. Am gasit casa goala, ca o scoica parasita.
Am fost la ea la kaberstan (cimitirul turcesc) si m-am rugat pentru ea. Cind am plecat din casa (atunci, in vizita mea) am luat carafa de apa cu care aduceam apa de la pompa din curte, la fiecare masa. Am luat si toate pozele vechi si ibricul mic cu care facea cafea turceasca in fiecare dimineata.
M-am gindit la ea de multe ori. Ruhuna Fatiha.
gabriella1 spune:
citat din mesajul lui Happy_in_TO Hannen, multumesc, sint bine dar ocupata rau de tot. Si la munca, si acasa, parca nu mai am timp de nimic... Si pentru ca nu mai am timp nu mai intru nici pe net de la munca sau numai asa, pe fuga, intre doua rapoarte. Eu nu am fost prea religioasa, nici acum nu ma consider cine stie ce. Bazele le stiu din copilarie, de la bunici si de la sora bunicului, Alai care m-a crescut de la 7 ani la 19 ani cind am plecat in Canada. Bunicii stateau in aceeasi curte cu ea, ei m-au crescut pina la 7 ani, apoi am stat cu Alai. Alai (inseamna matusa in tatareste)nu avea copii, fusese maritata o perioada scurta de viata. Era pensionara, cu o pensie mica, traia intr-o casa mica si modesta din chirpici. Se ruga mereu, era intrebata de toata lumea sa isi dea parerea in diferite probleme, era un fel de femeie batrina inteleapta orasului. Cu mine nu a avut rabdare sa ma invete sa citesc si sa scriu arabeste, ca sa citesc Coranul, dar m-a invatat pe de rost versetele importante si semnificatia lor. M-a invatat simplitatea, ordinea si darnicia. Mi-a spus de multe ori ca atunci cind faci un bine sau dai cuiva ceva, sa iei (cumva metaforic!) gestul de binefacere si sa il arunci in mare, adica sa uiti de el si nimeni sa nu stie de el, adica sa nu te lauzi niciodata. Zicea mai departe ca numai pestii din mare trebuie sa stie de actul tau, pentru ca ei nu vorbesc :) Citea Coranul in permanenta, cartea ei era veche si cu paginile galbene, le intorcea cu grija sa nu se rupa. Era invelita cu coperti de piele verde. O tinea agatata de un cui intr-un colt al camerei, intr-un fel de poseta facuta de ea, din pinza. Dupa ce isi facea ritualul de curatire (abdest), il lua cu grija si ii saruta apoi il ducea si la frunte, de trei ori. Statea cu picioarele incrucisate (turceste) si punea Coranul pe un scaunel mic de lemn. Recita melodios si rar in camera mica, saracacioasa dar curata care parca dintr-o data devenea un loc calm, cu aer usor. S-a dus demult, nu am mai apucat sa o vad in viata cind am fost prima data in vizita in Romania. Am gasit casa goala, ca o scoica parasita. Am fost la ea la kaberstan (cimitirul turcesc) si m-am rugat pentru ea. Cind am plecat din casa (atunci, in vizita mea) am luat carafa de apa cu care aduceam apa de la pompa din curte, la fiecare masa. Am luat si toate pozele vechi si ibricul mic cu care facea cafea turceasca in fiecare dimineata. M-am gindit la ea de multe ori. Ruhuna Fatiha. live and let live |
ca de fiecare data reusesti sa ma impresionezi !
Gabriela
kariguld spune:
citat din mesajul lui hannen Asa e,acum parca raman doar 10 zile ,zilele in care straduinta trebuie sa fie si mai multa.Vor trece imediat ,deja simt Eid-ul...e ceva in aer nu stiu cum sa explic,mi-am reglat simturile si toate au un farmec aparte.Inainte pt. mine era un mister de ce se bucura toti cind vine Ramadanul.Acum am inteles,desi stiu ca urmeaza o perioada grea dpdv fizic este o bucurie de nedescris.abia astept sa inceapa. Happy,esti bine?? ************************************ Whatever happens don`t let go of my hand! |
vreau sa-ti declar ca te iubesc (cred ca stii asta deja) si sa-ti doresc pace si binecuvantare!
Bazar general pe DC
VREAU SA NU MAI FIU DIFERIT! MIHAITA
Speranta si incredere pentru David
M-am nascut pentru succes!