Cum ingrijesc o orhidee?
Am primit o orhidee cadou si se ofileste rapid. Mi-au spus sa o stropesc zilnic, eu pun putina apa dar tot nu ii merge.
Intrebarile mele - de novice perfect:
- trebuie sa o pun in pamint - acum e in ghiveciul de la florarie? Trebuie sa cumpar pamint special
- unde trebuie sa o amplasez
- cum trebuie sa o ud pe caldura asta
Multumesc frumos pentru raspunsuri!
Va dorim sa cresteti mari si frumosi!
Simona & Vladut (27 februarie 2005) & Monica (23 aprilie 2009)
Am blog
Raspunsuri
adi2003 spune:
Pentru orhidee exista pamant special, un fel de scoarta.
Nu o lasa in soare direct, sa aibe lumina, dar sa nu o bata soarele foarte tare. Nu o amplasa pe directia curentilor de aer.
Ai grija- ghiveciul sa aibe un drenaj bun, exista riscul ca radacinile sa putrezeasca.
Desi iubesc plantele foarte mult, nu sunt fan orhidee. Nu stiu de ce, n-am atractie pentru aceste plante. Le admir in magazine, dar nu mi le doresc acasa.
De aceea nu pot sa-ti dau foarte multe sfaturi in legatura cu modul lor de ingrijire.
Album 1 + Album 2
mihaela_s spune:
Orhideea nu se stropeste zilnic! Si nu se stropeste. O data la o saptamana sau 2, depinde de anotimp, se pune ghiveciul in apa(intr-o galeata de exemplu) si se lasa 10 minute, apoi se scoate. Nu se pune apa in farfurie, nu are nevoie de apa multa. Se poate vedea si pe radacini(de asta se pun in ghivece transparente) cand au culoare verde albicios, e momentul pentru pus in apa. Altfel radacinile sunt verzi.
Planta e o buruiana care creste in padurile tropicale si e obisnuita cu umbra si semiumbra. Nu se expune direct la soare, cel mai bine ar fi in geam in directia nordica. Ii place lumina filtrata, asa ca si cum ea ar trece prin frunzele copacilor, asadar daca ai geam foarte luminat si o pui acolo, trebuie sa lasi o lumina filtrata pe ea(gen jaluzea din aluminiu cu fantele deschise). Poti sa o pui si intr-un colt de camera bine luminat, unde nu vine direct soarele pe ea. Nici colturile prea intunecate nu ii plac.
Pamantul e unul special, un amestec de pamant gras de padure cu scoarte de copac, nu numai pamant asadar, trebuie sa fie bine aerisit, radacinilor le place sa "respire". In apa, pe timpul verii e bine sa pui ingrasamant lichid special pentru orhidee, mai ales in perioada infloririi. Pe perioada de iarna ii place sa fie pusa in apa mai rar, ajunge si la 3 saptamani, atunci fara ingrasamant caci e perioada de "stationare". Acum pe caldura ii place in apa la o saptamana, dar cel mai bine e sa te uiti si la radacini. Cica ea rezista fara apa si 6 saptamani. Ceea ce ar fi ideal pentru o orhidee dar greu de facut la noi, e diferenta de temperatura intre zi si noapte...dar poti sa o scoti pe balcon peste noapte, tot se racoreste. Si peste zi o poti lasa acolo daca e la umbra.
Oricum astea sunt generalitati, ar fi foarte bine daca ai vedea pe google indicatii speciale pentru specia pe care o detii, sunt sute de specii de orhidee si sunt cateva diferente(nu mari) intre felul in care se ingrijesc.
Eu stiu toate astea de la o colega filipineza indragostita de orhidee(are vreo 20 acasa si are calendar cand si pe care trebuie sa o ude) desi in tara ei sunt buruieni. Insa aici sunt flori de "lux" .
fii alaturi de Mihaita
vorbe de copil...
Hobby
calator de profesie
mihaela_s spune:
Eu stiu ca dimpotriva, le place in curent de aer, ca si cum ar fi in "bataia vantului"...
fii alaturi de Mihaita
vorbe de copil...
Hobby
calator de profesie
andacos spune:
Asa se ingrijesc ,cum a spus Mihaela,insa eu o consider o planta foarte pretentzioasa!
N-am avut parte de orhidee desi imi plac,desi am facut tot ce am stiut referitor la ingrijirea lor!
Dana
www.dropshots.com/andacos#" target="_blank">handarbeit
Anda08 spune:
Am primit si eu o orhidee cadou, pot sa spun ca este superba - plina de flori! Unii spun ca este o planta pretentioasa, altii dimpotriva - ramane de vazut
Ce am mai citit eu despre ingrijirea ei: cand o udam sa avem grija sa nu ramana apa pe frunze sau in tavita de ghiveci (cum a scris si mihaela_s, nu se pune apa in tavita); daca se aduna apa la baza frunzelor o putem inlatura cu o carpa de bumbac, care absoarbe bine; iar daca observati ca frunzele s-au ingalbenit OPRITI udarea pentru cateva saptamani
Bafta, si mai asteptam sfaturi!
A day without laughter is a day wasted - Charlie Chaplin
olympia spune:
Eu am o orhidee "falsa", adica phanelopsis, o ud numai in tavita, cu apa fiarta si racita si sta la un geam mic dinspre vest, langa o azalee care are parte de exact acelasi regim, deci la racoare si umbra. Le merge minunat la amandoua, le am de aproape doi ani.
Pene colorate... cate putin din toate!
album
gradina
sirimie spune:
Multumesc frumos!
M-am oprit din a o uda des si am luat tavita de sub ea, mai are doua flori care nu mai cad.
Va dorim sa cresteti mari si frumosi!
Simona & Vladut (27 februarie 2005) & Monica (23 aprilie 2009)
Am blog
roxanaz spune:
dupa ce cad toate florile numarati al treilea nod de jos in sus si taiati mai sus de el (deci intre al 3-lea si al 4-lea nod). dupa alte 10 zile o sa inceapa sa creasca din nou si vor apare alte flori.
Roxana
elyanne spune:
Am o orhidee de vreo 5 ani... nu e deloc pretentioasa... poate depinde si de soi... Am mai luat 2 de curand... diferite... sa vedem cum se comporta...
Aceleasi sfaturi
- nu in soare direct
- nu se stropeste, unda etc. ... se scufunda in apa, o data pe sapt. sau mai rar... scoarta respectiva se imbiba cu apa si are de unde sa-si ia cand e nevoie
- scoarta speciala, nu pamant... nu are nevoie de prea multa... ghiveciul e ocupat in cea mai mare proportie de radacinile ei
- le tai dupa ce se ofilesc... eu stiam intre al 2-lea si al 3-lea nod de jos in sus... probabil nu trebuie nici prea scurta, nici prea lunga...
A mea are flori cateva luni bune, pana se ofilesc si cad, apoi dureaza 1-2 luni pana creste alta tulpina si infloresc urmatoarele...
giani spune:
In atmosfera uscata, ghiveciul in care orhideea se tine pe o tava cu pietricele scufundate in apa, apa se evapora si creeaza o atmosfera umeda. Iarna, cind atmosfera se usuca mult, se pulverizeaza apa pe planta.
Se taia numai partea de tulpina care se usuca, cu foarfeca sterila, orhideea fiind foarte sensibila la microbi.
De udat se uda cam odata la doua saptamini, cu putina apa. Vasul in care se planteaza orhideea e bine sa aiba gaura pe centru, nu din alea pe lateral.
Orhideea trebuie fertilizata cu ferilizator special pentru orhidee
Foarte bine se comporta in bai, in bucatarii, si cum cineva a mentionat, nu in lumina directa