MESAJE ERONATE CATRE COPIII NOSTRI
Raspunsuri - Pagina 2
![](images/user_woman.png)
anya spune:
Copilul meu (4 ani) i-a inchis gura bunicii intr-un mod super....
Buni: - Daca nu mananci tot nu te faci mare!
Calin: - Nu mai tii minte ce ti-am mai zis? Eu nu vreau sa ma fac mare. Daca ma fac mare va trebui sa merg la servici si apoi o sa imbatranesc si-o sa mor !!
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/Jasmin012/Jasmin012.jpg)
Jasmin012 spune:
Citat: |
citat din mesajul lui anya Copilul meu (4 ani) i-a inchis gura bunicii intr-un mod super.... Buni: - Daca nu mananci tot nu te faci mare! Calin: - Nu mai tii minte ce ti-am mai zis? Eu nu vreau sa ma fac mare. Daca ma fac mare va trebui sa merg la servici si apoi o sa imbatranesc si-o sa mor !! Anya |
genial! Super-logica...
![](icon_smile_big.gif)
Jasmin si Lucas Daniel (28.11.2007)
www.flickr.com/photos/23373490@N02/" target="_blank">poze cu mogaldeatza
www.flickr.com/photos/30849078@N05/" target="_blank">Lucas
http://elblogdeluquitas.blogspot.es
Limbajul copiilor nu se adreseaza urechilor, ci ochilor si inimii...
EllaX spune:
Ma innebunesc cei care, pe strada, se gasesc sa "ajute" la educatie. Da' eu le dau replica - asa mi se pare ca ii iau apararea fetei si ea se simte in siguranta.
La "nu e voie, copil asa de mare, sa stai la mami in brate" raspund: "Ba e voie si ne face placere la amandoua".
La "Vine bau-bau" nu se sperie, ca i-am povestit mai demult ca oamenii mari, cand nu mai stiu cum sa convinga copiii sa faca ceva (deci cand sunt ei incapabili sa convinga), incearca sa-i sperie cu personaje inventate - bau-bau, politistul rau, fantome, doctor rau etc. Am pus accentul pe incapacitatea oamenilor mari de a educa pe cei mici. Acum stie si raspunde ea, razand: "bau-bau nu exista".
Doctorul face bine, ajuta. Cateii nu mananca copii, da' nu ne apropiem de caini necunoscuti (eu am fost muscata, demult, fara "avertisment"). Nu ESTE rea. Bunicu' s-a suparat cand i-am spus ca Ana e mereu frumoasa si sa nu-i mai zica "ce frumoasa esti cand razi" (asta dupa ce plansese ca avea de ce). Plansul e in regula, nu e rusinos, e uman. Frica nu e rusinoasa si e bine s-o "vorbim", cand apare. Mancam cat ne trebuie, nu neaparat tot din farfurie.
"Mami, e frig afara, imbraca fata!" Eu: "Nu va faceti dumneavoastra griji!"
Cel mai tare m-a enervat o tanti care a spus aproape toate replicile "celebre", incepand cu "da-te jos de la mami din brate, ca esti mare" si pana la "sa fii cuminte, ca altfel am un sac si te bag in el si te iau acasa". La asta i-am spus hotarat, uitandu-ma in ochii ei, ca vorbe din astea neadevarate sa nu-i spuna copilului meu si ca o rog sa-si vada de treburile ei. Fata, care era la mine in brate, era infricosata, dar i-am explicat ca tanti a spus cam ca si cei cu bau-baul, ca nu a spus adevarul. Atunci, Ana m-a intrebat: "adica m-a mintit?". "Da, te-a mintit ca sa te sperie si sa stai langa mami" Ana: "Nu-i frumos ca a mintit". Eu: "nu, nu-i, dar unii oamenii mari spun minciuni ca sa sperie copiii si sa-i faca sa stea locului."
Sunt si situatii in care ignor ce mi se spune, daca e ceva netraumatizant sau daca oamenii nu insista.
Cat despre "tot ce ai tu de facut este sa inveti" sau "tu sa n-ai alta treaba decat invatatul" - referindu-se doar la scoala si scolit, mie mi se par profund eronate. Pai nu e vorba ca-i pregatim pe copii pentru viata? Pe langa ca replicile pomenite pun presiune asupra lor in ceea ce priveste scoala, copiii trebuie invatati si sa se descurce in cat mai multe situatii, adica exact ce invata prin casa si pe aiurea si nu invata la scoala (in Romania).
EllaX cu Ana (30 iunie 2006)
dora78 spune:
Pfiiii, babele bagatoare in seama ma scot din sarite. Tin minte o faza urata, avea Ami vreo 2 ani jumate si mergeam cu ea pe trotuar si don'soara plangea (nu mai tin minte de ce, dar nu conteaza). Se opreste o babornita langa noi si din senin se apuca sa-i spuna fiica-mi ca e urata cand plange si c-o s-o duca la doctor sa-i faca injectii sa taca. Sa fereasca DD ce-a urmat: cand a auzit de injectii, fata s-a apucat sa tipe isteric, facuse si stia ce inseamna, am luat-o in brate si m-am rastit la baba de-am crezut ca face infarct in fata mea. I-am spus ca ea-i cea mai frumoasa, nu concureaza fi-mea cu asa ceva si ca tre' sa fie mandra de ea ca merge pe strada si baga-n sperieti copiii oamenilor. Femei nebune...
cameliam spune:
Nimic mai adevarat!
Intr-o vreme, din cauza de minte lipsa la mama-sa (eu), de cate ori se lovea copilul, mami facea na-na la dulap/scaun etc. si durerea trecea. Dupa cateva saptamani mami a inceput sa o ia pe coaja din senin de la copila. Mami si-a dat seama de greseala si a schimbat tactica, de cate ori copilul se lovea, mami pupa locul cu lovitura sa treaca durerea.
In vreo 2 saptamani mami a inceput sa fie pupata din senin de copila si nu a mai luat-o pe coaja de-atunci. Dimpotriva, mangaieri si pupaceli din proprie initiativa.
Restul cu doctorul, tiganul, bau-bau etc eram constienta ca nu-s bune si nici frumoase, dar asta cu na-na la obiecte nu am realizat ca nu e ok. Pana nu mi-a explicat copila .
citat din mesajul lui IRA_LIZA "TE-AI LOVIT DE DULAP? VINO SI DA-I NA-NA-NA DULAPULUI!" Gresit! obiectul nu are nici o vina, in plus, in timp, copilul se poate obisnui cu ideea ca, orice/oricine il loveste trebuie sa-si ia poirtia de bataie. Mi se pare mult mai eficient ca parintele sa alinte locul cu lovitura si atat. |
anya spune:
Eu am folosit "da la mama sa pupe, ca trece buba" ca sa determin locul in care se loveau. Cand cadeau, nu-mi dadeam seama totdeauna unde era locul de impact. Urlau si nu vroiau sa spuna unde s-au lovit. Dupa ce au invatat ca daca pupa mami trece mai repede...imi aratau singuri unde sa pup .
ruxij spune:
Ei lasati ca si eu am fost copil caruia i s-a spus ca trebuie "doar sa invete" si acum gatesc/fac curat/spal/calc si sunt descurcareata. Cand eram copil nu faceam absolut nimic in casa si bunica-mea imi zicea "esti o puturoasa, o sa te bata barbata-tu cand te-oi marita" Eu eram cam agresiva si ii ziceam "poate o sa ii dau eu omoru', sa indrazneasca"
Da' acu' e drept ca fetele nu trebuie sa fie prea destepte, ca barbatilor nu le plac astea, asa ca voi puteti sa insistati mai mult pe treaba practica.
dora78 spune:
citat din mesajul lui ruxij Ei lasati ca si eu am fost copil caruia i s-a spus ca trebuie "doar sa invete" si acum gatesc/fac curat/spal/calc si sunt descurcareata. Cand eram copil nu faceam absolut nimic in casa si bunica-mea imi zicea "esti o puturoasa, o sa te bata barbata-tu cand te-oi marita" ![]() ![]() Da' acu' e drept ca fetele nu trebuie sa fie prea destepte, ca barbatilor nu le plac astea, asa ca voi puteti sa insistati mai mult pe treaba practica. |
![](radtare.gif)
![](radtare.gif)
![](radtare.gif)
Sigur, nu putem generaliza. Cred ca ma refer la lucruri simple, de genul stersul prafului sau dusul blidului de mancare la caine, cumparat o paine, chestii de-astea. Crede-ma, chiar exista copii (adolescenti) care nu si-au pus in viata lor farfuria in chiuveta, nu si-au facut o data macar patul, nu au carat o sacosa de cumparaturi. Eu cred ca trebuie sa aiba mici "raspunderi" de la cativa ani: sa hraneasca pestisorul din acvariu, sa-si puna hainutele murdare in cosul de rufe, nu in dulap peste celelalte etc. Deci, lucruri simple, nimic de genul "faci curat in toata casa sau faci mancare sau faci baby-sitting de la 8 la 5 PM cand vin parintii acasa".
![](albina.gif)
JARMO spune:
La biserica la fel, un copil nu deschidea gurita sa ia impartasania iar maica-sa ii zice : "deschide gurita , daca nu , iti taie parintele limba " ... iar preotul a trimis-o acasa si nu a mai impartasit copilul ... o minte tare " isteata"
Anka74 spune:
citat din mesajul lui JARMO La biserica la fel, un copil nu deschidea gurita sa ia impartasania iar maica-sa ii zice : "deschide gurita , daca nu , iti taie parintele limba " ... iar preotul a trimis-o acasa si nu a mai impartasit copilul ... o minte tare " isteata" |
Asa i s-a spus si piticaniei mele...si cu greu il mai fac acum sa intre in biserica. Culmea e ca acum, aceeasi persoana, il cearta ca nu mai merge la biserica, ma cearta pe mine ca il mai impartasesc...chiar si cu forta!
![](bang.gif)