Crestinismul si evolutia spirituala - 13

Raspunsuri - Pagina 20

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns mamabear spune:

Citat:
citat din mesajul lui fdoina

pe de alta parte, mamabear, sigur ca Parintii spun ca pe fiecare il va judeca Hristos in legea lui, dar asta se refera la Judecata finala

Pai, Doina, mantuirea vine dupa Judecata finala, asta spune ortodoxia careia apartii, asa ca nu vad de ce e nevoie de precizarea "dar asta se refera...". La judecata particulara omul e asezat in iad sau rai, dar nu definitiv. S-a mai discutat aici acest lucru, nu mai reiau.
Daca vrei sa stabilesti lucruri dogmatice cred ca ar fi bine sa citesti cartile de dogmatica ortodoxa si Sfintii Parinti care trateaza subiectul, caci nu e adevarat ca ar scrie undeva ca se mantuiesc exclusiv ortodocsii. Daca ar fi asa nici Moise, nici Avraam (care n-au fost botezati ortodox) nu ar mai ajunge in Imparatia Cerurilor (adica nu s-ar mantui). Reciteste mesajul meu la care faci referire, ca e bazat pe dogmatica ortodoxa, nu sunt lucruri gandite de capul meu prost.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns fdoina spune:

+

citat din mesajul lui Iasmin08

Citat:
Faptul ca nu ai auzit de o exprimare atat de generoasa, mie personal imi spune ca poate nu ai reusit sa vorbesti destul de mult cu cine trebuie.

mai exact, am spus ca astfel de exprimari nu apartin Sfintilor Parinti, ci preotilor

Citat:
Da, sunt ortodoxa. Dar asta nu ma mantuieste automat.(

am spus eu asa ceva?!

Citat:
Si mie extremismul imi repugna, scuza-ma caci dupa cum ziceam, l-am vazut cu precadere la stilisti, care din extremism au cazut (daor baza e trufia)

te scuz, te scuz, stiu ca io-s extremista

dar sa stii ca eu cunosc Parinti de o statura duhovniceasca uriasa, care nu din trufie au trecut la stilisti cand s-a schimbat calendarul, ci din prea mare ravna (ca in cazul Apostolului Pavel) ...si nu i-a lasat Dumnezeu, si s-au intors in Biserica

Citat:

Nu ma supar sa spui de mine orice. Nu permit insa nimanui sa se ia de preotul meu duhovnic si sa il numeasca in fel si chip. Asta nu permit si nu doresc sa citesc asemenea opinii defaimatoare la adresa sa facute de cineva care nici macar nu l-a vazut in viata sa.

draga mea, daca tu ai inteles ca ma iau de parintele tau duhovnic, nu mai pot sa zic decat iarta-ma

sigur ca nu-l cunosc pe parintele tau, nu-mi dau seama care sunt opiniile defaimatoare pe care le-am exprimat, dar imi permit sa cred ca sesizez diferenta dintre o opinie personala si un adevar de credinta marturisit de Biserica

nu am inteles cum vede parintele tau mantuirea fara Sfantul Trup si Sange (de pilda), si nici tu nu m-ai lamurit

mamabear, sa inteleg ca noi ne rugam Sfintilor, dar ei inca nu s-au mantuit?

sigur ca Moise si Avraam au asteptat Invierea ca sa poata fi mantuiti, nu spunem noi ca Hristos a spart portile iadului, si a inviat "cu moartea pre moarte calcand"?

denizel, eu am lipsit mult si n-am crescut deloc ;p.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Iasmin08 spune:

Doina adevarul de credinta marturisit cu adevarat de Biserica este exact cel din maesajele Mameibear si care coincide cu ce spun eu.
Daca si Biblia o dai la intors dupa cum poftesti, e clar ca nu exista dialog ci doar monolog.

Apropos de asta, sa stii ca cei care cad in extreme pot sa ajunga indraciti. Caci extremismul este mandrie.

Despre Sfintii Parinti despre care tot spui eu nu cred ca e asa. La parintele Teofan Zavoratul de pilda, spune intr-un loc ca sinucigasii nu se mantuiesc, dar in alt loc spune ca de fapt stau la mila lui Dumnezeu si ca dupa judecatile Lui va judeca, nu dupa a oamenilor. Asa ca daca iei o propozitie dintr-un loc ti se pare ca spune una, din alt loc alta cand de fapt este unul si acelasi lucru, dar completat.
Este exact aceeasi situatie si aici.

A spune ca parintele meu duhovnic este politically correct este o defaimare crasa pentru mine, de unde stau eu. (ia sa vedem parintele Savatie Bastovoi: "Diavolul este politically correct"). Gandeste-te la cele doua asemanari si vei vedea evidenta. Pe mine exprimarile voalate nu ma prostesc, sa stii. Oricat de elegant te-ai exprimat, nu inseamna cu nu ai defaimat pe parintele meu.

Iasmin, mama de strengar de 8 anisori

Mergi la inceput

mamabear, Avraam si Moise au fost botezati ortodox, ei L-au cunoscut pe Hristos (probabil mai bine decat o sa-L cunoastem noi vreodata) inainte de Intrupare, asa spun Parintii (parintele Cleopa spune asa frumos ca au primit botezul dorintei)

ok, cand oi avea timp, promit sa revin cu subiect teologic

doar pentru ortodoxe

si ca s-o parafrazez pe Iasmin, eu inteleg sa spuneti (voi ortodoxele) ca eu n-o sa ma mantuiesc in veci, si ca probabil o sa ma indracesc din cauza trufiei, e absolut ok si cat se poate de credibil, dar ca sa spuneti ca oamenii se pot mantui si in afara Bisericii...asa ceva nu permit

Mergi la inceput

Lasa Doina, ca nici nu trebuie sa permiti tu. Permite Dumnezeu si e suficient

Mergi la inceput

Citat:
citat din mesajul lui Iasmin08

Doina adevarul de credinta marturisit cu adevarat de Biserica este exact cel din maesajele Mameibear si care coincide cu ce spun eu.
Daca si Biblia o dai la intors dupa cum poftesti, e clar ca nu exista dialog ci doar monolog.

mesajul mameibear la care te referi este asta

Citat:
"Cel ce va crede si se va boteza se va mantui; iar cel ce nu va crede se va osandi."( Marcu 16,16)

"Caci nu este partinire la Dumnezeu!
Cati, deci, fara lege, au pacatuit, fara lege vor si pieri; iar cati au pacatuit in lege, prin lege vor fi judecati.
Fiindca nu cei ce aud legea sunt drepti la Dumnezeu, ci cei ce implinesc legea vor fi indreptati.
Caci, cand paganii care nu au lege, din fire fac ale legii, acestia, neavand lege, isi sunt lorusi lege,
Ceea ce arata fapta legii scrisa in inimile lor, prin marturia constiintei lor si prin judecatile lor, care ii invinovatesc sau ii si apara,
In ziua in care Dumnezeu va judeca, prin Iisus Hristos, dupa Evanghelia mea, cele ascunse ale oamenilor.
Dar daca tu te numesti iudeu si te reazimi pe lege si te lauzi cu Dumnezeu,
Si cunosti voia Lui si stii sa incuviintezi cele bune, fiind invatat din lege,
Si esti incredintat ca tu esti calauza orbilor, lumina celor ce sunt in intuneric,
Povatuitor celor fara de minte, invatator celor nevarstnici, avand in lege dreptarul cunostiintei si al adevarului,
Deci tu, cel care inveti pe altul, pe tine insuti nu te inveti? Tu cel care propovaduiesti: Sa nu furi - si tu furi?
Tu, cel care zici: Sa nu savarsesti adulter, savarsesti adulter? Tu cel care urasti idolii, furi cele sfinte?
Tu, care te lauzi cu legea, Il necinstesti pe Dumnezeu, prin calcarea legii?
"Caci numele lui Dumnezeu, din pricina voastra, este hulit intre neamuri", precum este scris." (Romani 2,11-24)

de aici tu intelegi ca se mantuieste cineva in afara Bisericii? a mantuit legea pe cineva? eu zic ca e suficient de clar "Cel ce va crede si se va boteza se va mantui; iar cel ce nu va crede se va osandi."( Marcu 16,16)

Mergi la inceput

Pe site-ul Patriarhiei Romane se spune asa: www.patriarhia.ro/ro/relatii_externe/dialog_interreligios.html" target="_blank">"secularismul militant, fundamentalismul religios si pluralismul relativizant sunt reale obstacole în calea pastrarii identitatii religioase. "

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns denizel spune:

Citat:
citat din mesajul lui fdoina

mamabear, Avraam si Moise au fost botezati ortodox

+

Citat:
dar ca sa spuneti ca oamenii se pot mantui si in afara Bisericii...asa ceva nu permit

+

Citat:

denizel, eu am lipsit mult si n-am crescut deloc ;p.

OK, te cred .

Pentru parinti, de dragul copiilor

"Omul care a inventat distractia a fost copilul" - din jurnalul unei mămici de băietel.

Mergi la inceput

Doina, cu conditia sa ajunga mesajul la persoana aia. Daca nu ajunge ce te faci? Il condamni in Iad pentru ca nu a ajuns mesajul la el? Asta nu e adevarat.

Mergi la inceput

Apropos de mantuirea celor nebotezati. Care e treaba cu ''sanul lui Avraam"? Ca nu erau botezati ortodox si ajungeau ''in sanul lui Avraam" in conformitate cu legea veche. Minte Biblia????

Mergi la inceput