Crestinismul si evolutia spirituala - 13
Raspunsuri - Pagina 19
kariguld spune:
Citat: |
citat din mesajul lui hannen Insa mi-as dori din suflet ca si voi sa simtiti la fel fata de mine si parerile mele.Eu nu vreau sa va lezez,sa va tulbur ,sa va jignesc!Am pur si simplu alta parere despre religie/divinitate si chiar nu stiu de ce un om s-ar simti atacat/lezat/tulburat atit timp cit nu folosesc cuvinte urite/grele,la adresa divinitatii, a lui Isus,a Fecioarei Maria pt. care nu am decit respect! |
eu simt asa cum spui, personal nu ma nici o problema in aceasta directie.
Katya, iti scapa cateva aspecte, dar nu mai conteaza.
Bazar general pe DC
VREAU SA NU MAI FIU DIFERIT! MIHAITA
M-am nascut pentru succes!
crinuta spune:
Din punctul meu de vedere, chiar si afirmatia " religia X este sigur mantuitoare"nu isi are locul intr-un topic adresat tututor crestinilor, nu doar ortodocsilor.
Bineinteles ca asta e parerea ortodocsilor, ar fi si culmea sa aibe alta parere, dar asa cum pt ortodocis originalul e la ei, pt alte religii ( a mea de ex) originalul se afla in religia mea, dar eu nu afirm intr-un asemenea topic oarecum mixt ca religia catolica este mantuitoare insa ce rost ar avea sa trambitez ca doar catolicii se mantuiesc cand eu nu cred asa ceva? Astfel de afirmatii nu starnesc decat orgolii, furie, dezbina, si ii fac jocul diavolului.
De ce sa nu ne unim toti impotriva diavolului? Oare el nu se distreaza teribil cand ii vede pe crestini invrajbiti?> \Si nu doar pe crestini, pe toti oamenii, pt ca el vrea sa ii piarda pe toti, pe crestini, musulmani, atei, budisti, etc.
El ne este dusman, nu noi ne suntem unii altora dusmani. Pe noi ar trebui sa ne uneasca scopul comun.
Eu( ca si preotii nostri pe care, Slava Domnului nu i-am auzit facand vreodata astfel de afirmatii)cred ca orice om, din orice religie se poate mantui. Cum? Nu intru acum in detalii, ar fi mult de spus, pt ca vor avea loc multe evenimente menite sa ii converteasca pe necrestini la crestinism, asta un aspect, iar al doilea aspect, pt ca fiecare va fi judecat dupa cum a iubit, ceea ce am spus mai devreme si nu mai repet acum.
Inca ceva: doar pt ca cineva apartine Bor sau BC nu ii garanteaza mantuirea prin simpla apartenenta. Astfel de teorii se regasesc in anumite religii crestine, insa nu in BC si Bor.
Mantuirea se castiga cu efort, cu truda, cu sacrificii, cu respectetarea poruncilor, cu urmarea drumului trasat de Cristos.
In concluzie: apartenenta la o religie nu garanteaza nimic/
In ceea ce priveste marturisirea, e important sa IL marturisim pe Cristos, dupa cum se vede in acel mesaj, fapt oricum cunoscut de fiecare crestin practicant, insa are si Kariguld dreptate: marturisirea de credinta nu echivaleaza cu progresul spiritual.
Credinta se poate marturisi printr-un mod de a fi, fara cuvinte, prin iubirea, generozitatea, capacitatea de a ierta, bunatatea, etc, dar evident, asta facem in viata de zi cu zi, nu pe forum, unde cuvintele sunt esentiale.
Crinuta si minunea ei
Fara Dumnezeu nimic nu e.
Cine se increde in sine, cade rau!
www.youtube.com/watch?v=RapW4MuYFXk&feature=related" target="_blank">Divine Mercy
crinuta spune:
Eu cred ca la acest topic ar trebui sa ne concentram pe religia aplicata, sau mai bine spus pe principiile religioase aplicate in viata de zi cu zi, sa ne ajutam, sa ne dam sfaturi, pt ca fiecare dintre noi are slabiciuni, unele in anumite probleme, altele in cu totul alte aspecte, dar din experienta fiecareia dintre noi putem sa invatam ceva.
As lasa mai moale partea de dogmatica, as lasa mai moale afirmatii tip sentine, ci m-as axa strict pe metode de evolutie, care inseamna lepadarea de pacate, strangerea legaturii cu Isus in rugaciune, cresterea calitatii rugaciunii, etc.
Crinuta si minunea ei
www.youtube.com/watch?v=RapW4MuYFXk&feature=related" target="_blank">Divine Mercy
crinuta spune:
Ana, marturisesc ca nu reusesc sa inteleg de ce te deranjeaza atat de mult prezenta unor icoane catolice in Bisericile ortodoxe. Concret, in afara de aspectul de gust, care tine de fiecare si pe care nu il discut aici, cu ce te impiedica pe tine o icoana catolica sa te rogi, sa te concentrezi, sa vorbesti cu Dumnezeu, pt ca de asta mergi in Biserica, si nu sa admiri icoane.
Eu una sunt deranjata cand intra vizitatori in Catedrala, care este intr-adevar superba, intra in timpul Liturghiei si incep sa se plimbe uitandu-se in sus, in toate partile, vorbind, parca ar fi la muzeu. Uite, asta ma deranjeaza crunt, pt ca 1 la mana, IL ofenseaza pe Dumnezeu care este la altar jertfindu-se din nou pt noi, iar 2 la mana, ii deranjeaza pe toti, sfidand momentul liturgic, aratand ignoranta total in ceea ce , poate arata oricum, ea va avea mereu aceeasi semnificatie.
De aceea recunosc ca nu pot intelege de ce te deranjeaza atat de tare ceva atat de minor. Adica, orice nu e ortodox pangareste biserica voastra?
Uite, mie imi plac enorm icoanele noastre, de cand sunt mica, niciodata nu mi-au placut cele bizantine, nu,-mi place nici muzica bizantina, dar deloc, dar am si eu in casa de la strabunici de-ai nostri icoane vechi, bizantine, si in ciuda gustului meu in materie de arta, nu m-am aratat vreo secunda iritata, deranjata, etc, pt ca icoanele au alt rol, nu acela de a fi admirate.
Nu te supara ca am spus asta, doar doresc sa inteleg ce anume te deranjeaza atat de mult...
Crinuta si minunea ei
fdoina spune:
citat din mesajul lui Iasmin08 1. nu numai ortodocsii se mantuiesc |
acuma sa ma iertati si pe mine, e o chestiune de principiu, poate ar trebui topic separat, dar asta o spune o fata ortodoxa si cu ea simt nevoia sa stabilesc niste lucruri care sunt ca sa zic asa dogmatice
adica ce zice preotul x si y e mai putin important, eu la Sfintii Parinti n-am intalnit nicaieri o formulare asa generoasa
nimeni nu se mantuieste decat prin Hristos, daca se poate mantui cineva si altfel decat fara Botez, Spovedanie, Impartasanie atunci vreau sa stiu si eu
pe de alta parte, mamabear, sigur ca Parintii spun ca pe fiecare il va judeca Hristos in legea lui, dar asta se refera la Judecata finala
un Parinte contemporan sintetizeaza in felul urmator: nu stim noi ce va fi cu cei care n-au auzit de Hristos, dar daca El , dupa rastignire a coborat in iad si a predicat acolo Evanghelia dreptilor care-L asteptau de atatea veacuri, putem presupune ca va da posibilitatea si celorlalti sa-L cunoasca (citat aproximativ)
crinuta,
cine face afirmatii de genul "doar cutare se va mantui" nu dovedeste nici evlavie, nici intelepciune, ci trufie fara margini. Daca as fi in cautarea unei religii, cum multi sunt, si as citi cuvintele tale, as fugi de ortodoxie urgent pt ca aceste cuvinte reprezinta exact opusul a ceea ce caut eu, n-au nimic profund in ele, ci doar trufie, extremism si nu in ultimul rand contin O INFORMATIE FALSA |
asta e ca si cum as zice "Hristos a inviat " si tu mi-ai raspunde "asta e cea mai aiuristica, mai aroganta si mai ridicola dintre credintele pe care mi-a fost dat sa le cunosc , n-are deloc iz de spiritualitate, poate mai degraba de psihiatrie:D]
iar evlavie si intelepciune au Sfintii, eu nici ortodoxa nu stiu daca sunt
crinuta spune:
Doina, comparatia ta nu e cea mai fericita, din contra, e fortata rau de tot.
Iar in ceea ce priveste evlavia, intelepciunea si chiar sfintenia, sunt atribute obligatorii pt cei care doresc sa se mantuiasca, pt ca nimic impur nu va intra in Imparatia cerurilor, iar Isus ne vrea sfinti, nu ma sfert, nu pe jumatate, ci total.
Crinuta si minunea ei
Iasmin08 spune:
F.doina te contrazici singurica. Iarta-ma dar este evident.
Pe de o parte spui ca nu e adevarat ce spun preotii (care indraznesc sa spun au mai multa teologie decat tine si se impartasesc zilnic). Pe de alta recunosti ca ''nu stim noi ce va fi cu cei care nu stiu de Hristos".
Faptul ca nu ai auzit de o exprimare atat de generoasa, mie personal imi spune ca poate nu ai reusit sa vorbesti destul de mult cu cine trebuie.
Da, sunt ortodoxa, si o sa mor ortodoxa. Dar asta nu ma mantuieste automat.(O, ce simplu ar fi fost) Si mie extremismul imi repugna, scuza-ma caci dupa cum ziceam, l-am vazut cu precadere la stilisti, care din extremism au cazut (daor baza e trufia) si care au ajuns sa pretinda "calndarul este sfant"..... Scuze, eu nu cumpar extremismul de nici un fel.
Noi avem ceea ce se cheama : ''dreapta socoteala''. Mai stim asa: "calea de mijloc este imparateasca". Iar asta inseamna extraordinar de multe lucruri. Nu ma apuc eu sa contrazic, iar daca ai fost atenta, nu eu contrazic, ci preoti care stiu ce spun. Eu nu sunt decat o netrebnica.
nu ma supar ca zici ca eu nu stiu. Nu ma supar sa spui de mine orice. Nu permit insa nimanui sa se ia de preotul meu duhovnic si sa il numeasca in fel si chip. Asta nu permit si nu doresc sa citesc asemenea opinii defaimatoare la adresa sa facute de cineva care nici macar nu l-a vazut in viata sa.
Iasmin, mama de strengar de 8 anisori
crinuta spune:
Si inca ceva si cu asta inchei aceasta discutie care ma irita cumplit: nu doar ortodocsii au Botez, Spovada, Impartasanie, mir, asta ca sa fie clar.
Iar daca doresti sa dezvolti subiectul intr-un grup strict ortodox, deschide topic doar pt asa ceva. Promit sa nu intru, sa nu intervin, insa rolul acestui topic este altul.
Crinuta si minunea ei
crinuta spune:
Ma uit acum la tv, toata lumea discuta despre cum a murit Madalina Manole, de ce a comis acel gest, multi vb despre muzica ei, dar nimeni nu discuta despre singurul lucru care conteaza: sufletul ei.
Se gandeste cineva prin ce trece sufletul ei acum? Ii foloseste la ceva muzica ei? Nu. Nu ar trebui ajutata cu rugaciuni? Ea nu se mai poate ajuta. Oare nu e de datorita celor ramasi sa se roage pt sufletul ei?
Crinuta si minunea ei
denizel spune:
citat din mesajul lui crinuta Iar daca doresti sa dezvolti subiectul intr-un grup strict ortodox, deschide topic doar pt asa ceva. Promit sa nu intru, sa nu intervin, insa rolul acestui topic este altul. Crinuta si minunea ei Fara Dumnezeu nimic nu e. Cine se increde in sine, cade rau! www.youtube.com/watch?v=RapW4MuYFXk&feature=related" target="_blank">Divine Mercy |
Doina, daca deschizi un astfel de topic, eu nu pot promite ca nu o sa ma bag :). De fapt, imi propun sa nu ma bag, desigur, depinde de ce spui insa .
In plus, mi-e tare dor de o dezbatere aprinsa si, de care ori lipseste mai mult cineva credincios de pe DC, la intoarcerea sa, ma astept sa descopar alt om - in urma cugetarii ca lipsa de pe forum l-a ajutat sa creasca spiritual.
Eu nu am lipsit prea mult de pe forum , dar vreau sa cred ca am crescut totusi putintel si, in dezabateri cu revenitii :), ar fi mai dificil sa ma supere cate o afirmatie. La randul lor, revenitii au avut toate sansele sa creasca, asadar, nu vor mai face anumite afirmatii ;p.
Pentru parinti, de dragul copiilor
"Omul care a inventat distractia a fost copilul" - din jurnalul unei mămici de băietel.