Tensiuni in lume (3)

Raspunsuri - Pagina 4

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns denizel spune:

Citat:
citat din mesajul lui conchita

denota evidenta, si anume ca un popor care se considera indreptatit sa stapaneasca niste teritorii promise de Dumnezeu in Biblie, nu va considera niciodata o alta autoritate pe pamant careia sa i se supuna si sa practice pacea in zona, pentru ca si-ar nega taman identitatea si misiunea profetica pe pamant.

IN aceasta postare exista informatii eronate.
In religia iudaica nu exista ceea ce numesti "misiune profetica pe pamant".

Pentru parinti, de dragul copiilor

"Omul care a inventat distractia a fost copilul" - din jurnalul unei mãmici de bãietel.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ladyJ spune:

Citat:
citat din mesajul lui capcaunul

Alte adevaruri simple:

Asta-i cauza tuturor nenorocirilor. Pana nu se echilibreaza cat de cat balanta economico-sociala a regiunii intre cele doua natiuni, pacea nu va domni. Caci toate tensiunile si conflictele intre vecini pleaca de la resurse (teren, apa, etc) impartite inegal si preferential.

Fanatismul, terorismul, militantismul nu vor putea fi oprite, oricata blocada militara ar face Israelul, decat dupa ce va creste nivelul de trai al palestinienilor.

Din pacate nu asta e cauza conflictului.
Solul Palestinei, neglijat 15 secole(!!!) de catre tutorii straini care s-au perindat pe acolo a inceput sa capete valoare abia cand evreii s-au pus pe treaba.

Evreii nu s-au pus pe treaba asa din senin, n-au venit cu sapa-n spate sa se apuce de treaba unde le taia lor capul. Au cumparat pamanturi de la proprietarii arabi si turci, la preturi colosale.Pana in 1948 evreii au platit 4 milioane de dolari pentru 250.000 acri de pamant plin cu bolovani. Aici s-au instalat 85.000 de evrei care au intemeiat peste 200 de sate si au plantat peste 5 milioane de copaci.

Patura saraca a arabilor din zona a vazut, o data cu venirea evreilor, lumina de la capatul tunelului.
Asa numitii fellahin, adica taranii arabi, se gaseau inainte de sosirea evreilor,alaturi de culii chinezi, pe treptele cele mai de jos ale scarii castigului material mondial, lucrand pe nimic pentru proprietarii de pamanturi(effendis).
Din cei 650.000 de arabi in Palestina, pana in 1922, peste 10.000 erau nomazi in desert iar restul, cu exceptia clasei restranse de effedis, erau tarani lipsisti de pamant, care foloseau excrementele camilelor drept combustibil, dormeau in cocioabe alaturi de animale, traiau in medie 30-35 de ani.

Existenta acestor oameni a inceput sa se schimbe o data cu aparitia proprietarilor evrei, care plateau salarii egale arabilor muncitori si evreilor muncitori. Proprietarii arabi, dupa ce au incasat preturi mari pentru bucati de pamant, s-au trezit in situatia de a nu mai gasi muncitori pentru pamanturile lor, pentru ca toti taranii arabi alergau sa lucreze la evrei. Si nu doar la dat cu sapa, ci si in fabricile ridicate de acestia.
De serviciile gratuite din clinicile evreiesti au beneficiat mai ales acesti tarani arabi, plini de boli si rahitici din cauza traiului extrem de sarac pe care lau dus.

´´Infectia democratica´´ nu era nicidecum pe placul feudalilor arabi, care se temeau ca-si vor pierde privilegiile. Intreg Orientul Mijlociu se simtea in pericol, astfel incat au inceput programe de distrugere a nucleului democratic care aparuse in zona via evrei. Arma lor? Nationalismul arab.

Britanicii stateau deoparte, fara reactie.

Gafa colosala a evreilor a fost aceea ce au subestimat forta nationalismului arab.(1918). Si-au dat seama , destul de tarziu, ca apararea nu se poate face cu sapa, ci cu pusca.Dar ei n-aveau armata, n-aveau arme.

Marele Muftiu al Ierusalimului alaturi de effendis nu erau prosti, asa ca, in contextul celui de-al doilea razboi mondial au purces la colaborari cu nazistii: in schimbul armelor si banilor primiti de la nazisti, arabii au promis acestora sa-i sprijine intr-un conflict cu englezii.Englezii stateau si asteptau, pasivi, ca lcururile dintre arabi si evrei sa se rezolve de la sine. S-au inselat.

Tot ce s-a construit acolo de catre evrei si taranii arabi care in sfarsit duceau o viata normala, a fost spulberat de violentele arabe din 1936, atunci cand liderii arabi au atacat zonele rurale si orasele.

Evreii si-au strans randurile, au organizat apararea(care initial era doar aparare) apoi au contraatacat atat pe arabi cat si pe englezi.
Englezii, alarmati de evenimente, au au alcatuit un grup de investigatie(Comisia Peel) cu scopul de a pune capat nebuniei din palestina. Atunci s-a ajuns la concluzia ca Palestina trebuie impartita in doua state separate, unul arab si altul evreu. Evreii au aceptat recomandarea, arabii au respins-o cu arme.
Apoi englezii s-au razgandit si au venit cu alta solutie: White Paper- respinsa de evrei si acceptata de arabi.

And so on....

In ceea ce priveste calitatea armelor, ca vad ca se tot bate apa-n piua pe superioaritatea armata a israelienilor, sa ne amintim ca in razboiul din ´48 armele evreilor erau net inferioare armelor moderne ale arabilor obtinute de la englezi. IAR cei 19.000 de soldati israelieni, mare majoritate barbati care n-au tinut in viata lor in mana o pusca, s-au trezit inconjurati de armatele arabe bine dotate carora trebuiau sa le faca fata.

Este mai clar acum de ce israelienii n-au stat cu mana-n san si s-au apucat de achizitionat armament modern?

Asa cum evreii subestimasera nationalismul arab, asa au comis-o si arabii, subestimand nationalismul israelit.

Revenind la economie, sustin ca palestinienilor din Gaza le-ar fi mult mai bine fara miscarile extremiste gen hamas, care repeta istoria feudalilor arabi din 1918: ii doare in dos de popor, de nivelul de trai, pe ei ii deranjeaza democratia. Faptul ca hamas isi infometeaza oamenii si face propaganda cu cu asta aruncand vina in curtea israelienilor, contrezice istoria si faptele care s-au petrecut acolo , dpdv economic. Chiar si azi, in razboi, exista palestinieni care lucreaza in Israel, democratic!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns cl spune:

Am tot ezitat sa postez, doar v-am citit. Nu ma intereseaza cine e acolo venit primul, al cui e pamantul etc.
Ceea ce se intampla insa in Gaza se numeste genocid. Nu cred ca vreun stat are dreptul sa impuna ce alimente au voie sau nu sa intre in alta tara!

Cand un copil creste vazand numai asa ceva, ce va face el oare cand va fi adult????

http://edition.cnn.com/2008/WORLD/meast/12/27/gaza.israel.strikes/index.html#cnnSTCPhoto

http://video.google.com/videoplay?docid=8785876923462708738&q=Palestine&total=14524&start=10&num=10&so=0&type=search&plindex=1#

Fructele pe care le-am vazut in fotografii, bazarurile acelea, sincer, pareau din Turcia, nu din Gaza.

Regret ca nu am timp sa caut postarile unui reporter roman (a scris sub anonimat)de la fata locului... O sa incerc sa le gasesc, nu promit nimic.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns lilanda spune:

Citat:
citat din mesajul lui denizel

Citat:
citat din mesajul lui lilanda

Na, ca vin si eu la spartul tirgului, insa toate linkurile alea despre cornul abundentei in Gaza nu sint doar cinice, ci sint pur si simplu grotesti

Sint studii facute de ONU, declaratii oficiale care confirma faptul ca blocada este inumana si inacceptabila, ca e electricitate pe-acolo si apa curenta ca prin 1900 toamna, ca populatia maninca pe rupte carbohidrati, in lipsa de cele proteine, ca, in fine, "palestinienii sint pusi la dieta" (citat din Ehud Olmert!!!).

Mie imi pare rau ca la cercul de lectura n-a putut iesi (fiindca nu-i tradusa) cartea lui Kanafani, "Barbati in soare", despre drama refugiatilor palestinieni. Autor care, by the way, de autor ce era, a fost omorit intr-un atentat cu bomba pus la cale de Mossad.

Lilanda, articolul pe care l-am pus in capitolul trecut e scris de Steffen Jensen, care am inteles ca e un jurnalist danez foarte respectat.
A fost corespondent in Orientul Mijlociu incepand cu 1982 si eu una nu am gasit motive pentru care ar dori sa deformeze atat de brutal realitatea.
Tu esti in Danemarca, stii probabil mult mai multe despre activitatea lui si esti mult mai in masura decat mine sa dai sau nu credit articolului respectiv.
Cred ca orice detaliu in plus despre Steffen Jensen ar fi binevenit.

Denizel, cind spuneam grotesti ma refeream la linkurile alea frantuzesti.

In ceea ce priveste articolul lui Jensen, n-am absolut niciun motiv sa nu-i dau credit. Mai cu seama ca omul scrie negru pe alb ca, in ziua vizitei lui in Gaza, toate magazinele erau inchise (ordin de la Hamas), cu exceptia pietei de zarzavaturi, unde vazu omul rosii, cartofi si oo (desi cica nu se astepta nici macar la asta). Acu' imagineaza-ti si tu cum era sa vina un strain pe vremea lui Ceasca in Romania, sa faca niste poze de la piata, dupa care sa traga (toata lumea concluzia) ca in Romania se traia bine si se gaseau de toate!!!

In fine, desi mi se pare dubios ca tocmai Jensen (care transmite de ceva vreme de la fata locului) nu stie ce-ar putea gasi prin piata sau la magazinele din Gaza (da' na, acu' i se trece cu vederea, ca omu' locuieste la Jerusalim) scrie ca:
- fructele si legumele sint scumpe si majoritatea nu si le permite
- desi se cultiva legume in Gaza , acestea sint scumpe si de proasta calitate din cauza lipsei de apa
- in general, fructele si zarzavaturile provin din Israel si asta depinde de cum e inchisa sau nu granita, si
- daca n-ar exista traficul si traficantii de la cealalta granita, cu Egiptul, multi ar muri de foame.

E interesant si celalt articol al lui, despre dezastrul de imagine al Israelului. Si io ma mir, cit de stupida a putut fi abordarea fortelor israeliene (sa descinda intimidant din elicoptere ) la o actiune al carei scop a fost, clar, si unul de PR!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ladyJ spune:

Citat:
citat din mesajul lui cl

Ceea ce se intampla insa in Gaza se numeste genocid. Nu cred ca vreun stat are dreptul sa impuna ce alimente au voie sau nu sa intre in alta tara!

Fructele pe care le-am vazut in fotografii, bazarurile acelea, sincer, pareau din Turcia, nu din Gaza.

Cl, definitia genocidului contravine unor fapte din cele ce se petrec in Gaza.Cand vrei sa extermini o natie NU iei oameni sa-i tratezi in spitalele tale, NU ai absolut nicio intentie de comunicare,NU oferi locuri de munca, ci pui armata pe inainte mars si termini fasia gaza intr-o saptamana.

Palestinienii sunt tratati in spitale israeliene.
Israelienii au stat de nenumarate ori cu palestinienii la masa negocierilor.
Exista palestinieni care muncesc in Israel cu permis de munca.

Ne jucam cu cuvinte mari fara a ne obosi sa ne uitam la tabloul general.

Blocada este discutabila. Tu stii de ce exista blocada spre gaza?

Vad ca link-ul pus de Denizel v-a luat pe multi prin surprindere. De ce este atat de greu de crezut ca-n Gaza exista piete cu diferite produse?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns denizel spune:

Citat:
citat din mesajul lui lilanda

Denizel, cind spuneam grotesti ma refeream la linkurile alea frantuzesti.

In ceea ce priveste articolul lui Jensen, n-am absolut niciun motiv sa nu-i dau credit. Mai cu seama ca omul scrie negru pe alb ca, in ziua vizitei lui in Gaza, toate magazinele erau inchise (ordin de la Hamas), cu exceptia pietei de zarzavaturi, unde vazu omul rosii, cartofi si oo (desi cica nu se astepta nici macar la asta). Acu' imagineaza-ti si tu cum era sa vina un strain pe vremea lui Ceasca in Romania, sa faca niste poze de la piata, dupa care sa traga (toata lumea concluzia) ca in Romania se traia bine si se gaseau de toate!!!

In fine, desi mi se pare dubios ca tocmai Jensen (care transmite de ceva vreme de la fata locului) nu stie ce-ar putea gasi prin piata sau la magazinele din Gaza (da' na, acu' i se trece cu vederea, ca omu' locuieste la Jerusalim) scrie ca:
- fructele si legumele sint scumpe si majoritatea nu si le permite
- desi se cultiva legume in Gaza , acestea sint scumpe si de proasta calitate din cauza lipsei de apa
- in general, fructele si zarzavaturile provin din Israel si asta depinde de cum e inchisa sau nu granita, si
- daca n-ar exista traficul si traficantii de la cealalta granita, cu Egiptul, multi ar muri de foame.

E interesant si celalt articol al lui, despre dezastrul de imagine al Israelului. Si io ma mir, cit de stupida a putut fi abordarea fortelor israeliene (sa descinda intimidant din elicoptere ) la o actiune al carei scop a fost, clar, si unul de PR!

"I am a deeply superficial person" - Andy Warhol

Lilanda, e de groaza netu' asta. Tot ce gasesc despre Jensen e in daneza :)).

Mai, eu am inteles asa: e naspa situatia in Gaza, nimeni nu o contesta, da' nu-i chiar asa ca in propaganda si tocmai ca lipsa hranei nu e problema principala.
Iar lipsa hranei e cea cu care se defileaza peste tot si e cea pe care si eu mi-o imaginam drept cea mai mare tragedie a palestinienilor.

Asta mi s-a parut ca e esenta articolului:

This story I have written to postulate that there are problems in the Gaza Strip, because that would be untrue. Der er problemer. There are problems. Mange problemer endog. Many problems indeed. Men det er ikke mangel på fødevarer, der først og fremmest bekymrer folk hernede. But it is not lack of food, which primarily concern people down here. Det største problem er manglen på arbejdspladser og en bæredygtig intern økonomi. The biggest problem is the lack of jobs and a sustainable domestic economy.

De ce nu mai intra bani in Gaza?
Pentru ca sunt de domeniul trecutului zilele in care 150.000 de muncitori palestinieni intrau in Israel, munceau si aduceau bani in Gaza.
De ce s-au dus zilele alea?
Pentru ca in Israel, din cauza atentatelor (soldate cu morti si raniti), atmosfera devenise de iad.
A cui e vina?
A Israel?
Nu!
E vina Hamas si a celor care ii sustin.

Culmea e ca nimeni nu se ingramadeste sa-i ajute pe palestinieni, sunt folositi de toate tarile arabe ca masa de manevra impotriva "infectei democratice" a Orientului, iar ajutorul pe care il spera ar trebui sa vina tot din partea Israelului...

Eu cred ca inteleg foarte bine stupiditatea interventiei fortelor israeliene. Se cheama d i s p e r a r e.
Mai tii minte ce i-a zis tatal lui Amos Oz fiului, in primele ore ale lui nov. '47?
"Brutele s-ar putea sa se ia si de tine candva pe strada sau la scoala. S-ar putea sa o faca tocmai pentru ca esti un pic ca mine. Insa de acum incolo, din clipa in care avem statul nostru, niciodata n-o sa fii brutalizat doar pentru ca esti evreu si pentru ca evreii sunt asa si pe dincolo. Asta nu. N-o sa se mai intample. Din noaptea asta s-a terminat. Pe veci".

De aici si disperarea, zic io...

Pentru parinti, de dragul copiilor

"Omul care a inventat distractia a fost copilul" - din jurnalul unei mãmici de bãietel.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns inaioana spune:

Un articol scris de un ziarist de origine araba, care este crestin (deci nici musulman si nici evreu)care vorbeste putin despre pamantul furat de israelieni arabilor din zona (cand inca nu se hotarasera sa se numeasca palestinieni).Mie mi s-a parut interesant.
http://www.wnd.com/news/article.asp?ARTICLE_ID=27338

Ioana cu Katja (30 martie 2004),Serghei (2 mai 2006) si buburuza.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns monabella spune:

Capcaunul a prezentat foarte bine si succint situatia. Pina una alta realitatea curenta e cea prezentata de el. Si sa nu uitam ca pentru fiecare evereu ucis de arabi evreii au ucis de n ori mai multi arabi. Am citit in revista Time magazine acum citiva ani, cu ocazia razboiului cu Libanul, cum un soldat evreu a impuscat cu singe rece copiii mici ai unei familii de arabi in fata parintilor. Era vorba de civili. Inteleg de unde provine terorismul insa in nici un caz nu sint de acord cu el (nici dint-ro parte nici din cealalta).
Si tot in Time magazine era un articol despre convoaiele cu ajutor umanitar care aveau de asteptat zile intregi ca sa patrunda in gaza.
In fine, englezii au lasat in urma probleme ca peste tot unde au fost, de altfel si s-au spalat pe miini de consecinte.
Sint perfect de acord ca exista arabi care lucreaza in Israel, insa pt ei ca sa ajunga la servici tb sa treaca print tispe bariere si check points. Desigur, prin 2004 era un artticol in Time magazine care vorbea despre motivatiile suicide bombers. facusera interviu cu unii dintre ei. Erau oameni scoliti, inteligenti, chiar si femei. Acelasi articol se incheia cu un scurt reportaj dintr-un spital in care lucrau cot la cot dr. arabi si evrei si tratau pacienti arabi si evrei.
In fine, ca oparanteza, eu nu sint de acord cu iddea ca evreii isi revendica pamintul pt ca le-a fost promis in biblie. Asta e ca si cum ungurii ne-ar cere transilvania inapoi pt ca le-a fost promisa in biblie.
Dpdv-ul meu insa, dupa atita ani de existenta pe acle locuri numai solutia a doua state e viabila pt rezolvarea conflictului.
Si nu in ultimul rind evreii au gasit refugiu si au trait bine mersi in imperiul otoman (deci sub musulmani) pe vremea cind erau prigoniti din europa.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns monabella spune:

si sa nu uitam de Gilad Shalit, tinarul evreu rapit de hammas care este in continuare prizonierul lor. evreii spera ca blocada ii va determina pe hammas sa il elibereze pe baiat iar hammas spera sa forteze mina evreilor sa elibereze alti prizonieri arabi. articol;ul aici
http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-3902767,00.html

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns lilanda spune:

denizel, dupa mine una, lipsa hranei e o problema la fel de importanta ca si lipsa locuintelor (distruse in bombradamentele israeliene din 2008-2009), ca si lipsa de apa curenta si electricitate, ca si controlul granitelor, ca si lipsa locurilor de munca. A nega aceste evidente prin colaje cinice de fotografii cu cornul abundentei, abia aia mi se pare propaganda. Si inca una de cel mai prost gust :((

Si fiindca tot sintem la ora linkurilor, mi s-au parut si mie interesante doua opinii despre episodul de saptamina trecuta:
- una a scriitorului israelian www.haaretz.com/haaretz-authors-edition/a-puppet-on-a-string-1.293743" target="_blank">David Grossman, despre stupiditatea interventiei israeliene, si

- alta a filosofului francez www.haaretz.com/print-edition/news/it-s-time-to-stop-demonizing-israel-1.294833" target="_blank">Bernard Henri Levy, despre pericolul demonizarii Israelului dupa episodul Mavi Marmara.

Mergi la inceput