Tensiuni in lume (2)
Raspunsuri - Pagina 15
![](images/user_woman.png)
mihuta spune:
Inaioana, eu sper (si pun pariu ca si turcii la fel) ca armata sa nu faca nimic, de frica unei puteri (religia) sa instaurezi o alta putere (armata) nu e o solutie. Sincer, nu cred ca cineva isi poate dori sa traiasca sub dictatura militara.
Sincer, mie mi se pare ingrijorator ca "multa lume" isi pune problema ca ar fi mai bine (pentru cine?) ca Turcia sa fie sub controlul armatei decat sub un guvern ales democratic, chiar daca valorile noastre nu coincid.
Democratie doar pentru catei sau cum ?
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
inaioana spune:
Mihuta, problema este ca intre islamism (ca miscare politica!) si democratie este incompatibilitate, ca de altfel intre orice religie (infiltrata in politica unui stat) si democratie.
Daca majoritatea celor dintr-un popor, au la un anumit moment o anumita idee (sa zicem nazi, ca s-au mai vazut cazuri) asta nu inseamna ca este democratic sa se aplice ca politica de stat. Unele drepturi sunt inalienabile si nu se supun votului popular.
Nicio dictatura nu e de dorit, dar se punea problema garantarii laicitatii, readucerii Turciei la idealurile lui Ataturk. Eu cred ca pozitia Turciei in acest moment este foarte ingrijoratoare si cred ca nici o lovitura de stat nu ar fi mai linistitoare, doamne fereste.
Asa ca...ma ingrijorez oricum.
Ioana cu Katja (30 martie 2004),Serghei (2 mai 2006) si buburuza.
mihuta spune:
Ingrijorarea nu trece niciodata, doar cauzele se mai schimba
Problema cu Ataturk este ca desi idealurile lui de europenizare au coincis cu valorile noastre (sau ale Europei mai bine zis), au fost impuse cu forta. Au murit destui dar cei care au ramas au fost alfabetizati, scosi din salvari si obligati sa invete un nou alfabet.
Nu cred ca poti pune nici un semn intre islamism si nazism.
inaioana spune:
Mihuta, eu pun egal intre toate formele de autoritarism, sunt la fel de rele din punctul meu de vedere, nu discern intre ele.
Cat despre Ataturk...stiu cam cum au stat lucrurile si sincer nu imi explic nici acum cum a fost totusi posibil sa impuna aceste idealuri cu forta (nu neg ca a facut-o, tocmai aici ma pierd). Ok, dictatura-dictatura, dar totusi "a prins" enorm de mult timp intr-o cultura pana la urma foarte diferita...
Ioana cu Katja (30 martie 2004),Serghei (2 mai 2006) si buburuza.
mihuta spune:
O pusca la tampla te face sa inveti foarte repede.
Pe de alta parte a fost si este foarte iubit de catre oameni, ca veteran de razboi, ca patriot , ca om cu o carisma deosebita, un strateg desoebit. Din ruinele unui imperiu a reusit sa creeze o tara unitara. Pretul a fost foarte mare, dar probabil a fost considerat necesar.
A avut de ales intre toate insulele Mediteranei si fasia de pamant din Europa geografica (granita cu Bulgaria). A preferat Europa tocmai pentru a impiedica izolarea Turciei in Asia.
![](images/user_man.png)
Guestus spune:
Ca tot e dictatura subiect aici........pai koreea de sud a avut o dictatura cum nici o tara nu a avut
Park Chung. Industrializarea koreii atunci a fost. Si azi maninca toti presedintii si tara de pe urma lui. Deci nu inteleg de ce dictatura nu este buna in anumite contexte
![](images/user_man.png)
Guestus spune:
Dictatura este si in china...si are o crestere cum nu are nimeni. toti scad ei cresc ca voinicul din poveste
Ce spune guestus este ca astia din tarile mai dezvoltate vor sa sparga dictaturile...pt avantajele care urmeaza. Si intarita poporul ...si uite cum ei maninca icre si beau sampanie si aia iesiti din dicatatura se dau apoi cu kuru de pamint.
nu are sens sa va dau si exemple ca le vedeti si voi ...daca vreti
denizel spune:
Buna dimineata!
Your Lordsheep , Your Ogreship, of course, as everybody knows, Xio is a dog
. Acelasi tip de argumentatie ca la discutiile de la Politice. Plictisitor, baieti :).
Pentru parinti, de dragul copiilor
"Omul care a inventat distractia a fost copilul" - din jurnalul unei mămici de băietel.
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/Ingrid_sp_S/Ingrid_sp_S.jpg)
Ingrid S spune:
Citat: |
citat din mesajul lui Guestus Pe bune ca in cazul in care auzeam pacifistele ca macar spuneau 1 data "ca da nene...au facut exces de zel soldatii nostri si au omorit extra" serios ca nu va mai ziceam nimic. dar asa cind va vad cita ura aveti...voi cele cu porumbeii albi in geanta...nu pot sa tac. ![]() Edit: limbaj, rasism. |
Pe bune??
![](alcool.gif)
guestus, nu facusi armata, zi sincer...tu esti cu shooterele pe comp si vii aici sa debitezi aiureli.
Ingrid S si Diana
Cativa nebuni si-au spus la masa: "Numai noi formam aici lumea buna". Si lumea ii crede.
Vauvenargues
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/alina71/alina71.jpg)
P&ANA spune:
Citat: |
citat din mesajul lui mihuta Inaioana, eu sper (si pun pariu ca si turcii la fel) ca armata sa nu faca nimic, de frica unei puteri (religia) sa instaurezi o alta putere (armata) nu e o solutie. Sincer, nu cred ca cineva isi poate dori sa traiasca sub dictatura militara. Sincer, mie mi se pare ingrijorator ca "multa lume" isi pune problema ca ar fi mai bine (pentru cine?) ca Turcia sa fie sub controlul armatei decat sub un guvern ales democratic, chiar daca valorile noastre nu coincid. Democratie doar pentru catei sau cum ? mami de Sophia |
Nu , armata nu mai poate face nimic ; deja de 1.5 ani se duce o campanie de discreditare in care ofiteri si generali in rezerva sau activi , intelectuali si ziaristi laici sunt 'saltati' in toiul noptii cu perchezitii de amploare unde are acces presa fidela Lui Erdogan si intemnitati cu probe imaginare intr-o actiune numita 'Ergenekom" ,ajunsa la editia 17
![](icon_smile_big.gif)
Dealtfel , noul proiect al constitutiei ,care va fi supus la vot in toamna , aduce schimbari majore -da puteri depline premierului si politizeaza complet curtea suprema .
Deloc intamlator , dupa ce Erdogan a fost tras de urechi de Obama , presedintele opozitiei este acuzat intr-un scandal sexual si demisioneaza. Noul presedinte ales , un idealist fara avere asemanat cu Gandi ,aduce o gura de oxigen social- democratilor si da speranta laicilor . Sondajele aratau o pierdere semnificativa a lui Erdogan , care , a lansat actiunea Marmara -una din tinte a fost sa schimbe "subiectul zilei".
Cei imbarcati pe Marmara erau in mare parte extremisti religiosi !
Nimeni nu pleaca de acasa ruganu-se sa devina martir pentru Hamas
![](bang.gif)