Crestinismul si evolutia spirituala 12
Raspunsuri - Pagina 3
marinush spune:
Multumesc, Iasmin! Data viitoare o sa incerc asa cum mi-ai zis, sa vad daca se prinde ceva de mine Te pup!
nikole spune:
Citat: |
citat din mesajul lui Iasmin08 Nikole, tulburatoare icoana aceea a Mantuitorului. Exprima teribil de multe si iti trebuie o putere fantastica sa privesti multitudinea de sentimente si ganduri de pe fata Sa. Iasmin, mama de strengar de 8 anisori |
asa este!
Am visat aceasta icoana pe cand aveam cred vreo 16 ani, a fost un vis tulburator, nu-l voi uita niciodata...peste ani, dupa un mare necaz prin care am trecut...am regasit-o...aceeasi din vis, din poza...am regasit-o intr-un apartment modest, pe care il inchiriasem...
poate e doar o coincidenta, dar m-a tulburat...
Nikole, mami deAlbastrel/Kevin Alexander(4.08.2007) si Albastrica/Luana Maria(1.04.2010)
SA-L AJUTAM PE ANGELO
columbiana spune:
mamabear,
Tinguirea Maicii Domnului o am si eu acasa, intr-una din camere; imi place foarte mult; mai am citeva dar nu le stiu numele, le tot adun la fiecare drum acasa; la noi in Ardeal sunt foarte raspindite cele pictate pe sticla, mama are acasa citeva de la Nicula sau ramase de la bunici;
Nikole, ce interesant; este tulburatoare icoana cu Isus.
Iasmine, povestea mea e foarte reala ; de la calugarita din poveste stiu cite ceva, mai ales despre rugaciunile ei pentru icoane (pentru fiecare are zile, saptamini de rugaciuni inainte sa inceapa pictura, posturi); daca ati putea vedea cit e de frumos acolo, la atelierul ei)
http://forum.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=137759
Iasmin08 spune:
Neata fetelor
Azi mi-am facut iar cafea, dupa obiceiul cel prost al meu, ca atata am putut sa stau fara cafea, mai exact 2 zile.
Astazi am sa va spun despre Maica Domnului Portarita "Portaitissa" de la manastirea Iviron din sfantul munte.
Povestea ei este tulburatoare, dar cu atat mai adevarata (desi eu o consideram mereu un fel de basm). Am citit-o de multe ori, dar nu vazusem icoana.
Pentru fetele care nu ii stiu povestea, am sa o pun aici (in loc de pilda Nikole)
Povestea spune ca in vremea prigoanei icoanelor, traia in regiunea Niceea a Asiei Mici, o vaduva ce avea un fiu. Ea pastra cu mare evlavie si dragoste aceasta icoana in casa ei, si la controalele trimisilor imparatilor, de cate ori acestia ii gaseau icoana, ea le platea bani, sa o lase sa o pastreze.
Dar odata, dupa ce au venit acestia, ea le-a cerut ragaz pana a doua zi. In noaptea aceea ea si-a luat fiul si icoana, a mers la tarmul marii si fiului i-a spus sa plece in Grecia, ca sa nu fie persecutat.
Iar cu icoana, dupa ce i s-a inchinat si s-a rugat: "Maica Domnului, eu nu mai pot sa te apar. Stapana lumii, tu, ca Maica a lui Dumnezeu, ai stapanire peste toata zidirea. Tu poti sa ne izbavesti si pe noi de mania stapanitorilor si icoana ta de cufundarea in mare", a pus-o pe apa.
Aceasta, fara sa se scufunde, a mers pe apa zile, pana a ajuns la tarmul Athosului.
Peste ani, fiul femeii a mers sa se calugareasca in sfantul munte, iar cand a revazut icoana copilariei sale, va dati seama ce mare bucurie. De la el se si stie aceasta poveste -perfect adevarata pe cat de minunata.
Dar iata www.crestinortodox.ro/diverse/maica-domnului-icoanele-facatoare-minuni-sfantul-munte-athos-88348.html" target="_blank">cum anume a ajuns la tarm:
"Dupa ani si ani, cand aproape de tarm fusese construita Sfanta Manastire Iviron, calugarii au vazut intr-o seara deasupra valurilor un stalp de foc ce ajungea pana la cer. In fata privelistii iesite din comun, au ramas nemiscati si cantau. Vedenia a mai continuat cateva nopti, pana ce s-au adunat si calugari de la alte manastiri acolo, pe tarm. Atunci au vazut ca acel stalp de foc izvora dintr-o icoana a Maicii Domnului, iar cand parintii vroiau sa se apropie cu barca, icoana se indeparta. S-au intors in biserica manastirii si s-au rugat cu credinta si lacrimi Maicii Domnului sa daruiasca acea icoana manastirii lor.
Era atunci in Manastirea Iviron un ieromonah cu numele Gavriil, care in lunile de vara traia ceva mai sus de manastire, in nevointa si post aspru, asemeni unui inger pamantesc. Lui i s-a aratat Prea Sfanta Nascatoare de Dumnezeu si i-a zis: "Spune egumenului si fratilor ca voiesc sa le dau icoana mea pentru a-i acoperi si ajuta, apoi intra in mare si paseste pe valuri, si atunci vor cunoaste toti buna voire a mea catre manastire."
Apoi toti monahii au iesit la tarm unde Gavriil a pasit pe apele marii ca pe uscat si s-a invrednicit sa ia in mainile sale aceasta icoana grea si de mari dimensiuni, pictata pe lemn. Pe tarm, monahii s-au inchinat icoanei cu evlavie si mare bucurie. Apoi cu cantari au dus-o in sfantul altar al bisericii manastirii.
In ziua urmatoare, insa, icoana nu a mai fost gasita in biserica! Cautand-o, au gasit-o pe zidul manastirii, deasupra portii centrale. Au adus-o in biserica, dar iarasi au gasit-o la poarta. Acest lucru neobisnuit s-a intamplat de mai multe ori, pana cand nedumerirea monahilor a fost dezlegata de Preasfanta, care i-a aparut in vis egumenului, zicandu-i: "Spune fratilor sa nu ma mai deranjeze de acum inainte, pentru ca eu nu doresc sa fiu pazita de voi, ci eu sa va pazesc pe voi, nu numai in viata de acum, ci si in cea viitoare. Si sa nadajduiasca in milostivirea Fiului meu si Stapanului tuturor toti monahii traitori cu evlavie si frica de Dumnezeu in muntele acesta virtuos. Acest dar eu l-am cerut de la El si iata, va dau voua semn: cat timp veti vedea icoana mea in aceasta manastire, harul si mila lui Dumnezeu nu vor lipsi de la voi."
Monahii s-au bucurat de toate acestea si apoi au zidit un paraclis aproape de poarta manastirii, unde au pus aceasta icoana facatoare de minuni, care se afla in acest loc pana astazi. Datorita acestei intamplari, icoana a primit numele de "Portarita".
Iasmin, mama de strengar de 8 anisori
Iasmin08 spune:
Ana scumpa, eu am realizat ca este vorba despre o persoana reala pe care ai cunoscut-o. Dar nu stiam cum sa numesc ''povestirea'' ta, caci nu am zis cuvantul acela (povestire) ca si cum ar fi un basm, ci ca si cum ne povestesti din viata ta reala. Ma bucur nespus ca ai intalnit o astfel de persoana. Eu stiam ca toti cei care picteaza icoane trebuie sa posteasca si sa se roage intens. Chiar am auzit la TV o maicuta povestind ca vin diverse persoane care ii cer sa le picteze o icoana sau alta. Ei bine, cei care nu au credinta si evlavie, doar cer icoana asa de dragul de a avea ceva pictat de ea, icoana pentru ei merge greu si e seaca. Desi la sfarsit este frumoasa, ii lipseste parca ''ceva''. Diferita este insa pictarea icoanei pentru cineva care chiar isi doreste cu sufletul icoana. Zice maicuta ca parca s-ar picta singurica... lucrul merge usor si la sfarsit icoana pare desavarsita, de parca nu i-ar mai lipsi nimic. Asta arata ca cea care ppsteste, e in comunicare in duh cu cel ce i-a cerut icoana, dar si cu sfantul/sfanta respectiva.
Asa cum si cei care nu cred cu adevarat in Sfanta Impartasanie, dar se cumineca, la ei, fuge harul si e ca si cum ar manca paine obisnuita, nu sfantul Trup.
Inca suntem mici in duh si nu ne dam seama cata legatura este intre noi toti, cei care ne impartasim din Potir, cat de mult suntem legati.
Despre asta povestea nespus de frumos Maica Siluana (parca) in ultimul nr. al revistei "Lumea monahilor"
Iasmin08 spune:
"(…)Reporterul: Maica Siluana, nu as vrea sa va las sa taceti chiar acum, va mai provoc doar cu cateva intrebari si daca tot am vorbit de lucrarea aceasta a mintii si a noastra cu mintea noastra, ce poate sa faca omul care si-a constientizat realitatea (iadul) ca sa-si pazeasca pe mai departe mintea sa nu se inraiasca mai tare, sa nu faca experienta raului si a rautatii mai departe?
Maica Siluana: Din nou spun ca daca ajungem pana acolo, greu vom mai cadea. De cazut cadem mai rau doar daca ne-am oprit undeva pe cale in drumul spre iadul nostru. Trecem de o vama, de doua, de trei si pe urma vazand ca suntem ‘’vrajitori’’, ne ridicam ingroziti si zicem: “trebuie sa gasesc pe cineva mai rau ca mine”, sau “trebuie sa distrug aceasta omenire care este atat de violenta”. Ajuns acolo, in adancul rautatii mele, se intampla ceva eu devin una cu toti oamenii rai, este ceva atat de cumplit, nu poate fi vorbit, nu poate fi explicat.
(…)Cand ai gustat iadul acesta in tine si nu-l mai proiectezi pe ceilalti, nu mai poti sa uiti si nu mai poti decat sa-L cauti pe Dumnezeu. Si cum uiti sa zici “Doamne miluieste-ma”, “Doamne ajuta-ma”, cum napadeste groaza aceea in tine. Din nou o vezi in tine pentru ca te uiti la celalalt care face ceva rau si simti inauntrul tau ca noi suntem una cu acea persoana. E ceva fizic, trupesc, carnal, nu ceva metafizic. E cumplit, in mine nu exista aceasta nevoie, intelegeti, nevoia de a iubi vine din afara mea.(…)"
Fragmentul este din interviul luat Maicii Siluana si publicat in revista "Lumea monahilor" nr. 35, mai 2010.
nikole spune:
Iasmin ce poveste frumoasa multumim ca ai impartasit-o cu noi...
As fi luat o gurita de cafea de la tine, dar la mine e 2:09 a.m...e cazul sa merg langa pitici , ramane pe cand m-oi trezi..
citeam mesajele dictate de Iisus, Vassulei ...pasajul cu Rastignirea este absolut infiorator......
e tarziu la mine, ramaneti cu bine, abia astept sa va citesc cand ma trezesc
Nikole, mami deAlbastrel/Kevin Alexander(4.08.2007) si Albastrica/Luana Maria(1.04.2010)
SA-L AJUTAM PE ANGELO
marinush spune:
Iasmin, minunata povestea, intamplarea
Tot citind la voi despre Maicuta Domnului, mi-am amintit ca asta-vara am luat o carte de la manastirea Turnu, cu minunile Maicii Domnului, si n-am apucat s-o citesc. Va multumesc!
mamabear spune:
Neata, dragelor!
Eu mi-am facut o cafeluta (fara cofeina) si am intrat in fuga pe aici, ca nu-mi vad capul de treaba. M-am trezit de la 6 sa-l pregatesc pe cel mare de excursie (petrece doua zile cu clasa, in tabara Muncel).
Ieri, la noi a fost furtuna si n-am avut curent cateva ore, nici apa (avem hidrofor), iar netul a venit abia seara. Acum sper sa doarma bine micul mare sef (ca s-a trezit si el la 6 ) si sa pot macar sa frec baile si sa fac ordine la parter pana se trezeste; restul, in tura urmatoare de somn :). Sunt asa de agitata... Pe de o parte nu-mi ajunge timpul sa-mi fac treburile, si pe de alta parca nu mai trece sa vina odata sotul acasa .
Fug la treaba si mai intru pe aici daca am timp, cu postari la subiect .
Va imbratisez pe toate si va doresc o zi minunata!
b.nica spune:
Stie cineva unde se afla aceasta pictura cu Maica Domnului?
http://3.bp.blogspot.com/_dAtacKSeJB4/SSdINOSJx2I/AAAAAAAAAAM/w9yf_0aqt2o/S220-h/IMG_2426aa.jpg
Eu am o icoana cu o reprezentare asemanatoare si multa vreme nu am inteles ce reprezinta pana cand am vazut intamplator aceasta imagine.
Pe net am vazut o asemanare cu icoana Maicii Domnului numita "Znamenie".