Din trandafiri...
Raspunsuri - Pagina 2
Darria spune:
Citat: |
citat din mesajul lui alintaroma Noi trandafirii ii uscam si apoi sareau petalele singure si doar petale uscate aruncam pur si simplu sa infuzeze ceaiul de menta, tei, sunatoare orice alta planta ce ne placea noua. Si dadea ceaiului o aroma deosebita. Anyway mie si sore'mii ne placea tare mult si tinjesc dupa aroma aia. |
Te rog, vrei sa-mi spui cum uscai trandafirii? la soare pe hartie? Dupa uscare in ce depozitai petalele uscate? punga hartie/ panza sau borcan? la temperatura camerei sau frigider?
Stii cumva cum se usuca bucatile de capsuni pt. ceai?
alintaroma spune:
Darria, ii uscam ca orice alta planta de ceai. Adica ii asezam pe coala de hirtie intr-un singur strat si ii lasam asa intr-o camera pe masa. Fiind vara se uscau treptat desi ii mai verificam din cind in cind sa ne asiguram ca se usuca si nu prind mucegai. La soare nu am uscat niciodata dar cred ca poti incerca.
Tin minte ca plantele medicinale care eram obligati sa le stringem pentru scoala, fiind cantitati mari le urcam in podul casei si le intindeam pe hirtii la uscat. Ca acolo era o caldura turbata . Si aerul era uscat.
Edit ca am uitat sa scriu ca ii pastram in pungi de hirtie la intuneric in camara. Camara era doar racoroasa dar nu foarte rece. Nu stiu sa zic exact cam ce temperatura aveam ... dar oricum nu puteam pastra mincare ci doar conserve, etc ...
Despre uscatul capsunilor nu stiu ... dar probabil ca o poti face asa cum am vazut pe un blog ca uscau legume pentru facut "delicat" in casa. Legumele taiate felii medii de groase intinse in tava si uscate la cuptor la foc mic. Daca gasesc cumva linkul il pun mai tirziu.
Darria spune:
Alintaroma: multumesc pt. explicatii Sper sa gasesc trandafir pt. dulceata.
Nu mai pierde timpul cautand linkul despre uscatul legumelor in cuptor. Citisem si eu dar am uitat. Multumesc ca mi-ai amintit. O sa incerc, sa vad ce rezulta.
b.nica spune:
De Trandafirata ati auzit?
Am savurat-o in copilarie dar din pacate matusa care o facea nu mai este,.
Am dat cautare si se pare ca se face ca Socata dar nu se spune nicaieri care este proportia apa/petale.
flo1980 spune:
Facea si mama cand eram copila...la un borcan (de sticla) de 10 l punea 2 pumni mari de petale de trandafir, crude sa zic asa, deci nu uscate. Folosea petale si albe si rosii si sucul capata o culoare roze
_
Are mama 2 baieti: un fulgulet si un pepenash!
b.nica spune:
Trandafirata mea este la fermentat.
Daca iese buna am sa va stric manierele pt. ca o sa ajungeti sa panditi si sa furati trandafirii de dulceata!
Vreau sa va spun ca aroma trandafirului de dulceata este inconfundabila si nu cred ca pot fi inlocuiti ca bautura naturala(la puisorii mei am pus zahar brun si ma gandesc sa incerc cu miere!)racoritoare si usor acidulata,de "frumosii" din gradina!
Sa nu uitati,zonele de prindere a petalelor,cele albe,se taie cu forfecuta(altfel amarasc dulceata,siropul sau trandafirata),toata dimineata asta am facut!
carina spune:
Apa de trandafiri: http://dulcisinfurno.blogspot.com/2010/05/acqua-di-rose.html
People are always blaming their circumstances for what they are. I don't believe in circumstances. The people who get on in this world are the people who get up and look for the circumstances they want, and, if they can't find them, make them. ~G.B. Shaw
Zero toleranta pentru lipsa de toleranta fata de un copil!
Anda si Carina (deja domnisoara)
http://andaoana.wordpress.com/
http://flickr.com/photos/32304863@N04/
b.nica spune:
Ce ma fac!Trandafirata mea este f. parfumata dar nu este acidulata neam!
In plus,da semne ca daca o mai tin asa da in alte "miresme"!
Este bine sa o fortez un pic acum cu putina drojdie,sau o stric mai rau?
ML spune:
Carina, ai pe blog niste postari pline de poezie iar fotografiile sunt deosebite!
Multumesc si pentru reteta de apa de trandafiri.
Pana la urma renunt (nu mai explic de ce, este prea lunga povestea), dar pastrez sugestiile voastre pentru anul viitor .
Si, da, ai dreptate, Mik, trebuie sa fie un tip de maces (Rosa multiflora, numai asta se catara pana la 5 m in copaci).
Alintaroma, am pastrat cateva petale de la... maces, le voi folosi la ceai. Pana la urma ai cumparat trandafir?
Ah, mi-ai amintit de casele bunicilor, mi s-a incalzit sufletul .
Bnica, ce ai facut cu trandafirata? Si eu patesc la fel cu socata, dar, sa zic ca dupa ce o pun la frigider incepe sa se aciduleze. Poate mi se pare, oricum ne place mult.
La tzara americana (poze)
b.nica spune:
ML,am rezistat tentatiei si cam in a 5-a zi a inceput sa se aciduleze,am pus-o in sticle cu dop la frigider si pot sa spun ca ...s-a dus toata intr-o clipa!
data viitoare am sa pun totusi putina drojdie si ceva mai putin zahar pt. ca eu pus compozitia de la socata si a iesit cam dulce.