Din trandafiri...
Ce faceti bun din trandafiri? Cresc pe aici niste trandafirasi salbatici si chiar sunt parfumati, as face ceva mai simplu, mi-e cam teama de dulceata.... Ma gandeam la un fel de limonada, cam ca socata, tinuta afara la soare, poate serbet sau sirop... Ce ziceti?
Caut idei, eventual retete.
La tzara americana (poze)
Raspunsuri
alintaroma spune:
ML cum tot umblu pe la nurseries this days sa caut floricele pentru gradina, chiar ma gindeam ca pina acum nu am vazut niciodata trandafiri pentru dulceata. Uneori mirosind tufe de trandafiri am nostalgii gindindu-ma la dulceata de trandafiri facuta de mama.
Noi aveam o tufa mare de trandafiri roz speciali pentru dulceata si asa cum spuneam, mama facea dulceata, peltea si apoi inspre sfirsitul verii cind nu mai aveam flori sufieciente le culegeam, le uscam si iarna parfumam ceaiurile O minunatie ieseau!
Din pacate cam atita stiu eu ... de bauturi racoritoare nu.
ML spune:
, nu m-as fi gandit la parfumarea ceaiului (am sa incerc).
Ce este pelteaua, de fapt? Cred ca o singura data am mancat de gutui si nu prea mi-a placut, dar nici dulceata de gutui nu ma atragea, asa ca nu stiu pe cine sa dau vina.
Iar dulceata de trandafiri am luat numai de la magazin. Parca se face greu, sau ai nevoie de ceva straniu de adaugat pe acolo??? Iar trandafirii cum sa fie ca sa-i pui in dulceata? Astia sunt mititei tare, parfumati, dar petalele sunt delicate, cred ca nu merg... Uite-i, asa arata:
http://s100.photobucket.com/albums/m10/40ML/La%20tara%20americana/?action=view¤t=100_6814.jpg
, tu nu ai pe acolo (am inteles ca i-au adus din Japonia pt. garduri vii de ingradit vacile; apoi au navalit peste tot, cresc pana si in copaci, n-au mai putut scapa de ei...)?
Fetita a adunat ieri o tona, i-a indesat intr-un borcan, a turnat apa peste ei si cica si-a facut apa de trandafiri, de fatza .
Ma mai gandeam la crema de tort sau petale cristalizate (cu zahar, ca violetele/toporasii), eventual ca si coaja de lamaie (pastrate petalele in frigider cu zahar pe deasupra, parca am citit pe undeva sau am visat )
La tzara americana (poze)
alintaroma spune:
ML pelteaua cred eu ca e facuta din fiertura de fructe strecurata si fiarta din nou cu zahar pina se obtine o masa jelatinoasa, mai groasa si viscoasa decit mierea, cam asa ceva . Deci probabil ca nu ti-a placut cea de gutui pentru ca nu iti plac gutuiele dar daca trandafirii iti plac ...
Trandafirii din poza eu cred ca sunt macesi. Deci vei avea la toamna macese care le poti folosi tot pentru dulceata/gem si uscate la ceai. Noi trandafirii ii uscam si apoi sareau petalele singure si doar petale uscate aruncam pur si simplu sa infuzeze ceaiul de menta, tei, sunatoare orice alta planta ce ne placea noua. Si dadea ceaiului o aroma deosebita. Anyway mie si sore'mii ne placea tare mult si tinjesc dupa aroma aia.
Uite cum arata trandafirii de dulceata (hai ca este si reteta acolo :))
http://www.in-familie.ro/dulceata-de-trandafiri/
Asa o facea si mama. Doar ca noi alegeam petalele de trandafiri taindu-le virful mic alb. Caci mama stia ca amaraste dulceata, acum nu stiu cit era legenda si cit adevar.
Ingredientul straniu cred ca e sarea de lamiie ca nu stiu daca se gaseste aici dar se poate comanda in RO LOL
Inventiva fata ta ... apa de trandafiri
Ca ai amintit tu de flori cristalizate pentru ornat prajituri sigur am citit si eu undeva pe net despre tehnica asta, in preumblarile mele dar nu mai tin minte exact unde si cum. Am avut asa un deja vue ... sper sa nu fie doar in mintea mea
Noi aici nu avem ... si drept iti zic ca nici prin padure nu am vazut macesi ... poate nu am umblat eu destul :)
PS tare drag mi-e sa ma uit la pozele tale, sunt minunate
ML spune:
Gutuile imi plac, dar crude, cu zahar pe deasupra.
Tu ai mancat "miere" de papadie? Nu stiu de ce, imi inchipui ca tot pe acolo trebuie sa iasa pelteaua, dar cu alt gust, asa-i ?
Neaparat am sa fac ceaiul asa cum spui, multumesc! Stii ca initial l-am luat drept maces? Am vazut totusi ca pe NET il numesc rose (parca multiflora sau mountain...). Este adevarat ca lasa in urma niste bobite f. mici, rosii, acrisoare ca macesele. Da' ce-o avea daca mananc si florile? Oare la dulceata de macese nu se desfac boabele si se scoate puful? Asta nu pot sa fac, sunt prea mici...
Tare frumoase pozele din blog! Da, pare multa munca, cam multa pentru floricelele mele. S-ar putea sa fie vorba despre sarea de lamaie. Succes, poate gasesti trandafiri de dulceata!
Revin daca pun de o socata... trandafirata... sau altceva mai indraznet.
P.S. Multumesc
La tzara americana (poze)
ML spune:
Alintaroma, am capatat curaj pentru dulceata/gem , merge si cu lamaie. Si, da, mama ta are dreptate, se taie partea alba. Eu am s-o las. Aici este reteta cu lamaie:
http://catalinakolker.blogspot.com/2009/10/rose-petal-jam.html
Grecii mananca impreuna cu iaurt, trebuie sa fie tare buna!
Mai creste pe aici un trandafir salbatic, mai mare si mai frumos (nu stiu insa daca miroase), ROSA RUGOSA, poate dai de el:
http://journeyseeds.typepad.com/.a/6a00e54ee273f38834011570f2e4b1970b-800wi
La tzara americana (poze)
alintaroma spune:
Citat: |
citat din mesajul lui ML Gutuile imi plac, dar crude, cu zahar pe deasupra. Tu ai mancat "miere" de papadie? Nu stiu de ce, imi inchipui ca tot pe acolo trebuie sa iasa pelteaua, dar cu alt gust, asa-i ? Neaparat am sa fac ceaiul asa cum spui, multumesc! Stii ca initial l-am luat drept maces? Am vazut totusi ca pe NET il numesc rose (parca multiflora sau mountain...). Este adevarat ca lasa in urma niste bobite f. mici, rosii, acrisoare ca macesele. Da' ce-o avea daca mananc si florile? Oare la dulceata de macese nu se desfac boabele si se scoate puful? Asta nu pot sa fac, sunt prea mici... Tare frumoase pozele din blog! Da, pare multa munca, cam multa pentru floricelele mele. S-ar putea sa fie vorba despre sarea de lamaie. Succes, poate gasesti trandafiri de dulceata! Revin daca pun de o socata... trandafirata... sau altceva mai indraznet. P.S. Multumesc La tzara americana (poze) |
ML, cum sa nu cunosc faimoasa miere de papadie , vreo citiva ani la rind am cules , copii fiind si mama facea mierea . Ei pelteaua e putin mai viscoasa decit mierea de papadie. Dar nu ai pierdut nimic. Oricum eu nu as mai face acum ca mi se pare ca e doar pure-sugar si cu ceva arome ... mai bine dulceata/gem ca macar ai si fructele .
Deci nu-i maces dar seamana . La macese nu stiu daca scoti puful, ori ba ca nu am facut dulceata niciodata ... am papat doar cumparata. Dar tind sa cred ca da .
Mie nu mi se pare asa multa munca cu dulceata de trandafiri. Regula e sa culegi florile intr-o zi insorita sa fie uscate si desfacute dar inainte de a se trece . Floarea trebuie sa fie parfumata si petalele roz perfect, fara pete maronii sau semne cum ca ar fi trecute. Apoi se alege floare , cu floare scotind toate petalele o data si taindu-le partea alba cu foarfeca. Mama le freca apoi cu sarea de lamiie si daca nu avea sufieciente pentru o tura de dulceata le pastra asa intr-un borcan la rece pina mai inflorea o serie. Apoi facea dulceata.
Doamne cite minunatii mai ieseau din miinile ei si ce inventiva mai era, chiar asa fara internet . Si acum ma doare sufletul ca multe retete si secrete s-au pierdut si din pacate nu mai am pe cine intreba
Probabil doar din nostalgie am tot cautat trandafirasul pe la nurseries , ca nu stiu cit de mult tinjesc de fapt dupa dulceata
Tare mult as vrea sa aflu denumirea stintifica, poate asa am sanse sa il gasesc undeva. As avea un loc rezervat pentru el fix in spatele curtii .
ML spune:
S-ar putea sa fie cel de aici, poate ai norocul sa dai peste cineva invatat la nursery si te lamureste. Trandafir de Damasc (am gasit cu greu o reteta in engleza care sa mentioneze denumirea si in latina, asa ca banuiesc ca stie ce stie persoana respectiva. Ha, ha, n-am nici o zdranganeala cu denumirile in latina sau nu, ma pasioneaza doar):
http://en.wikipedia.org/wiki/Rosa_damascena
La tzara americana (poze)
alintaroma spune:
Eu am intrebat la gradinarese si Valentina mi-a spus ca se cheama Rosa centifolia. Si zice ea si de Rosa Rugosa de care pomeneai tu mai sus ... deci o fi mincabil si asta ? Dupa cea am dat cautare cu google pics la rosa centifolia e cam ceea ce stiam eu de acasa ... Am sa intreb musai data viitoare cind merg la nursery ... ca au inclusiv tei
carina spune:
http://www.andaoana.com/2009/09/17/ispahan-cake/
http://www.andaoana.com/2009/03/19/roses-and-creamy-minicakes/
Saptamana trecuta am facut compot de cirese parfumat cu trandafiri. O minunatie. Ciresele le-am folosit (o parte) in inghetata de cocos.
People are always blaming their circumstances for what they are. I don't believe in circumstances. The people who get on in this world are the people who get up and look for the circumstances they want, and, if they can't find them, make them. ~G.B. Shaw
Zero toleranta pentru lipsa de toleranta fata de un copil!
Anda si Carina (deja domnisoara)
http://andaoana.wordpress.com/
http://flickr.com/photos/32304863@N04/
Mik spune:
ML, ce ai pozat acolo sunt maceshe. Nu iese dulceata caci florile au petalele mai subtiri decit trandafirii de damasc (cei de dulceata) si ai mult mai putine petale.
Cred ca le poti culege si usca.
Mama punea in frunzele de sarmale cu sare pentru iarna cite o mina de petale intre frunze. era interesant.