Crestinismul si evolutia spirituala 11

Raspunsuri - Pagina 13

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns nikole spune:

Fetelor, revin imediat ce adorm copii, ptr ca e un pic de scris si acum nu am timp nici sa respir, mai am si musafiri, chiar m-au prins nepregatita, am citit, va multumesc

Crinuta, am primit

Nikole, mami deAlbastrel/Kevin Alexander(4.08.2007) si Albastrica/Luana Maria(1.04.2010)
"To born, to live, to die, to reborn and to keep progressing. That is the law"
Allan Kardec

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns b.nica spune:

Citat:
citat din mesajul lui Iasmin08

Aici este o culegere de pilde, fragmente din ce ne spun sfintii parinti, din predici, rugaciuni.
Asta inseamna evolutie spirituala!!! indiferent de ce crede unul sau altul.
Se dezbat probleme de aceasta natura (vezi botezul sau cununia sau Sfanta Impartasanie), se discuta despre modul cum interactioneaza femeile crestine cu problemele zilnice.
Faptul ca o mamica vine si spune ca ii sunt copilasii bolnavi si ca se roaga sa se faca sanatosi, asta este atitudine crestina in evolutie!!!!
Este modalitatea de a aduce credinta la viata, credinta nu e ceva sforaitor, discursuri adormitoare, ci ceva viu, transpus in viata, iar noi asta facem aici.

Cine este crestin, poate urmari problemele care se dezbat. Toata viata noastra este o evolutie duhovniceasca.

B.nica, m-ai intristat, te credeam altfel.....

Iasmin, mama de strengar de 8 anisori

Iasmin,departe de mine intentia de a fi malitioasa sau mai rau,ironica.
Am constatat un fapt care se intampla la oricare subiect care se intinde pe mai multe pagini,anume:se creaza un tipar in care sunt implicati cam aceiasi useri,ca intr-un club(sper ca nu este exagerata comparatia!)si prin discutiile cotidiene intervine o indepartare de la ideea initiala.
Eu pt. ca nu am participat la acest topic de la inceput,am remarcat aceasta detasare,detasare care este in defavoarea unei idei f. bune initial:aceea de a dezvalui cum realizam desavarsirea noastra spirituala,nu prin activitatile si problemele noastre cotidiene,ci prin modul in care meditam la cum intelegem si reactionam la evenimentele cotidiene cu care ne confruntam fiecare dintre noi in permanenta!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns columbiana spune:

B.nica, eu astept cu interes un subiect concret din partea ta pe tema imbunatatirii spirituale! aportul tau constructiv ar putea fi foarte interesant;
nici eu nu prea particip pentru ca ma simt mica rau in cunostinte si credinta, dar le citesc pe fete cu drag si interes!

http://forum.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=137759

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns nikole spune:

Buna fetelor,

nu despre mine este vb....eu nu intentionez sa renunt la religia mea, insa eu merg f des la biserica catolica, fac rozariul(este ptr mine cea mai profunda si complexa rugaciune), respect dogmele acestei doctrine, insa nu concord cu cateva dintre ele, foarte importante pentru ei, si deci...nu as putea astfel deveni un bun catolic.

Katya, dar de ce un ortodox care trece la catolici cade in anatema???
...doar nu trece la paganism, Doamne fere...
cine a spus asta??preotii o spun?
bazat pe ce??
Am sa intreb si eu preotul...

Este vb despre un cuplu, prieteni de-ai sotului, care ne-au vizitat zilele trecute, si care din vb in vb mi-au spus ca ar dori sa treaca la crestinism...de fapt mai mult sotia, el e oricum botezat catolic, insa nu e practicant.

Numai ca mi-a spus ca nu vor sa-si boteze copilul(are o fetita de 11 luni), i se pare corect ca ea sa-si aleaga singura religia la varsta maturitatii.

Nikole, mami deAlbastrel/Kevin Alexander(4.08.2007) si Albastrica/Luana Maria(1.04.2010)
"To born, to live, to die, to reborn and to keep progressing. That is the law"
Allan Kardec

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Ica 1975 spune:

Hristos S-a Inaltat!

Macrina, ce mai fac copii?

Nu te teme, mergi pe acest drum, cu aceste hotarari in inima si nu-ti va parea rau. E calea cea stramta si pentru a ramane pe ea trebuie sa nu fii singur. Insoteste-te cu fratii de un cuget, agata-te de Parintele duhovnic.
Da-mi minte sa fac voia Ta, Doamne!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Katya spune:

Adevarat S-a-naltat!

Tu ce mai faci,Ica?Ti-ai culcat copila?Si eu pe-ale mele.

Nikole ,o sa-ti raspund din amintiri,nu mai gasesc acum sursa,dar era sigur din par.Cleopa.
Oricum,atit Biserica Ortodoxa cit si cea Catolica sint biserici care mintuiesc pe om,deci cine e nascut intr-una sau alta e mintuibil.

Dar cea ortodoxa considera ca ea e Biserica adevarata,fondata de Hristos iar catolicii ar fi schismatici,deoarece au cazut sub neascultare si s-au desprins de Ortodoxie in 1054 cum bine stim.Si apoi din catolici s-au desprins protestantii citeva secole mai tirziu,care la rindul lor s-au tot divizat si iar divizat in neoprotestanti ,astfel ca din neascultare s-a tot cazut in neascultare.

De aceea Bisetica Ortodoxa se considera cea adevarata,dovada sta la urma urmei si Lumina pe care-o trimite Domnul exclusiv la ortodocsi si niciodata la catolici sau protestanti la Biserica Sf Mormint de la Ierusalim.

Important e ca cele 2 biserici au tainele,mai putin mirungerea intr-adevar pe care n-o au catolicii,in schimb catolicii au si ceva diferente notabile fata de ortodocsi:

-crezul "filioque"(din ce-am inteles eu Sf Duh n-ar purcede doar de la Tatal ci si de la Fiul,caz in care-am avea patrime si nu treime).
-prezenta si importanta papei
-purgatoriul
-imaculata conceptie a Fecioarei.

Daca esti nascut catolic,e bine de tine,dar daca esti nascut ortodox,n-ai motive practic sa treci la catolicism,de ce sa cazi in neascultare?Daca esti nascut protestant banuiesc ca ar tb sa fii iarasi mintuibil,ca n-ai nicio vina,asa te-ai nascut,dar rau e de cei care se leapada de ortodoxie si trec la celelelte confesiuni crestine.

Ba,Biserica,sinoadele decid care gen de pedeapsa se aplica cuiva(ca mai sint si afurisenia,nu numai anatema...

Draga Nikole,ti-am zis si eu ce stiu,sint efectiv ca fiecare dintre voi aici:citesc si eu si interpretez cu mintea mea...pina s-o scula mamabear miine sa ne spuna mai multe...multumeste-te si tu cu ce ti-am raspuns eu...ca azi nu mi-a tacut gura o clipa,se cunoaste c-a fost sarbatoare...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Iasmin08 spune:

Neata fetelor!
Si buna dimineata celor care vine cu pace aici.
Am vrut de mult sa va spun, cum este la noi sfarsitul Sfintei Liturghii.
Stiti cand iese parintele din Altar si citeste rugaciunea ultima (a amvonului), chiar inainte de binecuvantarea de sfarsit?

„Cel ce binecuvantezi pe cei ce Te binecuvanteaza, Doamne, si sfintesti pe cei ce nadajduiesc întru Tine, mantuieste poporul Tau si binecuvanteaza mostenirea Ta. Plinirea Bisericii Tale o pazeste; sfinteste pe cei ce iubesc podoaba casei Tale; Tu pe acestia îi preamareste cu dumnezeiasca puterea Ta; si nu ne lasa pe noi cei ce nadajduim întru Tine. Pace lumii Tale daruieste, bisericilor Tale, preotilor Tai si la tot poporul Tau. Ca toata darea cea buna si tot darul desavarsit de sus este, pogorand de la Tine, Parintele luminilor, si Tie slava si multumire si închinaciune înaltam, Tatalui si Fiului si Sfantului Duh, acum si pururea si în vecii vecilor.”.
La noi cand iese, toti alearga in jurul parintelui ca potarnichile. Cei ce ajung primii iau ''pelerina'' si o intind cat pot de mult, iar ceilalti care nu ajung la pelerina, atingu cu mana dreapta pe umar pe cei din fata. Si parca se face in jurul parintelui o pelerina vie, parca am fi toti puii in jurul clostii. Iar rugaciunea ma unge la suflet. Am vazut ca in alte biserici nu este obiceiul acesta, multora nu le place, dar mie imi place.

Hehe, am editat ca am gasit-o toata (pe de rost n-o stiu inca, dar o sa o invat de-acuma)

Mergi la inceput

Katya, eu nu cunosc conceptul imaculatei conceptii a Fecioarei, nu am citit nimic despre asta. Dar sunt parinti ortodocsi care spun ca Maica Domnului s-a nascut fara de pacat in sensul ca tatal ei era foarte batran cand ''s-a apropiat'' de mama ei Ana. Si ca nu s-a dus la ea si nu a avut dorinta trupeasca, ci a mers la ea indemnat fiind de Bunul Dumnezeu. Deci a fost ''fara patima'', de unde noi spunem ca nasterea ei a fost ''fara de pacat''. Dar asta am citit la preoti ortodocsi, nu catolici.

Acuma despre scindarea dintre ortodocsi si catolici, aceasta s-a facut datorita faptului ca biserica ortodoxa (o parte deci din Biserica) nu au dorit sa recunoasca autoritatea papala si introducerea lui Filioque in Crez, care ar spune ca Duhul Sfant purcede si de la Fiul, nu numai de la Tatal.
Ce se intampla. Dupa ce Apostolii au murit, aceasta putere a fost data mai departe. Intre Sfintii Apostoli nici unul nu a fost mai mare peste ceilalti. Dar cel care era papa a inceput sa ceara supunere de la restul, venind in contradictie cu ceea ce traisera Apostolii in care nici unul nu se considera mai mare peste ceilalti. De aici nerecunoasterea, care a mers pana la papa Leon al IX lea, unde s-a si produs ruptura.
Dupa aceasta ruptura, aparuta si datorita unr divergente teologice, Biserica catolica a inceput sa se indeparteze din ce in ce mai mult de cea ortodoxa, pentru ca cea catolica a dorit sa se muleze dupa oameni si sa vina in intampinarea cererilor lor, pe cand biserica ortodoxa nu face rabat si nici concesii, ci pastreaza aceleasi rugaciuni, si aceleasi canoane. (Amintiti-va chiar de ceea ce v-am povestit ca mi-a spus parintele duhovnic: Biserica ortodoxa nu face nici o schimbare nici in cele mici macar, cum este rugaciunea facuta pentru sfintirea mijloacelor de transport in care se spune ''sfinteste, Doamne, corabia aceasta". Ori daca un simplu cuvant nu a fost inlocuit, cu atat mai mult nu s-a inlocuit nimic in cele mari).
Chiar biserica catolica este cea care isi da de multe ori cu stangul in dreptul. Nu voi uita cum i-au interzis lui Padre Pio, care facea liturghia 4 ore, sa tina liturghie mai mult de o ora!!! Deci eu din ceea ce stiu, sunt extrem de multi preoti evlaviosi si in biserica catolica, si care simt in suflet credinta adevarata, dar sunt ingraditi si opriti chiar de superiorii lor.
Ar fi multe de zis, inclusiv ca la marea schisma din 1054, bisericile s-au dat anatema una pe alta.. Daca ar fi dupa asta, apoi toti ne-am duce in iad... Insa am inteles recent ca s-ar fi ridicat anatemile (stiu bine, mamabear?)

Mergi la inceput

b.nica, uite vezi, aici gandim diferit. Total. Eu nu consider ca evolutie spirituala inseamna discutii filozofice si invartit cuvintele pana cad lata jos. Ma scuzi, eu nu ma simt implinita spiritual asa. Si nu uita ca nefiind in manastiri, noi evoluam printre cratiti, sters copiii la fund, curatenia in casa etc..
Cat despre ce s-a vrut initial, de ce nu ma intrebi pe mine si pe Crinuta? Ca eu am senzatia ca nu ai priceput cam ce am vrut noi initial, ca noi am creat subiectul... Cred ca nu prea ai priceput ce am vrut noi...dar greseala nu e la noi, sa stii.

Pe mine chiar ma intristeaza ca fetele s-au si conformat, speriate cumva de postul tau sarac in vorbe de duh. Eu nu cred ca ele trebuie sa se dezica de faptul ca sunt mame in primul rand, si nici sa uite ca site-ul se numeste desprecopii, nu crestinism.ro.
Dar cred ca iti poti implini asteptarile in privinta evolutiei spirituale (care la fiecare este altceva, aminteste-ti de mama care considera ca nu exista evolutie spirituala fara Bach Beethoven etc) si in alt fel decat cernind cuvintele noastre, ca vad ca nu prea functioneaza...

Mergi la inceput

Nikole, iarasi m-am uitat la cele scrise. Si am vazut parerea prietenilor tai despre alegerea credintei de catre copil la maturitate.
Daca ar fi sa ma intrebi pe mine, asta e o prostie. Ca sa poata alege in perfecta cunostinta de cauza, ar trebui sa faca curs intensiv de istoria religiilor, sa se informeze asupra dogmaticii, ca sa poata alege.
Dar de fapt nu e asa. Si chesti asta este de la diavol, ca sa piarda cat mai multe suflete. Pai pana la 18 ani, copiii trebuie sa treaca mai intai prin adolescenta, cu pacatele ei, in care multi ajung de se drogheaza, isi incep viata sexuala ...samd.
Adica dupa ce sunt total pierduti, se asteapta sa aleaga in perfecta cunostinta de cauza? Asta o spun neaparat ateii. Adica daca sunt atei, sa creasca si copiii atei.
Ar fi de asteptat dupa o viata petrecuta in ateism sa treaca asa brusc si din senin la o credinta?
Sau cam cum ar trebui sa fie? Sa nu uitam, copiii fac ceea ce vad la adulti. Dupa ce ii inradacinezi o anumita idee, sa te astepti la o acceptare masiva a credintei mi se pare utopic.
Sa ne uitam la Biserica catolica: cate ore de catehism. Dar nu, sa ajunga adult si pe urma sa aleaga sa urmeze aceste ore de catehism, pe urma ore de catehism ortodox etc (ca sa fim politically correct, poi trebuia sa mearga si la cultul lui Isis care e orgiastic, stii....) Si la sfarsit, probabil catre sfarsitul vietii daca nu se pierde undeva pe drum, sa ''aleaga''.....
Asta-i iarasi din utopie si SF, si cum am zis, vine de la pierzatorul de suflete.

Mergi la inceput