Viata in Germania (60)
Raspunsuri - Pagina 5
Panseluta spune:
Na dann, ma bag si eu in tema si intreb altceva: pe ce criterii alegeti gradinita? Eu am in zona mea 3 Kita, inclusiv una la parterul casei unde locuiesc. Am insa o vecina cu fetita mica, lucrase in aceasta gradinita si mi-a spus ca ea nu isi duce copilul in aceste Kita din zona ca nu sunt bune. De ce, nu stiu...pe atunci nu m-a interesat tema. M-am mirat insa ca spune asa ceva. Gandeam pe atunci ca in afara de criterii de igiena (curatenie, mancare sanatoasa) la mai mult nici nu m-as putea astepta la o gradi de stat. Ma insel cand zic asta? Difera "programele" de la o gradi la alta, la unele se fac alte cursuri...sau cum? Vorbesc aici, desigur, de gradi de stat, nu de cele particulare.
pupici
helbi spune:
Citat: |
citat din mesajul lui Panseluta Na dann, ma bag si eu in tema si intreb altceva: pe ce criterii alegeti gradinita? Eu am in zona mea 3 Kita, inclusiv una la parterul casei unde locuiesc. Am insa o vecina cu fetita mica, lucrase in aceasta gradinita si mi-a spus ca ea nu isi duce copilul in aceste Kita din zona ca nu sunt bune. De ce, nu stiu...pe atunci nu m-a interesat tema. M-am mirat insa ca spune asa ceva. Gandeam pe atunci ca in afara de criterii de igiena (curatenie, mancare sanatoasa) la mai mult nici nu m-as putea astepta la o gradi de stat. Ma insel cand zic asta? Difera "programele" de la o gradi la alta, la unele se fac alte cursuri...sau cum? Vorbesc aici, desigur, de gradi de stat, nu de cele particulare. pupici |
Panseluza, la noi in Frankfurt a fost si va ramine mereu o mare pb locul la gradi, desi s-au mai construit citeva de cind a terminat fata mea. INSA daca ai 3 in zona, inscrie bb la toate 3. Eu am avut-o la 6 inscrisa, sora mea tot asa.....unele nici nu rasopund, altele itzi dau loc pina la 12 daca nu lucrezi (vorbesc exclusiv de Frankfurt, cazul meu si al sorei mele), altele itzi dau pin ala 14.........rar primesti din "primul" an pina la 16 sau 17. Nepotelul meu merge numai pina la ora 14, are 4 ani si ceva..........,mai mut n-au primit inca loc.
Exita aici gradi care nu au loc de joaca propriu, copii sunt scosi in diverse parcuri. Pt mine asta ar fi de ex. un criteriu de secetie.
Potzi intreba ce activitatzi se fac in gradi. INSA Muzikalischefrühbetreeung si Engleza ofera contra cost (cam 10 euro pe luna) multe gradi. La nepotelul meu au odata pe sapt. "Dans Ritmic", inclus in program/pret.
angiuta spune:
Panseluta sunt mai multe tipuri de gradinite: gradinite cu sistem deschis, adica nu exista o grupa fixa, in fiecare sala exista 1-2 educatoare si copii stau acolo unde le place mai mult, de ex.: camera de activitati, de papusi etc.; mai sunt apoi cele cu sistem inchis, copii au o sala si 1 educatoare (in Berlin o educatoare are in grija 8 copii, nu stiu daca peste tot e la fel).
Mai difera si programul: sunt gradinitele care respecta programa de invatamant a Landului, mai sunt Montessori, Waldorf ...
Personal consider ca gradinita ideala ar trebui sa fie o imbinare din toate aceste modele pedagogice.
Eu de exemplu nu sunt multumita de gradi unde merge Vladut pentru ca nu au foarte multe activitati, e adevarat ca e inca la grupa de cresa dar totusi...apoi la prima gradi unde a fost aveau multe activitati dar nu aveau destul personal, cand se imbolneaveau 2 educatoare era un haos total.
Cel mai bine e sa le vizitezi pe toate, sa-ti prezinte conceptul si cel mai important daca intanlesti acolo parinti sa-i intrebi daca sunt multumiti sau nu.
Angiuta, mamica lui Vladut (8 iunie 2007)
helbi spune:
La gradi la care a fost Bianca (o gradi pe linga biserica catolica) erau 20 copii in grupa si 2 educatoare la grupa. Gradi avea 2 grupe. Dimineata fiecare opil statea in grupa lui unde aveau diverse activitati. Dupa prinz, pt ca unii plecau deja la ora 12, ramineau mai putzini si atunci stateau unde vroiau ei (dar supravegheati in permanenta de 2 educatoare).
Dupa masa aveau o jumatate de ora de Ruhezeit, in care stateau linistiti si li se citea. Cei "mici" (de 3 ani) mergeau la somn.
De la ora 15 la 17 stateau in curte.
Aici gradi se plateste in functie de veniturile familiei. La fel si Hortul. Exista niste tabele asemanatoare cu ce a pus Aschiuza intr-unul din link-uri.
Amonar spune:
Adriana, felicitari pt fetita
DidiAlex, ce tarife faine aveti acolo! La noi in NRW, se calculeaza dupa venit si numarul de ore. Noi cadem in tariful cel mai scump In schimb sant multumita, sau poate nu am eu habar de ce trebuie sa fie gradi. Au activitati, au sistem deschis, sau pe verticala, copiii sunt la un loc indiferent de varsta. Pt mine e important ca are contact cu alti copii, ca aude limba in fiecare zi. De la 5 ani se incepe cu pregatirea pt scoala. Cu toate ca unii copii stiu mai multe de acasa deja. Ce nu stiue faptul cum si cand pot sa vad ce-i place, muzica, desenul, sportul. Ce fain era Palatul Pionerilor in Romania. Mergeai acolo si alegeai ce-ti placea. Exista asa ceva in Germania?
Si noi circulam noaptea. Al mic doarme, noi tragem tare si dimineata ajungem la Cenad. Pana la Timisoara nu mai dureaza mult si ajungem la destinatie. Noi putem sa dormim iar al mic e preluat de bunici
blackpanterro spune:
Multumesc fetele!
Si noi tot noaptea calatorim cand e vorba de calatorie lunga.
Cu kindergeld-ul...am primit niste hartii pt sot si Aidan,nu si pt mine, ce spun ca au primit un numar, nu stiu ce fel de numar e dar banuiesc ca e pt taxe.
Daca e asa atunci nu vom putea merge mai departe ca nu acceptam sa platim taxe in DE ca platim deja in State si asa vrem sa ramana.O sa aflu cand vine prietena mea la mine sa imi explice.
Vecina mea a primit si ea acte dar din nou sunt diferite de ale mele, ma tot minunez ce diferit e de la om la om ca si ei au acelasi statut aici doar ca ea e italianca.
Adriana 23+ Isabelle Marie si Aidan Alexander - 4 ani
A ticket to hell has never been funnier
Amonar spune:
citat din mesajul lui blackpanterro Daca e asa atunci nu vom putea merge mai departe ca nu acceptam sa platim taxe in DE ca platim deja in State si asa vrem sa ramana.O sa aflu cand vine prietena mea la mine sa imi explice. Adriana 23+ Isabelle Marie si Aidan Alexander - 4 ani A ticket to hell has never been funnier |
Adriana, nici noi nu platim taxe in Germania ci in Olanda. Legea spune ca nu este posibil sa platesti taxe in 2 tari concomitent. Nu cred ca asta e motivul. Probabil pe numele lui pt ca el are venit si nu tu. Daca imi amintesc bine, si noi am primit pe numele sotului el fiind cel care are venit. Eu zic sa mergi mai departe si sa lasi pe cineva sa sune acolo ca sa primesti explicatii.
Probabil vor dovezi ca platiti taxe in State. Si sotul a trebuit sa completeze formulare si sa duca dovezi de la statul Olandez cum ca primim de acolo partea de kindergeld ce ne revine din Olanda. Si cred ca si dovada de la serviciul lui. Oricum nu cei de la kindergeld hotaresc pt taxe, nu-ti fa griji.
blackpanterro spune:
Ar fain sa fie asa. Stiu ca nu putem plati in 2 tari dar sa nu aiba pretentia sa platim in DE si nu in US ca nu putem asa ceva.
Oare de ce a primit si Aidan numar? Are aceeasi scrisoare dar alt numar fata de al sotului.
helbi spune:
citat din mesajul lui blackpanterro Ar fain sa fie asa. Stiu ca nu putem plati in 2 tari dar sa nu aiba pretentia sa platim in DE si nu in US ca nu putem asa ceva. Oare de ce a primit si Aidan numar? Are aceeasi scrisoare dar alt numar fata de al sotului. Adriana 23+ Isabelle Marie si Aidan Alexander - 4 ani A ticket to hell has never been funnier |
Ce fel de numar este: Sozialversicherungsnummer? sau Rentenversicherungsnummer?
blackpanterro spune:
titlul zice asa
Zuteilung der Identifikationnummer nach 139b der Abgabenordnung(AO)
Apoi scrie ceva si spune numarul