Inca un caz
Raspunsuri - Pagina 9
balerrina spune:
Apropos de directori. manageri sau cum le mai zice. Mai multe persoane cu care am discutat mi-au spus ca ei cred ca in Romania e o mare criza de manageri care stiu sa conduca. Ca sa fii director "pe bune" de orice, cu atat mai mult de un spital, este o slujba foarte grea. Daca vrei sa o faci cum trebuie si nu doar de ochii lumii.
Managementul medical este foarte dificil si probleme din sistemul sanitar sune grele peste tot nu numai in Romania, insa din pacate la noi suntem inca proptiti in probleme de 'curatenie'. Ca pana la urma asta cu infectiile asta e, o problema de curatenie.
-- C.
AdiS spune:
Imi amintesc cazul in care un bebelus a fost ars de incubatorul in care a fost tinut. Atunci in prim planul presei a fost asistenta. Si atunci s-a incercat a i se diminua vina. In cazul din acest topic, directorul este cel care a fost adus in prim plan de catre presa.
Nu inteleg de ce trebuie sa se diminueze/micsoreze vina celui care ajunge in prim plan si devine public.
In ce priveste responsabilitatea, ma tot gandesc cum este in sistemul medical. Se fac evaluari periodice?
iulianm spune:
Citat: |
citat din mesajul lui XIO Iulia , n-am timp acum sa iti raspund dar te intreb si eu ceva Iti bati joc de mine? |
Nu, nu imi bat joc de tine. Tu vezi discutia in contradictoriu doar cu "huo&tio" si ? Ori crezi ca sunt asa de incrincenata ca nu mai vad hilarul din unele postari? Relax, e sfirsit de saptamina.
Citat: |
citat din mesajul lui XIO Tu chiar nu intelegi ca medicii romani pleaca in alte tari cu duiumul? Au fost articole intregi despre asta . Inteleg ca ti-e greu sa crezi ca n-ai dreptate , dar absurditatea ta e fara limite. Cum sa-mi ceri sa iti dau linkul in alta limba , nu tradus? Ce nu ai inteles? Sunt 4000 de posturi pt. medici catre alte tari. Nu ca spalatori de vase ci in domeniul sanitar , ca si medici. Ce anume doresti sa iti dovedesc? Ai uitat sa mentionezi daca te refereai la mine sau nu (vorbesc despre cele 2 categorii de studenti). http://www.zf.ro/eveniment/in-fiecare-zi-trei-medici-pleaca-in-strainatate-cum-comentati-5143806/ http://www.ziare.com/stiri/spitale/romania-ar-putea-ramane-fara-medici-in-cativa-ani-902180 "In ultimii doi ani, din Romania au plecat 5.000 de medici, potrivit lui Vasile Astarastoae, presedintele Colegiului Medicilor din Romania. "In Franta, Bulgaria, Olanda sunt multe solicitari pentru medici de familie. Acolo pot castiga intre 5.000 si 10.000 de euro pe luna. In Anglia, oferta este intre 5.000 si 8.000 de lire sterline, plus 5.000 de lire prima de instalare", a spus Astarastoae. Germania a recrutat 50 de doctori, Spania 30, iar Franta 19. Cele mai multe solicitari au provenit din Marea Britanie, respectiv 99 de posturi pentru medicina generala. De asemenea, exista si medici care au plecat in Afganistan, Africa de Sud si Irak. " Bineinteles pe langa cei care sunt deja medici si pleaca mai sunt absolventii de medicina care pleaca fara sa dea rezidentiatul. |
Eu inteleg ca pleaca cu duiumul (cum sa nu inteleg, fac parte din generatiile care au plecat masiv, aproape nu mai am colegi de claasa ori de facultate in RO) dar intelege si tu ca si din alte tari se pleaca. Nu-s astia din Romania cei mai cei, nici cei mai multi.
Atita ai inteles tu din mesajul meu?
E OK ca nu intelegi rationamentul meu, citindu-te inteleg si eu de ce specialitatea mea era marele cui la admiterea la medicina, cine nu stapinea materia respectiva avea sanse foarte slabe, aproape nule, sa intre. Asta pe timpul cind era concurenta mare si se pica cu succes cu medii foarte mari. N-ai raspuns la intrebaarea mea legataa de concurenta si mediile de intrare actuale, asa, cam de prin 2005 incoace. Sau macar in anul in care ai fost tu admisa, care a fost concurenta si care ultima medie inainte de a se trage linia?
Btw, nu am scris "de doua categorii de studenti", ia mai uita-te inca o data la multimile alea si la statementul meu. Poate te clarifici, si nu mai adaugi codite.
Ti-am cerut linkul in engleza pt ca asta e limba in care articolul a fost publicat initial. In o-ri-gi-nal adica. Wall Street Journal e publicat in limba engleza, nu e publicatie romaneasca.
Si inca o data, citind articole publicate in ziarele romanesti, despre evenimente intimplate aici (US), m-a izbit incorectitudinea traducerii (fie ca cine le-a publicat le-a tradus din presa americana, ori din ce a inteles de la CNN/ori alte canale nationale nord americane). Asa ca da-mi voie sa ma indoiesc de traducerea articolului mentionat de tine.
Ca sa fiu si mai clara asupra cine ce intelege, sloganul pus la a ta semnatura poate fi tradus/inteles in doua feluri:
- cel decent, cu referire la animale
- cel obscen
Te-ai gindit vreodata ca nu toata lumea intelege ca tu de fapt iubesti animalele
Asa ca lasa tu pe cei 19 medici plecati intr-o tara de 62 de milioane locuitori, ai 50 intr-una de vreo 83 milioane locuitori, ca-s efectiv apa de ploaie. Nu de asta se discuta aici.
Mai bine raspunde la intrebarile puse, e mult mai constructiv (si la subiect) pt toata lumea, si un exercitiu bine venit pt tine, viitor cadru medical, student ce se pregateste sa intre in sistemul asta, atit de criticat. Tu ocolesti intrebarile de baza si ramii fixata pe cele gen "vinzatoarele e impertinente, domne!".
AdiS spune:
Citat: |
citat din mesajul lui roxy se plimba microbii pe la toate spitalele, macar poate mai ia unu si de acolo...doamne fereste, dar te astepti la orice. |
Ar mai fi o optiune: Sa plimbe virusul de la CF2 si in spitalul/spitalele unde au fost trimise pacientele. Ma intreb ce masuri se iau cand ti se transfera un pacient de la un alt spital infestat. Cred ca exista niste protocoale destinate unor astfel de situatii si sper ca au fost aplicate.
XIO spune:
Balerina , asta mi se pare ca e partea trista la noi , directorii de spital nu sunt in masura sa isi faca treaba asa cum trebuie.
Cred ca ar trebui o persoana capabila sa managerieze extraordinar de bine toate problemele, sa aiba notiuni bine impamantenite atat medicale cat si manageriale.La spitalul din Tm din pacate nu am vazut sa fie cineva care sa corespunda descrierii , cu toate ca este un medic extraordinar care cred ca ar putea pune pe picioare spitalul.
Iulia , sincer , nu inteleg ce spui.
Ti-am dat linkul , spui ca nu e bine tradus. Ok , ce anume nu crezi ca e bine tradus? E foarte clara ideea articolului , si anume nr mare de medici romani care pleaca.
Spui ca stii foarte bine ca sunt multi care aleg strainatatea . Atunci ce anume mai doresti sa iti demonstrez din moment ce exact asta sustin si eu?
Tu ai spus ca sistemul universitar medical este la pamant , eu ti-am raspuns ca nu este dandu-ti drept exemplu nr. mare de medici romani care pleaca peste hotare. Nu am spus ca din alte tari nu pleaca, am spus doar ca sunt multi romani care lucreaza ca doctori in UE , prin urmare sunt bine pregatiti , ca nu ar angaja aia incompetenti.
Tu esti de acord cu mine. Case closed spun eu .
Referitor la partea cu studentii Cand faci o afirmatie ai macar taria sa ti-o recunosti. De ce ne ascundem dupa degete de 7 mesaje incoace? Te-am intrebat foarte simplu si clar : afirmatia ta se referea la mine sau nu? Nu-mi tine teoria chibritului , conjunctiilor sau a punctuatiei. Zi-mi simplu "da"/"nu".
Sunt foarte relaxata
Nu inteleg nici aluzia cu specialitatea ta si marele cui. Despre ce anume este vorba si de ce crezi rationamentul tau este undeva mult prea sus pt. pleava?
Nu ti-am raspuns la intrebare pt. ca eram la prietenul meu acasa si nu aveam timp de explicatii.Dar iti raspund acum cu mare drag.
Mediile de intrare depind de facultate. La medicina generala cand am intrat eu media cea mai mica a fost 6,9. O colega de-a mea era prima picata sub linie dar a intrat la fara taxa pt. ca erau cativa care dadeau admiterea a doua oara , pt. a se transfera de la raxa la fara taxa. Acea colega din anul 2 are bursa si o activitate practica mai mare decat 80% din studenti. La polul opus este un coleg care a intrat cu 9.8 si se cam taraste prin facultate.
Acum au mai crescut mediile.
La fiziokineto , cand a intrat prietenul meu a fost al 5-lea pe lista , cu 9,6, ultima medie a fost 8,7 sau chiar mai mare. In anul precedent ultima medie a fost 9,3. Pe atunci se faceau 5 ani de facultate , nu era colegiu ca si acum .
La stoma ultima medie a fost si este peste 8 , sa zicem 8,5.
Mai nou daca nu ai mediile bune treci de la fara taxa la taxa , poti trece inapoi odata cu cresterea mediilor.
Altceva ce sa iti mai spun?
Amonar , habar n-am daca exista , presupun ca da.
***Fur is for petting**
http:/www.4animals.ro/ajuta.html/
www.adoptiicaini.ro
www.adoptiipisici.ro
kiki31 spune:
Nu stiu Xio,unde or fi doctorii aceia despre care vorbesti tu dar din pacate trebuie sa te contrazic si sa-ti spun cu regret ca adevaratii medici sunt putini pe cale de disparitie as spune.Crezi oare ca daca termini medicina te numesti medic? Nu, medicina cere sacrificiu(inclusiv asistarea la nastere a unei infectate cu HIV,chiar si fara trusa speciala de care pomeneai),daruire si mult,mult studiu.Si cand spun ca medicii adevarati sunt putini nu vorbesc din filme,sa stii,am lucrat in spital si am avut ocazia sa cunosc destui medici"adevarati" care nu stiau ca unui leucopenic de exemplu nu-i scazi febra cu fiole de algocalmin care scade si mai mult nr.leucocitelor,ca unui pacient venit in garda cu hemoglobina mica ii trebuie sange,ca unui febril pe langa antobioticul pe care i l-a prescris trebuie sa-i mai scrie si un paracetamol sa ai cu ce sa-i scazi febra si exemplele pot continua.Sau sa-ti spun cum e sa fii schimbul 3 si sa ai noaptea o urgenta pentru care soliciti medicul de garda iar el iti da indicatii prin telefon pentru ca de e greu sate mai dai jos din pat dupa ce te-ai retras la camera de garda,sa-ti mai spun cum un medic de familie si-a trimis pacienta acasa spunandu-i ca nu conteaza ca are o suta si ceva de mii de leucocite ca ar fi problema daca ar avea sub limita minima(iar biata femeie era vaduva cu un copil de crescut,pe care nu a mai apucat sa-l vada mare),sau cum baiatul meu facea febra din cauza unei eruptii dentare iar pediatra lui fiinca nu a gasit cauza i-a prescris antibiotic zicand ca are rosu in gat,gat la care m-am uitat inainte sa merg cu el la consultatie si care se inrosise intre timp din lipsa de alta cauza(ca deh cum sa pleci din cabinet fara un diagnostic si antibioticul de rigoare),cum o pediatra de la spitalul de pediatrie imi zice ca bebelusul meu are citomegalovirus doar pentru ca i-a iesit ig G-ul pozitiv in conditiile in care igG reprezinta anticorpii nu faza acuta a bolii(iar lui i-a iesit pozitiv pentru ca i-a primit transplacentar),cum am pierdut doua sarcini dar nici unul din cei doi doctori "buni" nu si-au pus problema oare de ce?Si as putea continua dar ar fi prea mult de scris.Nu zic ,am cunoscut si medici adevarti dar te rog sa ma crezi ca imi ajung degetele de la o mana ca sa-i numar.
Iar in spitale problemele pleaca de jos si continua pana sus.Din pacate sunt putini cei care isi fac treaba asa cum ar trebui. La noi domneste lenea si nepasarea.Trist,foarte trist.Daca oamenii ar avea constiinta multe ar fi altfel,dar asa...
mihaela_s spune:
Eu lucrez aici la laboratorul spitalului. Modul de lucru aici e foarte bine organizat. De ex. avem liste de urmarire a muncii zilnice, saptamanale, de we, de noapte, etc. Unde fiecare persoana care munceste la partea respectiva(laborat. e impartit in "preluare de probe", biochimie, hematologie, banca de sange, etc) isi pune semnatura zi de zi pe ceea ce a facut. E obligatoriu ca toti cei care semneaza sa o faca cu pixul, hartille sunt tinute 10 ani la arhiva pentru ulterioare reclamatii. Ce se poate intampla...de ex. avem de calibrat si controlat zilnic anumite aparate. Daca eu am gresit ceva la partea de control, toate analizele din ziua aceea sunt compromise. Bolnavii primesc tratamente pentru niste boli pe care nu le au, pot face reclamatii. E raspunzator direct cel care a gresit. Seful nu stiu...din moment ce omul respectiv a fost scolit, urmarit pana seful si-a dat acordul ca e OK, poate lucra omul respectiv fara suprabeghere, stie ce are de facut(eu am stat cateva luni bune langa cineva, mai intai am urmarit ce face apoi incet incet am inceput si eu sa fac si m-au lasat singura...dar sub urmarire. Cand m-am simtit sigura si stapana pe mine, am acceptat sa semnez ca pot sa fac treaba respectiva si pot lucra singura, sefa deja stia cum lucrez). Nu, directorul spitalului de ex. nu are nimic de a face cu greselile din laborator. Nici macar sefa laboratorului nu are nimic de a face cu greselile angajatilor...e fiecare angajat raspunzator pentru munca si greselile sale.
E adevarat ca nu stiu pe partea medicala cum e...dar medicul/asistenta care a gresit e luata direct la verificat, nu se demite directorul spitalului pentru greseli ale personalului. Asta stiu sigur...
Eu cred ca organizarea din spitalele romanesti lasa foarte mult de dorit(pe langa altele mentionate de cei participanti la discutie). Ar fi foarte simplu de gasit persoana care nu a sterilizat aparatura/ustensilele pentru operatia/operatiile in urma carora pacientele s-au infectat. Daca o lista cu semnaturile persoanelor care pin aparatura la sterilizat ar exista in spitale si fiecare persoana ar semna la data si ora la care isi face/sau nu meseria, nu ar mai cazuri de dat afara directori de spitale. E parerea mea desigur...nu cunosc fisa de munca a unui director de spital, e posibil sa intre in atributiile lui si sterilizarea instrumentarului...
fii alaturi de Mihaita
vorbe de copil...
Hobby
calator de profesie
XIO spune:
Kiki , mie imi ajung pe 2 maini sa ii numar pe medicii mai putin pregatiti, in rest stu doar oameni foarte de treaba.
Probabil difera de la spital la spital , de la om la om , conteaza foarte mult omul in sine si nu meseria.
Stiu un anestezist care s-a infectat cu virus B de la un pacient caruia ii salva viata . Nu i-a ridicat nimeni statuie , omul era sa moara , a stat si in coma pt. ca a facut o forma urata de tot .Ba chiar cei care generalizeaza l-au jignit pe omul asta care si-a periclitat viata pt. un pacient.
***Fur is for petting**
http:/www.4animals.ro/ajuta.html/
www.adoptiicaini.ro
www.adoptiipisici.ro
iulianm spune:
Citat: |
citat din mesajul lui XIO Iulia , sincer , nu inteleg ce spui. |
Xio, nu ti-am cerut sa imi demonstrezi mie nimic, am pus citeva intrebari la care, cu exceptia uneia, nu ai raspuns. Cind ai sa raspunzi, am sa concluzionez si eu daca te incadrezi in ambele multimi, numai intr-una ori in niciuna. Pina acum am numai banuieli, nu certitudini.
Marele cui, ani si ani de-a rindul, a fost fizica. Cheia intrarii consta in capacitatea candidatilor nu de a memora pe de rost manualul de biologie, ci in talentul de a rezolva probleme, clar, rapid si la obiect. Listele erau pline de absolventi de mate-fizica. Intreaba medicii care au de la 35 de ani in sus, or sa-ti explice ei ce si cum.
Nu am facut niciunde afirmatia ca “rationamentul meu este undeva mult prea sus pt. pleava”. Ma chinui sa-ti explic propozitiile de dimineata, tu nici de “da-te mai incolo” nu faci efortul sa intelegi ce vreau sa spun. Poti sa te concentrezi pe intrebari si sa raspunzi fara alte divagatii si alambicuri, si mai ales, fara a-mi interpreta si rasuci afirmatiile?
Altfel, bag sama ca tu scrii aici si habar nu ai cum a evoluat sistemul medical in ultimii 25 de ani. Discuti de “la ce s-a ajuns” fara sa stii cum s-a ajuns si mai ales, de ce s-a ajuns. Adica ignori datele initiale, dar vrei sa rezolvi problema. Nu se poate asta, iti lipsesc termeni din ecuatie. Ecuatia asta cu lipsa de raspundere, cine-s vinovatii, masurile luate, imbunatatirea procedurii, indreptarea sistemului, cum s-a facut dreptate victimei, samd.
Iar numarul mare de medici care pleaca intaresc ideea ca sistemul e la pamint. Ca de aceea pleaca, nu de bine, ci de situatia la care s-a ajuns. Ca nu intrevad schimbari prea curind, ca s-or fi saturat de asteptat si sperat. Ei, si altii ca ei, buni in meseria lor, ori cu potential de a fi buni, din multe domenii. Si plecind, sistemul o sa ajunga si mai la pamint, si mai sufocant, si mai greu de schimbat.
iulianm spune:
Rufus, am si eu o intrebare, raspunsul tau m-a bagat in ceata. Spitalele nu au un director "de specialitate" (medic) si unul economic? Inainte asa era. Inclusiv la institutiile academice mari si la cele de cercetare. Aveau atributii diferite, cum spui si tu, munca lor era sa asigure bunul mers al lucrurilor. Ca pentru asta sunt platiti, nu?
Iar cel de specialitate era pus acolo exact pt supravegherea si conducerea personalului medical, absolventul de ASE cit sa inteleaga din complexitatea actului medical.
Deci, Xio, institutii mari, nu small businesses conduse de patroni. Diferenta mare.
Tu compari un infectarea unui pacient cu pioceanic sau arderea bebelusului cu scuipatul chelnerului in farfuria cu bors…?
Referitor la responsabilitate, cum scria si ballerina, exista instructajul la locul de munca si protocoalele. La orice nivel exista supraveghetori, incepind cu asistenta sefa si terminind cu directorul (care si asta raspunde cuiva, undeva sus, unde s-ar putea saa nu-l iubeasca nimeni ). In afara de a gasi vinovatii, se face si altceva? Exista ancheta care sa stabileasca cine a gresit, ce a gresit, citi au gresit, ce a generat incidentul, si mai ales, pt viitor, ce masuri trebuie luate ca asemenea situatii sa nu mai apara? Mie partea din urma mi se para mult mai importanta decit taiatul capetelor asa, doar de dragul existentei unei liste de vinovati.
Uite o harta de caz, fara victime, extrapolati voi pt spital. La baza piramidei, studentii si postdocii. Mergind in sus: profesorul/supraveghetorul, seful de echipa, seful de grup, seful de departament, seful de institutie. O gramada de sefi ((: Toata lumea are parte de instructaj la locul de munca, toate activitatile se fac pe baza de documente cu directive clare, aprobate si ras-aprobate&verificte, fiecare isi stie drepturile si indatoririle. Instructajul sus mentionat nu e “o data in viata”, are termen de expirare, fiecare angajat trebuie sa-l reia dupa o perioada de timp care nu depaseste 2-3 ani. Unul din astia micii se apuca si face o trasnaie, de capul lui, fara a se consulta cu nimeni, chiar daca a semnat si e perfect constient ca trebuie sa-i raporteze profesorului lui fiecare pas, pt a obtine aprobarea profesorului. Trasnaia = fara victime sau vatamari corporale, dar cu distrugere de instrumente si potential de vatamare (in conditii diferite). Profesorul neavind idée nici cu spatele de activitatea subalternului. Dupa eveniment, profesorul si seful de echipa dati afara. Seful de grup retrogradat. Ancheta declansata are ca scop principal explicarea greselilor, gasirea factorului declansator si punerea unui plan de bataie pt ca pe viitor asemenea situatii sa fie evitate; ca scop secundar: stabilirea vinovatilor, urmata de pedepse. Planul rezultat se implementeaza nu numai in echipa respectiva, ci in tot institutul.
Ideea principala ar fi ca e mai usor sa previi, invatind din greseli (proprii sau ale altora), decit sa apuci calea lui “lasa, ca poate merge, poate nu se intimpla nimic, poate nu ne prinde”.