Cu ce sa inlocuiesc pesmetul la gomboti?
Raspunsuri - Pagina 4
ML spune:
Macrina, asa e, grisul nu-l vreau din cauza glutenului.
Am in casa malai mare si mediu, Crista. Am sa-l pun pe cel mediu in procesor (rasnita nu am), desi ma indoiesc de rezultat (abia sfarama migdalele si altele mai tari). Nu stiu, s-ar putea sa fie vechi, organicu-i de vina si taranu' cu sofranu' de aici.
Da, ar trebui sa mearga briosele cu stafide.
Mihaela, samantana lichida e pt. pus pe deasupra nu pt. legatul compozitiei, asa-i? In copilarie ii mancam simpli, trebuie sa fie tare gustosi cu smantana (parca, parca, o data de mult, la Sinaia la restaurant i-am avut ca desert cu smantana si dulceata. Erau prajiti. Excelenti!)
Take joy! (poze)
crista-s spune:
n-ai smintina acrisoara ca in Romania ? sau n.ai deloc nici macar smintina dulce ??
- pentru prima smintina acra ca in Ro se amesteca smintina dulce cea din care se bate frisca cu zeama de lamiie ( dupa gustul tau) sau chiar cu 1-2 linguri de iaurt/ kefir /lapte batut daca altceva nu ai si lasi in bucatarie in borcan acoperit cu un servetel de pinza .. in citeva ore se acreste si devine smintina acrisoara de acasa si mai grosuta
- daca nu ai nici macar smintina asta dulce dar poate ai de unde cumpara frisca gata batuta eu zic (dar nu am incercat ins anu vad de ce nu ar merge) sa o amesteci cu lingura cu zeama de lamiie .. la final frsica se lichefiaza putin si va capata si gustul acrisor (ce-i drept putin dulce acrisor dar cum tu o vei folosi peste papanasi care oricum sunt dulci si oricum adaugi si dulceata nu vad de ce nu ar merge ).
mai demult am facut galuste cu prune cu aluat ca cel de eclere ( deci nu cu fain si cartof) si erau tare bune pe cuvint.. le am pe blog sub numele de gomboti caci eu asa le-am gasit si pina sa va citesc pe voi credeam ca gombotii se fac cu coca asta si galustele cu cea de cartofi
Deci se facea aluatul ca de eclere ( cel cu faina oparita si cu adaosul de oua, se lasa putin la racit si apoi se formeaza galuste cumplute cu prune, le arunci in oala cu apa sarata care clocoteste deja si le lasi pina se ridica la suprafata apoi le pui in pesmetul prajit cu zahar
deci cautind dupa reteta de eclere gluten free am gasit cu faina de orez ( e in italiana dar o traduc ) :
reteta nr. 1:
200 gr. apa
120 gr. faina de orez
80 gr. unt
60 gr. amidon de cartofi sau amidon de porumb (maizena)
4 oua
10 gr. zahar
sare
reteta n. 2
200 gr apa
200 gr unt
200 gr maizena
6 oua
sare
de pe site-ul www.celiachia.it
tehnica e cea cunoscuta : se pune apa la fiert impreuna cu untul si sarea cin untul s-a topit luam oala de pe foc si adaugam faina de orez sau maizena , amestecam cu telul in forma de para pina nu mai sunt cocoloase, punem iar pe foc mic de tot si mai amestecam 1-2 minute sau daca suntem ins tare ( eu nu) adaugam faina cit timp oala este pe foc amestecind mereu. Tragem oala de pe foc si adaiugam pe rind ouale .. cind primul ou s-a incorporat bine de tot in aluat adaugam si oul numarul 2 si tot asa pina incorporam toate ouale. Lasam aluatul sa se racoreasca cit sa putem pune mina pe el si luam cite o bucata pe cer o intidenm in palma, punem pruna intreaga, sau crestata cit sa ii scoatem simburele si umpluta cu zahar sau cu zahar si nuci si o invelim in aluat. Dupa ce am format toate galustele le aruncam in oala inalta cu multa apa care deja clocoteste, lasam focul mic si cind galustele se ridica la suprafata le scoatem se pot lasa insa citeva minute (1-2) in plus sa fiarba pentru siguranta . tavalite prin ce vrei tu pesmet de biscuiti gluten free si zahar sau altceva ...
din faina normala mie mi-au placut nu stiu insa cum sunt la guist cu faina de orez sau cu maizena ? sper sa fie bune ...
ML spune:
Crista, gasesc si smantana acrisoara si lichida si sunt bune. N-am cumparat insa, nu am in casa.
Interesante amestecurile tale, la fel retetele (chiar am pe undeva de la "Phillip" (Andreea) o reteta de eclere fara gluten si ies mereu f. gustoase, mi se pare ca seamana cu prima postata de tine, dar galusti nu am incercat). Imi pare bine ca ai amintit de maizena, ma intrebam ce este (gasisem o reteta de prajitura GF in franceza, imi era necunoscuta denumirea). Am sa trec pe blog sa vad gombotii/galustele .
Mihaela, nu ma uita (cand ai timp) cu branza ta cu kefir.
Uite, mai nou as vrea sa fac mascarpone in casa. Dar voi intreba separat, altadata, poate s-a incumetat careva. Asta ca tot ma invartesc prin branze...
Take joy! (poze)
mihaela_s spune:
Branza mea iese dulce si mie asta nu-mi place si nu are gustul acela de branza cum luam eu de la taranii din piata , parca e de plastic si scartaie putin intre dinti. E drept ca eu o fac din lapte 1.5% si kefir care e el acrisor...dar cred ca nu fermenteaza asa cum fermenteaza laptele acela de tara...Poate ar trebui sa iau lapte integral si sa incerc sa fac cum stiu eu ca se face la tara in RO(lasat cateva zile la prins si apoi dat in clocot) sau sa incerc numai din kefir.
Smantana lichida e pentru compozitie, dar daca branza e destul de moale nu te stresa pentru asta...mama de ex, nu punea .
Papanasi prajiti am mancat la cantina cum iti spuneam, in studentie...cu sos din acela dulce de smantana . Eu am incercat sa fac papanasi prajiti si nu mi-au iesit...ori amintirea celor studentesti e prea pregnanta. Dar cred ca e Ok sa faci sos de smantana si pentru cei fierti...mai ales daca pui umplutura in interior...noi ii mancam cu dulceata si atunci nu mai merge sosul de smantana...
Mascarpone eu cumpar , as cumpara si branza daca as gasi . Eu o fac din nevoie, dar uite ca asa impartasim impresii si nu pot decat sa ma bucur.
fii alaturi de Mihaita
vorbe de copil...
Hobby
calator de profesie
crista-s spune:
eu nu gasesc smintina acra ca in Romania pe aici asa ca m.am invatat sa o prepar singura, nevoia ne invata
Daca tu ai o reteta de eclere deja verificata poti si chiar e indicat sa o folosesti pe aceea.
ML spune:
Mihaela, de curiozitate am sa incerc si eu candva sa fac branza ta. Vad ca nicicum nu iese gustul de "acasa" . Eu pun lapte 2.0 %, nu stiu cat ajuta... Chiar asa, voi gasiti la magazin lapte etc. nepasteurizat? Mie de asta mi-e teama cu mascarpone facut in casa, mai toate sunt, din pacate, ultra pasteurizate.
Pana la urma i-am facut, au iesit... nu stiu cum sa-i descriu... buni la gust, dar se vede ca nu-i branza care trebuie. Am folosit reteta cu capsuni inauntru, unele au stat, altele au evadat , m-au cam necajit. Si am pus malai, mediu macinat, nu m-a deranjat deloc la gust si s-a si fiert in comparatie cu cous-cousul din anii trecuti. "Surpriza" a fost ca nu s-au scufundat deloc (am batut albusul separat si incorporat usor), cum ii puneau cum ieseau la suprafata! Asa ca nu prea am stiut cat sa-i fierb. Una peste alta au fost buni, dar parca mancai albusul din laptele de pasare . Asa ca ma opresc pt. o vreme si, vorba ta, am sa experimentez pe niste branzoaice .
Ei, Crista si eu care credeam ca traiesti in raiul mancarii in Italia !
Nu cred sa-i mai fac prea curand, de malai in compozitie am fost multumita, branza asta e de vina si ciudata, nu vezi ca a Mihaelei scartaie ?!
Take joy! (poze)
adinag spune:
Citat: |
citat din mesajul lui ML Adina, tu vorbesti despre cei cu branza sau cu aluat de cartofi? Take joy! (poze) |
Cu branza :)
Nu poti inlocui grisul de grau cu cel de "millet" sau "buckwheat" (nu stiu cum se numesc pe romaneste, am cautat pe engleza)?
crista-s spune:
da ... raiul mincarii traditionale din regiunea asta ... sunt groaznic de traditionalisti cel putin aici " pe sate" la oras e altceva
laptele pina si cel cre se vinde la dozator si care este pus acolo de taranii din zona desi scrie pe el lapte proaspat si ca e indicat sa il fierbi deci te las sa intelegi ca e crud de faot este putin pasteurizat .. cred ca prin lege nu au voie sa vinda chiar crud
daca mai fai alta data si nu se scufunda atunci socoteste 3 minute cam asta e timpul de fierbere in mod normal pina se ridica galustile
ML spune:
Adina, te admir , mi s-a parut tare greu sa invelesc capsunile alea. Scrie in reteta sa am mainile "moist". Le-am udat cu apa (poate trebuia sa pun ulei??), n-am vazut asa lipiciosenie de branza!
Millet este mei si buckwheat hrisca. Stiu si eu? De malai am fost multumita la cei cu branza iar pesmetul a iesit destul de bine din painea de casa. Dar mai vad...
Hmm, Crista, nu m-as fi gandit ca il pasteurizeaza daca pretind ca-i crud...
Multumesc, eu le-am fiert mai mult de 3 minute de frica malaiului (sa nu ramana tare).
Una peste alta, mi s-a intamplat cu papanasii ca la cheesecakeul facut in casa. Sunt mai buni a doua zi (consistenta se schimba nu mai sunt atat de fluffy), asa ca voi mai incerca, dar nu prea curand .
La tzara americana (poze)
adinag spune:
ML, nu ai de ce sa ma admiri deloc, eu de obcei ii "comand" la mama :D. Si Austria fiind tara gombotilor de tot felul, se gasesc si gata facuti, ba si bio ;).
Totusi abia astept sa fac si eu cu caise, cand va fi sezonul lor, ca sunt tare buni asa, si am de unde sa iau caise proaspate din gradina. yameee!!