un peste delicios
as vrea si eu o reteta, doua, trei de peste care se face la cuptor. dar sa fie delicios. (asa spune fiimiu!)
cumpar peste congelat, pus in tavita cu ceva condimente deasupra, dar....iar pe cel proaspat nu prea stiu sa-l prepar in asa fel ca sa-l manance copii.
cu recunostinta
ALEX, operatie pe cord!
BAZAR UNIC!!!
*********************
VREAU SA NU MAI FIU DIFERIT! MIHAITA
M-am nascut pentru succes!
Raspunsuri
EllaX spune:
Reteta este potrivita pentru aproximativ 750 g - 1 kg peste. Eu am facut-o si cu cod/macrou/merluciu file, si cu pastravi proaspeti.
Timp de "coacere"(in cuptor): aprox 20 min.
Ingrediente:
- 750 - 1000 g peste
- 100 ml ulei de masline
- zeama de la jumatate de lamaie
- dupa gust: sare, piper, ierburi aromatice:oregano+/- busuioc+/-rozmarin+/-salvie+/-cimbru+/-maghiran+/-usturoi sau praf de usturoi. Am scris cu +/- pentru ca aici este dupa gust, chef, posibilitati.
- 7-8 linguri apa.
Necesita tava (pentru cuptorul pe gaz) de aprox 30/20 cm - sau alt vas cu suprafata egala .
Se dezgheata pestele (daca e cazul) si se spala f repede. Nu se lasa in apa, isi pierde din gust.
In tava se toarna uleiul, zeama de lamaie, sare, piper, plante aromatice. Se amesteca toate. Pestele se tavaleste pe toate partile prin amestecul asta si apoi se lasa in tava. Se toarna - prelingandu-se pe peretele tavii, ca sa nu "spele" condimentele de pe peste - apa. Se da la cuptor, la aprox 180 grade C. Cam la 10 minute dupa ce ai bagat pestele la cuptor, se mai stropeste pestele cu zeama din tava, apoi inca o data la alte 5 minute, apoi dupa alte 5 minte se scoate. E important sa nu-l lasi mai mult timp, ca se usuca prea tare.
Ponturi:
- eu am masurat intr-o cescuta cat inseamna 8 linguri de apa si torn cu cescuta, ca sa nu mai numar de fiecare data lingurile;
- tava e bine sa fie numai atat ca sa fie "sos" (amestecul de mai sus) in ea, sa poti stropi pestele;
- se poate felia jumatatea de lamaie stoarsa si sa pui feliutele peste peste, in tava, si sa-l bagi asa la cuptor; arata mai bine , e si un pic mai interesant gustul;
- noi il mancam cu piure de cartofi/cu legume/cu orez cu legume. Ne place si mai mult daca facem un sos dintr-un pahar mare de iaurt cu o lingurita de mustar, cu oregano si busuioc, cu unu-doi catel(i)- de usturoi/doua lingurite de praf de usturoi si, eventual, jumatate de lingurita de miere (asta o adaugam rar).
- pentru cantitati mai mari de peste, aplica regula de 3 simplu pentru celelalte ingrediente.
kariguld spune:
Citat: |
citat din mesajul lui EllaX Am uitat: pofta buna! Eu zic ca o sa aveti, mai ales daca faceti si sosul... |
danke. am sa probez zilele astea reteta.
mai astept si altele.
ALEX, operatie pe cord!
BAZAR UNIC!!!
*********************
VREAU SA NU MAI FIU DIFERIT! MIHAITA
M-am nascut pentru succes!
Deus spune:
MERLUCIUS -trunchi, are doar coloana si se curata usor, se face repede si este oceanic macar ai sanse sa fie cat mai natural:-)
Al meu mananca peste asa f mult si cu mare placere.
In vasul de yena, pui pestii curatati,1/2 pahar de apa,ii sarezi si condimentezi cu ce doresti tu, pui pe fiecare peste cate o felie de lamaie si o crenguta de rozmarin si-l dai la cuptor. Din momentul in care fierbe il lasi maxim 20-30 min.
Noi la fel facem si puiul(pulpe) si iese deliocis doar ca puiul il las la cuptor cam 1 ora.
devii ceea ce practici
www.de-azi.ro
http://oscarfriends.wordpress.com/
Tot ce poti cumpara cu bani e ieftin! Erich Maria Remarque.
Candy spune:
Eu fac pastrav la cuptor cu felii de lamaie si portocala, o reteta f. simpla.
Cate 4-5 pastravi eviscerati, sarati si piparati si in interior si in exterior, dupa gust (ptr copii poti sa nu folosesti piper)- le umplu burta cu feliute de unt si felii rotunde de lamaie si portocala (cu coaja cu tot, pentru aroma). Pun si deasupra cateva felii de citrice si o bucatica de unt si ii impachetez in alufolie, iar colturile de ridic in sus, sa nu se scurga continutul. Ii bag in cuptorul preincalzit in jur de 40 min sau in functie de cuptor. O parte din unt se va scurge in "barcuta", insa noua de plac pestii astia, aromati si destul de moi si patrunsi.
God, if I can't have what I want, let me want what I have.
andacos spune:
kari,eu din experientza-tzi spun ca pestele care-l gasesti aici nu iese bun la cuptor!
Astept si eu insa sa vad ce idei tzi se dau,ca eu ce-am incercat nu mi-a placut!
Dana
buli spune:
Citat: |
citat din mesajul lui Deus MERLUCIUS -trunchi, are doar coloana si se curata usor, se face repede si este oceanic macar ai sanse sa fie cat mai natural:-) |
merlucius proaspat sau congelat?
www.youtube.com/watch?v=YhWZ7bpfQag" target="_blank">@
manon spune:
presupun ca pentru copil / copii cumperi filet de peste ca sa nu stai cu grija oaselor.
in cuptorul incalzit introduci un vas (de preferat ceva termorezistent) in care ai pus pestele bine acoperit cu rondele de ceapa, patrunjel tocat (din belsug) si un amestec de apa, ulei (nu-i musai sa fie de masline!!), sare, piper, putin rozmarin, zeama de lamaie, cat sa acopere pestele. pestele se face foarte repede si iti recomand sa nu-l intorci, nici nu-i nevoie. daca va place, se poate pune si niste usturoi pisat, chiar o rosie, doua, rondele. in max. 30 minute e gata (si in functie de cuptor!)
daca ai filet-uri mai groase le poti presara cu sare, piper, si poti pregati, tot la cuptor, un aranjament alcatuit dintr-o felie de cartof crud, taiata cam de dimensiunea bucatii de peste, peste care punem o felie frumoasa de ceapa,adaugam o felie generoasa de lamaie, apoi pestele, o felie frumoasa de rosie, prindem cu o scobitoare ca sa stea cum vrem noi si punem in tava unsa cu ulei. (eu folosesc hartia de copt pe care o ung intotdeauna cu unt. nu stiu daca e sanatos dar asa-mi place mie, vasul care intra in cuptor sa fie uns cu unt). acoperim cu o folie de aluminiu si...hop in cuptorul incins, cam 30-40 minute (ca sa se faca bine si cartoful).
mie imi place pestele a la grec, macrou, merlucius, scrumbie, chiar si crap (daca e mai mititel), intreg, fara cap si coada, acoperit bine cu ceapa, patrunjel, usturoi, eventual o foaie de dafin, poate o crenguta-doua de cimbru, ulei, felii de lamaie si suc de rosii.
lichid mai mult, cat sa stea bine pestele in sos cel putin 45 min.
Citat: |
citat din mesajul lui kariguld as vrea si eu o reteta, doua, trei de peste care se face la cuptor. dar sa fie delicios. (asa spune fiimiu!) cumpar peste congelat, pus in tavita cu ceva condimente deasupra, dar....iar pe cel proaspat nu prea stiu sa-l prepar in asa fel ca sa-l manance copii. cu recunostinta ALEX, operatie pe cord! BAZAR UNIC!!! ********************* VREAU SA NU MAI FIU DIFERIT! MIHAITA M-am nascut pentru succes! |
CorinaDani spune:
buna,
iata o reteta cu care nu am dat gres niciodata, iar invitatii si-au lins degetele
pestele (trunchi sau file) se pune intr-o tava la cuptor, presarat cu sare, piper, pun si cateva feliute de lamaie, foi de dafin, adaug ulei si putina apa, uneori mai pun si o jumatate de cescuta de vin alb dulce.
pana e gata pestele la cuptor, pregatesc urmatorul "sos":
o ceapa taiata marunt, calita in putin ulei
in functie de anotimp, adaug rosii taiate cubulete (proaspete sau de la conserva), ardei gras taiat bucatele, le calesc pana se patrund un pic
adaug pasta de tomate sau bulion, daca este cazul mai subtiez cu putina apa, pun piper, sare, cimbru, boia iute sau ardei iute taiat marunt (noi mancam mai picant, daca prepari pentru copii elimini piperul si ardeiul iute din reteta), mai las un pic sa dea in clocot, apoi adaug tot amestecul asta peste pestele din tava si mai las un pic la cuptor, sa se patrunda aromele
nu stiu daca felul acesta poarta o denumire, am inteles ca "seamana" cu plachia. iese mult mai gustos daca legumele respective sunt coapte pe gratar (la jar), iar pestele este facut tot la gratar (ca pentru saramura, de exemplu), apoi amestecate si lasate intr-o tava, tot pe gratar, numai ca este mai dificil ca "manopera".
pofta buna !
Corina - mami de printesa Lori ( 25.06.2007 )
"Oamenii eficienti sunt cei mai mari lenesi, dar sunt niste lenesi inteligenti" (David Dunham)
Deus spune:
Citat: | ||
citat din mesajul lui buli
merlucius proaspat sau congelat? www.youtube.com/watch?v=YhWZ7bpfQag" target="_blank">@ |
eu aici gasesc doar congelat, cumpar trunchi fiindca nu ma ajuta la nimic capul lui:-) si pe cuvant ca este delicios.
Copilul nu are treaba cu oasele fiindca merlucius are doar coloana de scos (f simplu) si acest lucru il fac eu pt el.
Noi nu folosim nici un fel de grasime la gatit, dar va spun ca asa cu lamaie si rozmarin, cu diverse condimente si in vasul de yena(aromele raman acolo)este delicios.
Va
devii ceea ce practici
www.de-azi.ro
http://oscarfriends.wordpress.com/
Tot ce poti cumpara cu bani e ieftin! Erich Maria Remarque.