Crestinismul si evolutia spirituala 5
Raspunsuri - Pagina 4
Iasmin08 spune:
Despre traditii legate de sarbatoarea de azi:
Traditia mai spune ca, in aceasta zi aducatoare de veste minunata, oamenii nu au voie sa se certe, fiind mare pacat: cine se cearta in ziua de Buna Vestire are necazuri tot anul.
In unele zone, pentru a avea roade bogate in livezi, pomii se amenintau cu toporul si se stropeau cu tuica. Tot acum, gospodarii din Maramures aduna lucrurile de prisos de prin curti si le dau foc. Ritualul, cunoscut sub numele Noaptea focurilor, e practicat la fiecare casa maramureseana, el durand pana dupa miezul noptii sau pana in zori. Fiind dezlegare la peste, se spune ca acela care gusta peste de Buna Vestire se va simti tot anul ca pestele in apa. In popor se mai spune ca pescarii nu au voie azi sa arunce mamaliga in apa, pentru ca mor pestii. De asemenea, este ziua in care este bine sa se puna pe pragul casei paine si sare pentru hrana ingerilor.
Iasmin, mama de strengar de 8 anisori
conchita spune:
Citat: |
citat din mesajul lui Iasmin08 Cat despre noaptea de Inviere, daca nu ai fost inca niciodata la ortodocsi, mergi macar o data la noi. |
bineinteles ca am fost. sunt ortodoxa.
oscilam intre biserica romaneasca, sarbeasca, ruseasca, greceasca...la care am fost si stiu cam cum ar fi, deci de-aia e cu dileme. bine ca mi-ati amintit de copti, ia sa caut.
Iasmin08 spune:
Uite, de aici: http://www.crestinortodox.ro/sarbatori/buna-vestire/buna-vestire-69628.html, am mai aflat cate ceva.
In genealogia Maicii Domnului pe care o face Sf Evanghelist Matei (parca), apar dintr-un lung sir de femei doar 4. Si acestea 4 mentionate, sunt tocmai cele mai pacatoase, cele sfinte au fost trecute cu vederea. Asta ca sa se arate ca si din firea noastra pacatoasa si cazuta, poate sa iasa mai tarziu un sfant. Niciodata n-am privit asa viitorul si copiii nostri in lumina asta. Dar iata ca la Dumnezeu toate sunt cu putinta.
Iasmin, mama de strengar de 8 anisori
mamabear spune:
citat din mesajul lui Iasmin08 Despre traditii legate de sarbatoarea de azi: Traditia mai spune ca, in aceasta zi aducatoare de veste minunata, oamenii nu au voie sa se certe, fiind mare pacat: cine se cearta in ziua de Buna Vestire are necazuri tot anul. In unele zone, pentru a avea roade bogate in livezi, pomii se amenintau cu toporul si se stropeau cu tuica. Tot acum, gospodarii din Maramures aduna lucrurile de prisos de prin curti si le dau foc. Ritualul, cunoscut sub numele Noaptea focurilor, e practicat la fiecare casa maramureseana, el durand pana dupa miezul noptii sau pana in zori. Fiind dezlegare la peste, se spune ca acela care gusta peste de Buna Vestire se va simti tot anul ca pestele in apa. In popor se mai spune ca pescarii nu au voie azi sa arunce mamaliga in apa, pentru ca mor pestii. De asemenea, este ziua in care este bine sa se puna pe pragul casei paine si sare pentru hrana ingerilor. Iasmin, mama de strengar de 8 anisori |
Pai, mai Iasmin, ce faci, vii si aduci in fata traditii pagane, pe care preotii se straduiesc sa la scoata din obisnuinta oamenilor?
Hai ca de data asta te iert, ca te-ai impartasit, dar sa nu se mai repete, ok?
Lasand gluma, chiar nu are rost sa vorbim tocmai noi de asemanea obiceiuri necrestine. Sa ne concentram pe cele crestinesti si pe stradania noastra de a ne mantui.
Sa incercam si noi sa ne lasam in voia lui Dumnezeu, asa ca Sfanta Fecioara : "Iata roaba Domnului. Fie mie dupa cuvantul tau!". Ce exemplu minunat de smerenie! Cam greu pentru mine, dar tare as vrea sa reusesc sa am macar un pic de smerenie.
Ca sa-ti raspund la intrebare , Iasmin, am terminat intr-un final mancarea , dar pana ce mi-am facut si pravila s-a facut ora 1 si cel mic a scancit toata noaptea, asa ca , acus, cand se culca, am si eu program de (daca ma lasa cei marisori).
Conchita, eu nu am nimic impotriva sa-ti trimit sau sa-ti trimita Iasmin fotografii cu mine, (dar ai grija sa nu te sperii, ca eu nu-s asa frumoasa ca celelalte).
Dorortee, vreau si eu poze, te rog!
Ica, pe unde esti? Vina pe la noi, avem cafea proaspata si prajituri de post! Hai , esti invitata noastra!
Patou si tu esti invitata! Si vreau poze si cu tine! Haideti, sa ne cunoastem si "din vedere", da?
Katya spune:
Buna ziua fetele,doar cit sa va salut,vin mai incolo!
Iasmin si Conchita,aveti pm.
Dorothee,vreau si eu poze cu tine.
V-am pupat!
crinuta spune:
citat din mesajul lui conchita voiam sa va intreb daca ati auzit de Rugaciunea celor cinci rani ale Mantuitorului. eu am gasit-o intr-o carte a lui Pavel Florenski si mi se pare cea mai frumoasa rugaciune pe care am citit-o vreodata. daca vreti, v-o transcriu. Iasmin, de ce n-ai voie? Crinuta, ma gandeam la tine astazi. tu esti suflet de artist si pe undeva artistii nu pot scutura intamplarile de pe inima asa cum altii sufla intr-o scama asezata pe rever. artistul ramane in drama si intoarce drama pe toate fetele pana o epuizeaza, doar asa se "elibereaza" de ea. altii ar rade si-ar trece peste, dar sufletele ca tine zabovesc si se intristeaza. sa ma ierti daca am indraznit prea mult prin observatia asta, dar mi-au atras atentia hinturile tale catre similaritati cu ce povestea Nikole si m-am intristat. apoi mi-am dat seama ca tu esti in categoria celor pentru care realitatea e mai putin relevanta decat perceptia. si ca perceptia ta e oricum speciala, esti artist. poate ar trebui sa accepti ca asa si vei ramane mereu, mai sensibila. eu inca nu m-am decis la ce biserica sa merg de Pasti. vreau si eu sa va vad pe voi, ii permiteti Iasminei sa-mi trimita pozele voastre, va rog mult? nimic |
Ai dreptate Conchita...., asa este...
In ceea ce priveste rugaciunea la cele 5 rani, eu am auzit de ea, dar nu stiu daca este vorba despre aceeasi. Ne-o poti scrie aici?
merci mult,
Crinuta si minunea ei
Fara Dumnezeu nimic nu e.
Cine se increde in sine, cade rau!
Second chance
www.youtube.com/watch?v=RapW4MuYFXk&feature=related" target="_blank">Divine Mercy
www.valentina-sydneyseer.com/messages_2010.htm" target="_blank">2010 messages
crinuta spune:
Iasmin, cum rezisti cu nasul infundat? Eu am rinita alergica, depind de picaturi de nas. Fara ele nu plec nicaieri, le am langa pat, in poseta, in haina, e groaznic sa nu respiri bine.
Conchita, daca ar fi sa aleg intre toate bisericile ortodoxe enumerate de tine, eu as alege cea ruseasca, dar alegerea e subiectiva, pentru ca mie imi place enorm limba rusa :)
La voi e tot la miezul noptii Liturghia? O iei pe Sonia cu tine? Ce mai face puiuta ta?
Mie imi pare f rau ca in Vinerea Mare n-o sa pot ajunge la Catedrala. Atat de mult mi-a placut anul trecut, a fost extraordinar, nu am cuvinte sa descriu.
Anul acesta insa voi canta la Biserica unde cand eu de obicei, si voi merge de 2 ori, deci nu am nici o sansa sa ajung al Catedrala, pentru ca nu practic bilocatia ca Padre Pio. Of, ce bine ar fi fost, nu?
Crinuta si minunea ei
Second chance
www.youtube.com/watch?v=RapW4MuYFXk&feature=related" target="_blank">Divine Mercy
crinuta spune:
Conchita, cand ai tu timp/dispozitia necesara, poate ne povestesti cum s-a produs acel click la tine, ma refer la acceptarea existentei lui Dumnezeu.
Crinuta si minunea ei
Second chance
Dorothee spune:
Bine v-am regasit,
Iasmino, trimite-le te rog fetelor pozele mele ( sa nu le uiti pe acelea din Sibiu unde am iesit mai bine). De fapt, imi doream sa scotocesc bine si sa trimit altele. Nu mai e vreme acum.
Cand o vedea Conchita pantofii si geanta mea din poza recenta..., si eram si f obosita...
crinuta spune:
Vreau si eu poze, please.
Dorothee, te asigur ca, Conchita nu se uita la pantofi, geanta, si nu te judeca dupa asemenea criterii. Ai sa vezi ca am dreptate.
Referitor la oboseala, sa ma vezi pe mine acum ce fata am, si la mine se vede oboseala clar, adica nu sunt ca alte persoane care arata excelent indiferent daca sunt odihnite sau nu. Insa, nu asta e important. Stii bine ce este :)
Io tot cu Zeithun sunt, va mai stresez cu un filmulet.
http://www.youtube.com/watch?v=AOg4fAX8jc4
Crinuta si minunea ei
Second chance