cheltuielile casei

cheltuielile casei | Autor: Porumbita

Link direct la acest mesaj

buna

stiu ca au mai fost subiecte pe tema asta (ca am ceva ani de cand citesc Dc-ul ) insa anul asta situatia e mai deosebita, inca suntem sub efectul crizei etc

ma intereseaza:
- cat cheltuie in medie o familie cu 1-2 copii (mancare, utilitati diverse)
- ce variante de economisire ati gasit
- cand va faceti in mod obisnuit cumparaturile
- cum planificati cumparaturile, va ganditi pe o sapt inainte ce gatiti/unde mancati?
- sunt chestii pe care le cumparati in cantitate mai mare ca sa aveti in casa?

multumesc anticipat de raspunsuri

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns b.nica spune:

Citat:
citat din mesajul lui Porumbita

buna

stiu ca au mai fost subiecte pe tema asta (ca am ceva ani de cand citesc Dc-ul ) insa anul asta situatia e mai deosebita, inca suntem sub efectul crizei etc

ma intereseaza:
- cum planificati cumparaturile, va ganditi pe o sapt inainte ce gatiti/unde mancati?

Iata ca ai deschis acest subiect atat de dureros si nu s-au gasit pana acum raspunsuri!
Eu,nu datorita meseriei mele ci datorita muncii sotului meu,Slava Domnului!,nu sunt afectata de cheltuielile casnice,dar sunt o persoana care isi analizeaza f. atent cheltuielile.
M-ai facut sa fiu agresata si de alte ganduri:daca as fugii in alte lumi in care munca mea ar fi platita onorabil,nu as mai contoriza niciun banut!
Aici,in familia mea,pt. care consider ca merita orice sacrificiu,prefer sa imi fac economii din care sa imi satisfac unele "rasfaturi".
Ca sa nu fiu gresit inteleasa:strang bani pt. calatorii in tari pe care nu le-am vizitat.
Eu imi organizez cosul astfel:platile pt. facturile utilitare(gaze,electrica,etc.),din ce ramane imi asigur banii pt. alimente si daca pot,retin o suma pt. economii.
Banii pe care unii au norocul sa-i obtina din economii pot fi directionati in functie de necesitati:mobilarea casei,aranjarea gradinii,vacante,etc.
Daca nu reusiti sa faceti ceva economii parerea mea este ca trebuie sa va schimbati locul de munca.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Amina_Marina spune:

Depinde de fiecare ce nivel de trai are.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns sdcristian spune:

porumbita - iaca, pe noi ne-a cam atins criza, mai ales cresterea pretului valutei, ca noi am luat credite cand euro era putin peste 3 lei si acuma e peste 4
- in primul rand ne platim ratele
- lasam in cont bani pt facturile la utilitati
- restul punem intr-un cont de economii dar cu acces oricand fara penalizare, din care ne transferam pe card cand e nevoie sa cumparam ceva, asa cam evitam cumparatul acela din impuls cand te trezesti cu casa plina de prostii de care nu ai nevoie
- cumparam mancare cam o data pe saptamana, da ne gandim ce vrem sa gatim. evident paine cumparam cam zilnic, dar restul prefer sa le luam de la un hipermaret mai ieftin decat alimentara de aici
- nu luam in cantitati mari - ca aruncam foarte multa mancare expirata, ca si cum ai da foc la bani
- avem cateva feluri de economii - un cont pt copii ing, un cont de economii pt copii de care te poti atinge o data pe an doar dar cu dobanda mare, contract pt copil de tipul banca pt locuinte, asigurare de viata cu acumulare sau cum se cheama. la finalul lunii vedem ce ramane din salarii, adica daca ramane ceva, si punem in contul ala anual pt copii. restul le platim lunar - sunt ca ratele. si cand am ajuns la facturi de 100 de lei la curent am pus in sfarsit becuri economice. cate 2 pe luna ca-s scumpe rau. pe mine factura de gaz ma dispera, in conditiile in care tin 19 grade ziua-18 noaptea si vine aproape 500 de lei/80 mp.

- cat cheltuim - depinde.
daca pui ratele la socoteala, cheltuim enoooooorm. daca tai ratele nu prea mult - mancare, pampers, benzina o data pe luna, utilitati, detergenti si astea gen sampon, sapun, stii tu. mai cumparam carti pt noi si jucarii pt bebe, dar incerc sa ma limitez la capitolul asta, ca am casa plina din ambele. asa ca merg la biblioteca, inclusiv pt copii ca au si cati de bebei, si jucarii deja sunt atat de multe ca le pot roti.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns boticelina spune:

Porumbita, eu am incercat toate variantele posibile, am facut cumparaturi cu lista, am ales doar oferte, am taiat rasfaturile de pe lista, am tinut un super tabel in excel unde am notat timp de cateva luni fiecare banut cheltuit si tot pe minus sau 0 sunt luna de luna.

Singurele solutii sunt:
- hainute mai ieftine, eventual SH
- renuntarea la vicii (ma gandesc serios sa ma duc la spital sa ma inscriu in programul stop fumat )
-reciclare - vand pe site-uri de licitatii jucariile mai vechi/depasite ca varsta sau uzate moral si cu banutii stransi iau jucarii noi/de ocazie dar adecvate varstei copilului...
- mici activitati care mai pot aduce banuti extra (gen vanzari directe)

Monica si gargaritza Nancy, 04.07.2008
blog revival - chestii gargaricesti

video bazar

"If you are unware of your choices, then you have none"

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Guestus spune:

Citat:
citat din mesajul lui b.nica
Scumpa mea,iata ca ai deschis acest subiect atat de dureros si nu s-au gasit pana acum raspunsuri!
Eu,nu datorita meseriei mele ci datorita muncii sotului meu,Slava Domnului!,nu sunt afectata de cheltuielile casnice,dar sunt o persoana care isi analizeaza f. atent cheltuielile.
M-ai facut sa fiu agresata si de alte ganduri:daca as fugii in alte lumi in care munca mea ar fi platita onorabil,nu as mai contoriza niciun banut!
Aici,in familia mea,pt. care consider ca merita orice sacrificiu,prefer sa imi fac economii din care sa imi satisfac unele "rasfaturi".
Ca sa nu fiu gresit inteleasa:strang bani pt. calatorii in tari pe care nu le-am vizitat.
Eu imi organizez cosul astfel:platile pt. facturile utilitare(gaze,electrica,etc.),din ce ramane imi asigur banii pt. alimente si daca pot,retin o suma pt. economii.
Banii pe care unii au norocul sa-i obtina din economii pot fi directionati in functie de necesitati:mobilarea casei,aranjarea gradinii,vacante,etc.
Daca nu reusiti sa faceti ceva economii parerea mea este ca trebuie sa va schimbati locul de munca.

rasfaturi...excursii...si la pensie ce te faci? stringi bani b.nica? sau o sa fii una din cele ce iese in piata sa-si ceara drepturile dupa o viata de munca

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Picky_toto spune:

Citat:
citat din mesajul lui Porumbita

buna

ma intereseaza:

Iti raspun si eu:
-cat cheltuim noi in medie? incercam cat mai putin, ca de cand intra doar un salariu in casa, nu mai reusim sa facem fata cheltuielilor (rata la banca ptr casa, renovarea casei, facturi, asigurari, pensia alimentara, mancarea, hainute si pampers ptr copil..etc...de schimbatul mobilierului in casa, vacante, mancatul in oras si alte din acestea nici nu mai poate fi vorba).
-economisitul nici nu mai intra in discutie..doar ca am incercat sa reducem cat mai mult din cheltuieli, am trecut de la abonamentul la mobil, la cartela (si e mult mai economic) am schimbat compania de internet, mult mai convenabil mai ales ca avem minute gratis la telefoanele fixe in tarile din UE...convenabil..
-cumparaturile le facem in weekend si cu lista ptr o saptamana si o data la 3 zile cumpar legumele proaspete ptr fetita.
-da, facem lista din timp si planificam mancarea ptr o saptamana, inainte mancam mai multe semi-preparate, acum de cand cu copila facem mai multa mancare gatita
-da, sunt anumite produse pe care le luam in cantitate mai mare sa ne ajunga ptr 1 luna, iar daca le avem in casa nu mai sunt trecute pe lista.

Si crede-ma ca sotul are un salariu bun...deci nu se pune problema jobului...doar ca sunt cheltuieli mari si bani insuficienti..
Da, cand intra doua salarii in casa, e altceva...poti sa si economisesti..

Picky, mamica fericita de printesa mica!!!!!
Alessia Stefania 05/05/2009

Buburuza mea

Printesa noastraStefi, mamitu' nostruStefi...creste...Stefi, buburuza mica Primul CraciunStefi, deja fetita mare :)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns lara_c spune:

Probabil nu prea s-a raspuns la subiect pt ca circumstantele sunt ff diferite si nu stiu cat s-ar potrivi in cazul tau sau cu cat te-ar ajuta daca ai stii exact cat cheltuieste fam Popescu din Constanta sau Familia Xman din New York.
Oamenii au si conceptii diferite si daca iti spun eu cat economisesc pt x placere s-ar putea sa te lase rece avand in vedere ca tu nici nu ai vreun interes in directia respectiva deci de la bugetul tau s-ar duce 0 spre asa ceva. Sau eu am cheltuieli pe care tu nu le ai si invers.Plus ca unii se simt prost sa isi spuna bugetul iar altii nu vor sa ii faca pe multi sa se simta prost , deci sume ma indoiesc ca vei afla .Poate procente sau idei.

O sa incerc asa in mare , daca chiar vrei sa iti faci o parere despre ce se intampla in alte familii.
Nu locuiesc in RO ( domiciliul il avem in UK dar locuim in Bangladesh pt 3 ani)- asa ca nu are rost sa dau sume , dar iti spun in general cum procedam noi.
Pai in primul si in primul rand incercam sa nu folosim CC sau daca folosim (in calatorii nu avem de ales, cardul de credit este mai sigur decat cardul de debit in caz de frauda) acoperim suma la intoarcere . Deci cu alte cuvinte, cu toate ca avem plafon mare, mai multe CC si este ceva f normal in UK ,noi vrem sa evitam datoriile si overdrafturile si palta de dobanzi aiurea .
Apoi fireste,platim cheltuielile pe care le avem in UK ( mortgage la casa , asigurari diverse,trust funds,pensii etc) si apoi cheltuielile de aici : salariile personalul domestic , contul pe care il avem la club ( membership si tot ce se consuma la restaurantul clubului pe o luna) . In Bangladesh nu avem facturi/chirie / utilitati ( adica exista dar nu le platim noi) dar daca am avea sigur ar fi pe lista prioritatilor. Sigur, este diferit de RO pt ca nu ne deplasam efectiv nicaieri pt a platii, nu socotim, ci majoritatea platilor ' pleaca ' prin Standing Order sau Direct debit ( stiu ca si in RO multi au acces , dar nici pe departe majoritatea plus ca multi nu vor sa se 'complice' si isi ingreuneaza singuri viata). La fel ca si economiile pt noi si pt copii .Eu le consider esentiale cat ar fi de mic bugetul , cat de putin puteti pune de-o parte este bine sa o faceti.In situatia noastra partiulara ( asa cum am spus mai sus nu platim nici un fel de facturi legate de casa de aici) economisim f mult pt a cumpara o casa mai mare la intoarcerea in UK .
Se poate aplica insa la orice situatie pana la urma : mai multe conturi ( pt fiecare copil, pt calatorii , pt cadouri, pt nu stiu...mobila noua , revelion sau ce vreti voi) in care lunar sa depuneti o suma de bani in loc sa aveti un singur cont de economii din care sa cheltuiti, sa tot scoateti bani si la final sa va intrebati ' oare pe ce naiba s-au dus?'
In materie de cumparaturi - iarasi nu prea cred ca te ajuta bugetul caci avand in vedere tara in care traim, noi importam masiv atat din cauza ca unele produse ori lipsesc cu desavarsire , ori nu exista cat si din cauza ca unele produse sunt exagerat , dar exagerat de scumpe ( stiu ca nu va vine sa credeti , dar am sa detaliez). Spunea Bnica ca daca ar trai in lumi unde munca ei ar fi platita onorabil nu ar mai tine cont la ultimul banut. FF gresit ( sper ca nu te superi pe mine...) Ce daca am x salariu tb sa inchid ochii ca aici un pachet de Pampers este echivalentul a £ 18-20 ?? Acelasi pachet in UK este £7. Cand am venit aici ( si fetita mea inca mai bea formula) o cutie de Aptamil ( la fel 7-8 £ in UK depinde de unde cumperi) era £ 21- 25!!!!! Sorry dar as putea sa castig maine la LOTO si £ 25 nu voi da pe o banala cutie de lapte.Prefer sa import si cu tot cu taxe platesc 10.
Pt ca ma simt prostita pe fata . Si da , socotesc...concret: numai o cutie pe luna X 15 ( cat plateam in plus ) X 12 luni = 180 . Cum vine si bebe 2 , 360 - 400 caci la inceput consuma mai mult . Si daca maine mi se mai adauga un 0 la salariu mie tot nu imi vine sa arunc £ 400 pe an .Asa ca import in cantitati mari ( ca tot intreba autoarea subiectului de modalitati de economisire /cumparat in cantitati mari) . Si chestii banale ca ulei / orez/ faina cumpar in cantitati mari ( aceeasi calitate ) De ce nu, se economiseste, si ai mereu in casa.Nu se strica nimic, sdcristian, caci nu la perisabile ma refer.
Si in RO stiu ca sunt diferente de pret pt acelasi produs depinzand de unde cumperi .Te sfatuiesc ,INDIFERENT de salariu socoteste cat ecomomisesti daca cumperi din alta parte sau in cantitati mari.. Fa numai o socoteala simpla ca mai sus, vezi cat platesti in plus PE AN ( caci altfel nu o ti se para semnificativ)pt acelasi produs doar fiindca e cumparat de la X magazin si mai bine pune banii aia in contul copiilor sau fa-ti tu un moft.
Nu ma intelege gresit , nu sunt o zgarcita , pt ceva ce merita si imi place ( mai ales calatorii) pot sa cheltuiesc sume mari fara calcule la sange si alte chichite dar pt ce bate la ochi ca nu merita.... NU!!
In fine... fructe / legume si alte cumparaturi pe care le putem face aici - o data pe sapt iar meniul, da ,este planificat .Si recomand tuturor indiferent de buget si de cine gateste sa isi planifice meniul saptamanal( se economiseste, nu se arunca mancare, si veti manca mai sanatos punand pe hartie meniul). Si da , iarasi ma 'uit la bani' si imi fac calcule ....si cand vad cum se multiplica pretul aici in functie de culoarea pielii, aleg sa nu fac eu cumparaturile ( si credeti-ma e muult mai ieftin asa ). Unele cump. le facem noi - in supermarketuri si magazine pt expati cu preturi fixe dar la piata nu merg pt ca banii platiti in plus ca sunt alba imi ajung sa platesc pe cineva sa cumpere si sa gateasca.Stiu ca in RO, nu se aplica ( sau nu la piata ) dar citeam de curand ca o alta forumista pateste la fel in tara ei de adoptie... In supermarketuri fructe scumpe importate, putine, de sera , fara gust, ...Si in RO gasiti variante sa le cumparati din alta parte si mai ieftine si mai gustoase ( pe cele locale).

M-am intins f mult, si cu toate ca traiesc in alta parte si circumstantele nu se potrivesc ( nu mi se potrivesc nici mie in perioadele in care stau in UK )ideeile generale sper ca reies . Oricati bani ai avea , ai cheltuieli, si poti face economii . Incearca sa inclini balanta catre economii...si nu te simtii jenata sa cumperi de unde raportul calitate -pret este cel mai bun, sau de la reduceri sau in cantitati mari .etc

Lara w14+ si Huckleberry Errie

Hawaii MexicoUS*Europe_and US * Wedding * ErinnKendall*KUALA LUMPUR * Bangladesh_Singapore_Bali
India

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns lara_c spune:

Vreau sa mai adaug ceva legat de mesajul de mai sus. Char daca a fost ff lung....

Eu cand traiam in RO, eram ff 'fleata' la capitolul economisit /cumparat / bani.
De ex cand primeam rest nu numaram ( pe de o parte ca imi era jena ca jignesc persoana care imi da banii si pe de alta parte ma gandeam ...ei si...cu cat o sa ma insele, si ce daca!!!!!). Acum nu as mai gandi asa niciodata . Sa caut eu sa vad daca gasesc produsul x mai ieftin sau 'la promotii' , puteai sa ma pici cu ceara , ca nu ma complicam. Acum da. Si am venituri mai mari dar daca acelasi produs il iau mai ieftin din alta parte, de ce nu?
Imi faceam cumparaturile prin supermarketuri considerate de fitze la vremea aia si ma 'durea la basca ' ca erau produsele mai scumpe .Si pungile de gunoi trebuiau sa fie 'de marca' ( finno sau parca asa ceva se numeau- nu stiu daca mai exista sau cat costa acum, atunci erau mai scumpe decat cele obisnuite). Pungi de ghena 'no name' nu serveam..... Ma gandeam eu: si , daca economisesc 10.000 ici 10.000 colo, ce fac cu ei? Acum stiu ce fac cu ei.Si nu ma mai las prostita in primul rand.
Ma lasam usor influentata de fite, ,de ex in we jucam tennis cu un grup cosiderat mai de fite si se acorda reducere pt studenti si masteranzi .Puteai sa ma pici si nu as fi inchiriat terenul la reducere .Cand ne-a intrebat nenea de la inchirieiri prima data daca suntem studenti nu am mai scos niciunul o vorba cand 2 amici cu care eram au spus :' nu , noi suntem medici' !!! Vb doar pt ei si erau rezidenti de altfel, LOL Dar cu figuri si noua ni se parea cool sa avem aceleasi figuri....
Acum ma invart in cercuri mult mai inalte dar daca mi s-ar oferi reducere la tennis sau la orice altceva nu as refuza. Si nu m-as mai lasa influentata de fite sau cel putin nu ale altora . Macar sa fie moftul meu...
Eram tanara, fara familie, aveam salariu mare dar in loc sa profit de asta si sa pun mai mult de-o parte nu prea o faceaam ( decat pt vacante care dintotdeauna au fost imp pt mine dar as fi putut sa fac mai multe daca nu 'spargeam ' banii aiurea). Macar datorii nu am facut niciodata....

Si vreau sa va spun ca, cu toate acestea, eram considerata ce mai 'cumpatata' dintre prieteni si colegi.

Ca fapt divers , citeam aici pe forum acum ceva timp de cadourile pe care si le fac copiii la zile de nastere si ce sume se cheltuiesc ( ca sa nu rada lumea, sa fii in rand cu lumea, sa, sa, sa ) si am constat atunci ca inca se mai practica cheltuitul aiurea in detrimentul bugetului familiei chiar cu riscul imprumutatului deci implicit al datoriilor.

Asa ca , sincer, va sfatuiesc ca si mai sus sa va planificati bugetul maxim si sa nu cadeti in capcane de genul: 'ei, si asa nu prea am bani multi, nu conteaza ca economisesc un pic aici, tot nu voi reusi sa strang multi bani' , sau 'unde se duce mia se duce si suta' sau ' ma rade lumea daca nu cumpar cadouri scumpe' 'cumpar de la magazine de fite sa fiu in rand cu colega' , etc

Lara w14+ si Huckleberry Errie

Hawaii MexicoUS*Europe_and US * Wedding * ErinnKendall*KUALA LUMPUR * Bangladesh_Singapore_Bali
India

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns gabitza2005 spune:

Muncim amandoi , slava domnului , ca avem cunostinte care au ramas fara job dar din pacate salariile ne-au fost reduse la amandoi cu 25%.
Asa ca suntem afectati de criza. Am muncit mult sa ajungem la un nivel de trai decent (adica sa nu iesim la sfarsitul lunii pe minus sau pe 0) sa ne mai rasfatam si noi dar na ca veni criza si ne-am trezit ca acum 3 ani.
Exact inainte de criza incepusem si noi sa facem economii si sa demaram formalitatile pentru asigurari de viata si studii pentru bebe, eventual si un abonament cu asigurare de sanatate si cand sa semnam fix in luna aia ne-am trezit cu salariile reduse cu 25% -exact banii pentru ele.
Asa ca acum muncim doar pentru cheltuielile zilnice.
-rata casa, asigurare casa
-facturi telefon , intretinere , cablu , net lumina
- cheltuielile cu gradinita
- mancare
- produse igiena
si daca mai raman ceva banui ne mai luam si noi cate o haina , noi mai putin copilul mai multe (ca parca pana sa vina criza nu crestea asa repede )
Cum reducem cheltuielile?
Eu una nu am gasit decat o singura solutie: nu ne mai plimbam in haita prin supermarket si umple cosul fiecare cu ce vrea- de obicei ma duc doar eu cumpar alimentele de baza si vine sotul si ma ia.
Am incercat sa cumpar produse mai ieftine dar am ajuns la concluzi ca n-am facut nici o economie. Ca exemplu am cumparat un detergent de vase o marca ieftina s-a terminat intr-o saptamana pe cand unul la pret dublu pe care il foloseam de obicei ma tinea peste 2 saptamani.
Ca sa-ti raspund strict la intrebare noi cheltuim in medie (2 adulti si un copil -in apartament de 2 camere) cam 2500 RON pentru mancare si alte "utilitati" dar precizez ca foarte des primesc si alimente de la tara: carne, mere, morcovi, ceapa, oua...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Guestus spune:

Acum vad ca traiti...dar la pensie ce va faceti?...o sa va scoata la 60 si o sa traiti pina la 90...o sa fie 30 ani grei.

Mergi la inceput