Economisti, de ce ne faceti tristi?

Economisti, de ce ne faceti tristi? | Autor: xenocid

Link direct la acest mesaj

Salut,

Incep prin a recunoaste ca desi am facut ca tot omul Economie la scoala singura mea legatura cu domeniul e ca n'am nici una. Nici legatura, nici economii. La noi in Romania sint doua tipuri de explicatii ale crizei care pare ca s'a instalat confortabil. Prima e de genul Nu mai e bani domne' si a doua suna cam asa Colapsul creditelor subprime propagat prin credit default swaps de catre hedge funds in piata produselor derivative a slabit catastrofal pozitiile short in zonele emergente [insert emoticon cu cäutaturä tâmpä].

Ma gandesc ca e imposibil sa nu existe printre noi cineva care sa poata umple distanta uriasa dintre astea doua explicatii de mai sus. Si sa'mi zica si mie, da' asa ca unuia a carui cea mai mare realizarea in domeniu e ca utilizeaza internet-banking, de la ce ni s'a tras. Sau de la cine. Si neaparat ce trebuie sa faca pentru a se proteja de criza care urmeaza sa vina peste 33 de ani. Am inteles despre crizele astea ca sint ca ciumele prin evul mediu, adica vin in valuri.

Si sa ne explice neaparat (dar tot in conditiile de mai sus) ce sint alea: CDS, subprime, hedge fund, derivatives si de ce ne'au adus in halul asta.

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Marina spune:

explicatia e din categoria meandrele concretului. Banuiesc ca folosesti si google in mod rezonabil sa gasesti definitii. Io am alta nelamurile, a doua explicatie e rezumatul facut de tine sau chiar a spus-o cineva?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Delia21 spune:

Xeno,o sa-ti explic...atat si asa cum pot;am inteles vrei la modul in care sa priceapa tot omul.Sa nu ma crezi mare economista ca nu's...am luat doar niste cursuri de micro si macro economie,mi-au placut...si mi-a si ramas ceva informatie...printre neuroni.

Incep: in economia unei tari...tu esti banca;ce face banca?Ia bani de la cei care economisesc bani si nu vor sa-i tina la ciorap ci sa-i puna la banca...sa ia ceva dobanda.Bonnn,...banii astia primiti ,prin lege(care se schimba ,nu e batuta in cuie),..i da cu imprumut la cei care au nevoie de bani.Adica i ia de la Ion-salvatorul de bani,economicosul,...si i da lui Mihai-cheltuitorul,...pentru ce nevoi are Mihai,...de facut o casa,de platit o vacanta,etc.Binenteles ca lui Mihai i cere inapoi si cu dobanda.Le gea la care ma refeream initial este procentul pe care banca are voie sa-l dea lui Mihai,nu-o poate,nu are voie sa-i dea pe toti si sa se lase descoperita banca....in cazul in care...vine Ion pe nepusa masa...si isi cere banii inapoi ,in cash,...etc.De asta e vital pentru o banca sa nu dea credite oricui...si nu pe ochi frumosi!!!Caci daca Mihai nu plateste banii inapoi asa cum a promis in contract...pierderea afecteaza ca un domino pe mai multi.Hedge funds se refera la un grup anume de investitori,...adi la cei care investesc sume mari,...una e daca ma duc eu la banca si depun in cont 100 de dolari si alta e daca vine Tiriac si depune 100 de milioane.Adica...ceoi din grupul acela...au beneficii mai multe,...au un cuvant de spus ,daca se supara si pleaca...banca pierde mai mult decat daca isi muta Delia contul la alta banca....,de unde si grija mai mare,dobanzi...etc.Asa,..revenind la oile noastre,...daca investitorii isi pierd increderea in banca,...nu mai investesc,...nu mai aduc banii la banca si in concluzie...banca nu mai are de dat imprumuturi.Nu poti forta investitorul sa aiba incredere...
La intrebarea aia cu feritul...nu prea ai cum sa te feresti,...daca esti in partea de sus a piramidei...vei fi afectat....daca esti jos...si mai afectat;cel de sus...nu mai face cat facea,...adica daca facea 10 milioane pe an de dolari,...sa zic face 2,..si sufera,celalalt,...sufera si mai tare....ca poate nu are ce pune pe masa.Prima lege pe acer orice om cu putina temere fata de ziua de maine ce face?Nu se intinde in ruptul capului mai mult decat e plapuma.Ba mai mult e imperios necesar sa puna deoparte bani,nu intereseaza la ce renunti.Cat faci pe luna,fi sincer cu tine?Faci suma X.Nu ai voie sa nu pui macar 20% deoparte,...nu ma intereseaza la ce renunti,...ca nu mai mergi cu masina la servici si iei transportul in comun,.....etc.Plus ca esti al naibi de zgarcit cu fiecare banut pe care-l cheltui,trebuie sa fi,...nu ai voie sa nu ai economii,...nu ai voie ca om adult,matur,..etc...sa nu ai suma cu care in cazul in care iti pierzi maine job-ul sa te intreti macar 6 luni.La ce suma se ridica cheltuielile tale de baza,nu cele de manichiura,...alea la care nu poti renunta(chiria,mancarea,electricitatea,telefonu, gradinita copilului si or mai fi)?O ai suma aia pusa deoparte?Daca nu o ai...redu la maxim cheltuielile...si pana nu o pui deoparte,..in 2-3 ani...cat iti ia,...sa o strangi,...nu ai odihna...si la ea te gandesti ca scop suprem,...de 10 ori pe zi....Sa spun ca masura asta e cu atat mai necesara daca ai copii?.Si dupa ce ai suma,...o pui bine ,..nu sarbatoresti cu prietenii la birt!!!Si daca tot te invatati sa pui bani deoparte...continui bunul obicei...si incepi sa pui bani deoparte pentru investitii...revin .
Sper sa apara oameni cu si mai multe si vaste cunostiinte in ale economiei dispusi sa converseze pe tema!!!

Mergi la inceput

Delia , cu tot respectul gresesti putin in definitia lui hedge funds, asta nu are legatura necesar cu suma investita ci cu riscul pe care investitorul e gata sa si-l asume. Pana la urma e o investitie cu risc mare care aduce un castig mare, sau o pierdere mare. Si in general speculeaza niste limite bancare asa ca tot incearca lumea sa o reglementeze. Pot fi bogatasi care nu agreaza riscul si isi tin linistiti banii la banca. Normal ca au o dobanda mai buna

Mergi la inceput

Marina,nu am dar acolo nici o definitie.Da e o investitie pe mai multe planuri,raspandita,...in ideea de a nu pune toate ouale intr-un singur cuibar,...in caz de pierdere...sa ramana investitorul cu ochii in soare.Nu ma supar de loc daca ma atentioneaza cineva ...nu vreau sa fiu ambigua,...daca ceva e gresit pot sa invat si eu de la cei care stiu mai mult mai bine.Sunt cu mintea in toate partile la ora asta...caci...trebuie sa fac un eseu...si zau daca am vreo pofta sau vreo tragere de inima in directia asta.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns xenocid spune:

Multumesc!
Sa inteleg deci ca un hedge fund e de fapt o mana de investitori care punand la bataie sume atat de mari isi permit sa'i dicteze bancii in ce anume sa'i investeasca?

Mergi la inceput

scuze , nu definitie ci explicatie
acum daca tot ne-a starnit xeno cu intrebarea si m-am bagat mai continui putin. Practica de a investi in mai multe directii nu e neaparta caracteristica pt hedge funds, si fondurile de pensii au un portofoliu de investitii pe principiul expus de tine. Doar ca hedge funds se disting prin faptul ca sunt mult mai agresive, sunt investitii pe termen scurt in general cu un grad mare de risc si un profit pe masura.

Bafta cu eseul:)

Mergi la inceput

Dicteaza...depinde cat le permite legea.In America...nu dicteaza,...da trag sfori,...pun presiune,...negociaza,...In Romania...nu stiu,...dumnezeu cu mila.Acolo...am impresia ca functioneza legea junglei...sau legi care pe mine una ma depasesc.Am deschis 3 afaceri acolo,mici, ...de familie...ce proasta am fost,..cu banii aia...imi cumparam o franciza de Dunkin donuts aci,...vindeam gogosi...si era bine.Asta e....,omul din greseli invata.Imi cer scuze...ca deviez de la topic...si zau ca nu e bine.Chiar e un subiect la care se merita sa ramanem...

Marina,..asa,..daca sti spune-ne si beneficiem cu totii!!!
Xeno,la economie am invatat in Ro,ca exista cicluri,...ca nu are cum sa mearga o economie doar in sus,...nici nu vreau sa ma intreb daca doar in jos se poate...ca mi-e teama ca raspunsul e un mare DA,...dovada tarile din lumea a 3-a.O sa spun mai multe...caci merita spuse,explicate.Si ajunsa aici...parca asteptam...si partea aia cu declinu,..ma intrebam retoric...si speram ca lupul cel rau sa nu ma ajunga din urma.M-a ajuns...dar macar stiu de ce;e mare lucru sa sti de ce.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns blackpanterro spune:

Xeno, iti recomand Capitalism, a love story - lui M.Moore, explica despre derivatives si subprimes asa pe intelesul tuturor desi e o chestie tare ciudata...
Enron, The Smartest Guys In The Room - super documentar care desi se refera la Enron se aplica la multe.

Adriana 15w si Aidan Alexander - 4 ani
A ticket to hell has never been funnier

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns buflea spune:

Cel mai pe intelesul tuturor este acest documentar, facut de CNBC ...
stiu sigur ca exista tradus si in romaneste, dar nu il gasesc acum pe net. Poate ma ajuta cineva ... pana atunci, iata-l in engleza. Este extrem, extrem de interesant si pe intelesul tuturor.
Il gasiti si pe youtube fara reclame

http://www.hulu.com/watch/59026/cnbc-originals-house-of-cards

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns buflea spune:

Hai ca l-am gasit si in romaneste

http://balonul-imobiliar.blogspot.com/2009/04/castelul-din-carti-de-joc.html

Mergi la inceput