Cit esti de Pacatos?
Raspunsuri - Pagina 2
paula2003 spune:
Important este sa constientizam tot ce facem si in functie de asta doar dumnezeu stie cat de pacatosi suntem sau nu.
Nu cred ca stim sa clasificam pacatele sau gravitatea lor. De fapt nu stim ordinea lor de sus.
Nu vad legatura intre titlu si discutia despre rugaciuni. Ori enumerati pacate, ori rugaciuni!?
Katya spune:
Draga Llaura,nu e o limita a actelor intime pe zi:o faci de cite ori e nevoie pina ajungi la satisfacere,caci,in ortodoxie,e indispensabil sa fii fericit,multumit si satisfacut.De aceea preotii se casatoresc si ei:pt a nu fi privati de una din marile bucurii ale vietii.Dar daca,de ex,dupa 2-3 acte tot mai vrei,le mai si imbogatesti cu nu stiu ce imaginatii si accesorii,abia atunci se cheama ca nu te-ai infrinat.Dar chiar si asa,daca realizezi pe urma ca mai,dar ne neostoiti am fost,mai erau si miine zile,nu trebuia sa facem doar asta azi,chiar si atunci,daca realizezi si incerci o oarecare cainta si mai ales daca si marturisesti ca Doamne,mult am mai fost nesatul,ei bine da,esti iertat,mintuit si-n rai cu tine!
Draga paula,rugaciunile si enumerarea pacatelor aveau un rost in ideea ca subiectul acesta era unul serios,de la Sufletul credintei.Dar nu e.E unul de batjocura a unui element al ortodoxiei.Asa ca eu una il iau drept o ispita,era mai bine sa-l fi ignorat,ca si colegele mele ortodoxe,dar uite,m-am repezit!
Ei,sa fim sanatosi!Doamne ajuta!
fdoina spune:
Citat: |
citat din mesajul lui paula2003 Nu vad legatura intre titlu si discutia despre rugaciuni. Ori enumerati pacate, ori rugaciuni!? |
eu am observat ca daca citesti un indreptar din asta de spovedanie, nu te poti abtine sa chicotesti...in cel mai bun caz te crucesti:D]
cu totul altceva se intampla daca citesti o rugaciune, sau viata unui sfant: cand citesti cum un pustnic se hraneste cu buruieni si-si petrece ziua facand mii de metanii, isi striga la Dumnezeu desfranarea si lacomia si lenea, se poate sa capeti o alta intelegere a pacatului
asta voiam sa spun
denizel spune:
Hei, Doina... :) Nu te-am mai vazut de-o mie de secole... Esti bine?
Pentru parinti, de dragul copiilor
"Omul care a inventat distractia a fost copilul" - din jurnalul unei mămici de băietel.
Llaura spune:
Eu faceam misto. Formularile de genul "lasa ca pt prosti si needucati merge" si alte manifestari lipsite de respect si empatie (sub stindardul ortodoxiei sau nu) ma calca pe nervi, sincer.
Va multumesc pentru stradania de a-mi raspunde.
conchita spune:
citat din mesajul lui zepellina Parerea mea personala este ca acestea sunt exagerari scrise de OAMENI. Conteaza sa traiesti aproape de D-zeu, rugaciune, bunatate si echilibru. Orice exagerare, nu duce la ceva bun.... sa fim seriosi "180. N-am platit contributia la Sfanta Biserica."..ne bate D-zeu sau "53. Am inselat statul, depunand declaratii de venit false." Cine o fi scris astea?? Angajatii din sistemul public??? |
nu e lege data de stat, iar respectarea poruncilor astora este voluntara. nu inteleg ce ofenseaza faptul ca altii vor sa le respecte? va incalca voua libertatile?
aia cu declaratia falsa de venituri este de bun simt si mai e si lege laica. zeciuiala e contributia la biserica, nici aici nu vad unde e problema.
Llaura, ai un motiv sa faci misto totusi? altul decat cele uzuale la subiectele de genul asta, desigur. ce te deranjeaza pe tine cum inteleg altii sa se comporte in dormitor, sot si sotie fiind, sau in ce cred sau ce considera petrecere anormala?
nu mai povestesc de dublu standard, ca stiti deja.
abdominabila
Llaura spune:
Cele obisnuite; de alea cu impartirea sectari-nesectari, normali-anormali, prosti-destepti zici, nu?
Imaginea mea despre crestini e ca sunt empatici si respecta pe celalalt si in nici un caz nu spun "lasa ca pentru prosti is bune si regulile astea naspa".
columbiana spune:
citat din mesajul lui fdoina eu vreau sa doar sa va impartasesc una din cele mai frumoase rugaciuni din cate cunosc (se rosteste seara la culcare) Stapane, Iubitorule de oameni, au doara nu-mi va fi mie acest pat groapa... Sau inca vei mai lumina cu ziua ticalosul meu suflet... Iata groapa imi zace inainte si iata moartea imi sta inainte. De judecata Ta, Doamne, ma tem, si de munca cea fara de sfarsit; iar a face rau nu mai contenesc. Pe Tine, Domnul Dumnezeul meu, pururea Te manii si pe Preacurata Maica Ta si pe toate puterile ceresti si pe sfantul inger, pazitorul meu. Si stiu, Doamne, ca nu sunt vrednic de iubirea Ta de oameni, ci vrednic sunt de toata osanda si chinul. Ci, rogu-Te, Doamne, Mantuieste-ma dupa multimea bunatatii Tale, ca de vei mantui pe cel drept, nu-i lucru mare, iar de vei milui pe cel curat, nu-i nici o minune, ca sunt vrednici de mila Ta; ci spre mine pacatosul sa faci minuni cu mila Ta, in aceasta sa arati iubirea Ta de oameni, ca sa nu biruiasca rautatea mea, bunatatea si milostivirea Ta cea nespusa, ci, precum voiesti, tocmesti pentru mine lucrul asta e rugaciunea unui Sfant, Ioan Damaschin, rugaciunea lui personala adica |
frumoasa rugacuinea
http://forum.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=137759
Katya spune:
Da,si imaginea mea despre crestini e tot una de respect si empatie fata de semeni.De aceea si eu m-am aprins cind o gramada de crestini au atacat si au "facut misto"de o pagina din ceea ce se cheama un indreptar de spovedanie ortodox.Si catolicii au indreptare,stiu eu de la Crinuta.Sigur ca nu toti au nevoie de asemenea materiale:un pustnic stie care-s pacatele,la fel mai marii bisericii,le-or sti si crestinii f evoluati spiritual.
Dar sint si incepatori(ca mine de ex)care inca se folosesc de asemenea ghiduri.Si unele-s mai vechi,cine stie de prin ce deceniu al sec.trecut,intr-o romana veche(si eu ma amuz la fraze de genul "n-ai platit simbria" etc,dar de-aici si pina a le defiinta sau face misto de ele impreuna cu alti crestini,e cale lunga )si altele-s mai noi,la care nu tot crestinul are acces.Eu am incercat sa pun in romana moderna lista din textul batjocorit de crestini plini de empatie.
Eu n-am facut-si ia draga Llaura textul meu-nicio clasificare de destepti sau prosti,pt simplul fapt ca eu nu fac asemenea clasificari(ca omul simplu fara carte nu e prost,e doar un om fara carte,daca o mai exista pe la tara si care o avea prin casa asemenea indreptare gratie carora oricum e la zi cu spalarea sufletului).
Eu pe copiii mei nu-i invat sa spuna cuiva nenea si tanti,ci doar domnul si doamna,asa ca eu efectiv ma consider o persoana plina de bun simt si cit se poate de empatica si cu respect fata de semeni.
Daca lista asta era postata la un alt Forum,nu interveneam,dar aici,la SC,mi s-a parut de datoria mea sa-mi apar credinta,reprezentata chiar si asa,printr-un banal text intr-o romana veche.Pur si simplu nu mi s-a parut amuzant.
Llaura spune:
Mie mi se pare destul de recenta limba, sunt cateva neologisme acolo, iar textul ofensator pe ici pe colo.
Totusi as prefera sa nu purtam discutia asta.
Pace.